Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFBătălia femeilor - pe social-media
2018-01-23
2
Scriu acum nu ca poetă, nu ca cine știe ce intelectuală angajată, scriu acum ca o femeie responsabilizată.

 

Abia a apucat scandalul din octombrie 2017 din jurul producătorului american de film Har­vey Weinstein să se difuzeze pe toate ca­na­lele mediatice. Abia a apucat reacția unor su­te de actrițe abuzate de el să ajungă publică și să producă un val de mărturisiri similare de la mii de femei din Ame­rica. Abia a apucat acest val să dea naștere la o mișcare internațională, #metoo, pe so­cial-media care s-a pro­pa­gat rapid către marginile lu­mii atinse de internet. Abia a luat avânt „viral“ acest fe­no­men de denunțare a com­por­tamentelor abuzive ale foarte multor bărbați din lumea întreagă.

 

Că iată, avem deja și contrareacția: cele 100 de femei franceze (scriitoare, actrițe, jur­na­lis­te) care au semnat în ianuarie 2018 un fel de manifest „anti“ în apărarea dreptului băr­ba­ți­lor de a „inoportuna“ femeile, condiție, cred ele, „indispensabilă“ pentru libertatea se­xua­lă, pentru care bărbații nu ar trebui sanc­țio­nați.

 

E adevărat, producătorul american a fost dat afară. E adevărat, au existat și există exa­ge­rări (și chiar drame) în felul în care americanii înțeleg să rezolve conflicte de muncă bazate pe o presupusă (sau nu) hărțuire sexuală. Co­rectitudinea politică, atât de puțin înțeleasă în România, curent care urmărește să evite ofen­sarea unor grupuri uma­ne dezavantajate (din motive sexuale, religioase, culturale), există în lumea occidentală de peste două decenii și pro­du­ce nu numai efecte po­zi­ti­ve evidente, ci uneori și ra­teuri. Dar ea a permis con­știen­tizarea unor limite ale men­talității noastre curente privind relațiile cu oamenii care ne înconjoară și chiar o ameliorare sau o depășire a acestor limite.

 

Oare trebuie să amintim, pentru lumea ro­mâ­nească și nu numai, că această chestiune a abuzului sexual e în continuare la ordinea zi­lei? Oare nu am auzit de șefi care abuzează de secretare și subalterne? Nu știm istorii des­pre profesori universitari care profită de stu­dentele lor? Nu știm de violuri de toate fe­lu­rile și chiar intra-familiale? Acestea sunt vâr­ful vizibil de iceberg al unui fenomen mult mai larg și mai profund: lipsa de respect (și de înțelegere) pentru corpul femeilor.

 

Jumătate din populația lumii suferă într-o for­mă sau alta de această neînțelegere. Nu cred că există femeie care să nu fi avut în viața ei măcar un episod de agresiune sexuală, mai ușoa­ră sau mai oripilantă. Nu cred că există femeie care să nu fi suferit fizic, emoțional, psihologic, măcar o dată în viață, pentru „vi­na“ de a fi într-un corp feminin. Nu există fe­meie care să nu ascundă în sinea ei traume, mici sau mari, pentru condiția socială femi­nină în care îi e dat să trăiască. Și pe care să nu fi avut curajul să le mărturisească.

 

De aceea mișcările #metoo și #balancetonporc au avut o asemenea rapiditate și virulență. Grație social-media, s-a depășit un tabu de lun­gă durată și s-a afirmat cu putere un drept uman fundamental. Dreptul femeilor de a denunța. Dreptul de a vorbi public și liber des­pre aceste abuzuri de natură sexuală care le traumatizează psihicul și le otrăvesc viața. Abia social-media - cu accesibilitatea pe care tehnologia ne-o pune la dispoziție tuturor, indiferent de sex, religie sau clasă socială - fac cu putință acest lucru la scară individuală și colectivă, cu rapiditate și masiv, ceea ce dă forță și relevanță.

 

Să ne înțelegem. Nu e vorba de a renunța la curtea și avansurile bărbaților, care fac parte din normalitatea (și farmecul) jocului erotic din­tre sexe. E vorba de a renunța la abuz! Abuzul pe care discriminarea (încă) negativă a femeilor și pozițiile de forță (încă majo­ri­ta­re) ale bărbaților le creează (încă abundent) în cadrul raporturilor sociale curente. Este vor­ba de a conștientiza - mai ales pentru băr­bați, dar nu numai - răul pe care acest abuz sexual îl provoacă femeilor, cu consecințe de lungă durată, care otrăvesc finalmente relația normală dintre femei și bărbați. Și deformează evoluția pozitivă a fiecăruia dintre cele două sexe în parte, în raport cu energia feno­me­nală a libidoului, care ne determină existența mult mai mult decât credem. Abuzul sexual sălbăticește această energie fundamentală, care, educată și cultivată, ne-ar putea face să evoluăm mai rapid ca umanitate.

 

De aici, importanța extraordinară a acestei crize societale puse în lumină de #metoo și #balancetonporc. Abia pornit acest val la scară globală, nu e cazul să-l oprim deja cu false reticențe și nuanțări provenite dintr-o psi­hologie feministă încă neeliberată complet. Intrăm în epoca detabuizării în masă a de­nunțurilor de origine sexuală. Suntem deja în epoca liberalizării prin social-media a de­nun­țării abuzurilor de tot felul la scară globală. De aici, revoluțiile care vor mai veni. Și care ne vor face, să sperăm, mai umani. Și mai li­beri.

TAGS : hartuire sexuala metoo barbati metoo feminism femei actrite porc le monde libertate sexuala
Comentarii
amuzatu 2018-01-29
Aveti dreptate, in principiu...
Dar reactia extrema e sa blocheze orice initiativa masculina in domeniu. O sa vedeti ca se va ajunge si aici.

La noi e alta problema. Femeile "emancipate" provoaca agresiunea, profita de pe urma ei material (slujbe, contracte, avansare in politica etc.) si apoi se pling. Inca nu am ajuns la faza cu plingerea, dar o sa fie si aia. O sa vedeti. Priviti calitatea femeilor promovate intr-un partid mare din Romania si veti intelege.
Alexandra Pârvan 2018-01-25
Nu sunt la curent cu cazul Harvey Weinstein și nu cred că „toți bărbații” sunt fie buni, fie răi, dar știu că în Romania, unde le-am suferit și continuu să le sufăr și eu, abuzurile contra femeilor au adesea acel caracter de „banalitate a răului” pe care îl descoperise Hannah Arendt studiind condiția psihică a naziștilor. Adesea, și asta face problema foarte gravă, nu e nimic excepțional în asemenea acte, ele sunt generate de o lipsă de reflexivitate, într-o manieră oarecum vegetativă, nestudiată, tâmpă. Societatea încurajează această lipsă de asumare conștientă a ce e spus sau făcut cu caracter abuziv contra femeilor, pentru că „așa se poartă pe la noi”, astea sunt cutumele, nu ajunge nici măcar să fie vorba de ce e „permis” sau „nepermis”, așa se fac lucrurile, la asta trebuie să te aștepți. Doar că, mergând înainte, fără prea multă minte, pe calea tradițională ne afirmăm ca o societate de femei diminuate și de bărbați insuportabil de banali.
Total 2 comments.
Recomandari
3378
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22