Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF„Nulla salus...“
2018-03-13
16
Când ești, profesional vorbind, o nulitate, îți aștepți împlinirea numai de la partid.

 

Până la urmă, dincolo de demonstrația de auto­ri­ta­rism din partea lui Liviu Dragnea, congresul ex­traordinar PSD a demonstrat cât de rău e ma­terialul uman din care e alcătuit acest partid care conduce deocamdată România. Desigur, am mai văzut congrese de partid unde liderul își reduce la tăcere rivalii, unde votul e aranjat dinainte, un­de aplauzele și uralele curg fără încetare, unde se votează în unanimitate rezoluții problematice și mai ales am mai văzut congrese unde nicio critică nu e permisă. Erau, desigur, congresele PCR, cu care congresul PSD a avut o sinistră asemănare, inclusiv prin etalarea unor planuri grandioase pe ter­men lung, a căror îndeplinire presupune eter­ni­zarea partidului la guvernare.

 

Dar cel puțin acolo, la acele congrese, înțelegeam mai ușor supușenia delegaților. În caz contrar, cri­ticul ar fi fost imediat exclus din partid, dat afară de la locul de muncă, exilat intern, anchetat, în­chis. Mai de demult, în vremea stalinismului, ar fi fost împușcat sau trimis într-un lagăr. Familia ar fi fost și ea persecutată, prietenii, închiși și ei. Tre­buia să ai un curaj nebun, ca să stai drept, când astfel de sancțiuni puteau cădea imediat peste ori­ce minimă dizidență. Și totuși a existat – o sin­gu­ră dată la noi, ce-i drept – un Constantin Pârvu­lescu, care în plin Congres al XII-lea al PCR l-a în­fruntat deschis pe Ceaușescu.

 

Și acum? Ce grozăvie riscau criticii lui Dragnea, dacă ar fi avut curajul să vorbească la tribună, fie și cu o sală destul de goală? Ce-ar fi pățit unii din­tre cei peste 900 de delegați care i-au susținut to­tuși la votul secret, dacă ar fi stat în sală și i-ar fi aplaudat? Aproape nimic sau, materialmente vor­bind, lucruri mărunte. România este totuși o țară li­beră și n-a ajuns încă în întregime moșia lui Li­viu Dragnea. Criticii sau dizidenții ar fi putut ple­ca oricând din sală liberi, și nu poliția i-ar fi în­conjurat, ci reporterii, flămânzi după un breaking news. Ar fi rămas în continuare senatori și de­pu­tați, primari ori consilieri, dacă ar fi fost așa ceva, cu toate privilegiile de salariu și de pensii cu­nos­cute. Și-ar fi putut continua activitățile „civile“ nestingheriți. Familiile lor și-ar fi continuat vie­țile fără necazuri și poate chiar ei înșiși ar fi avut mai mult timp pentru familie și pentru o altfel de viață, mai împlinită decât viața de partid (pre­su­punând că n-ar fi dorit să înființeze un alt partid, „cu adevărat“ social-democrat). Unii dintre ei ar fi putut chiar să mai învețe ceva. Ori să-și scrie me­moriile. Și-ar fi pierdut, desigur, funcțiile po­litice sau „politizate“, dar și-ar fi găsit altele. Ar fi fost dați afară din PSD? Desigur, dar n-ar fi fost nici primii, nici ultimii: doi foști președinți ai par­tidului sunt astăzi afară și n-avem impresia că su­feră excesiv.

 

Și atunci, cum se explică acest servilism aproape fă­ră fisuri, această mare de spinări încovoiate, acest unison al umilinței? Sunt ele o consecință aș­teptată, chiar dorită a unei anumite politici de ca­dre a partidului? Probabil că da, în mare măsură: descurajarea meritocrației, promovarea insistentă a mediocrităților, ba chiar a sub­me­dio­crităților conduce la acest rezultat. Când ești, profesional vorbind, o nulitate, îți aș­tepți împlinirea numai de la partid. A fi exclus devine un dezastru personal. To­tuși, deși nulitățile formează majoritatea, există, desigur, și excepții destule. Cum de au uitat chiar și ei de orice demnitate? Cum de s-au supus gregarității, aproape fă­ră rezistență? Poate fiindcă au fost într-atât de dezvățați de libertate, încât sunt con­vinși și ei, în sinea lor, că, așa cum se spu­nea cândva, „nulla salus extra eccle­siam“ (nu există mântuire în afara Bise­ricii).

 

De ce? Fiindcă, în fondul și în sinea lor, aproa­pe toți delegații la congres au de­ve­nit aidoma lui Dragnea – doar mai puțin abili și nerealizați efectiv: la fel de aro­ganți când au puterea, la fel de lingușitori când n-o au, la fel de disprețuitori față de opiniile divergente, la fel de dispuși să as­cundă adevărul în orice situație necon­venabilă, la fel de ahtiați după privilegii. Dacă ar fi fost în locul lui Dragnea ar fi fă­cut la fel, tiranizându-i pe toți subor­do­na­ții, sau măcar și-ar fi dorit să facă la fel, da­că s-ar fi știut în stare. Fiecare - mai deș­tept sau mai nerod – a ajuns în fapt sau în posibilitate un mic Dragnea, la fel cum cândva ar fi fost un mic Ceaușescu sau un mic Stalin. Și, pe atunci, nici mă­car așa de „mic“ n-ar fi fost. Bolșevicii uciși de Stalin aveau ei înșiși mâinile pă­tate de sânge sau consimțiseră la fără­de­legi criminale și chiar la genocid. Ce tărie morală poți avea în cazuri de acest soi, ce fel de rezistență de om liber mai poți opune, când te știi pătat și corupt moral până în străfunduri?

 

Marea artă a despoților e să-și transforme supușii în făpturi asemenea lor: care se târăsc în genunchi înaintea celor mai mari și-i tiranizează pe cei mai mici, care comit ei înșiși fărădelegi sau, cel puțin, consimt la ele când partidul le comite. În felul aces­ta, universalizată fiind, despoția devine aproape de neînvins: cine dintre sclavi l-ar mai putea înfrunta pe stăpân, atunci când de fapt vocea lui interioară îl aprobă și-l invidiază? În acest caz, e preferabil să „se integreze colectivului“: măcar căldura gregarității îi dă un sentiment de confort, iar lașitatea personală devine o virtute, căci măcar servește „cauza partidului“.

 

Trebuie să înțelegem că libertatea nu se pier­de, uitând-o într-o bună zi pe un­de­va, așa cum ai face cu o umbrelă, ci fiind­că încetezi treptat să te mai împotrivești propriei comodități, propriei vanități și propriei pasiuni de a dispune de viețile altora. Și, da, materia morală din care-i fă­cut omul e atât de fragilă, încât nici nu-i nevoie adesea de amenințarea unor pe­dep­se aspre ca să nu ieși din rând: e suficientă an­goasa că vei rămâne fără secretară.

TAGS : PSD Dragnea congres ceausescu servilism Constantin Pârvu­lescu PCR
Comentarii
Smithd52 2018-09-10
Hi, Neat post. There's a problem with your website in internet explorer, would test this IE still is the market leader and a good portion of people will miss your great writing due to this problem. babecbgbddefbcad
?????? 2018-03-18
Considerați că Liiceanu este un individ lipsit de cultura democrație ce contestă rezultatul alegerilor ?
Apreciați că Tăriceanu l-ar așeza printre cei de la "statul paralel" ?
Vicentio B. 2018-03-17
Stimate Domnule Andrei Cornea,

articolul semnat de dvs., ar trebui sa genereze un anumit mod de preceptie si opinie,
in incercarea fireasca, de a se induce /realiza ceva in relatia UTIL - MORAL. Constat /se constata ca, totusi apar mereu SASE SEMNE DE INTREBARE (??????) ceea ce ar putea induce pararea ca, aricolele dvs., sunt citite regulat si de "un specialist" in ENTROPIE, FARA - insa - ca acesta sa realizeze ceea ce inseamna aceasta notiune, motiv pentru care redau aici cateva definitii:

"Cantitate de informație raportata la un element al mesajului transmis."
"Masura care indica gradul de organizare a unui sistem."
"Stare prin care toate simbolurile unei secvente comunicate au o probabilitate
egala de a fi transmise potrivit teoriei informatiei."

Nu redau aici formula stabilita de Geniul Omenirii, decedat recent, Stephen Hawking cu privire la asa numitele "gauri negre", deoarece cred ca INSISTENTUL - "??????" ar putea, din motive de "entropie proprie" sa induca pe acest Site si SEMNELE DE EXCLAMARE in acelasi numar.
emil 2018-03-14
Domnule scrieti de parca traiti in Galápagos nu Romania. Cum e PSD-ul asa e toata tara.
cetateanliber 2018-03-14
Bun articolul. L-as extinde pentru toate partidele . Este adevarat ca nu-si fac loc in politica mare oamenii onesti, profesionistii, nu meritocratia e criteriul de acces in acest "club" insa personalizand politica pe cativa indivizi , votand cu obstinenta "aceeasi mizerie" fara sa dam o sansa altui partid, diferit de tot ceea ce a fost pana acum, este grav. Sigur ca nimeni nu are remuscari ca ne-am intors in anii 50 prabusindu-ne brusc. Intreb numai, ce vina avem sa patinam in gol cu acest pesede?! cu acest Draknea?! cu acesti insi?!
Joaquin Murieta 2018-03-13
In politica se alege meru raul mai mic. Asa cum sunt ei PSD reprezinta deocamdata cea mai buna solutie pentru conducerea Romaniei sau ca sa fiu mai exact raul cel mai mic. Nimeni nu regreta Basismul si dezastrul Basist si nimeni nu vrea sa se intorca acolo. O fata din Romania a invatat foarte bine la scoala. A terminat facultatea de calculatoare. In 1990 lucra la o fabrica de calculatoare din Bucureshti. Cashtiga bine. Proiecta calculatoare. Cu toate ca nu fusese nici-o-data casatorita avea o fiica adolescenta pe care se straduia sa o educe bine ca sa invete chiar mai bine decat ea. A venit insa diavolul Basescu si el a cumparat calculatoare de import de 2 000 000 000 de dolari mituit de Microsoft. Ca urmare a achizitiei fabrica de calculatoare s-a inchis si toti angajatii au devenit shomeri. Fiica inginerei a refuzat sa mai invete caci a vazut ca asta nu i-a folosit mamei ei. Fiica a plecat sa se prostitueze in Germania. Mama ei a innebunit si este internata intr-un ospiciu din Romania. Asa au patit toti Romanii capabili datorita dezastrului Basist: au innebunit, s-au sin-ucis, au emigrat sau s-au facut ziarishti ca dumneavoastra domnule Cornea. Trist dar adevarat incapabilii din PSD sunt cei mai buni Romani inca in viata in Romania. Romania a devenit datorita dezastrului Basist o tara de hoti si prostituate cum era si Franta pe vremea lui Jean Valjean, un hot, si Fantine, o prostituata. Doar PSD recunoashte acest adevar trist si incearca sa scoata tara din dezastrul Basist.
Vicentio B. 2018-03-15
@Joaquin Murieta. 1. Daca sunteti un adevarat PATRIOT, ceea ce inseamna implicit CURAJ
CARACTER, adica o realmente PILDA MORALA, cum s-ar explica situatia ca, ati preluat
drept nickname de la acel ORIGINAL, care a fost /este considerat un SEF DE BANDA,
UCIGAS, HOT DE CAI, care dupa ce a fost impuscat intr-o anumta Gara, i s-a taiat capul si pus
intr-un borcan cu spirt, tocmai ca PROBA in incasarea sumei pus in joc, oferita de autoritatile americane
competente ale timpului ? 2. DACA stiti ca ex- Presedintele Basescu, a fost mituit de Microsoft,
asa cum afirmati, ce anume v-a impiedicat in a formula o plangere penala imediat dupa ce ati
aflat de mituire, mai ales ca ati fost UNUL dintre VICTIMELE acestei MEGA - mituiri.
PS. Sper sa va limitati PRECIS / CONCRET la cele doua puncte mentionate de mine, NU
din curiozitate, CI in interesul strict moral, al celor carora doriti, prin acest Site, sa va adresati in
sens pur PATRIOTIC in afirmarea incontestabilului ADEVAR !
?????? 2018-03-13
La ce vă pricepeți de faceți aprecieri ?
Vicentio B. 2018-03-17
@??????. Foarte bine ca tot puneti intrebari, deoarece doar asa puteti
"invata" ceva ! NU va intreb nici la ce va foloseste, si nici ce gramaj
de "usurare" constatati prin practicarea "genului.". Sugerez sa NU ramaneti
la numarul de SASE semne de intrebre, mai ales ca ati acumulat deja o
"experienta" !
CHARLIE 2018-03-13
Intr'adevar daca vrei sa fi in gratia sefilor trebuie sa te porti ca o sluga. In felul asta vei fi incadrat in sistem si sistemul va avea grija de tine. Cu timpul te vei obisnui sa dai declaratii bombastice fara a spune nimic. Capul ce se pleaca .......
?????? 2018-03-13
Căror persoane considerați totuși că ar trebui să li se "impute" inflația ?
BASCA 2018-03-13
Acelora pe care dvs. le iubiti de numai puteti,basistilor desigur sau poate,ca sa capatati un raspuns definitiv si irevocabil,statului paralel.
BASCA 2018-03-13
O sinistra parodie a unor efemeri insi catarati la putere pe seama absenteismului masiv,lehamite si naucire.Acesti asistati sociali au ce pierde si pe asta se bazeaza urmaritul penal Dragnea Liviu.
priculici 2018-03-14
Sinistra e LEHAMITEA! Si demagogia ei. Lehamitea e politica interesului personal sau al grupului de interese din care faci parte. Constient sau nu, vrei sa nu vrei. O tara nu poate face politica "de lehamite". Nu poate fi la cheremul ei. Ea nu fructifica nimic din ce ofera Democratia. Este LENE curata. PURA.La capatul ei sta DICTATURA, indiferent care.si care o loveste si pe ea in moalele capului, in cele din urma.Cu NAUCIRE si cu NALUCIRE cu tot! Pentru ca lenea are si cuvinte si idei si pretentii, adica mod de exprimare chiar in orisice AGORA . Iar cand nu se duce la VOTARE vocalizele ei sunt si mai stridente ! Asistatii sociali = tot lene interesata de ea insasi. Dragnea si nu doar el, dupa cate am vazut de 28/29 de ani, este unul din ei .
MIHAI 2 2018-03-13
Da, si fostul - fostul ??? - agent acoperit Turcescu observa intr-o emisiune tv ca strategia actuala a PSD de a ocupa intreaga agenda publica cu subiecte gen pensiile, revocarea Codrutei etc - este o RELUARE A TACTICILOR DIN VEMEA LUI NASTASE. Eu , nefiind sluga lui Basescu mi-aduc aminte ca nu pe vremea lui Nastase, ci pe vremea lui Traian ajunsesem sa nu mai putem respira din cauza DISCURSULUI PRIVIND NATIUNEA pe care dobanditorul de tarlale il tinea zilnic pe la orele 18.00 Ca la 19.00 urmau comentariile lustragiilor invitati ai doamnei Culcer. Din ceea ce am vazut pierderea secretarei nu e nici pe departe atat de traumatizanta ca pierderea fotoliului de Trimis al Institutului Cultural Roman la New York, Munchen sau macar la o Budapesta - nimic necomparandu-se cu dulceata valutei bugetare.
gri 2018-03-13
@Mihai 2

Asa , si ?
Total 16 comments.
Recomandari
6366
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22