De același autor
Până la urmă, dincolo de demonstrația de autoritarism din partea lui Liviu Dragnea, congresul extraordinar PSD a demonstrat cât de rău e materialul uman din care e alcătuit acest partid care conduce deocamdată România. Desigur, am mai văzut congrese de partid unde liderul își reduce la tăcere rivalii, unde votul e aranjat dinainte, unde aplauzele și uralele curg fără încetare, unde se votează în unanimitate rezoluții problematice și mai ales am mai văzut congrese unde nicio critică nu e permisă. Erau, desigur, congresele PCR, cu care congresul PSD a avut o sinistră asemănare, inclusiv prin etalarea unor planuri grandioase pe termen lung, a căror îndeplinire presupune eternizarea partidului la guvernare.
Dar cel puțin acolo, la acele congrese, înțelegeam mai ușor supușenia delegaților. În caz contrar, criticul ar fi fost imediat exclus din partid, dat afară de la locul de muncă, exilat intern, anchetat, închis. Mai de demult, în vremea stalinismului, ar fi fost împușcat sau trimis într-un lagăr. Familia ar fi fost și ea persecutată, prietenii, închiși și ei. Trebuia să ai un curaj nebun, ca să stai drept, când astfel de sancțiuni puteau cădea imediat peste orice minimă dizidență. Și totuși a existat – o singură dată la noi, ce-i drept – un Constantin Pârvulescu, care în plin Congres al XII-lea al PCR l-a înfruntat deschis pe Ceaușescu.
Și acum? Ce grozăvie riscau criticii lui Dragnea, dacă ar fi avut curajul să vorbească la tribună, fie și cu o sală destul de goală? Ce-ar fi pățit unii dintre cei peste 900 de delegați care i-au susținut totuși la votul secret, dacă ar fi stat în sală și i-ar fi aplaudat? Aproape nimic sau, materialmente vorbind, lucruri mărunte. România este totuși o țară liberă și n-a ajuns încă în întregime moșia lui Liviu Dragnea. Criticii sau dizidenții ar fi putut pleca oricând din sală liberi, și nu poliția i-ar fi înconjurat, ci reporterii, flămânzi după un breaking news. Ar fi rămas în continuare senatori și deputați, primari ori consilieri, dacă ar fi fost așa ceva, cu toate privilegiile de salariu și de pensii cunoscute. Și-ar fi putut continua activitățile „civile“ nestingheriți. Familiile lor și-ar fi continuat viețile fără necazuri și poate chiar ei înșiși ar fi avut mai mult timp pentru familie și pentru o altfel de viață, mai împlinită decât viața de partid (presupunând că n-ar fi dorit să înființeze un alt partid, „cu adevărat“ social-democrat). Unii dintre ei ar fi putut chiar să mai învețe ceva. Ori să-și scrie memoriile. Și-ar fi pierdut, desigur, funcțiile politice sau „politizate“, dar și-ar fi găsit altele. Ar fi fost dați afară din PSD? Desigur, dar n-ar fi fost nici primii, nici ultimii: doi foști președinți ai partidului sunt astăzi afară și n-avem impresia că suferă excesiv.
Și atunci, cum se explică acest servilism aproape fără fisuri, această mare de spinări încovoiate, acest unison al umilinței? Sunt ele o consecință așteptată, chiar dorită a unei anumite politici de cadre a partidului? Probabil că da, în mare măsură: descurajarea meritocrației, promovarea insistentă a mediocrităților, ba chiar a submediocrităților conduce la acest rezultat. Când ești, profesional vorbind, o nulitate, îți aștepți împlinirea numai de la partid. A fi exclus devine un dezastru personal. Totuși, deși nulitățile formează majoritatea, există, desigur, și excepții destule. Cum de au uitat chiar și ei de orice demnitate? Cum de s-au supus gregarității, aproape fără rezistență? Poate fiindcă au fost într-atât de dezvățați de libertate, încât sunt convinși și ei, în sinea lor, că, așa cum se spunea cândva, „nulla salus extra ecclesiam“ (nu există mântuire în afara Bisericii).
De ce? Fiindcă, în fondul și în sinea lor, aproape toți delegații la congres au devenit aidoma lui Dragnea – doar mai puțin abili și nerealizați efectiv: la fel de aroganți când au puterea, la fel de lingușitori când n-o au, la fel de disprețuitori față de opiniile divergente, la fel de dispuși să ascundă adevărul în orice situație neconvenabilă, la fel de ahtiați după privilegii. Dacă ar fi fost în locul lui Dragnea ar fi făcut la fel, tiranizându-i pe toți subordonații, sau măcar și-ar fi dorit să facă la fel, dacă s-ar fi știut în stare. Fiecare - mai deștept sau mai nerod – a ajuns în fapt sau în posibilitate un mic Dragnea, la fel cum cândva ar fi fost un mic Ceaușescu sau un mic Stalin. Și, pe atunci, nici măcar așa de „mic“ n-ar fi fost. Bolșevicii uciși de Stalin aveau ei înșiși mâinile pătate de sânge sau consimțiseră la fărădelegi criminale și chiar la genocid. Ce tărie morală poți avea în cazuri de acest soi, ce fel de rezistență de om liber mai poți opune, când te știi pătat și corupt moral până în străfunduri?
Marea artă a despoților e să-și transforme supușii în făpturi asemenea lor: care se târăsc în genunchi înaintea celor mai mari și-i tiranizează pe cei mai mici, care comit ei înșiși fărădelegi sau, cel puțin, consimt la ele când partidul le comite. În felul acesta, universalizată fiind, despoția devine aproape de neînvins: cine dintre sclavi l-ar mai putea înfrunta pe stăpân, atunci când de fapt vocea lui interioară îl aprobă și-l invidiază? În acest caz, e preferabil să „se integreze colectivului“: măcar căldura gregarității îi dă un sentiment de confort, iar lașitatea personală devine o virtute, căci măcar servește „cauza partidului“.
Trebuie să înțelegem că libertatea nu se pierde, uitând-o într-o bună zi pe undeva, așa cum ai face cu o umbrelă, ci fiindcă încetezi treptat să te mai împotrivești propriei comodități, propriei vanități și propriei pasiuni de a dispune de viețile altora. Și, da, materia morală din care-i făcut omul e atât de fragilă, încât nici nu-i nevoie adesea de amenințarea unor pedepse aspre ca să nu ieși din rând: e suficientă angoasa că vei rămâne fără secretară.