Plata taxelor online, blocată. Banca Mondială a dat ANAF 100 milioane $ pentru sistemul IT

Dora Vulcan | 21.03.2018

Pe site-ul ANAF apare mesajul: “Lucrare de mentenanţă. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente. Vă mulţumim pentru înţelegere. Sistemul de depunere declaraţii este funcţional, inclusiv sistemul de verificare a stării depunerii declaraţiilor”.

Pe aceeași temă

 

 

 Abia a fost aprobată de Guvern ordonanţa privind Declaraţia unică, care prevede inclusiv reducerile de 5 şi 10% pentru cei care o depun online, că serverele ANAF au şi cedat. Guvernul a aprobat joi Ordonanţa privind declaraţia unică, acordând cu generozitate reduceri celor care o depun online şi plătesc integral mai devreme de termen.  Măsura pare să fi blocat însă site-ul ANAF, deşi sistemul de depunere declaraţii este funional, inclusiv sistemul de verificare a stării depunerii declaraţiilor, scria Adevărul în urmă cu o săptămână.

 

Site-ul ANAF este nefunctional de cateva zile, in conditiile in care institutia a avut un credit de aproape 100 de milioane de dolari de la Banca Mondiala, tocmai pentru a reforma sistemul IT, acuza liberala Hilde Brandl, presedinte al Organizatiei Oamenilor de Afaceri din PNL -Bucuresti. Asupra infrastructurii IT in colaps avertizase, la inceputul anului, si Curtea de Conturi. Hilde Brandl solicita procurorilor sa ancheteze cum au fost cheltuiti banii Bancii Mondiale pentru reforma sistemului IT de la ANAF.

 

"Site-ul ANAF pe care il utilizau de obicei zeci de mii de persoane zilnic este de mai multe zile in mentenanta. Situatia este absurda in conditiile in care institutia a avut un credit de 91 de milioane de dolari de la Banca Mondiala, bani ce erau destinati reformarii sistemului IT din ANAF si transformarii acesteia intr-o institutie prietenoasa cu clientii si utilizatorii", sustine Hilde Brandl, intr-un comunicat remis Ziare.com.

 

"Suprinzator insa, ANAF a restituit cea mai mare parte a banilor, iar suma utilizata, adica 23.5% din totalul alocat a fost cheltuit pe consultanta, dupa cum ne-a spus chiar fostul ministru de finante, domnul Ionut Misa", arata presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri liberali din Bucuresti.

 

Cei care ar fi putut sa faca economie de timp si sa nu piarda vremea la cozile de la ghisee au fost nevoiti, de cateva zile, sa accepte situatia.

 

"Cei care incearca sa foloseasca site-ul ANAF pentru a face plati on-line sunt trimisi la coada la ghisee, cu toate ca institutia a avut banii necesari pentru a moderniza integral sistemul on-line. In loc sa faca acest lucru, ANAF a cheltuit aproximativ 60 de milioane de lei exclusiv pe contracte de consultanta", arata Brandl.

 

"De aceea, solicit procurorilor sa investigheze modul in care a fost implementat proiectul si mai ales modul in care au fost cheltuiti banii pe proiecte de consultanta", incheie Brandl.  

 

Pentru acest an, MFP a stabilit un sistem de reduceri: 5% pentru cei care trimit declaraţia online până la 15 iulie 2018  şi plătesc integral până la 15 martie 2019; 5% pentru cei care achită integral până la 15 decembrie 2018 şi 10% pentru cei care depun declaraţia online până la 15 iulie a.c. şi plătesc până la 15 decembrie a.c.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22