Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAscensiunea lui homo anti-immigrationis
2018-02-27
16
Homo anti-immigrationis. Este noul tip de european, cel care a luat aproape complet locul prăfuitului susţinător al drepturilor omului. Poziţiile radicale antiimigraţie sunt exact terenul pe care se pierd sau se câştigă bătăliile politice.

 

 

Până în urmă cu câteva luni, Europa încă părea scindată între un Est total refractar faţă de imigranţi şi un Vest cu vederi mai progresiste. Vechea ordine s-a prăbuşit odată cu proaspăta politică migraţionistă a preşedintelui francez, cu victoria AfD în Germania (unde partidul de extremă dreaptă a devenit principala forţă de opoziţie după o campanie centrată pe imigraţie) şi cu campania electorală din Italia, unde partidele cu cele mai radicale vederi sunt şi cel mai bine plasate în sondaje. În aceste condiţii, Viktor Orbán, premierul ungar intrat şi el în campania pentru alegerile generale (şi primul politician european care a luat decizia naţională de a nu permite intrarea migranţilor şi a construit ziduri cu sârmă ghimpată în calea acestora), apare ca un fel de Mesia. „Vestul va cădea pentru că nu vede cum Europa e infestată. Noi credem că ultima speranţă a Europei e creştinismul. Dacă sute de milioane de tineri vor primi permisiunea să vină spre nord, va apărea o presiune uriaşă. Toate oraşele europene mari vor deveni majoritar musulmane“, propăvăduia Orbán săptămâna trecută. În urmă cu ceva ani, o asemenea declaraţie ar fi fost taxată și respectivul politician ar fi fost pus la stâlpul infamiei. Acum, poziţia lui este mainstream şi orice ar contrazice-o (cifrele Frontex, care arată că numărul imigranţilor ilegali a scăzut de 10 ori în ultimii doi ani), pare desuet și o luptă pierdută din start.

 

Care sunt însă ultimele tendinţe în moda antiimigraţie?

 

Franţa are deja o tradiţie în acest sens (şi mai ales să confunde cu intenţie imigraţia ilegală cu libera circulaţie în cadrul UE, obicei început de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, cel care a lansat conceptul de imigraţie targetată, conform nevoilor specifice ale pieţei muncii din Hexagon). Acum, Franţa drepturilor omului şi a „europenistului“ Macron a prezentat o lege extrem de dură la capitolul imigraţie. Legea scurtează timpul în care imigranţii pot cere azil şi creşte timpul în care pot fi deţinuţi de autorităţile franceze, plus alte măsuri menite să descurajeze venirea azilanţilor. Imigranţii au la dispoziţie 90 de zile să îşi strângă documentele şi să depună cererea de azil (faţă de 120 până acum) şi doar 15 zile pentru apel (faţă de 30 până acum), în cazul în care le este respinsă. În schimb, cei care sunt etichetaţi drept neeligibili şi primesc ordin de expulzare pot fi ţinuţi în centrele de detenţie 90 de zile (faţă de 45 în prezent).

 

Măsurile dau autorităţilor mai mult timp şi mai multă putere pentru a accelera şi creşte numărul de deportări, în condiţiile în care Franţa deportează deja considerabil mai mulţi azilanţi decât Marea Britanie ori Germania. Human Rights Watch și Medici fără Frontiere condamnă guvernul francez că se preface că nu vede comportamentul inuman al poliţiei faţă de imigranţi, incluzând aici blocarea ONG-urilor când distribuie ajutoare de bază. Imigranţii prinşi cu documente falsificate vor primi cinci ani de închisoare, respectiv un an de închisoare cei care nu au trecut printr-un punct de frontieră.

Noua lege este „copilul“ rezultat din împreunarea a două realităţi franceze: anul trecut au existat 100.000 de solicitări de azil (un record), iar lupta finală pentru preşedinţia franceză (între Macron şi Marine Le Pen) s-a dat pe terenul imigraţiei. Milioane de francezi au votat-o pe Le Pen tocmai pentru că promitea închiderea graniţelor, iar Macron îşi joacă din timp cartea cu votanţii extremei drepte. Administraţia Macron urmăreşte cu atenţie sondajele care spun că aproape două treimi dintre francezi consideră că sunt prea mulţi imigranţi în ţară şi nu mai aşteaptă următoarele alegeri ca să ia din voturile extremei drepte. Cu majoritatea confortabilă de care dispune, legea va trece uşor de votul din aprilie, în ciuda semnalelor de alarmă trase de ONG-uri.Vorbim de acelaşi Macron al cărui rezultat la prezidenţiale a fost văzut drept o victorie netă asupra naţionalismului de dreapta din întreaga lume şi un semn că valul Brexit-Trump s-a spart şi de acelaşi Macron care o felicita pe Merkel pentru răspunsul „uman” în faţa crizei refugiaţilor.

 

În Italia, coaliţia de dreapta condusă de partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi marşează şi ea pe exploatarea sentimentelor antiimigraţioniste şi se poziţionează în pole-position pentru alegerile generale de pe 4 martie. Berlusconi – triplu fost premier condamnat pentru corupţie – descrie imigranţii drept „o bombă socială pe cale să explodeze“ şi spune că idolii lui politici sunt Orbán şi Trump. Iar Mişcarea Cinci Stele promite că îi va deporta rapid pe toţi imigranţii ilegali.

 

Reacţii dure a stârnit şi propunerea formulată de Germania la ultimul Consiliu European, de a lega fondurile europene de chestiunea imigraţiei. Mai exact, de a folosi o parte din fondurile de coeziune (ce se duc spre statele membre mai noi, din centru şi est) pentru integrarea imigranţilor. „Împărţirea poverii imigraţiei“ e conceptul invocat, împachetat de multe ori drept „solidaritate europeană“. Propunerea întâmpină o rezistenţă feroce din partea Ungariei, Poloniei, Cehiei şi chiar Austriei, care refuză să accepte cotele de imigranţi alocate. Şeful diplomaţiei ungare (dacă diplomaţie se mai poate numi!), Péter Szijjártó, l-a numit pe omologul său luxemburghez „un idiot care vrea să invadeze Europa cu imigranţi“ şi „un politician care urăşte Ungaria“.Luxemburghezul îşi permisese să critice noile decizii ale Budapestei în materie de imigraţie.

 

Profetul antiimigraţiei, Viktor Orbán, a propus recent o „alianţă globală“ contra imigraţiei. Dar nu doar atât. Muşcând cu succes din felia de electorat a extremei drepte Jobbik (toate sondajele arată că Fidesz-ul de guvernământ va obţine o majoritate confortabilă), premierul ungar a mai lansat o serie de măsuri contra imigraţiei. Orbán a decretat că toate ONG-urile care se ocupă de imigranţi vor trebui de acum să obţină permisiunea Ministerului de Interne ca să activeze, iar cele care vor reprezenta un „risc de securitate naţională“ vor fi chiar interzise. Mai mult, organizaţiile ce primesc finanţare străină ca să promoveze imigraţia (ceea ce este „împotriva intereselor de securitate ale Ungariei“) vor avea de suportat o taxă de 25%. De aceeaşi parte a baricadei anti-imigraţioniste se situează şi Austria. „Ca să asigurăm securitatea în UE, trebuie să oprim imigraţia. E în interesul nostru, al tuturor, să lucrăm împreună”, a explicat noul cancelar austriac după întâlnirea cu Orban.

 

Aşadar, în ciuda eternelor discuţii şi acuzaţii sterile (căci de politici coerente în materie de imigraţie poate fi vorba acum mai puţin ca niciodată), Estul şi Vestul par să se fi pus de acord. Liberté, égalité, fraternité. Dar nu pentru imigranţi.

TAGS : imigrație europa germania ungaria viktor Orban musulmani Macron Berlusconi franta
Comentarii
Dorelian 2018-03-13
1. Femeia e praf. De unde ați găsit-o? Vă da ea bani ca s-o publicați?
2. Primiți și articole în care progresiștii cu astfel de idei sunt numiți în titlu capete seci, creiere spălate etc., după modelul inițiat de damă?
Dan Matei 2018-03-13
Un articol foarte slab, ideologizat incoerent si fara argumente. O insiruire de clisee. Nu stiu de unde ii gaseste revista22 pe acesti contribuitori jalnici. Mai bine mai putine articole si de calitate.
Ovidiu 2018-03-13
Domane ajuta, bine ca in sfarsit se reactioneaza, altfel UE risca sa se transforme intr-un pact de sinucidere colectiva prin africanizare si islamizare.
AC 2018-03-13
cand vad articole atat de proaste imi dau seama de ce nu mai citest de ani buni revista 22. Pai mai, cu mentalitatea asta tampita dati voi voturi PSD-ului.. Tanti eliza, ia dumneata in casa niste refugiati nu mai predica virtutea aici pe banii si pe costul altor oameni. Peste tot in lume trebuie pasaport si imigratia e reglementata.. Numai in Europa ne-am trezis sa sducem milioane, la gramda, sa cream pungi de saracie si enclave explozive sau ghetto-uri.. vine tanti eliza si zice ca o hipioata din anii 68 hai sa ne iubim, woodstock- dar apoi apar violurile in masa.. tanti eliza, eu am vazut cum s-a degradat viata in Paris in 10 ani, am vazut femei hartuite de imigranti, intimidate. e simplu sa vorbesti de la adapostul unei Romanii care a scapat de fluxul migrator - du-te stai in Italia, expune-te si da apoi lectii de virtute.
Tata mare 2018-03-03
Eliza Francu,
Deoarece participati la numeroase curse de semi-maraton, va indemn sa imigrati in Kenya sau in Etiopia, unde veti avea conditii adecvate practicarii acestui sport. Va sugerez sa cereti si cetatenia uneia din cele doua tari. Sunt convins ca o veti primi.
Poza de familie, cu sinucigași.. 2018-03-02
Angela Merkel, Jean Claude Juncker, , Hollande, Macron, Federica Mogherini, Stefan Lovfen (premierul suedez) si majoritatea eurobirocratica = groparii Europei! Pe silabe: gro-pa-rii Europei! Daca ii mai adăugăm si pe Obama, Hillary Clinton împreună cu confrații lor poltic-corecți, neomarxistii de peste Atlantic - din partidul democrat, din universitatea americana si mainstream-ul mediatic, (CNN, Washington Post, New York Times etc) avem o poza destul de cuprinzătoare cu groparii civilizației occidentale. De ce? Pai tocmai asta e problema, adică Non-subiectul preferat al ineptului articol de mai sus
Horatiu 2018-03-02
Ce-ar fi sa va mutați in Malmo (Suedia) sau in cartierul Moleenbeck din Bruxelles, stimata doamna !? In orașul Luton din Anglia sau in Calais? La marginea sau chiar înăuntrul sutelor (poate chiar miilor) de "no go area" , sau asa-ziselor "no go zone" din țările si orașele vestice. Acolo unde, neoficial, se aplica legea islamica sharia si unde echipajelor medicale de pe ambulanțe le e frica sau chiar refuză uneori sa meargă. Acolo unde pană si poliția a pierdut controlul iar legile statului practic nu se mai aplică. Să vă văd atunci dacă vă mai arde sa ne citați cu atâta prețiozitate predania socialisto-progresista a imigrației cu orice preț ____ cu degetul mic ridicat in sus si cu arătătorul înspre Viktor Orban, guvernele polonez, austriac, ceh, slovac, guvernele baltice, AFD, majoritatea republicana din SUA in frunte Donald Trump, si neoconservatorii de la Tea Party (care au deja câteva milioane de aderenți semnatari) plus atâția alți cetățeni occidentali care se simt pur si simplu trădați de guvernele lor socialistoid-multiculturaliste.
Horatiu 2018-03-02
"Ascensiunea lui homo anti-immigrationis", zise "Homo progresistus" - de acolo, din distopia lui cea fără de.. granițe. Adica din decerebrarea lui cea fără de margini...
Horatiu 2018-03-02
Incredibil de prost articolul si de infatuată autoarea ! Incredibil ! Aceleași clișee progresist-neomarxiste cu care nu încetează să ne infantilizeze elitele eurobirocratice si presa mainstream: imigrația necontrolata ar fi, chipurile, o fatalitate a progresului si a dezvoltării economice pentru bătrânul continent.. Nu zău, si dacă asta ar putea însemna tocmai prohodul acestei civilizații fără pereche!? Mai bine ați lua act, stimata doamna, de disperarea tot mai vizibila a majorității occidentalilor vizavi de aceasta invitație la invazie peste capul lor, peste familiile lor, împotriva tradițiilor lor, împotriva securității lor individuale si colective, împotriva civilizației europene si a libertăților noastre in ultima instanta..
Gheorghe Popescu 2018-03-01
Greu de spus cum e mai bine, s fii larg la suflet si la granite, sau sa tii totul pentru tine si natia ta. Daca numarul imigrantilor e mic comparat cu comunitatea in care se pripasesc, cred ca nimeni nu are nimic impotriva lor. Daca insa numarul lor e semnificativ, populatia autohtona se simte amenintata si reactioneaza. E usor sa folosesti asemenea sentimente in scopuri politicianiste, si intr-o directie si in alta. Asa poate apare un Brexit, de exemplu. Una peste alta insa eu personal cred ca e mai bine sa-ti pazesti integritatea tarii si natiei. Daca tu o duci mai bine (si altii mai prost ca tine) e poate pentru ca tu esti mai muncitor si ca atare nu trebuie sa ai remuscari. Chestia umanitara, cu refugiatii, sepoate rezolva mai bine daca ii ajuti nu sa fuga, ci sa-si faca ordine in tara lor. Le dai arme, ii instruiesti sa se apere, si cu asta basta, nu sa vina sa se instaleze in batatura ta, pentru ca pe urma sa-ti ceara sa-ti federalizezi tara, ca ei sint multi si au drepturi! Avem destule biserici ortodoxe, nu ne mai trebuie si moschei. Daca vor sa se inchine, sa se duca acasa. Si nici europenii n-au nici un drept sa impuna cote de imigranti, altfel nu dau fonduri. Daca marile puteri au nevoie de forta de munca ieftina, sa si-o tina la ei acasa. De regula liberalii astia care militeaza pentru imigratie libera (saracii de refugiati) sint necredinciosi. Nu stiu cum s-o fi lipit de ei formula crestina ca sa-ti dai si haina de pe tine pentru cel in necaz. Ce facem data viitoare, le dam si nevestele? Ca or fi statuti, saracii refugiati.
Ion Aron 2018-03-01
spoiala de cultură generală nu vă ajută. Liberte, egalite fraternite s-a impus ca slogan odată cu impunerea conceptului de cetatean. Conceptul de cetatean este complet strain populatiilor din Epoca bronzului târziu sau din alte epoci care presupun un grad practic echivalent de viata sociala.
Or, un cetatean are drepturi si obligatii, multe obligatii de care devine constient prin educatie în mediul cultural care a generat conceptul, uneori după multe generatii, fiind un concept dificil.
dar da, se fac multi bani necontrolati in industria migratiei.
haakon 2018-03-01
Sustin si votez interzicerea migratiei! Europa, europenilor!
Liviu 2018-02-27
1. O tara fericita e una care nu are nevoie de imigranti.
2. Daca totusi e nevoie de forta de munca intr-un domeniu oarecare si nevoia e pe termen lung, atunci imigrantii trebuiesc selectionati si e preferabil sa fie din culturi compatibile.
3. Refugiati adevarati sint numai cei urmariti de stat pentru optiunile lor politice.
alex 2018-02-27
migratia e vazuta de electorat si ca o amenintare economica. cei fara scoala vad cum vin strainii si le fura joburile (muncesc pe banii foarte putini si stau cate 10 intr-un apartament). ca urmare a alungarii mexicanilor care stateau illegal in chicago de catre trump, brutariile au ramas fara mexicanii care munceau pe 10 dolari pe ora si au angajat negrii someri cu 14 dolari pe ora. bravo trump!
Imreh Istvan 2018-02-27
Stimata Dna Eliza Francu, ma vad din nou obligat sa comentez un articol scris de Dvoastra. Nu stiu ce sa cred, ori nu cunoasteti problema ori vadit omiteti si amestecati anumite lucruri. La ce ma refer? Vorbiti despre imigratie, ca despre ceva normal si necesar Europei fara sa faceti distinctie despre imigranti legali si ilegali respectiv nu amintiti nimic despre refugiati. Tarile incriminate si politicienii incriminati ca adversari ai imigratiei, care sunt etichetati de extrema dreapta, se opun imigratiei ilegale si nu celei legale sau a refugiatilor. Sunt aspecte deosebit de importante pe care Dvoastra le amestecati. Ce fel de tara este cea care permite trecerea frontierei oriunde, pentru oricine, mai ales daca nu are nici document? Politicienii care accepta astfel de fapte nu incalca legea? In paranteza Ungaria a acceptat deja din 2015 peste 1300 de refugiati, care au dovedit clar acest statut. In al doilea rand Dvoastra etichetati pe toti cei care se opun imigratiei ilegale drept de extrema dreapta. Oamenii din aceste tari, care au votat partide care nu doresc imigratie ilegala, care simt lipsa de securitate (vezi atentatele, crimele si violarile), sunt toti extremisti. Ei au vazut ca partidele traditionale, care de decenii au condus aceste natii nu doresc sa faca fata imigratiei ilegale, nu au solutii cu cei deja veniti, nu pot impiedica violentele din partea acestora si atunci, in mod normal si natural si-au dat voturile unde promisiunile au fost altele.Daca premierul Ungariei ar fi permis imigrarea ilegala peste granita tarii, care din intamplare este si granita Schengen, nu ar fi incalcat legislatia europeana? Ungaria si celelte tari au puncte de trecere a frontierei, unde orice cetatean strain se poate prezenta cu acte in regula si va fi tratat conform legislatiei in vigoare. Daca va trece fraudulos frontiera, fara acte in regula, va fi sanctionat ca atare. Ce este neclar si neconform cu legile europene? In alta ordine de idei, de ce trebuie tolerate ONG-urile asa zise umanitare, care favorizeaza imigratia ilegala, ele difera depersoanele care fac contrabanda cu imigranti? Ambii incalca legea. Activitatea unora chiar poate afecta siguranta nationala. Dna Francu ce ati zice de guvernul tarii Dvoastra, daca ar permite intrarea ilegala, fara nici un control a oricaror persoane, de oriunede, in numar nelimitat. Ati merge la centrele de cazare al acestora, sa le duceti de mancare, medicamente sa ii ajutati in actul lor ilegal, mai ales dupa ce acestia ar viola femei, ar ucide oameni sau ar face orice alte atrocitati? Sincder nu cred. Atat am avut de zis.
profesoru 2018-02-27
Bun, înseamnă că Europa începe să se trezească.
Migraţia e benefică atunci când implică numere reduse de persoane, oameni calificaţi profesional, care vin legal, cu acordul ţării-gazdă.
Dar în 2015 am avut de-a face cu invazia popoarelor migratoare. Şi trebuie luate măsuri ca aşa ceva să nu se mai repete, dacă vrem ca Europa să rămână Europa.
Total 16 comments.
Recomandari
4373
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22