Pe aceeași temă
”Suntem într-un moment de cumpănă. Cel mai dificil moment de după Revoluție. Românii au transmis la alegerile prezidențiale care tocmai au avut loc că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult. Este nevoie de o schimbare fundamentală la modul în care statul răspunde la nevoile cetățenilor. Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025”, a declarat Nicușor Dan.
Principalale declarații
Sunt trei mari probleme. Prima – corupția și funcționarea instituțiilor. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă.
Președintele trebuie să stăpănească mecanisme administrative și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice.
A doua problemă: România nu are astăzi o direcție. Există studii, strategii, dar ele se bat în cap în cap sau sunt foarte puțin adaptatate la realitate. România are și în sectorul public și în cel privat resurse foarte importante de competență pe care statul român nu le-a accesat până în acest moment. Acesta este rolul președintelui care nu e implicat în rolul de guvernare zilnic. Este de a identifica aceste competențe și a le organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite pentru problemele României.
A treia problemă: România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele, pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică.Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe valorile care ne unesc, care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate.
De ce vin cu această propunere când bucureștenii mi-au dat încrederea la alegerile locale și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București dacă România nu o duce bine.
Voi candida independent, sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene, este nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care partidele o enunță acum să fie urmată cu adevărat în activitatea guvernamentală.
Sunt convins că societate românească va profita de acest moment de reflecție neașteptat și va găsi resursele în integralitatea ei pentru a schimba ce e de schimbat.
Răspunsuri la întrebări:
Q: Au existat discuții cu partidele?
A: E vorba de cele patru partide pro-occidentale, le-am informat de intenția mea, e o analiză care va urma. E o discuție care se poartă în paralel cu discuțiile despre formarea guvernului, e o discuție care va urma desigur.
Eu sunt primarul Bucureștiului. Acum trei săptămâni am avut un referendum, bucureștenii s-au exprimat în majoritare, o să facem tot ce ține de noi și continuăm pe buna credință a parlamentului pentru implementarea lor.
Q: Dacă nu veți primi susținere și vor fi mai mulți candidați, nu cresc șansele extremismului?
A: Eu am venit azi în fața societății și am făcut o propunere și am prezentat o ipoteză care mi se pare cea mai potrivită.
Q: Există sondaje de opinie?
A: Sunt sigur că o să aveți acces la sondaje.
Q: Ce se întâmplă cu proiectele din București?
A: E o schimbare fundamentală în România care s-a manifestat la votul la alegerile din urmă cu două săptămâni. Dacă la alegerile anterioare mesajul oamenilor a fost „o să alegem varianta cea mai puțin rea”, la aceste alegeri mesajul a fost „nu mai merge așa”. Fiecare dintre noi trebuie să se readapteze la această situație și cred că acesta este modul în care pot să ajut la rezolvarea problemelor pe care societatea le are.