Autorii ambuscadei împotriva lui Kovesi. Mecanismul Cosma- Voiculescu- Ghiță

Cristian Campeanu | 13.02.2018

A fost destul de clar că asistăm la un atac orchestrat împotriva DNA și procurorului-șef Laura Codruța Kovesi din momentul în care difuzarea înregistrărilor realizate de Vlad Cosma a fost realizată în mod simultan de Antena 3 și de RTV, asezonată cu declarațiile lui Sebastian Ghiță, urmate a doua zi dimineață de seria de cereri în cascadă ale „vectorilor de imagine” ai PSD privind revocarea lui Kovesi și restructurarea DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Înregistrările făcute publice de DNA indică faptul că este vorba despre o operațiune mult mai largă, care implică mult mai mulți actori, unii aflați la vârful sistemului de justiție, coordonată din timp, regizată și scoasă pe piață la un moment determinat. Dar cine sunt acești actori așa cum apar ei în înregistrările DNA?

 

Pentru mai multă claritate să-i împărțim în câteva categorii: Actorii Penali, Agenții de Propagandă aflați în slujba acestora, Actorii din Sistem, Actorii Politici, Agenții de Influență, Actorii din Umbră.

 

 

Înregistrările publicate de DNA sunt dintre persoane din anturajul lui Vlad Cosma și un procuror de la ST Ploiești. Inregistrările sunt făcute în 31 ianuarie si 9 februarie 2018

 

 „Intră și GHIȚĂ de la BELGRAD, în direct… S-a dus VOICULESCU acolo… Adică, e o chestiune amplă, care e numa’ pe D.N.A. Ploiești!.... VLĂDUȚ COSMA. Are termen în februarie și acuma vrea să dea drumul… …Și… concluziile ajung la KÖVESI. că de aia s-a dus VOICULESCU, că vor să... habar n-am!… ă… știu doar că o să le dea drumu’… la ANTENA 3, la GÂDEA, …, tot se duc, fac repetiții… montaje. Serios!”.

 

”Oamenii-s nebuni! Nu vă dați seama ce filme au făcut, ce discuții, ce îmbârligări! Au discuții cu CIUTACU, cu… cu nu știu care, cu nu știu care, cu nu știu care, cu nu știu… cu douăzeci de inși… cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intră în direct de nu știu unde, cu PONTA, care nu știu ce vine să zică. O să fie un scandal monstru! N-au vrut să facă chestia asta c-a picat Guvernu’ și n-au vrut să …[neinteligibil]… una cu alta! Cu DRAGNEA, care îi cere schimbarea lui KÖVESI… cu înregistrări, în care discută NEGULESCU la telefon…

 

”Dumneavoastra trebuie sa intelegeti, ca nu e de gluma! Au facut niste discutii mari pe la C.S.M., pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la INALTA CURTE... tot felul de discutii... cu S.R.I.-ul... s-au inteles... au fost toti, impreuna, la SEBI GHITA, in... in asta, cum ii spune? In... a... in SERBIA.... Au avut pe-acolo discutii... le-a aratat... au montat impreuna... Sunt montate oficial cu aia dupa la R.T.V., cu GADEA, de la ANTENA 3... Deci, nu... nu e un scandalut!”

 

 

Mecanismul ambuscadei

 

 

Voiculescu și Ghiță lovesc în punctul cel mai vulnerabil al DNA, folosindu-se din plin de neregulile, comportamentul complet inadecvat pentru un procuror, Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, a.k.a. „procurorul Portocală”, dar și de maniera eronată în care DNA a gestionat cazul acestuia. De luni întregi, Antena 3, RTV și site-ul luju.ro, au dus o campanie susținută centrată pe „abuzurile procurorului Portocală” al cărei punct nodal este pretenția că acțiunile acestuia trebuie extrapolate la întreaga activitate a DNA, care ar fi caracterizată de abuz patronat și protejat de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Teza este îmbrățișată de liderii politici care lansează tema ”statului paralel” care încalcă drepturile omului.

 

Cu o zi sau două înaintea „marii dezvăluiri”, într-o emisiune A3 unul dintre agenții de influență ai lui Voiculescu anunță „închiderea cercului” în jurul lui Kovesi fără să fie deloc clar despre ce cerc este vorba. După luni de pregătire asiduă a terenului, duminică A3 și RTV difuzează declarațiile lui Vlad Cosma care prezintă mai multe înregistrări ale propriilor convorbiri cu Negulescu și cu șeful DNA Ploiești, Lucian Onea. Centru întregului eșafodaj îl reprezintă discuțiile în care procurorii discută cu Cosma ce informații să conțină un denunț al lui Cosma împotriva lui Sebastian Ghiță precum și faptul că același Cosma convine cu Negulescu ca documentul să fie trimis anonim, din partea unui cetățean moldovean. Cosma pretinde că această conversație reprezintă o probă că procurorii DNA falsificau probe împotriva lui Ghiță și că ar fi fost șantajat de aceiași procurori să facă acest denunț sub amenințarea arestării surorii sale. Punctul culminant îl constituie afirmația lui Negulescu că Laura Codruța Kovesi ar fi la curent și ar fi aprobat întreaga schemă „Lucică a fost la București și doamna a fost încântată”. În felul acesta „se închide cercul”.

 

De remarcat că aproape imediat, Ghiță intră în direct de la Belgrad – exact așa cum susține „persoana din anturajul lui Cosma” din înregistrările DNA – și denunță „nemernicia” procurorilor DNA de la Ploiești dar și a Laurei Kovesi și, aproape firesc, două zile mai târziu depune plângere penală împotriva acestora la Parchetul General. În mod normal, nimic din ceea ce declară sau face Ghiță nu ar trebui să fie luat în seamă până când nu este adus în fața unui complet de judecată român. În schimb omul beneficiază de clemența tribunalului din Ploiești care refuză cererea de arestare pentru un fugar de justiție dar și de organismele parlamentare care vor să-i organizeze audieri prin teleconferință.

 

Punctul slab al poveștii „ticluite” de aparatul lui Voiculescu și Ghiță îl constituie faptul că „dovada” prezentată ca irefutabilă nu se susține pe nimic altceva decât pe declarația lui Cosma. Potrivit jurnalistului Liviu Avram, este vorba despre un denunț pe care Cosma l-ar fi făcut sub condiția ca acesta să nu poată fi asociat în nici un fel cu persoana sa și că întreaga discuție despre anonimat era una menită să ascundă identitatea lui „Vlăduț” în calitate de denunțător. Ca și pretenția lui Negulescu că „ Laura Kovesi știa”, declarațiile lui Cosma nu pot fi coroborate cu nimic. Întregul mecanism al afacerii Cosma este explicat de Ionel Stoica.

 

 

Actorii Penali

 

 

1. Dan Voiculescu. După eliberarea condiționată de către Tribunalul București, Dan Voiculescu, infractor condamnat la 10 ani închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare cu un prejudiciu de 60 de milioane de euro, a oferit primul interviu nu la televiziunea de casă, Antena 3, ci la RTV-ul lui Ghiță, unde anunța profetic sfârșitul lui Kovesi, căreia îi declară război deschis și apreciază că „Iohannis nu are nici un motiv să nu o revoce pe Kovesi”, asta dacă mai era vreo îndoială cu privire la scopul lui Voiculescu. De remarcat că încă din octombrie se pun bazele alianței Voiculescu-Ghiță contra lui Kovesi.

 

2. Sebastian Ghiță. Fostul deputat și om de afaceri cu legături nesănătoase la vârful SRI face obiectul mai multor dosare de corupție, dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals etc. Într-unul a fost achitat dar mai există cel puțin alte patru dosare pe rol, motiv pentru care Ghiță a fugit în decembrie 2016 din țară fiind reperat într-un târziu la Belgrad. De atunci, Ghiță transmite mesaje prin care a încercat să îi compromită pe adjunctul SRI, Florian Coldea, ceea ce a reușit și pe Laura Kovesi. Deși fugit din țară, dat în urmărire, arestat și eliberat pe cauțiune, Ghiță rămâne în continuare un personaj influent și protejat.

 

 

3. Familia penală Cosma. Întreaga afacere se desfășoară în cadrul relațiilor politico-economico-penale create în jurul resurselor enorme oferite de Județul Prahova, ca să nu ne referim direct la „mafia de la Ploiești”. În centrul acestor rețele se află familia fostului președinte, PSD desigur, al Consiliului Județean, Mircea Cosma condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare pentru finanțarea frauduloasă a campaniei electorale din 2012. În același dosar, Vlad Cosma,  fiul lui Mircea Cosma, fost deputat PSD, protagonistul aparent al dezvăluirilor este condamnat la 5 ani. Sora acestuia, Andreea, actual deputat, are și ea un dosar pe rol. Din înregistrările publicate de DNA reiese că Vlad Cosma se grăbea să facă publice înregistrările cu procurorul Mircea Negulescu înainte de data de 18 sau februarie când dosarul său are termen „„Ce să mai fac cu alea, dacă mă duc la pușcărie?”, ar fi spus Cosma Jr.

 

 

Agenții de propagandă

 

 

 

 

Sunt servitorii fideli ai lui Voiculescu și Ghiță, care execută odinele celor doi stăpâni: Gâdea, Ciutacu, Ursu, Ciuvică, Badea și toată pletora de minioni de sub ei. Aceste personaje nu sunt însă importante decât în măsura în care au fost actori într-o montare mai largă. Înregistrările DNA sunt datate 29 ianuarie și 12 februarie iar personajul citat vorbește despre „montaje” și „repetiții” ceea ce presupune că a existat un scenariu interpretat de agenții de propagandă, că Vlad Cosma a fost adus în studio, pus să citească, să interpreteze și să repete, că au existat teste anterioare ale „intrării în direct” a lui Ghiță, și că a existat o regie și un timing, un desfășurător, una sau mai multe minți care au coordonat totul, ceea ce înseamnă că pentru compromiterea lui Kovesi și a DNA au fost puse în joc resurse umane și materiale considerabile.

 

 

Agenții de influență

 

 

Potrivit înregistrărilor DNA, în acest scenariu mai erau incluse intervenții publice din partea a „douăzeci de inși” printre care se numără Elena Udrea, Alina Bica, Victor Ponta, avocata lui Bica Laura Vicol adică cei mai vehemenți și mai cunoscuți agenți de influență anti-Kovesi și anti-DNA. Cum aceștia nu au apărut încă, este de presupus că vor interveni în continuările serialului dezvăluirilor. Ce-i drept, mulți dintre ei – Bica, Udrea și acum Cosma Jr. – au luat calea lui Ghiță și Mazăre și dispar din țară pe măsură ce li se apropie termenele. Dar, cum demonstrează cazul lui Ghiță, acest inconvenient nu îi împiedică să fie prezenți public.

 

 

Actorii Politici

 

 

Înregistrările DNA menționează clar că „Dragnea va ieși” să ceară revocarea lui Kovesi. Și, ca și cum ar fi răspuns indicațiilor de regie, Dragnea a ieșit dar nu a cerut cu gura lui îndepărtarea șefei DNA ci i-a lăsat pe alții, pe Codrin Ștefănescu sau Paul Stănescu să o facă.

 

În schimb, Dăncilă l-a chemat de urgență pe Tudorel Toader acasă pe post de gâde al DNA și al lui Kovesi. Dacă pe Voiculescu și Ghiță nu îi poate chema nimeni la ordine, Dragnea ar trebui să spună public clar și răspicat dacă a știut dinainte de această ambuscadă și dacă a participat la ea. N-are importanță că va minți ca de obicei dar este o minciună care se va contabiliza undeva.

 

 

Actorii din Sistem și Actorii din Umbră

 

 

Cea mai gravă informație din înregistrările DNA este că la această conspirație au participat oameni din sistemul de justiție. Nu ne referim neapărat la personaje precum Mihaiela Moraru Iorga, despre a cărei demnitate vorbește suficient faptul că după ce a fost tăvălită în noroi de A3 și luju vreme de ani de zile s-a dus tocmai la A3 să depună jurământul de vasalitate la picioarele lui Voiculescu.

 

Vorbim despre afirmația că din conspirația anti-DNA ar face parte oameni de la CSM și de la Înalta Curte. Dacă în ceea ce privește CSM, suspiciunile s-ar putea îndreapta către judecătoarea Gabriela Baltag cea temătoare de Soros și mare vedetă A3, nu este deloc obligatoriu să fie vorba despre ea. În fond, avizul CSM este dat de secția de procurori. În sfârșit ideea că cineva de la Înalta Curte și-ar fi coordonat pozițiile cu Ghiță și Voiculescu este de natură să suprime aproape și ultima speranță că Justiția mai poate fi salvată din gheareale grupării infracționale care a pus stăpânire pe statul român.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22