Pe aceeași temă
Decizia a fost anunțată de un comunicat al Comisiei Europene. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a postat la rândul ei un mesaj, în română și în bulgară, în care a salutat decizia Consiliului JAI.
„Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a spus Roberta Metsola.
„ACORD! Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!”, a anunțat președinția maghiară a UE.
Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat că impunerea unor controale aleatorii la frontierele terestre, timp de 6 luni, ar fi „doar o măsură suplimentară, fără a însemna blocarea aderării complete a României la Schengen”.
„Sunt controale care se fac în funcție de informații clare primite de autorități, controale aleatorii în baza unor analize de risc. Nu vorbim despre oprirea tuturor mașinilor. Este ceva normal în spațiul Schengen, sunt țări, precum Germania, Olanda, statele nordice, care au deja acest tip de controale aleatorii la frontiere. Aceste controale temporare nu vor însemna blocarea aderării complete la Schengen”, a declarant Negrescu la Digi24.
Preşedinţia ungară a Uniunii Europene a introdus pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 12 decembrie adoptarea deciziei de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea.
Klaus Iohannis: Cei care instigă la negarea valorilor europene sunt adversari ai democrației
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că aderarea deplină la spațiul Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei, avertizând totodată că “cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre”.
“Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană. În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre”, a spus președintele Iohannis.
Președintele a notat că, în ultima vreme, au apărut “încercări grave de a minimaliza importanța Uniunii Europene” și “voci care contestă beneficiile apartenenței noastre la spațiul european”.
Recunoscând că “cetățenii au nemulțumiri și sunt îndreptățiți să ceară mereu mai mult și mai bine de la clasa politică”, Klaus Iohannis a subliniat că “cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulțumiri nu ne vor binele”.