Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Ludovic Orban, în fața unioniștilor moldoveni: PNL susține unirea cu Republica Moldova
Dora Vulcan - - - -
2018-03-19
Actualitate Interna
1

Liderul liberalilor români a spus duminică, după o întâlnire cu primarii și consilierii unionişti din Republica Moldova, că PNL susţine unirea şi că România este pregătită pentru realizarea sa, dar că este necesară o voinţă exprimată în acest sens și de către Republica Moldova.

 

 

 

Ludovic Orban a avut duminică o întâlnire cu delegația de primari şi consilieri locali unionişti din Republica Moldova, membri ai Alianţei pentru Centenar, conduşi de George Simion, lider al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

 

 „PNL, aşa cum a fost în urmă cu 100 de ani partidul care a susţinut Marea Unire, susţine şi astăzi unirea. Chiar dacă nu există plan sau o strategie care să fie împărtăşită de toţi oamenii care fac politică în România, eu sunt convins că România este pregătită pentru această unire. În ceea ce priveşte gândurile noastre acţionăm prin toate posibilităţile legale şi constituţinale pe care le avem”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

 

 

„În declaraţiile de unire date de primari, ei ştiu că trebuie să existe o voinţă exprimată în Republica Moldova în favoarea acestei uniri. Am convingerea că (...) odată ce va exista această voinţă, România este pregătită”, a mai spus Orban.

 

 

 „Cunoaşteţi poziţiile preşedintelui prin care a spus acelaşi lucru pe care l-am spus şi eu, anume că decizia în ultimă instanţă se va lua în Basarabia. Noi suntem pregătiţi atunci când basarabenii vor fi pregătiţi pentru actul marii uniri”, a precizat Orban cu privire la poziționarea șefului statului român față de posibila unire cu Republica Moldova.

 

.

 

TAGS : pnl ludovic orban republica moldova sustinere unificare
Comentarii
MIHAI 2 2018-03-19
ORBAN reuseste sa minta spunand adevarul. Bineinteles ca PNL ul a sustinut Marea Unire - aia decisa la 1 decembrie la Alba Iulia si care se eferea la Transilvania si la Banat. Pe aia au sustinut-o toti romanii. In ceea ce priveste Unirea Basarabiei cu Romania produsa in martie 2018 PNL nu a avut nici un merit. Ea a fost facuta si proclamata de catre basarabeni prin hotararea solemna a Parlamentului denumit Sfatul Tarii. Din partea Romaniei la eveniment a fost prezent Premierul Marghiloman care a acceptat acea Unirea in numele Regelui Ferdinand. Marghiloman conducea un Guvern format de Partidul Conservator. El avea sediul in Bucurestiul ocupa de Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria si Turcia , dar isi exercita autoritatea si in zona Moldovei unde se retrasese familia Regala impreuna cu Armata Romana si o mare parte din adiministratie. Era intradevar o situatie ingrozitoare si paradoxala pe care Partidul Conservator a exploatat-o constructiv si patriotic speculand momentul dezagregarii Imperiului Rus. Unirea cu Basarabia a fost agreeata si de Germania - care inca parea pe cai mari in luna martie 2018. Sigur a existat si un pret - Pacea de la Buftea care a oferit majestatilor si poporului inghesuit in Moldova o gura de oxigen. Acest pret a fost asumat de Partidul Conservator si de susnumitul Margiloman care a actionat ca un barbat politic. Ca urmare, dupa ce soarta razboiului s-a modificat, iar Austro Ungaria si Germania s-au prabusit, dupa numai cateva luni, au venit si liberalii sa culeaga toate roadele. Pacea de la Buftea a fost denuntata , pentru ca slbea pozitia de cobeligerant a Romaniei la tratativele de pace care urmau sa inceapa. Formula juridica gasita atunci de o minte creata ca a juristilor Tudorel sau Vicentio B a constat in declararea nulitatii tuturor actelor Guvernului Marghiloman. Ca in proverbul cu aruncatul bebelusului odata cu copilul din copaie, odata cu declararea nulitatii pacii cu Germania a fost considerata nula si Unirea cu Basarabia povestita de mine mai sus. Mai mult de atat Partidul Conservator a fost proscris si a si disparut din istorie desi la greu ei suportasera sa care povara salvarii Statului Roman. Modul in care Regele Ferdinand i-a folosit pe Conservatori sia apoi i-a pus la zi dovedeste odata in plus ca omul nu mai era german in spirit ci roman get beget. Cineva ar trebui sa spuna acum, la 100 de ani, si despre aceasta parte jenanta a Unirii .
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
688
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22