Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFHaznaua
2018-04-03
6
Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, după ce gogoașa protocoalelor secrete s-a dezumflat cu desecretizarea, propaganda a aflat o altă veste cutremurătoare: refugiata de lux Elena Udrea, căreia medicii i-au recomandat repaos la barurile din Costa Rica, și-a pierdut celebrul jurnal.

Dacă prima știre a oferit prilejul unor dezbateri-fluviu în care documentul semnat în 2009 între SRI și Parchetul General, fără știrea stăpânului inelelor de la acea vreme, a fost disecat cu bisturiul nesterilizat al lucrătorilor angajați full time de infractori, a doua a trecut aproape neobservată, fiind livrată de „maestru“ pe un blog obscur.

 

Spre disperarea sectei penale, „desecretizatul“ nu oferă mari noutăți, cum de altfel spusese deja Adrian Țuțuianu, fostul șef al Comisiei SRI, înainte să fie mătrășit de Dragnea din post. De echipele „operative mixte“ se știa, că SRI făcea interceptări pentru DNA, DIICOT și PG, inclusiv în cazuri de corupție, se știa, la fel și faptul că instituțiile lucrau în baza unor legi și decizii CSAT, nu de capul lor. Toate astea au fost însă deja exploatate până la măduvă în ultimul an, chiar dacă decizia CCR din 2016 extrăsese între timp SRI din supravegherile tehnice - inclusiv filaje și interceptări ambientale. Liniile de forță ale campaniei au mers pe două direcții: 1) sereiștii făceau anchetele penale în locul procurorilor și 2) probele din dosarele astfel instrumentate trebuie puse sub semnul întrebării, mai exact, ar trebui anulate. Campania a fost însă un eșec: în instanțe nimeni nu a putut dovedi că serviciile, mână în mână cu procurorii, au fabricat dosare penale, nici înainte de protocol și nici după. Nasol! Așa că, în disperare de cauză, au reluat manipulările întru susținerea tezelor cu obișnuitele ieșiri în decor și mârâiturile pechinezilor care mușcă mâinile care i-au hrănit: serviciile secrete, mogulii și politica. Fostul sereist exmatriculat Daniel Dragomir, individul cu Black Cube la purtător, vreo două dosare pe rol și o condamnare în primă instanță, cere nici mai mult, nici mai puțin decât „o plângere penală naţională împotriva acestor personaje care au distrus ţara, care au nenorocit mii de destine şi oameni prin acest protocol“. Nu-i rămâne decât să strângă semnături la partid, prin penitenciare sau să aranjeze de un referendum. Succes! Traian Băsescu, renăscut din spuma mărilor („pot să vă spun că nu am ştiut de acest protocol secret niciodată până astăzi“), are altă soluție, la fel de ingenioasă: „Iohannis s-o pună pe Kövesi sub control. Parchetul General să se ocupe“. Așa spune că ar face el dacă ar fi președinte. Ghinion!, nu mai e. Cum era de așteptat, Tăriceanu jubilează: „Protocolul demonstrează existența aşa-numitului stat paralel“ și spune că „lucrurile trebuie duse până la capăt“. Adică până la dispariția din România și univers a statului cu pricina, ceea ce e imposibil, pentru că asta ar însemna ca și PSD & ALDE să dispară.

 

Luați de val, orbiți de misiune și de anvergura luptei, sectanții au devenit neatenți la detalii. Pentru că în protocol e totuși un articol (numărul 6) cam bizar: procurorii trebuiau să comunice în termen de 60 de zile „modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la Serviciu“. Înseamnă asta că dădeau raportul în ce dosare au fost folosite informațiile primite? Colaborare, colaborare, dar până unde, nu cumva anchetele parchetelor sunt sau ar trebui să fie confidențiale? Sau între parteneri, fie ei și instituționali, astfel de „confidențe“ se pun între paranteze? Întreb și eu: așa o fi arătat „câmpul tactic“? Un posibil răspuns îl oferă fostul șef al DNA Daniel Morar, care într-un interviu spune că el nu a agreat protocolul, lucru pe care i l-a transmis telefonic și lui Kövesi, și că nu a dat curs articolului 6 și nici „echipelor mixte“. Dacă-i așa, foarte bine a făcut. A dat curs în schimb restului protocolului, din moment ce spune că sesizările primite de la SRI, via Parchetul General, spre deosebire de perioada anterioară protocolului când veneau direct la DNA, „au fost valorificate în sau prin întocmirea unor dosare penale“. Dacă ar fi dat raportul poate aflam și de ce unele sesizări au fost „valorificate“ prin punerea la sertar. Răspunsul complet nu va veni probabil niciodată, din cauză că dezbaterea rece, argumentată și cu toate șuruburile la locul lor e imposibilă, fiind acaparată de cei care urmăresc scopuri verse și perverse, care au legătură cu banii, propriile dosare și impunități.

 

Interesant nu este însă protocolul, oricum abolit de CCR, ci fenomenul care stă în spatele lui. Majoritatea celor care au dat cu nasul de putere în ultimii 10 ani - președinte, magistrați, ofițeri ai serviciilor, politicieni de tot felul, surse alternative aflate în vogă, ziariști la plic, oameni de bine și cozi de topor – toți fac un joc extrem de periculos. Toți au pus mâna pe o vidanjă defectă pe care au conectat-o la ventilatorul național. Cu ea răscolesc haznaua pe care ei înșiși au creat-o, din care s-au îndestulat și pe care apoi au vândut-o publicului drept „reformă“ - a clasei politice, a serviciilor, a justiției etc. Iese la iveală o încrengătură incredibilă din care e greu să decelezi minciuna puturoasă de adevărul crud. Șefii partidelor și candidații în alegeri se stabileau prin șantaj lucrativ între servicii, afaceriști, politicieni. Dosarele și protecțiile se blocau sau plecau cu voie de la aceiași, facțiuni din SRI lucrau pentru unul sau altul dintre candidați și le garantau intrarea sau ieșirea din cursă, șefii SRI și SIE voiau să ajungă președinții republicii, mogulii se turnau la procurori sau pe unde găseau o ureche prietenoasă, iar politicienii de la vârful partidelor își împărțeau frățește șefii parchetelor. Însuși fostul președinte povestește cum trăgea sforile la „instituții“. „Eu nu am ştiut că are un dosar de incompatibilitate (Iohannnis, n.a.). Am avut discuţii cu mai multe instituţii când am aflat. A început campania. E o situaţie delicată să scoţi un candidat acum din cursă. Am vorbit şi cu SRI, şi cu Parchetul“. Nimic mai normal, nu-i așa? Udrea spune că primea asigurări de la Maior că Iohannis va fi scos din cursă și ea va intra în turul doi, dar că Florin Coldea îi punea bețe în roate, că Băsescu o liniștea, asigurând-o că nici vorbă una ca asta: va fi prima sursă alternativă ajunsă președinte. Ghiță spune cum umbla cu teșchereua plină de bani de la unul la altul, de la Coldea, la Cocoș, la Udrea, la Realitatea, ba chiar că i-a dat lui Kövesi 7.000 de euro (primiți de la Coldea, desigur), ca să-și „femeia“ mașină mică, vezi doamne, biata trăia doar din salariul de procuror general. „Maestrul“ rescrie de zor la jurnalul lui Udrea, uitând ce a publicat la prima apariție în 2015, că nici nu mai știi ce variantă s-a pierdut, aia sau asta nouă.

 

Tabloul haznalei e halucinant pentru orice om sănătos la cap, căruia iluziile îi mai dădeau totuși cu rest. Întrebarea e de ce fac ceea ce fac protagoniștii, ce urmăresc de fapt, ce (mai) speră? Primul răspuns: să scape de dosare, procese, condamnări. Lui Cosma i-a reușit, procesul se rejudecă, câștigă timp prețios. Vor și ceilalți - Ghiță, Udrea, Dragnea. Al doilea, să creeze o atmosferă atât de sufocantă încât Iohannis să cedeze sub presiune și s-o revoce totuși pe Kövesi. Al treilea, și cel mai periculos dintre toate, să dea sentimentul că haznaua e un dat național

TAGS : protocol SRI DNA parchet general CSAT udrea interceptari kovesi hazna coldea ghita basescu dragnea cosma
Comentarii
val 2018-04-04
Doamna Pora va cunosc de multi ani,! Combateti bine,povesti si glume,dar ce se face Romania?Nu exista un singur intelectual roman care sa coaguleze o alternativa la socialism!Inca putin si pleaca si generatia dvs de ziaristi! Ce se va pune in loc? Vid! Vai tie popor roman de fricosi,lasi,comozi,egoisti,invidiosi,corupti!
MIHAI 2 2018-04-04
Recent l-am admirat pe CTP comentand deraierea de la Hollyowood cu prilejul Oscarurilor. Crucisatorul dezavua cu vehementza continuarea trendului ideologic care genereaza filme - artistic slabe - preocupate maladiv de marginalzati sexuali , persoane cu dizabilitati diverse si nevoi speciale intense ori pesecutati rasiali etc. Nici nu a terminat el bine tirada respectiva ca un imprudent a gresit si l-a intrebat ce parere are despre imensul succes al cinematografiei romane recompensat cu Ursul de aur. Trebuie sa te cheme Prelipceanu sa comiti o asemenea gafa - dat fiind ca fimul proaspat premiat se incadra la fix in trendul pe care Cristian Tudor Popescu tocmai il pusese la zid. Chestia e ca un un alt ganditor roman de aceeasi amplitudine - Dan Negru - tocmai comisese un act de tradare nationala dezvaluind ca filmul mentionat era o mizerie. CTP ul s-a vazut pus asfel in situatia de a o intoarce ca la Ploiesti spunad ca mizeria e de fapt geniala , sau de a fi consecvent cu sine insusi dar recunoscand astfel ca Dan Negru are dreptate. Cum sa recunosi insa la DIGI ca unul de la Antene are dreptate ? *** Cam asa si cu HAZNAUA pe care articolul o evoca cu talent, desi cu oarecari scapari - nu sunt ultimii 10 ani ci ultimii 14 - 15 ani. Adica Monica included. In rest asa este - o HAZNA pe care acum divesi actori o vantura - campioni fiind cativa dintre constructorii ei precum Daniel Morar si Traian Basescu. *** Chestia e ca nu doar acum , la spartul targului , cand se inghesuie toti sa DEZVALUIE ci si de-a lungul tuturor celor 14 - 15 ani, au fost cativa care au spus mereu ca aia nu e REFORMA ci HAZNA. Indiferent ce-i mana pe ei in lupta se vede ca aceia au spus adevarul. Mereu. A mai fost un moment cand istoria l-a dat dreptate - atunci cand Traian Basescu, pe care ei il vanasera din toate pozitiile, si-a lepadat tunica de incoruptibil si a aprut in costumul sau autenic - de constructor de haznale. Acum se intampla din nou . **** Culmea e ca apelativul HAZNAUA in format ALFANUMERIC - cum ar zice un ilustru tradator de neam -le-a fost ani de zile atribuit exact acelor promotori ai adevarului. *** Bag de seama ca desi articolul observa nocivitatea extrema a Articolului 6 din Protocol, care ii pozitioneaza pe Procurori intr-o bizara relatie de subordonare fata de Agenti, carora trebuie sa le raporteze, in final o cam da cotita - ca adica exista si parchetari care nu au facut cinste colectivului...un drum care devine alunecos una-doua.*** Trebuie sa spun ca de ceva vreme multi dintre cei ce la A3 ma plictisesc de moarte. Totusi faptul ca ei au avut curaj - de pilda pe vremea cand Cristoiu , Turcescu si alti cativa il excutau pe un procuror care , cel dintai, il dezvauise ca infracor pe Mircea Basescu - ei bine cred ca acel curaj ar trebu cumva recunoscut. Evident ca asa ceva nu se va intampla si ca ne vom asigura mereu confortul mizand pe ideea ca haznaua e un dat national. In fond Vadim se apara si el candva de acuzatiile de colaborationist asiduu al precedentei haznale - aia ceausista - spunand ca nu conteaza daca cineva a folosit polonicul au doar o lingurita deoarece mirosul e acelasi. *** In imprejurarea evocata la inceput Cristia Tudor Popescu s-a scos si el spunand ca NU A A VAZUT FILMUL. Si a schimbat iute vorba trecand la Simona Halep.
edi 2018-04-04
Doamna Pora, ma bucur ca existati. Mi-ar face placere sa va mai aud pe la realitatea.tv. Cu stima si consideratie.
Marius Nicolescu 2018-04-03
N-ar trebui ca poporul să-i arunce la câini? Sau la crocodili, după caz.
Dan Plesoianu 2018-04-03
Haznaua nu este neaparat un dat national, este insa sigur un dat al conducerii nationale. Nu ne place de Ghita, dar cine l-a facut ceea ce a ajuns ? Nu Serviciile ? Nu ele s-au bazat pe el pentru a produce tot felul de softuri, mai mult sau mai putin functionale ? Nu ele l-au facut super multi-milionar ? Acum nu le mai place, cind vad ca au creat tot felul de Frankensteini.... Si, probabil ca si Udrea si Dragnea intra in aceeasi categorie... Unde ne intoarcem, dam de partea cea mai adinca a haznalei, serviciile...
gica 2018-04-03
Daca chiar crezi ca aceste protocoale sunt niste"gogoase",eu zic ca ar trebui sa te lasi de jurnalism,iar motivu-i simplu: Nici dupa aproape 30 de ani de la Revolutie,n-ai inteles ce inseamna Democratie,stat de drept si Justitie libera si dreapta! In rest,pur si simplu nu am ce sa mai comentez!!!
Total 6 comments.
Recomandari
6519
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22