Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTăcerea președintelui și pericolul unirii cu Republica Moldova
2018-04-03
19
În România, proiectul reunificării cu Republica Moldova ține mai degrabă de retorica naționalistă a centenarului și de valul populist care precede alegerile de anul viitor.

 

Tema unirii României cu Republica Moldova susținută de marile partide autohtone este un joc pe care liderii politici români îl fac în favoarea Rusiei. Cu bună știință sau din ignoranță, ei dau apă la moară expansionismului gândit la Moscova. De altfel, ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, declara acum șase luni că proiectul unirii poate fi pus în practică oricând „în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului“, dar că el propune formula referendumului, „ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat și în Crimeea“. Diplomatul rus sugerează că ideea reunificării este nu doar bine văzută la Kremlin, ci chiar recomandată. Anexarea Crimeei ar deveni dintr-o dată parte a unui proces european, dacă România ar integra Republica Moldova, iar toate granițele stabilite după Al Doilea Război Mondial vor putea fi puse în discuție. Dincolo de acest obstacol care ține de jurisdicția internațională și de argumentele opoziției UE și NATO, reunificarea ar face din România o țară extrem de vulnerabilă, cu o minoritate rusă influentă și cu două regiuni complicate: Găgăuzia autonomă și Transnistria, care are încă armament greu și trupe rusești așa-numite de apărarea păcii. Pe lângă aceste probleme, cererile minorității maghiare, cu tradițiile ei legaliste, vor fi considerate dintr-o dată acceptabile.

 

La ședința festivă a parlamentului dedicată unirii României cu Basarabia din 27 martie 2018, Liviu Dragnea a spus că „vrea“ unirea cu R. Moldova: „conștiința națională este o forță în istorie și ea poate modifica fundamental contextul, poate schimba granițele, poate dărâma imperiile și poate mișca evenimente la scară mare“. Liderul Camerei Deputaților a citit în favoarea tezei unioniste Actul Final de la Helsinki, document semnat de România și care la Articolul III prevede inviolabilitatea frontierelor. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut pur și simplu celor două parlamente, român și moldovean, să decidă unirea: „după exemplul anului 1918, doar vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, exprimând voinţa poporului român din România şi din Moldova, va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării cu un veac în urmă şi a desfăcut hotărârea arbitrară a marilor puteri totalitare în 1940“.

 

Pentru șeful Senatului, lucrurile trebuie să se întâmple fără ca România să țină cont de aliații ei. Tăriceanu a spus-o de mai multe ori în ultimii ani. În 2016, se întreba de ce România nu are curajul să ridice chestiunea unirii cu Basarabia: „Pentru că lezăm interesele altor puteri? Sigur că nu putem să fim pe placul şi în acordul tuturor, dar eu cred că este o datorie patriotică să avem curajul să abordăm această chestiune şi să încercăm rezolvarea ei. Altfel România rămâne să se comporte, aşa cum am văzut în ultima perioadă, ca o ţară care este mai degrabă umilă sau umilită de cei care ar trebui să fie câteodată parteneri şi susţinători“. Liderii actualei coaliții de guvernământ par tot mai favorabili unei politici externe de acest tip.

 

Totuși, la ședința festivă de omagiere a unirii cu Basarabia de acum 100 de ani, fruntașii moldoveni n-au răspuns entuziasmului politicienilor români cu aceeași monedă. Andrian Candu, președintele Parlamentului din Republica Moldova, om de afaceri prosper și vicepreședinte al Partidului Democrat, le-a adus aminte românilor că „reîntregirea a durat doar 22 de ani“: „Este adevărat că, datorită acestui Act istoric, basarabenii au evitat foametea şi deportările din anii ’30, dar am plătit cu vârf şi îndesat în anii ’40, când a fost anexată din nou Basarabia, în baza Pactului Ribbentrop-Molotov“. A fost anexată, fără ca România să facă nimic. Moldovenii nu uită, de aceea Candu a adăugat că istoria nu poate fi schimbată: „nu putem şterge cu buretele ceea ce ne-am fi dorit, poate, să fie altfel. Dar putem construi împreună poduri, drumuri şi afaceri, putem demola graniţele spirituale prin limba română, ca fundament de coeziune între noi“.

 

Elita politică de peste Prut nu vrea unirea, fiindcă și-ar pierde influența politică și economică. Politicienii de la nivel local care cochetează cu această idee, crezând poate că planul mai vechi al lui Traian Băsescu ar putea fi pus în practică, nu au puterea efectivă de a lua decizii atât de mari.

 

În România, proiectul reunificării cu Republica Moldova ține mai degrabă de retorica naționalistă a centenarului și de valul populist care precede alegerile de anul viitor. Nu există o strategie oficială în acest sens, de aceea președintele Klaus Iohannis nu avea ce căuta în parlament, fiindcă nici nu putea contrazice efuziunile unioniste și nici nu le putea susține. În plus, dacă informațiile privind aspirația lui la președinția Consiliului European, în locul lui Donald Tusk, se adeveresc, Iohannis trebuie să-și demonstreze echilibrul și diplomația. Dacă nu, tăcerea lui e binevenită fiindcă va candida la prezidențialele de anul viitor, iar liberalii lui, în frunte cu Ludovic Orban, au devenit brusc unioniști. //

TAGS : unire moldova basarabia iohannis moscova romania crimeea tariceanu sedinta festiva parlament chisinau
Comentarii
Gelu Trandafir 2018-04-10
Mare noroc pe nemți, că RDG-ul și RFG-ul nu au semnat Actul Final de la Helsinki.
cititor 2018-04-09
Unionistii nu fac jocurile Moscovei, ci Rusia vede posibila unire cu alti ochi decat URSS, pe vremea cand Basarabia era considerata parte din trupul sovietic.

Acum Moldova este independenta. Unirea ar putea stimula o relatie antagonista cu Ucraina, care sub Stalin a primit partea de sud a Basarabiei in schimbul Transnistriei. In plus, Rusia ar putea folosi Basarabia ca pe un cal troian pentru a se infiltra in randul unei tari membre a NATO. Sovieticii au folosit aceasta strategie dupa Marea Unire cand au infiltrat serviciile secrete romanesti din Basarabia cu agenti NKVD.

Pe de alta parte, Unirea nu poate legitima evolutiile din Crimea ori Transilvania. Acestea tin de istoria si aspiratiile populatiei fiecarei regiuni.

Cat despre afirmatiile pretins melancolice ale lui Andrian Candu, acesta transfera vina ce se cuvine URSS catre Romania, tara agresata. Asemenea ipocrizie nu poate fi tratata decat cu niste tarife vamale pe masura.
Mario 2018-04-08
Stau si ma crucesc de imbecilitatea majoritatii romanilor, dar in special a conducatorilor lor, in frunte cu Basescu si Tariceanu, care vor sa aduca in Romania 1,3 milioane de rusi, ucrainieni si gagauti. Dati-i inainte, asa va va vota poporul, chiar daca nu va pasa de Romania.
marius 2018-04-07
Doamna Sabi Fati gresiti in profunzime.Curentul unirii Romaniei cu republica Moldova era in stare latenta si nu stiu ce joc faceti.Principala greseala a politicienilor din republica Moldova, trebuie spus nu a celor romani a fost promovarea domnului Dodon la functia de presedinte al Moldovei.Altfel chiar cu un presedinte ca si Voronin nu ar fi fost nici o problema-el nu a promovat memorandumul Kozak care sustine federalizarea Moldovei.Ce inseamna aceasta: armata rusa sub pretextul protejarii "neutralitatii republicii Moldova va stationa nu numai in Transnistria ci si in Gagauzia si in zona Balti-zone minore ca populatie dar proruse.Altfel spus armata rusa va fi la granitele Romaniei, si prin aceasta aceasta domnul Dodon face jocul Rusiei si este o amenintare la adresa securitatii nationale a Romaniei.Trebuie precizat ca domnul comunist Voronin nu s-a comportat atat de urat cu Romania
Tot parlamentul Romaniei stie acest lucru, chiar daca unii dintre ei sunt hoti.Normal ca domnul presedinte Iohanis nu se poate pronunta atat de direct.Doamna Fati inainte sa acuzati va rog sa va informati.Politica unei tari nu este condusa de sentimente ci de interese iar Romania trebuie sa isi promoveze interesele.
Nu degeaba dupa gafele de gaga ale domnului Dodon multi cetateni din Moldova remarca ca domnul Dodon este "cel mai mare promotor al unionismului in Moldova".
Mario 2018-04-08
Inteleg ca in prostia de nemasurat pe care o ai, vrei ca in Romania sa intre 1,3 milioane de rusi, ucrainieni si gagauti.
Din Epir până la Bug 2018-04-08
Domnule Marius comentariul dvs este peste nivelul de intelegere a d-nei Fati. In urma articolul strâmb al dumneaei asta rezultă.
Imreh Istvan 2018-04-06
Citez din articol"Pe lângă aceste probleme, cererile minorității maghiare, cu tradițiile ei legaliste, vor fi considerate dintr-o dată acceptabile". De ce Dna Fati, acum aceste cereri ale comunitatii maghiare din Romania nu sunt legitime? Ar fi legitima doar o data cu unirea Moldovei cu Romania? De ce nu discutati o data deschis si despre aceasta problema in coloanele revistei. Maghiarii din Romania sunt parte a acestei tari, ca place sau nu unora, au obligatii pe care le achita dar au si drepturi, chiar daca sunt contestate si impiedicati sa le exercite.
Moldvan 2018-04-05
Romanii si Romania se tem ca dracul de tamaie de modificarea granitelor vestice,dar zilnic solicita cu insistenta modificarea granitelor estice,chiar cu principiul:DACA VOI NU NE VRETI ,NOI VA VREM.Aceasta solicitare insistenta se numeste REVIZIONISM,romanii si Romania considerand ca totul li se cuvine.
Noni Vochin 2018-04-04
Doamna Sabina Fati. Felicitari pentru analiza profunda si reala. Povestile cu doleantele patriotice le lasam visatorilor patriotarzi. Aici este vorba de prezent si pespective . Pentru realizarea idealulrilor trebuie actiune si nu vise. Va multumesc. P.S. Pentru cei care jignesc in loc sa analizeze, cuvintele ii caracterizeaa. Si trebuiesc deplansi


Neele 2018-04-05
Vai dar ce frumuseti de violente citesc! Patriotarzi adica patrioti care sunt retardati. Asta e tara, asta e nivelul: de bata. Bate-ti-va pana la rupere totala! Asa va urez.
sorin muncaciu 2018-04-04
Doamna Fati, cum puteti sa scrieti asemenea aberatii despre idealul sfant al romanilor si, sa fiti publicata intr-o revista romanesaca ?? Nu exista decat o singura explicatie : revista 22 serveste interese straine natiei romane !!
Poporul acesta a suferit si, pe campurile de lupta au pierit sute de mii de tineri ai acestei natii, pentru unitatea nationala !! Afirmatiile dumneavoastra din acest articol sunt o insulta la adresa natiunii romane si a memoriei martirilor ei ! Nu exista cuvinte care sa descrie josnicia articolului dumneavoastra!
Dan Moise 2018-04-05
O analiza politica obiectiva intr-o revista care se respecta (este revista infiintata de Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, etc) trebuie sa aduca argumente pro si contra. Or doamna Fati isi incepe articolul printr-un argument contra (unirea face jocul Rusiei) si continua pe acelasi ton pana la sfarsit. Concluzia oricarui cititor cu un minim de inteligenta este ca doamna Fati ori nu stie cum sa faca o analiza politica si ma intreb de ce ii mai publicati articolul ori articolul este tendentios Ma intreb din nou care este rolul revistei 22 in peisajul jurnalisticii romanesti. Asa cum bine observa domnul Sorin Muncaciu 2018 este anul centenarului unirii. Este un prilej de comemoare a trecutlui si de a cauta solutii si idei noi pentru viitor. In loc sa va ascundeti in spatele unei asa zise analize politice este mai bine sa fiti onesti si sa recunoasteti ca aveti un punct de vedere sceptic privind unirea Romaniei cu Republica Moldova. Poate va mai scade tirajul si asa foarte mic sau poate cineva se gandeste sa va taie finantarea si atunci nu va mai ramane decat sa scrieti analize politice pe blogul personal pe internet.
Cristian Amarie 2018-04-04
Revista 22 nu serveste interese straine doar pentru ca Sabina Fati scrie - corect - ca unirea nu prea e dorita la nivel politic pe nici unul dintre malurile Prutului. E doar un adevar stupid, la fel ca si comentariul dv. insultator.
julius001 2018-04-04
1.."ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, declara acum șase luni că proiectul unirii poate fi pus în practică oricând"..

...probabil face parte dintr-o schema regionala avand in vedere ca si polonii sunt invitati sa purceada la "revizuiri"...s-ar deschide astfel un nou "front" de dihonie, care ar pune in discutie optiuni geostrategice cu bataie dincolo de atlantic...care ar fi castigul!?...probabil ar creste miza jocului geostrategic..cu siguranta, o rusie mai infipta in scaun la orice aranjament global ...si un occident mai confuz, mai dezorientat si mai dezbinat..

2.."În România, proiectul reunificării cu Republica Moldova ține mai degrabă de retorica naționalistă a centenarului și de valul populist care precede alegerile de anul viitor"

..din pacate asa stau lucrurile..vreme de 28 de ani in moldova romaneasca nu s-a investit mai nimic in materie de infrastructura de transporturi sau energie...cum se pregateste unirea!?...unind doua saracii!?..asta demonstreaza ca in practica, proiectul de unificare a basarabiei, care este unul economic in primul rand, nici nu s-a pus vreodata...totul se consuma la nivel de gesturi mici, butaforie, flori, poezie si sforaiala nationalista...

3..." Liviu Dragnea a spus că „vrea“ unirea ..., Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut pur și simplu celor două parlamente, român și moldovean, să decidă unirea"...

...cei doi canari ciripesc voios...orban si-a dat si el drumul la glas...atmosfera e buna..nici un pericol de contaminare cu aerul poluat al occidentului...
MIHAI 2 2018-04-04
Asadar Dragnea a organizat sesiunea festiva de 100 de ani si vorbit despre aspiratiile la Unire, neomitand sa le citesca totusi parlamentarilor si textul Actului Final referitor la CE ESTE GRANITELE SI CUM /NU/ SE POT MODIFICA ELE.
Pentru cei neorbiti de ura aceasta prestatie ar parea destul de echilibrata.
******* Cred ca asa un ECHILBRU , dar si multa , enorma de multa INTELIGENTA si FANTEZIE si o cisterna de SANGE nu varsat , dar pompat in instalatie , ne-ar fi necesare pentru a juca o carte istorica mare , daca ea va fi cu adevarat pusa in joc. Nu prea avem de nici unele - dar nici in 1918 nu am excelat.
Sau , ca alternativa, o optiune ar fi - vornba lui Woody Allen - o doza de noroc. Am mai avut si s-ar putea sa mai avem. ***
PSD , ALDE si PNL au exprimat deziderate unioniste, iar despre PMP ce sa mai spun - Basescu sta jumate din timpul cat i-a mai ramas la Chisinau fie pentru ca doar de acolo mai poate spera sa ia voturi, fie pentru ca patronii care il butoneaza de la Washington sau Moscova , ori de la ambele, l-au asigurat ca jocurile sunt ca si facute si se poate da inca odata clarvazatorul salvator de neam si familie dintotdeauna.
***
Impotriva ar fi numai Johannis , care se viseaza deja stamutat in tara ficusilor, UDMR ul care a zis ca asta ar fi revizionism // a nu se ignora cand vobesc expertii // si doamna SF. A ! sa nu il uitam pe dl Traian Ungureanu care si el zicea intr-un articol ca ce prosti sunt cei care vorbesc despr unire - chiar sa nu-l uitam !*** In rest cel mai puternic argument ca trebuie sa refuzam Unirea cu Basarabia e cel conform caruia nu trebuie sa legitimam indirect ocuparea Crimeei de catre Rusia. Corect ! Rusia a ocupat Crimeea care figura pe harti recente ca fiind a Ucrainei. Ucraina nu este nici in NATO nici in UE , dar ceva , ceva obligatii morale tot avem fata de ea , pentru ca administreaza cu multa ravna Cernautiul si investeste enorm in educatia romanilor de pe teritoriul ei ajuntandu-i sa invete la perfectie limba ukraineana //asa .
se numeste rusa din zona respectiva.
*** Evident ca fiecare miscare a Romaniei ar trebui sa o coordonam cu prietenii si aliatii vestici. Totusi nu mai departe decat ieri Trump a anuntat ca s-ar cam retrage din Siria. O mai fi avand si alte planuri din acestea ? De retragere ?
Joaquin Murieta 2018-04-03
Nu este adevarat ca Romania nu a facut nimic pentru a pastra Basarabia. Chiar si Carol al 2-lea pe atunci dictator a incercat sa faca ceva dar incompetent sau doar prea prudent nu a facut nimic dar a fost imediat destituit pentru asta. Antonescu i-a succedat si el a facut tot ce a putut pentru a pastra Basarabia dar a fost invins si ucis tocmai pentru ceea ce a facut pentru a pastra Basarabia. Antonescu a avut el alte cusururi dar patriot a fost si a luptat pentru apararea Romaniei Mari.
ian 2018-04-03
mi-as permite o mica observatie: Crimeea nu este pamant romanesc. Da, unirea ar crea ceva disconfort in multe locuri exact din motivele invocate mai sus. Asa, si?
lucid 2018-04-03
Aloooo! Inviolabilitatea frontierelor inseamna ca nu pot fi violate, nicidecum ca nu pot fi facute sa dispara in mod pasnic, precum reunificarea Germaniei. Iohannis nu s-a dus la sedinta parlamentului pentru ca este marioneta ocultei bruxelleze, o intelege oricine, plus ca crede ca i se va da un oscior ioropean in 2019. Jalnic personaj!
profesoru 2018-04-03
Am trăit s-o auzim şi pe-asta: cine vrea unirea cu Moldova, face jocul Rusiei!
Măi să fie: "Actul Final de la Helsinki, document semnat de România și care la Articolul III prevede inviolabilitatea frontierelor". Cele două Germanii au încălcat în 1990 actul de la Helsinki?
În realitate Actul de la Helsinki prevede că frontierele nu pot fi schimbate PRIN FORŢĂ. Adică România să nu cucerească Republica Moldova.
Dar e OK să ne exprimăm dorinţa de unire cu Moldova, atâta timp cât subliniem că unirea depinde de voinţa şi de votul populaţiei din Moldova.

Sigur că politicienii de la Chişinău nu vor unirea. Şi, deocamdată, nici majoritatea populaţiei din Moldova. Dar singura cale pentru ca procentul unioniştilor să crească e ca autorităţile de la Bucureşti să spună clar că România vrea Unirea.
Îi deranjează asta pe aliaţii noştri? Va trebui să încercăm să-i convingem. Dacă tot nu vor fi convinşi, e problema lor. Alianţa nu înseamnă identitate absolută de opinii. În cadrul unei alianţe, ţările membre trebuie să-şi promoveze şi (sau mai ales) obiectivele naţionale.

Despre problemele cu minoritatea rusă. În Moldova, inclusiv Transnistria, sunt 280.000 de ruşi, adică 1% din populaţia României Unite. La care se adaugă 130.000 de găgăuzi, adică 0,5%. Pentru comparaţie, în Letonia şi Estonia ruşii reprezintă un sfert din populaţie, şi nu sunt probleme (cu toate că propaganda anti-Rusia tot anunţă de câţiva ani că nu ştiu ce pune Rusia la cale acolo).
Total 19 comments.
Recomandari
8689
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22