Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


ARTA nr. 28-29 – Muzeele în posttranziţie
- - - -
2018-01-29
Recomandare
0

Muzeele sunt la modă! Muzeele sunt în tranziție și în schimbare! A devenit o evidență că în ultimele decenii a avut loc o creștere spectaculoasă a numărului și felurimii de muzee în lume. Științele și practicile muzeale s-au diversificat foarte mult, iar relația muzeului cu publicul și comunitatea s-a modificat și ea radical. Sub influența gândirii liberale și a unui neocapitalism ofensiv, muzeele își modifică accelerat filosofia și practica, iar funcţiile lor sunt supuse unei schimbări profunde. Aflat astăzi la intersecția ambiguă dintre pragmatic şi cultural, dintre comerţ și comunicare, dintre elită şi public de masă, muzeul e somat să se reinventeze. Supus unei logici a pieței, devenit „templu (din ce în ce mai) spectacular“, muzeul e obligat să se adapteze și Internetului, rețelelor sociale și erei digitale în care am intrat, dar și să-și păstreze rolul formativ și identitar. Devenit centru al unor comunități umane diverse, muzeul trebuie să-și asume un rol de socializare și convivialitate. Într-o lume postcapitalistă a globalizării, muzeele trebuie deci să „producă democrație“ fără a-și neglija standardele.

Este acest moment de schimbare majoră pozitiv sau negativ pentru muzee? Cum reacționează muzeele românești, dar și cele din străinătate, față de aceste provocări radicale ale prezentului? Cum se poziționează artiștii, curatorii, criticii de artă și teoreticienii față de aceste teme arzătoare? Despre toate aceste aspecte importante veți afla informații pasionante în dosarul acestui număr, coordonat de curatoarele de muzeu Valentina Iancu (MNAC) și Mălina Ionescu (MNAR).

Alături de ele, mai semnează articole și interviuri nume cunoscute precum Ruxandra Demetrescu, Alexandra Titu, Liviana Dan, Petra Vlad, Anca Verona Mihuleț, Mihaela Michailov și Corina L. Apostol din zona românească - dar și Claire Bishop, Charles Esche, François Mairesse, Marius Babias, Misela Blanusa, Hsiao-Yu Lin, Katerina Badianova, Radu Stern, Lyia Wang din zona internațională.

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Recomandare
845
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22