Pe aceeași temă
Soluția Televiziunii Române este să pună față în față debateri născuți înainte de revoluție și după revoluție, în 9 episoade care vor culmina într-o finală live, pe 22 decembrie.
“Născuți în Libertate” este o emisiune produsă și difuzată pe TVR2 în cadrul campaniei „România face bine”, realizată în colaborare cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR). În fiecare luni seară, 2 echipe a câte 4 persoane dezbat teme de interes public, pro și contra.
Este justificată interzicerea simbolurilor naziste și comuniste în spațiul public?
Ar trebui interzise partidele extremiste?
Este nesupunerea civilă justificată într-o democrație?
Este Parlamentul European la fel de relevant că parlamentele naționale?
Este căsătoria o instituție depășită?
Paradele LGBT+ fac mai mult rău decât bine?
Vot la 16 ani?
Deși nu va exista o decizie asupra echipei câștigătoare, juriul compus din 3 experți (antrenoarea echipei naționale, directorul executiv al asociației și președintele acesteia) vor alege câte un membru din fiecare echipă care va participa la finala din 22 decembrie, unde vor exista reprezentanți ai tuturor celor 9 orașe participante (București, Iași, Cluj, Craiova, Sibiu, Constanța, Galați, Timișoara și Brașov).
Dezbaterile academice aniversează 30 ani de când au ajuns în România. Se întâmplă acum în aproape toate orașele mari din țară, cu aproximativ 100 de cluburi coordonate de profesori și studenți voluntari pregătiți de ARDOR și cu mii de beneficiari. Elevii și studenții noștri participă la competiții din toată țara și la turnee internaționale și obțin rezultate impresionante în fața unor țări cu tradiții democratice mult mai vechi și un istoric competitiv de dinainte ca România să fi ieșit de sub regimul comunist.
Experiența lor este acum adusă și în fața publicului de acasă. Două exemple din discursurile din prima rundă:
“Cu cât mai puține simboluri extremiste sunt în spațiul public, cu atât mai puține ocazii avem de a discuta, educa și ameliora problema […] Noi în această țară, și în această sală, suntem probabil urmași atât ai celor care au deportat, cât și ai celor care au fost deportați. Și ai celor care au împușcat și ai celor care au murit. Noi nu am avut o lege a lustrației, nu am avut ocazia să avem recunoașteri, asumări, păreri de rău, recunoașteri de rău”
„Oamenii uită. Oamenii uită cât a durut, cum am ajuns aici și cât de greu am scăpat de lucrurile de care am trecut.”
Deși vorbitorii nu își aleg partea pe care o vor susține în meci, discursurile lor vorbesc de experiențe profund personale: de la amintiri din comunism la pericolele cu care s-au confruntat în lumea digitală la ce impact are democrația asupra vieții lor de zi de zi.
“Mulțumim TVR2 pentru deschidere și profesionalism, celor doi colegi membri de juriu, Laura Drăgoi și Cosmin Tenie”, dar mai ales celor 72 de debateri elevi, studenți și profesori din toată țara, născuți înainte sau după 1989, care fac parte din acest proiect ambițios de a aduce dezbaterile academice în atenția publicului. Sperăm ca din ce în ce mai mulți oamenii să realizeze importanța promovării argumentelor cu sens, a gândirii critice și a minții deschise, mai ales în vremurile în care trăim, când fake news-ul și manipularea sunt omniprezente”, transmite Mădălin Guruianu, președintele ARDOR recent ales în Adunarea Generală din toamna aceasta.
La 35 de ani de la Revoluție, la televizor s-a auzit pentru prima oară “Invităm acum primul vorbitor pentru a deschide dezbaterea de azi”. Dezbaterile sunt, în esența lor, o confruntare de idei între două echipe în dezacord. Uneori uităm cât de departe am ajuns din 89 și până acum. Cu ocazii ca aceasta, ne amintim de ce contează: că să poți să fii în dezacord cu cineva, live, la televizor. Și la muncă. Și acasă. Și să nu îți mai fie frică.