Comisia de la Veneția, în parlament, pentru legea anti-ONG dată de Nicolae și Pleșoianu

Dora Vulcan | 07.02.2018

O delegație a Comisiei de la Veneția a venit în România ca să întocmească un raport asupra controversatei legi promovate de Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu care vor desființarea ONG-lor care nu-și publică sponsorii, activitate imposibilă în cazul celor care susțin, de exemplu, din SMS-urile primite, cazurile limită.

Pe aceeași temă

 

 

citește și Legea anti-ONG în regimurile Dragnea, Putin și Orbán

 

 

Experții Consiliului Europei critică modificările lui Pleșoianu și Nicolae la legea ONG-urilor

 

 

Modificarile la legea ONG-urilor initiate in Parlament de social-democratii Liviu Plesoianu si Serban Nicolae sunt aspru criticate de expertii in drept ONG ai Consiliului Europei, care sustin ca ele incalca standardele internationale asumate de Romania si trebuie retrase.

 

 

"Sfatuiesc autoritatile romane, si in special pe parlamentarii romani, sa ia cat mai curand in considerare concluziile acestei opinii si sa faca un pas inapoi de la acest text (modificarile propuse pentru OG26/2000 prin L140/2017 - n.red.), pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale si a statului de drept", a declarat Cyril Richie, presedintele Consiliului expertilor in dreptul ONG, conform unui comunicat remis presei în decembrie trecut.

 

Consiliul expertilor in dreptul ONG este o institutie parte a Conferintei organizatiilor internationale neguvernamentale a Consiliului Europei.

 

In opinia data publicitatii se arata ca adoptarea modificarilor propuse de cei doi parlamentari PSD "ar slabi foarte serios capacitatea ONG-urilor de a contribui la politicile guvernamentale, de a furniza servicii si de a satisface nevoile oamenilor".

 

De asemenea, modificarile incalca standardele impuse de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si recomandarile Comisiei de la Venetia cu privire la libertatea de asociere, arata sursa citata.

 

Expertii europeni mai subliniaza ca jurisprudenta CEDO "invalideaza modificarile vizand dizolvarea in 30 de zile a organizatiilor" si pe de alta parte "este neclar cum aceste modificari raspund unei nevoi a populatiei".

 

"Opinia este preluata deja intr-un mesaj public de ingrijorare si de Civil Society Europe. Aceasta alianta de 27 de retele internationale europene de ONG-uri solicita si Comisiei si Parlamentului European sa analizeze situatia din Romania si sa ia masurile necesare", se mai arata in comunicatul citat.

 

Propunerea controversata a fost adoptata tacit in Senat si a ajuns la Camera Deputatilor, decizionala.

 

Conferinta organizatiilor internationale neguvernamentale a Consiliului Europei este o institutie fondata in 2005 si reuneste peste 300 de organizatii neguvernamentale internationale acreditate la Consiliul Europei.

 

"Ea formeaza cel de-al patrulea pilon al dialogului din Consiliul Europei, alaturi de Comitetul de Ministri, Adunarea Parlamentara si Congresul Autoritatilor Locale si Regionale. Prin statutul sau, Conferinta implica organizatiile membre in activitati interguvernamentale si incurajeaza dialogul cu privire la provocarile din societate", se arata in comunicatul citat.

 

Consiliul expertilor in dreptul ONG este un organism al Conferintei care lucreaza pentru a crea un mediu propiece pentru ONG-uri. Consiliul analizeaza legislatia nationala din materie si implementarea ei, oferind expertiza pentru a alinia aceasta legislatie la standardele Consiliului Europei si bunele practici europene, mai precizeaza sursa citata.

 

 

 

Proiectul de lege initiat de parlamentarii PSD Liviu Plesoianu si Serban Nicolae, care introduce modificari dure pentru organizatiile neguvernamentale, a fost adoptat tacit de Senat în noiembrie trecut.

 

 

Proiectul prevede că fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și chelturieli, în care să fie menționată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundații sau asociații și valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv își încetează ”de îndată” activitatea. Or, acest lucru este practic imposibil în cazul ONG-lor care, de exemplu, susțin pe bază de SMS cazurile limită din sănătate, dar acesta nu este singurul caz. Cei mai mulți deținători de astfel de ONG-uri, în general membri ai familiilor celui bolnav, cel mai adesea un copil, spun nu doar că este imposibilă identificarea sponsorilor care în baza unui SMS susțin financiar aceste cazuri dar, presupunând că ar primi accesul la baza de date a operatorului de telefonie, ar însemna ca ONG să angajeze o armată de oameni care să moniotirzeze non stop listele cu sutele de mii de donatori. Or, activitatea acestor ONG-uri se bazează cel mai adesea pe activități de voluntariat ale celor care vor să susțină civic cazurile sau cauzele respective. 

 

 

Guvernul Tudose a dat un aviz negativ acestui proiect.

 

 Opozitia sustine ca PSD-ALDE urmareste sa se razbune astfel pe societatea civila, care contesta vehement in strada legile Justitiei.  

 

Iniţiativa legislativă prin care se propune modificarea OG 26/2000 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor a avut termenul de adoptare tacită în 20 noiembrie 2017. Proiectul social-democraţilor nu a mai fost dezbătut în plenul Senatului din lipsă de cvorum, după ce majoritatea senatorilor PSD-ALDE a părăsit sala de plen.

 

În textul Ordonantei 26/2000 există urmatorul articol:

 

48^1 "Asociatiile, fundatiile si federatiile au obligatia de a publica semestrial pana la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, in Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaratiile de venituri si cheltuieli pentru semestrul precedent. In declaratia publicata se mentioneaza distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea, dupa caz, care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia.

 

Nepublicarea declaratiei atrage de drept suspendarea activitatii asociatiei pentru 30 de zile. Daca in acest termen declaratia nu se publica, asociatia, fundatia sau federatia isi inceteaza activitatea de indata."

 

Proiectul initial a fost modificat in cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise. Numai că, prin adoptare tacită, s-a adoptat forma initiala a proiectului. 

 

Mai mult, proiectul introduce conditii si obligatii noi fata de legislatia actuala.

 

Pentru ca un ONG sa poata fi recunoscut ca fiind de utilitate publica de catre Guvern, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii, potrivit acestui proiect:

 

a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau comunitar, dupa caz;

b) functioneaza de cel putin 2 ani si a realizat o parte din obiectivele stabilite;

c) a desfasurat activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de bilanturilor si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 2 ani;

d) valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de functionare este cel putin egala cu vlaoarea patrimoniului initial;

e) nu a desfasurat in ultimii 2 ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politie de orice fel: activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie sau demnitate publice in care acest poate fi numit ori ales.

 

Proiectul introduce un algoritm al finantarii cu fonduri publice in functie de obiectul de activitate al organizatiilor nonguvernamentale: 40% - Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% - Educatie; 10% - Stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorului; 10% - Valori nationale si ale minoritatilor nationale -Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% - Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.

 

PSD propune de asemenea ca aceasta recunoastere sa fie facuta pe un termen de 5 ani, si nu pe perioada nedeterminata cum este in prezentDaca asociatia sau fundatia nu mai indeplineste una sau mai multe dintre conditii care au stat la baza acordarii acestui statut, Guvernul, la propunerea autoritatii administrative sau a Ministerului Justitiei, retrage, prin hotarare, statutul de utilitate publica.

 

In expunerea de motive, semnata de deputatul PSD Liviu Plesoianu, se arata ca este necesara o mai buna "transparentizare a finantarii".

 

Senatul este prima camera sesizata. Proiectul merge la Camera Deputatilor.

 

Opozitia a criticat dur initiativa legislativa, despre care spun ca are intentia de a reduce la tacere vocile critice din societatea civila.

 

"In ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afecteaza mecanismul 2%, cele 'civice' sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea si siguranta publica. Astazi pe ordinea de zi a plenului Senatului se afla asa zisa Lege Plesoianu, semnata de altfel si de Serban Nicolae, care prevede, nici mai mult, nici mai putin decat suspendarea si incetarea de drept a activitatii ONG-urilor care nu publica semestrial in Monitorul Oficial declaratia de venituri si cheltuieli, cu evidentierea distincta a persoanelor si activitatilor care genereaza veniturile asociatiei sau fundatiei precum si a valorii fiecarui venit in parte", a declarat senatoarea USR Florina Presada, potrivit News.ro.

 

"Practic, PSD este deranjat de organizatiile civice si nu le gaseste utilitatea in angrenajul democratiei romanesti", a mai spus aceasta.

 

proiectul, a i c i 

expunerea de motive, a i c i 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22