Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Reacția profesorului Ioan Aurel Pop : Nu am colaborat niciodată cu Securitatea
Andreea Pora - - - -
2018-04-12
Actualitate Interna
3

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, a declarat pentru revista 22 ca nu are nicio explicatie a faptului ca apare pe lista de colaboratori ai Departamentului Securitatii Statului, care se ocupa de problema migratiei romanesti. ”Nu am semnat niciun angajament cu Securitatea si nici nu am dat rapoarte”, spune domnia sa. Reactia vine in urma documentelor publicate de revista 22.

 

Profesorul Pop sustine ca nu a fost plecat în strainatate, inainte de 1989, decât de 3 ori: la Budapesta, la Moscova pentru a face niste cercetari in arhive, si la Varna, intr-o vara. Aceasta pentru ca ”nu i s-a dat voie”.

 

CITESTE SI  Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului

 

Singura posibila explicatie ar putea fi colaborarea cu academicianul Stefan Pașcu, care era conducatorul tezei sale de doctorat și caruia ii dadea articole de istorie pentru a le publica  intr-o revista din Germania.

 

 ”Intrasem in catedra de istorie dupa o asteptare de ani de zile, fireste ca atunci cind mi-a cerut articole pentru o revista a emigratiei romane din Germania i-am dat. Profesorul Pascu era  membru al  Comitetului Central si  calatorea ori de cite ori dorea, iar ceea ce mi-a cerut erau lucruri de specialitatea mea, de istorie medievala. Eram chiar onorat ca profesorul meu imi cerea articole, mai ales ca a publica in reviste din strainatate, altele decit cele de propaganda, era un lucru de mare onoare. Erau vremuri asa cum  erau, dar alt episod care sa justifice trecerea mea pe acea lista eu nu vad. Pe de alta parte, acolo in dreptul numelui meu scrie ”nu”, in dreptul altora scrie ”da”, deci lucrurile se pot interpreta”, ne-a declarat Ioan Aurel Pop.

 

Profesorul Pop mai susține că nu a avut nicio legatura cu Securitatea și ca nu a dat niciun fel de rapoarte, nici macar atunci cind a fost  presedintele Uniunii Studentilor Comunisti din universitate, intre anii 1985-1987, cind, poate, acest lucru ar fi intrat in ”obligatiile sale”.

 

”Securistul de la Universitate m-a contactat in postura mea de presedinte al USC de la universitate ca sa-mi spuna ca daca voi constata  anumite abateri sa informez. Era obligatia mea intr-un fel, dar sa semnez ceva, vreun angajament, n-am semnat in viata mea si n-am acceptat sa fac asa ceva. Venea un domn sa ma intrebe daca toate lucrurile sunt Ok, dar dialogurile au fost verbale. Daca erai sef al studentilor comunisti intra cumva in obligatiile tale sa primesti asemenea reprezentanti ai organismelor statului roman. Dar de colaborat cu aceste organe altminteri decit in postura pe care am avut-o atunci pentru scurta vreme, nu am colaborat.”

 

Ioan Aurel Pop spune ca a fost verificat de CNSAS si ca are adeverinta de necolaborare cu Securitatea.

TAGS : ion aurel pop securitate colaborare cornel nistorescu
Comentarii
emil 2018-04-24
In sfarsit, am intalnit un cetatean corect. Securitatea a colaborat cu romanii!
Andrei Florian 2018-04-13
Dacă mi se permite, Domnule Profesor cu toată stima și respectul pe care vi-l port, consider că situația este extrem de delicată iar Dvs. știți cel mai bine cum stau lucrurile de fapt. Lucurile trebuie tranșate foarte ferm oricare ar fi varianta Domniei Voastre. Deacest lucru cred că depinde în întregime credibilitatea și aprecierea de cel mai înalt nivel uman, moral și profesional de care vă bucurați în prezent. Orice tentativă nereușită de a vă dovedi nevinovăția în fața acestor ”evidențe”, sau deocamdată pentru mine, ”așa-zise evidențe” vă poate arunca definitiv într-o poziție neplăcută și definitivă! Aveți nevoie acum de două componente care să dea naștere unui răspuns lămuritor, în oricare dintre variante: inspirație și adevăr fără omisiuni, sub nici o formă! Succes!
Vlad Mihăilescu 2018-04-12
Domnule profesor, este foarte simplu, dacă aveţi dosar la CNSAS, cereţi-l şi făceţi-l public! În felul acesta, scăpaţi de orice santaj. Dacă aţi colaborat, nu este nici o problemă să vă cereţi scuze şi să explicaţi condiţiile care au condus la această situaţie. Dar dacă ascundeţi situaţia sau o faceţi forţat de scandal, atunci nu mai dă nimeni doi bani pe dumneavoastră. Cu toate intentţiile bune pe care le-aţi avea!
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3460
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22