Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPNL și riscul încremenirii în proiect
2017-12-12
3
Dacă în 2019 și în 2020 opoziția nu va fi unită, ea nu va fi deloc, ceea ce presupune ca liberalii să-și abandoneze tradiția de factor blocant al unității opoziției.

 

 

În fața pericolului distrugerii ordinii de­mo­cratice, întoarcerii la era Iliescu-Stănoiu și marginalizării României în UE și NATO, am fi avut nevoie, mai mult ca oricând, de o opoziție unită, ca­pa­bi­lă să mobilizeze opinia pu­blică pentru salvarea sta­tu­lui de drept și a României europene. Din păcate, toc­mai unitatea a lipsit la apel săptămâna trecută. În loc să susțină USR, singurul său aliat în efortul de blo­ca­re a abuzurilor cuplului dic­tatorial PSD-ALDE, PNL, principalul partid de opo­zi­ție, și-a arătat iritarea față de ma­ni­fes­ta­rea neconvențională a USR - apel la por­ta­voce, ocuparea podiumului, live pe Fa­ce­book din parlament etc. Putem să ne ex­primăm eufemistic și să spunem că a fost o inițiativă neinspirată a liberalilor sau să fim direcți și s-o numim prostie. În tot ca­zul, ea a demonstrat cât de rupți sunt li­d­erii PNL de electoratul lor și de secolul XXI. De altfel, mass-media independente și elec­toratul anti-PSD de pe rețelele de so­cia­­li­zare i-au criticat fără menajamente.

 

Nu știu ce au priceput liberalii din acest val de critici, dar, în mod normal, ele ar tre­bui să fie un semnal de alarmă pentru ei, echivalente cu o trâmbiță a Apo­ca­lip­sei, pentru că doar Apocalipsa politică îi mai așteaptă dacă nu trag învățămintele co­recte din acest incident. Și aceasta, în pri­mul rând, pentru că, voluntar sau in­voluntar, concentrându-se pe USR, și nu pe PSD, au jucat în fa­voa­rea PSD, înclusiv a lui Șer­ban Nicolae, exponentul mi­tocăniei în politică. Or, pentru un partid suspectat de nostalgii USL-iste, este o eroare fatală, care re­a­mintește colaboraționismul odios din perioada Crin An­tonescu. Să nu se mire deci oastea lui Ludovic Orban dacă i s-a amintit din nou de faptul că printre liderii PNL de la cen­tru și din teritoriu sunt destui penali care doresc de fapt demantelarea anticorupției, și aceasta deși Ludovic Orban, în ciuda do­sarului său penal, s-a pronunțat fără echi­voc împotriva proiectului PSD-ALDE de modificare a legilor justiției. O dovadă mai puternică a lipsei de inteligență poli­ti­că nici că se putea. Să te deranjeze sti­lis­ti­ca pompierilor care încearcă să salveze ca­sa de la incendiu seamănă cu un simptom de senilitate. Cum poți să invoci nece­si­tatea respectării procedurilor parla­men­tare, când ele au fost încălcate de la bun în­ceput de PSD, care a blocat dezbaterea amendamentelor și a tăiat microfonul opo­ziției? Dacă USR nu recurgea la mijloace neconvenționale pentru a comunica abu­zul revoltător din parlament, publicul nu ar fi fost alertat.

 

Reacția și mobilizarea cetățenilor împo­tri­va abuzurilor PSD-ALDE a demonstrat că USR a avut dreptate să iasă din tipare și i-a mărit cota de simpatie. Aceasta este, cred, explicația pentru reacția țâfnoasă a Ralucăi Turcan și a lui Ludovic Orban, re­acție care este de fapt o revoltă a ne­pu­tin­ței PNL de a se adapta la imperativul mo­mentului și de a se mișca cu mai mult ta­lent în era comunicării online. Și aceasta pe­ntru că PNL a refuzat deschiderea față de societate și infuzia de sânge proaspăt, de idei noi și de imaginație pe care această deschidere i-ar fi adus-o. Cosette Chi­chi­rău trebuia apărată, nu blamată, pentru curajul ei de a ieși la bătaie cu scelerații din politică, pentru că a comunicat prin mij­loace moderne și pentru că nu s-a lăsat intimidată de grobianismul pesedist, iar Șerban Nicolae trebuia înfierat, ceea ce, orbiți de invidie, liderii PNL nu au fă­cut. În schimb, tot efortul lui Cătălin Pre­doiu din Comisia Iordache a fost anihilat în percepția publică de reacția Ralucăi Turcan, altfel un parlamentar harnic și consecvent, dar care crede că, într-o co­lo­nie penală, te poți comporta ca o dom­ni­șoa­r­ă de pension, și de declarația lui Lu­do­vic Orban, care s-a profilat ca exponent al ineficienței în politică, bătând câmpii despre importanța prezentării amen­da­men­telor de la tribună, când tocmai acest lu­cru fusese refuzat de PSD. Aștept cu in­te­res să văd ce „proceduri parlamentare“ vor aplica liberalii pentru a bloca inițiativa lui Florin Iordache de modificare a re­gu­lamentului Camerei, astfel încât amen­damentele respinse în comisia de specia­litate să nu mai fie supuse la vot dacă ziua de lucru în plen s-a încheiat.

 

Poate că liderii PNL au fost speriați și de atacul frontal al USR la adresa modului de a face politică cu care s-au obișnuit și care presupune înțelegeri în spatele ușilor închise cu adversarii politici, oricât ar fi ei de abjecți. Dar tocmai acest mod de a face politică este dezavuat de electorat, ceea ce PNL ar trebui însă să înțeleagă, dacă vrea să supraviețuiască intensificării con­cu­ren­ței din tabăra opoziției, ce se prefigurează prin intrarea în cursă a unor oameni nepătați de colaboraționismul cu PSD, cum ar fi Platforma România 100, care a anunțat că va genera un partid.

 

 

Dacă în 2019 și în 2020 opoziția nu va fi uni­tă, ea nu va fi deloc, ceea ce presupune ca liberalii să-și abandoneze tradiția de factor blocant al unității opoziției: ei au ieșit din CDR în 1992 și tot ei au rupt Ali­anța D.A. în 2007. Iar astăzi, în­cre­me­ni­rea în proiectul unei practici politice res­pinse de electorat blochează din nou ac­țiunea concertată a acestui partid, cu ex­pe­riență și cu o serie de parlamentari va­lo­roși, cu tinerii dinamici din USR. Știu că și USR are partea sa de vină pentru dez­binarea dintre cele două partide, dar știu și că doar joncțiunea experienței și com­petenței cu curajul și imaginația pot da o șansă luptei împotriva „ciumei roșii“. Cu portavoce, dacă este nevoie, și, mai ales, live pe rețelele de socializare.

TAGS : pnl usr psd alde serban nicolae raluca turcan cosette chichirau ludovic orban florin iordache platforma romania 100 dacian ciolos alianta da ciuma rosie cdr
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2017-12-14
Ce asteptari poate sa aiba publicul de la PNL, un partid de improvizatie si pur decorativ?!?
Nick 2017-12-13
Doamna,cu regret sunteti partinitoare si habar n-aveti cui tineti partea.Cand si cu ce ocazie s-a pronuntat USR pt unificarea opozitiei?Tot timpul au marsat pe PNL partid plin de corupti cu care nu ne amestecam. Apoi s-a definit doctrinar acest USR?Nu. Manifestarile recente,de un populism gretos,seamana cu actiunile trotkiste din anii 1920-30.De fapt marea majoritate isi spun progresisti. Adica doamna Culcer se revendica de la Marx si Engels cu anumite trasee mentionate mai sus.Adevarul e ca PNL si mai ales hulita de multi(si putere si opozitie)Raluca Turcan nu a fost de acord cu metodele galagioase ale USR. Dumneavoastra care inca pastrati(Raluca Turcan nu!)nostalgia iesirilor lui Basescu va manifestati denigrator tocmai la adresa acelora care mai inseamna ceva in democratia romaneasca. Sa va fie de bine.
Anokoo 2017-12-13
Stimata doamna, dupa ce l-ati sustinut pe Basescu timp de 10 ani, nu cred ca exista vreun motiv pentru care sa avem incredere in discernamantul dvs. Putina decenta! Si, mai ales, fara tonul acesta moralizator! Nimic nu va indreptateste sa-l manifestati. Ar fi mai potrivita putina umilinta.
Total 3 comments.
Recomandari
2878
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22