Krichbaum cere CE activarea articolului 7 pentru România în cazul unor noi atacuri la DNA

Dora Vulcan | 16.02.2018

Gunther Krichbaum, șef al comisiei de afaceri europene din Bundestag îi cere Comisiei Europene sa nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru România și, mai mult, să activeze articolul 7 în cazul înregistrării unor noi atacuri la Justiție.

Pe aceeași temă

 

 

scrisoarea originală, AICI

 

 

Intr-o scrisoare adresata lui Jean Claude Juncker, Krichbaum - un critic foarte aspru al adversarilor Justitiei - ii cere sefului Comisiei Europene ca "in cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, sa se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE" împotriva României, scrie Hotnews.ro.

 

 

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE, cunoscuta si ca "optiunea nucleara", de ultim resort politic, inseamna suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE pentru un stat membru.

 

 

Gunther Krichbaum arata in scrisoarea trimisa sefului Comisiei Europene ca "in ultimele zile au fost facute publice înregistrari audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor DNA. Autorii acestor înregistrari sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnați pentru fapte de corupție". Oficialul german arata realizarile DNA, modelul impus in regiune si sustine ca "Orice atac asupra DNA și asupra Laurei Kövesi este, prin urmare, un atac asupra independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției".

 

 

 

Textul integral al scrisorii adresate de Gunther Krichbaum lui Jean Claude Juncker:

 

Stimate domnule Președinte,

 

În calitate de Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul federal al Germaniei, urmaresc actualele evoluții politice interne din România cu mare îngrijorare. Începând cu alegerile din decembrie 2016 diferitele guverne ale României au lucrat sistematic pentru amnistierea membrilor de partid condamnați pentru fapte de corupție și frauda electorala și pentru a împiedica viitoare investigații de corupție.

 

În ultimele zile au fost facute publice înregistrari audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Autorii acestor înregistrari sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnați pentru fapte de corupție. În urma acestui scandal este ceruta acum demisia șefei DNA, Laura Kövesi.

 

În ultimii ani, DNA a avut un rol semnificativ, în combaterea eficienta a corupției în România chiar și la cel mai înalt nivel. Independența și marile succese ale DNA sunt vazute ca o mare realizare și în afara granițelor României. În special în societatea civila din țarile din Balcanii de Vest, DNA este prin urmare considerata un model în eforturile proprii de a lupta împotriva corupției. Orice atac asupra DNA și asupra Laurei Kövesi este, prin urmare, un atac asupra independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției.

 

Într-o scrisoare din 2 februarie 2017 am subliniat deja faptul ca, având în vedere evoluțiile politice interne, înlaturarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România este complet exclusa. Încercarile actuale de a forța înlaturarea procurorului șef DNA din funcția actuala arata, din pacate, faptul ca temerile mele sunt justificate. Tot felul de încercari de a renunța din motive politice la procedura MCV înaintea preluarii de catre România a Președinției Consiliului UE, sunt inutile. Presupun, prin urmare, ca aceasta opțiune nu va fi luata în considerare, iar Comisia își va exprima ferm îngrijorarea fața de guvernul român.

 

Marile progrese în justiția româneasca au fost posibile doar datorita aderarii la UE și prin sprijinul instituțiilor europene. Cetațenii români pro-europeni, care se opun acțiunilor guvernului, au nevoie urgenta de sprijinul Comisiei. În cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, ar trebui, în opinia mea, sa se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE.

 

 

Initierea acestei proceduri a avut loc anul trecut fata de Polonia tot din cauza masurilor din Justitie, dar Comisia Europeana, statele membre si Varsovia continua negocierile diplomatice pentru a nu se ajunge la activarea efectiva a Articolului 7.

 

 

Gunther Krichbaum este de zece ani presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundenstag (Parlamentul german). Membru al CDU, partidul cancelarului Merkel, Krichbaum s-a remarcat in trecut prin cererile maximale adresate institutiilor europene in legatura cu derapajelor anti-justitie din Romania. Anul trecut, imediat dupa adoptarea celebrei OUG 13 de catre Guvernul Grindeanu, Krichbaum i-a cerut presedintelui Comisiei Europene sa "sa il convoace de urgenta" pe Sorin Grindeanu la Bruxelles si sa ii solicite retragerea Ordonantei de modificare a Codurilor penale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22