Guvernul vrea să facă Pilonul II de pensii opțional și să stimuleze trecerea la cel de stat

Dora Vulcan | 04.04.2018

Guvernul repune în discuție un subiect controversat, asupra căruia a operat cu jumătăți de adevăruri: desfiinţarea Pilonului II de pensii. Nici acum nu o spune direct ci vorbește de stimularea trecerii la Pilonul I, adică cel de stat.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că vrea să îi stimuleze pe oameni să își treacă pensiile la Pilonul I, adică cel al statului, astfel încât Pilonul II să devină opţional.

 

„Vizavi de Pilonul II - este o normalitate, dar ca oamenii să vină către Pilonul I trebuie să ne asigurăm ca stat - privind transparența contribuției fiecărui contribuabil la Pilonul I- omul să știe cât acumulează, că banii există, sunt folosiți eficient”, a spus Eugen Teodorovici, citat de Digi 24. ”Putem să găsim şi un mecanism de a stimula trecerea opţională de la Pilonul II la Pilonul I. Va fi un stimul pentru a muta contribuţia deja stabilită pentru Pilonul II la Pilonul I”, a mai spus el, citat de Adevărul. 

 

 

 

 

Teorodovici a precizat că analizează oferirea unui randament minim la Pilonul I, dar şi informarea clienţilor într-un mod similar celui în care sunt informaţi actualii contributori la Pilonul II, potrivit Libertatea.   Întrebat de ce este nevoie de o astfel de schimbare, Teodorovici a spus că „este o schimbare normală”.  

 

 

„Contribuţia la Pilonul II de pensii diferă foarte mult între lunile noiembrie/decembrie 2017 şi ianuarie 2018. Concret, remarcăm diferenţe notabile pe o scară procentuală între 4 şi 12%”, atrage atenţia Mara Calista, deputat PNL.   

 

 

Mulți români au observat în ultimele zile cât de mult le-a scăzut contribuţia la pilonul doi de pensii. A fost prima lună de la scăderea procentului care merge către pensiile private, de la 5,1 la sută la 3,75%, remarcă Digi24. Contribuția la Pilonul II de pensii pentru luna ianuarie, prima după revoluția fiscală, s-a redus de la 5,1% la 3,75%. Deși guvernanții ne-au asigurat că a scăzut procentul pentru că baza de raportare este mai mare, ei bine, valoarea de acum este mai mică. Asta și în cazul în care brutul a fost majorat cu 20%.

 

 La finalul anului trecut, ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări că nu se vor reduce contribuțiile la Pilonul II, deși scade procentul virat de stat de la 5,1% la 3,75%.

 

 

 

Dăncilă: Pilonul II va exista în continuare. Vom propune un pachet prin care ne vom asigura că pensiile nu vor scădea

 

Premierul Dăncilă nu a făcut decât să accentueze  nesiguranța prin declarațiile făcute marți în Parlament. Pilonul II de pensii va exista în continuare, iar începând de anul viitor Guvernul va propune un pachet prin care să se asigure că nicio pensie nu va scădea, a spus ea în plenul Camerei Deputaţilor, citată de  Agerpres.

 

"Ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii? Acesta va exista în continuare, iar începând de anul viitor vom propune un pachet prin care să ne asigurăm că nicio pensie nu va scădea pentru cei care optează şi pentru o contribuţie privată la pensie", a declarat Dăncilă.

 

 

 

Background

 

 

Olguța Vasilescu a mințit chiar în ședința de guvern, pentru că, în ciuda declarațiilor sale contribuțiile la Pilonul II s-au diminuat

 

 

Mulți români au constatat, odată cu primirea informărilor primite de la fondurile de pensii private, că le-a scăzut contribuția virată de stat în ianuarie 2018 față de cea din decembrie 2017, în ciuda asigurărilor date de guvernanți că modificarea procentului contribuției nu va diminua valoarea sa nominală.

 

 

Ministrul Muncii Olguța Vasilescu a spus la finalul anului trecut că nu se vor reduce contribuțiile nominale la Pilonul II de pensii după scăderea procentului virat de stat, de la 5,1% la 3,75%. Ministrul PSD spunea atunci că procentul redus se va aplica la o baza mai mare, prin trecerea contributiilor de la angajator la angajat si, astfel, valoarea virata va ramane aceeasi ca pana la modificarile fiscale decise de guvernul PSD - ALDE.

 

  

"Contributiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017 - n.red.) sunt sapte miliarde care se livreaza Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot sapte miliarde. Avand in vedere ca va creste baza de impozitare si ca salariul pe brut creste cu 20%, era normal ca acest procent sa scada, dar in valoare nominala este aceeasi suma si anul viitor, ca anul acesta", spunea Olguta Vasilescu, citată de ziare.com. 

 

 

  

Declarația făcută de Vasilescu chiar în ședința de guvern, în care anunța că nu vor scădea contribuțiile: 

 

Filmare preluată de pe pagina de Facebook jurnalistului Liviu Avram

 

 

În realitatea, informarile primite de romani arata ca, in luna ianuarie 2018, contributiile la fondurile de pensii private au scazut cu procente importante. In consecinta, pensiile private care vor fi primite de romani vor fi mai mici. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22