Pe aceeași temă
Programul reunește personalități marcante din domeniile diplomației, cercetării, filosofiei, economiei, artelor și jurnalismului. Timp de trei zile, aceștia vor participa la dezbateri, mese rotunde, proiecții de film, expoziții și ateliere care investighează influența războiului asupra societății europene contemporane. Programul poate fi consultat aici: https://bit.ly/4k6LW4A
Organizatorii au onoarea de a-i găzdui la două dintre evenimente pe E.S. Domnul Tygran Galstyan, Ambasadorul Armeniei în România, precum și pe E.S. Domnul Nicolas Warnery, Ambasadorul Franței în România, care deschide seria meselor rotunde reunite în program.
În lista oaspeților internaționali care vin la București cu ocazia „Dialogurilor europene” îi amintim pe:
• David Cadier (Franța) – specialist în apărare pentru Europa de Est: cercetător principal în securitate europeană la IRSEM, Paris, și lector asociat la Sciences Po. A predat la Universitatea din Groningen, precum și la alte instituții de prestigiu. Expert în politica externă europeană, relațiile UE-Rusia și guvernele populiste, a publicat lucrări importante. Deține doctoratul de la Sciences Po Paris și este implicat în rețele academice internaționale, precum Consorțiul Universitar privind relațiile Occident-Rusia.
• Kinga Torbicka (Polonia) – istoric și politolog, cercetător la Centrul de Studii Franceze, Universitatea din Varșovia. Doctor în istorie la Sorbonne Nouvelle Paris 3, este implicată în studiul geopoliticii și securității Europei Centrale și de Est, cu focus pe Grupul de la Visegrad, Ucraina, Rusia și relațiile polono-franceze post-1989. Colaborează cu Groupe d'études géopolitiques și Institutul Europa Varietas (Elveția).
• Maud Quessard (Franța) – director de cercetare la Institutul de Cercetare Strategică al Școlii Militare (IRSEM), specialistă în politica externă americană, războaie informaționale și strategii de influență. Doctor în științe politice la Sorbonne-Nouvelle, a predat la Sciences Po Paris și la alte universități prestigioase. A fost cercetător invitat la Harvard și laureată a programului IVLP al Departamentului de Stat al SUA. A publicat și coordonat studii despre geopolitică americană și noile provocări strategice.
• Sylvie Matelly (Franța) – economist și director adjunct al Institutului Jacques Delors, fostă directoare adjunctă la Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS). A fost profesoară și șefă de departament la Școala de Management Léonard de Vinci (2009–2016). Are un doctorat în economie internațională, cu teza despre cheltuielile militare, susținut la Universitatea Pierre Mendès France. A publicat numeroase lucrări de referință.
• Arthur Banga (Coasta de Fildeș) – director al Laboratorului Africa de Vest, FIDEMO.
Este istoric specializat în relații internaționale și probleme de securitate. Lector și cercetător la Universitatea Houphouët-Boigny din Abidjan, este autorul mai multor articole despre armata ivoriană, relațiile franco-africane și integrarea africană. Doctor în Relații Internaționale și Istoria Strategiilor Militare.
• Anne Muxel (Franța) – sociolog, cercetătoare la CEVIPOF Sciences Po. Principalele sale lucrări sociologice se referă la socializarea politică, pe de o parte, și la rădăcinile biografice ale comportamentului politic și familial, pe de altă parte.
Membră a comitetului editorial al Revue française de sociologie, membră a comitetului editorial al revistei Projet, membră a consiliului departamentului de științe politice al Sciences Po, membră a Consiliului de Administrație al CEVIPOF.
• Thorniké Gordadzé (Georgia) – academician și cercetător franco-georgian, fost ministru pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Georgiei (2010-2012) și negociator- șef pentru Acordul de asociere cu UE. A condus Departamentul de Cercetare al Institutului de Studii Superioare de Apărare Națională din Paris (2014-2019) și a fost cercetător principal la IISS (2021-2022). În prezent, predă la SciencesPo și este membru al programului pentru vecinătatea estică la Institutul Jacques Delors. Deține doctorat în științe politice de la Sciences Po (2005).
• Constantin Sigov (Ucraina) – filosof, unul dintre specialiștii internaționali care, de mulți ani, construiesc punți intelectuale între Ucraina și Franța.
A fost director asociat la EHESS Paris (1992-1995) și a contribuit la Vocabularul european al filosofiilor (2004). Fondator al editurii Duh i litera din Kiev, a promovat traduceri ucrainene ale unor gânditori importanți. Prieten al lui Paul Ricoeur și Charles Taylor, a fost decorat de Franța. A susținut Revoluția Euro-Maidan din 2014 și este un gânditor cu impact internațional în spațiul slav.
• David Colon (Franța) – expert în război informațional, cercetător și profesor la Centrul de Istorie al Sciences Po, care predă istoria comunicării, media și propaganda. Este și membru al grupului de cercetare „Internet, AI și Societate” la CNRS. Este considerat specialist în propagandă, manipulare în masă și comunicare politică în timp de război (război informațional).
• Timothée Truelle – diplomat, Șef al Serviciului Relații Externe al Uniunii Europene
Cercetători și reprezentanți ai unor importate instituții românești:
• Sergiu Mișcoiu – profesor UBB, specialist în studii europene
• Antonia Colibășanu – expertă în relații economice internaționale
• Elena Mârzac – directoare și cofondatoare a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare
• Irina-Raluca Zidaru – director general pentru amenințări hibride la MAE
• Violeta Nicolescu – director în cadrul Ministerului Apărării Naționale
• Generalul maior (r) Paul Hurmuz – fost director adjunct (2013-2016) al Diviziei de informaţii din cadrul Statului Major Militar Internaţional de la Cartierul General al NATO.
Moderatori cu experiență internațională, precum Émilie Aubry (jurnalist ARTE), Fabien Cazenave (Ouest-France), Frédéric Martel (jurnalist France Culture și autor de referință), Léna Mauger (cofondatoare și redactor-șef al revistei Kometa), Jeanne Cavelier (șefa departamentului Europa de Est și Asia Centrală la Reporteri fără Frontiere), vor ghida dialogurile, aducând un plus de claritate și coerență temelor complexe abordate.
Dintre oaspeții internaționali implicați în programul artistic, program care completează mesele rotunde și dezbaterile prezente în lista evenimentelor, o amintim pe regizoarea și scenarista ucraineană Olga Gibelinda, autoarea filmului Queens of Joy (coproducție de Franța, Republica Cehă și Ucraina), o peliculă care explorează teme legate de identitate, conceptul de incluziune, acceptare și puterea artei pe timp de război. Olga Gibelinda a regizat peste 20 de filme documentare pentru televiziune. Membră a Academiilor de Film din Ucraina și Europa. Olga este și pilot de avion, iar în primele luni de război a fost membră activă a centrului umanitar al cineaștilor.
Ateliere pentru tineri – o punte către viitor
Evenimentul „În fața războiului – Dialoguri europene” include și o dimensiune formativă, dedicată celor 26 de tineri participanți de la universități europene de prestigiu și de la instituții românești. Aceștia vor lua parte la ateliere de creație media și reflecție critică, coordonate de Benjamin Ribout, corespondent internațional, și experți ai organizației Reset!.
Un spațiu pentru idei, solidaritate și rezistență
„În fața războiului – Dialoguri europene” nu este doar un eveniment internațional, ci o platformă de reflecție comună, în care experți, artiști, tineri și cetățeni sunt invitați să gândească împreună viitorul unei Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente.
Accesul la evenimente este liber.
Partenerii proiectului: ARTE, RSF, Ouest-France, Le Grand Continent, Kometa, Université Paris 8, Sciences Po Rennes, Université de Reims-Champagne-Ardenne.
Parteneri locali: Kyralina, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Liceul francez „Anne de Noailles”, Collège Juridique, CEREFREA, BRD, Reset!, Cartooning for Peace, Rezidența9, LondoHome
Parteneri media: RFI România, TVR Cultural, InPolitics, Radio România Cultural, Observator cultural, Revista 22.