Banca Mondială: unul din trei adolescenți români, sub nivelul de bază la citit și socotit

Dora Vulcan | 10.03.2018

Unul din trei adolescenți români se află sub nivelul cunoștințelor de bază pentru citit și matematică, arată un raport al Băncii Mondiale.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Tehnologia genereaza beneficii pentru cei cu venituri mari si pentru cele mai avansate companii aflate in regiunile prospere, insa risca sa sporeasca rata somajului si sa impinga si mai multi oameni intr-o stare de saracie, in unele dintre zonele cele mai defavorizate ale Europei.

 

In ultimii 15 ani, numarul de meserii ce implica munca fizica a scazut in UE cu peste 15%, in timp ce meseriile ce implica analiza si creativitate au crescut cu acelasi procentaj. Aceasta tendinta este in curs de crestere. Raportul recomanda decidentilor politici sa-si intensifice eforturile de crestere a competentelor lucratorilor, pregatindu-i pentru noi ocupatii, pe o piata a muncii care evolueaza rapid", se arată într-un document al Băncii Mondiale. 

 

 

 

"Remarcabilul mecanism de convergenta al UE a sporit nivelul de crestere si prosperitate, aducand beneficii oamenilor si firmelor din toata Europa, de peste 60 de ani. Cu toate acestea, convergenta nu se realizeaza in mod automat. Acest mecanism se va bloca daca nu se iau masuri pentru a se asigura ca toti oamenii obtin aceleasi beneficii.

 

 

Pentru a mentine acest avant, avem nevoie de politici prin care sa ne asiguram ca oamenii detin competentele necesare pentru a valorifica noi oportunitati. Accesul sporit la invatamant si formare, alaturi de imbunatatirea mediului de afaceri national vor crea mai multe locuri de munca pentru oameni", a declarat directorul executiv al Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva.

 

 

 

"Discrepantele crescande dintre statele din nord si cele din sud inregistrate la nivelul productivitatii in ultimele doua decenii ilustreaza provocarile imediate cu care se confrunta Europa. In perioada scursa de la sfarsitul anilor 1990 si pana in prezent, cresterea productivitatii a inregistrat o decelerare de la 2% la 1,5% in Europa de Nord, in timp ce in Europa de Sud decelerarea a fost de doua ori mai rapida.

 

Educatia de calitate scazuta in anumite regiuni si tari ale UE creeaza si un clivaj socio-economic intre cei mai bogati si cei mai saraci. In 50% din statele UE, peste 20% dintre adolescentii cu varste de peste 15 ani se afla sub nivelul de baza al cunostintelor necesare pentru citit si pentru matematica, in timp ce in Bulgaria, Malta, Romania si Slovacia, procentajul respectiv depaseste 30%", mentioneaza sursa citata.

 

 

Sistemele educaționale trebuie masiv regândite iar guvernele trebuie să promoveze politici apte să creeze oportunități egale în educație și angajare pe piața muncii, mai spune BM.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22