De același autor
În fața pericolului distrugerii ordinii democratice, întoarcerii la era Iliescu-Stănoiu și marginalizării României în UE și NATO, am fi avut nevoie, mai mult ca oricând, de o opoziție unită, capabilă să mobilizeze opinia publică pentru salvarea statului de drept și a României europene. Din păcate, tocmai unitatea a lipsit la apel săptămâna trecută. În loc să susțină USR, singurul său aliat în efortul de blocare a abuzurilor cuplului dictatorial PSD-ALDE, PNL, principalul partid de opoziție, și-a arătat iritarea față de manifestarea neconvențională a USR - apel la portavoce, ocuparea podiumului, live pe Facebook din parlament etc. Putem să ne exprimăm eufemistic și să spunem că a fost o inițiativă neinspirată a liberalilor sau să fim direcți și s-o numim prostie. În tot cazul, ea a demonstrat cât de rupți sunt liderii PNL de electoratul lor și de secolul XXI. De altfel, mass-media independente și electoratul anti-PSD de pe rețelele de socializare i-au criticat fără menajamente.
Nu știu ce au priceput liberalii din acest val de critici, dar, în mod normal, ele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru ei, echivalente cu o trâmbiță a Apocalipsei, pentru că doar Apocalipsa politică îi mai așteaptă dacă nu trag învățămintele corecte din acest incident. Și aceasta, în primul rând, pentru că, voluntar sau involuntar, concentrându-se pe USR, și nu pe PSD, au jucat în favoarea PSD, înclusiv a lui Șerban Nicolae, exponentul mitocăniei în politică. Or, pentru un partid suspectat de nostalgii USL-iste, este o eroare fatală, care reamintește colaboraționismul odios din perioada Crin Antonescu. Să nu se mire deci oastea lui Ludovic Orban dacă i s-a amintit din nou de faptul că printre liderii PNL de la centru și din teritoriu sunt destui penali care doresc de fapt demantelarea anticorupției, și aceasta deși Ludovic Orban, în ciuda dosarului său penal, s-a pronunțat fără echivoc împotriva proiectului PSD-ALDE de modificare a legilor justiției. O dovadă mai puternică a lipsei de inteligență politică nici că se putea. Să te deranjeze stilistica pompierilor care încearcă să salveze casa de la incendiu seamănă cu un simptom de senilitate. Cum poți să invoci necesitatea respectării procedurilor parlamentare, când ele au fost încălcate de la bun început de PSD, care a blocat dezbaterea amendamentelor și a tăiat microfonul opoziției? Dacă USR nu recurgea la mijloace neconvenționale pentru a comunica abuzul revoltător din parlament, publicul nu ar fi fost alertat.
Reacția și mobilizarea cetățenilor împotriva abuzurilor PSD-ALDE a demonstrat că USR a avut dreptate să iasă din tipare și i-a mărit cota de simpatie. Aceasta este, cred, explicația pentru reacția țâfnoasă a Ralucăi Turcan și a lui Ludovic Orban, reacție care este de fapt o revoltă a neputinței PNL de a se adapta la imperativul momentului și de a se mișca cu mai mult talent în era comunicării online. Și aceasta pentru că PNL a refuzat deschiderea față de societate și infuzia de sânge proaspăt, de idei noi și de imaginație pe care această deschidere i-ar fi adus-o. Cosette Chichirău trebuia apărată, nu blamată, pentru curajul ei de a ieși la bătaie cu scelerații din politică, pentru că a comunicat prin mijloace moderne și pentru că nu s-a lăsat intimidată de grobianismul pesedist, iar Șerban Nicolae trebuia înfierat, ceea ce, orbiți de invidie, liderii PNL nu au făcut. În schimb, tot efortul lui Cătălin Predoiu din Comisia Iordache a fost anihilat în percepția publică de reacția Ralucăi Turcan, altfel un parlamentar harnic și consecvent, dar care crede că, într-o colonie penală, te poți comporta ca o domnișoară de pension, și de declarația lui Ludovic Orban, care s-a profilat ca exponent al ineficienței în politică, bătând câmpii despre importanța prezentării amendamentelor de la tribună, când tocmai acest lucru fusese refuzat de PSD. Aștept cu interes să văd ce „proceduri parlamentare“ vor aplica liberalii pentru a bloca inițiativa lui Florin Iordache de modificare a regulamentului Camerei, astfel încât amendamentele respinse în comisia de specialitate să nu mai fie supuse la vot dacă ziua de lucru în plen s-a încheiat.
Poate că liderii PNL au fost speriați și de atacul frontal al USR la adresa modului de a face politică cu care s-au obișnuit și care presupune înțelegeri în spatele ușilor închise cu adversarii politici, oricât ar fi ei de abjecți. Dar tocmai acest mod de a face politică este dezavuat de electorat, ceea ce PNL ar trebui însă să înțeleagă, dacă vrea să supraviețuiască intensificării concurenței din tabăra opoziției, ce se prefigurează prin intrarea în cursă a unor oameni nepătați de colaboraționismul cu PSD, cum ar fi Platforma România 100, care a anunțat că va genera un partid.
Dacă în 2019 și în 2020 opoziția nu va fi unită, ea nu va fi deloc, ceea ce presupune ca liberalii să-și abandoneze tradiția de factor blocant al unității opoziției: ei au ieșit din CDR în 1992 și tot ei au rupt Alianța D.A. în 2007. Iar astăzi, încremenirea în proiectul unei practici politice respinse de electorat blochează din nou acțiunea concertată a acestui partid, cu experiență și cu o serie de parlamentari valoroși, cu tinerii dinamici din USR. Știu că și USR are partea sa de vină pentru dezbinarea dintre cele două partide, dar știu și că doar joncțiunea experienței și competenței cu curajul și imaginația pot da o șansă luptei împotriva „ciumei roșii“. Cu portavoce, dacă este nevoie, și, mai ales, live pe rețelele de socializare.