Pe aceeași temă
UPDATE - Se scumpesc banii, cresc creditele, pentru că se scumpesc dobânzile, a spus Mircea Coșea la Digi 24, cu privire la efectele acestei crize.
Explicații pentru scăderea burselor în întreaga lume. Cât de afectată va fi România
Cosmin Gheorghiu, consultant în investiții, a spus la Digi24 că investitorii sunt speriați de evoluțiile optimiste. Sună paradoxal, însă răspunsul este frica de a pierde câștigurile acumulate deja.
„Economia americană a avut o evoluție foarte bună, însă bursa a crescut foarte mult, iar investitorii din piață, de un an-doi, au profituri bune pe portofoliu. Se vorbește tot mai mult de o nouă criză. Pe acest fundament investitorii au o mare panică. Frica de a pierde câștiguri i-a făcut să vândă”, a spus Cosmin Gheorghiu.
„Mai sunt și mașinile care au început să tranzacționeze, care nu pot fi oprite. Varsă în piață foarte multe acțiuni indiferent de ce e la cumpărare și nu așteaptă, cum ar face un trader uman, vor accentua creșterile și scăderile indicelui bursier”, a adăugat consultantul.
El a adăugat că și România va fi afectată.
„Toate investițiile sunt globalizate. Cei care au acțiuni în SUA au și în Londra. De aceea și România va fi puternic afectată, însă nu cred că e o situație care trebuie să ne sperie. Nu trebuie să vindem în panică, trebuie să urmărim, pot apărea oportunități de cumpărare până la sfârșitul anului. Nu există un motiv fundamental ca piața să se facă praf și să fie o criza ca în 2007”, a subliniat Cosmin Gheorghiu.
În plus, el a afirmat că nu ar fi motive ca bursa de la București să scadă mai mult decât cea de la New York: „Problema la București e lipsa lichidității, dacă un investitor cu portofoliu mare vrea să iasă azi va împinge prețurile în jos până găsește pe cineva să-i cumpere”.
În ceea ce privește o nouă criză, Cosmin Gheorghiu a precizat că nu se poate vorbi despre așa ceva dacă economiile mari merg foarte bine.
Pieţele bursiere europene au înregistrat cea mai defavorabilă zi de tranzacţionare după votul Brexit (iunie 2016), după ce vânzările masive de active s-au extins pe plan global pentru a treia zi, transmit Reuters şi Financial Times, preluate de Agerpres.
Turbulenţele din SUA şi Asia s-au extins şi pe pieţele europene
Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut marţi dimineaţă cu 2,2%, a şaptea zi de declin consecutiv şi cea mai defavorabilă zi de după 27 iunie 2016.
Bursa de la Londra a deschis şedinţa de marţi în scădere cu 3%, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra un declin de 3,60%, în timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 3,10%. Cel mai semnificativ declin, de 5,2%, l-a înregistrat grupul bancar elveţian Credit Suisse la Bursa de la Zurich.
Indicele FTSE MIB al Bursei italiene a scăzut cu 3,6%, iar indicele Ibex al Bursei spaniole înregistra un declin de 3,36%.
Richard Jerram, economist şef la Bank of Singapore, a afirmat: "În ultimul timp pieţele financiare s-au concentrat pe politica monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed) şi pe creşterea randamentelor obligaţiunilor, astfel încât reacţia negativă la majorarea solidă a salariilor nu este surprinzătoare".
Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin începând din 2011, în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.
Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.
Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este "mai solid şi mai rezistent" decât înainte de criza financiară globală.
Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.
Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ începând din 2016.
"Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.
"Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală", a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co în New York.