Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Securității
Madalin Hodor - - - -
2018-04-12
Dosar
95

Peste două sute de nume conține prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Unele sunt cunoscute publicului larg și active în spațiul public, cum ar fi Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române, Cornel Nistorescu, ziarist, sau sociologul Dorel Abraham.

 

 

În februarie1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe (CIE, continuatorul DIE),  a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate  să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE). Drept urmare, la 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Așa numita  ”Brigadă  Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.” Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici  (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu, Sanda Racoviceanu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos), oameni de afaceri ( Valentin Păunescu, Dolphi Drimer) etc.

 

 

Securitatea îți actualiza  datele

 

 „Tabelul cuprinzând colaboratori care sunt în legătura unităţii noastre” (UM 0225 n.n.) a fost întocmit la data de 13.05.1985. Lista cuprinde datele de

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Arhiva/Scan_20180412-(adresa-dintre-unitati).jpg

Adresa de corespondenta (pentru a mari documentul, CLICK AICI)

identificare în clar ale colaboratorilor amintitei unităţi şi locul lor de muncă la acea dată și a fost trimisă către UM 0503 (Cartoteca CIE)[1], aşa cum am arătat mai sus, în baza unui ordin al general-locotenentului Aristotel Stamatoiu şeful CIE.

Ordinul viza actualizarea informaţiilor (mai precis completarea datelor de evidență) privind sursele folosite de către UM 0225, purta numărul 006599/08.02.1985 şi a fost înaintat unităţii cu adresa 06713/23.02.1985.

 

Lista celor 200 de colaboratori este alfabetică şi însoţită de menţionarea în dreptul fiecărui nume a sectorului (similarul serviciului de la direcțiile interne ale Securității n.n.) la care se afla în legătură şi a ofiţerului care răspundea de el (de exemplu „225 g-5”, „225 f-11”, unde 225 reprezintă UM 0225, „g” reprezintă sectorul, iar „5” indicativul ofiţerului). Din document lipsește pagina a doua (de la poziția 10 la poziția 23) care nu a fost predată de către SIE și a cărei lipsă nu a fost se pare observată de reprezentanții CNSAS în comisia mixtă atunci când au preluat dosarul. Motiv pentru care, până când SIE se va hotărî să o desecretizeze şi să o predea în conformitate cu prevederile legale, nu vom ști numele celor aflați pe respectiva pagină. Până atunci le putem citi pe celelalte 200.

 

 

 

Brigada antiemigrație

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Scan_20180412-(2)(1s).jpg

Tabelul colaboratorilor UM 0225 (pentru a mari documentul complet, CLICK AICI)

 

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Arhiva/Scan_20180412-(11).jpg

 Ioan Aurel Pop- poziția 149 in tabel  (pentru a mari documentul, CLICK AICI)

 

De departe cel mai cunoscut și actual nume este cel de la poziția 149: Pop Aurel Ioan, „n. 01.01.1955, Sîntioara, jud. Cluj, istoric, Universitatea Cluj-Napoca”. Evident același Ion Aurel Pop devenit recent Președintele Academiei Române. Profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013a primit, în 2015,  Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler. Cu un CV (http://www.ubbcluj.ro/cv/CV_Ioan-AurelPop_RO.pdf) impresionant, Ion Aurel Pop este astăzi unul dintre cei mai prestigioși istorici din România.

 

 

 

S-a remarcat în ultimii ani și în afara sferei universitare prin câteva episoade controversate, de exemplu cel în care s-a declarat împotriva verdictului de plagiat dat lui Victor Ponta de către CNATDCU în 2012, prin prezența (negată ulterior după reacțiile virulente ale socității civile) pe lista celor 45 de rectori care îl susțineau pe agramatul Valentin Popa pentru funcția de ministru al Educației și printr-o ieșire ciudată şi ostilă la adresa generației tinere din România pe care a caracterizat-o ca fiind alcătuită din oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația 'Google', generația 'Facebook', generația 'SMS' sau toate la un loc!"

 

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Arhiva/Scan_20180412-(9).jpg

Cornel Nistorescu -pozitia 122  în tabel  (pentru a mari documentul, CLICK AICI)

Ziarist era înainte de 1989 și ziarist a și rămas cel care figurează la poziția 122 din tabel: Nistorescu Cornel, „n. 15.12.1948, Tarmoș (Turmaș n.n.), Hunedoara, ziarist Flacăra” Despre actualul director-general al ziarului „Cotidianul”, Ion Cristoiu afirma în februarie 2011 că ar fi fost „plătit de DIE (Direcția de Informații Externe n.n.) să scrie articole înainte de 1989”. Cât de amuzantă (și adevărată) este această dispută vom vedea atunci când voi publica numele de pe cea de a doua listă.

 

 

Înainte de Revoluție,  Cornel Nistorescu a fost redactor la revista "Viața studențească" (1974-1980), la ziarul "Scânteia tineretului" (1980-1983) și la revista "Flacăra" (din 1983). După 1989 a fondat  împreună cu Mihai Cârciog trustul  ”Expres” și a condus ”Evenimentul zilei” din 1997, după demisia lui Ion Cristoiu, până în 2005. După câțiva ani a preluat „Cotidianul”, ziar care a intrat în faliment, continuâdu-și apariția doar  on-line, dar acum doi ani ziaruul a reapărut în print, tot cu Nistorescu la  conducere.

Nistorescu s-a remarcat prin voltele politice pe care le-a făcut de-a lungul carierei, din opozant al regimurilor Iliescu și Năstase s-a metamorfozat într-un susținător al PSD și al atacurilor la justiție, având un discurs similar posturilor Antena 3 și RTV.

 

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Arhiva/Scan_20180412-(2).jpg

 Dorel Abraham- poziția 3 în tabel  (pentru a mri documentul, CLICK AICI)

Numele de la poziția 3 din tabel este cel al lui Abraham Dorel, „n. 06.12.1945, sat Ciglean, com. Creaca, jud. Sălaj, sociolog, Institutul de Proiectări pentru Construcții Tipizate” Despre Dorel Abraham s-a scris că ar fi fost informator al Securității, Radu Ioanid găsindu-l în dosarul său de urmărie informativă  Nu știu câți dintre dumneavoastră au observat știrea potrivit căreia domnul Dorel Abraham este unul dintre acționarii cu cea mai mare cotă de participare (35,15%) la Centrul de Sociologie Urbană si Regională (CURS), fost președinte al societății și actual „consilier onorific”.

 

 

 

Absolut firesc din moment ce CURS, una dintre cele mai importante case de sondaje din România a fost înființată în 1990 exact pe structura Laboratorului de Sociologie Urbană al IPCT (Institutul de Proiectare pentru Construcții Tipizate). Un articol din anul 2014 de pe România Curată arăta cum era împărțită piața sondajelor din România, piață pe care CURS deținea 6%.

 

 

 

 

La poziția 197 din tabel figurează un alt nume, deloc mai puțin important: Vasilescu Adrian, „n. 23.06.1936, Fălești, ziarist, Scânteia”. Poate l-ați

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Arhiva/Scan_20180412-(15).jpg

Vasilescu Adrian - poziția 197 în tabel  (pentru a mari documentul, CLICK AICI)

recunoscut pe actualul consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, cel care își făcea debutul ziaristic în anul 1962 în „Scânteia Tineretului”. În anul 2015, într-un articol intitulat sugestiv Cine vrea să îmi închidă gura! Adrian Vasilescu afirma că a „lămurit acuzațiile din presă (cele din anul 2006 n.n.) că ar fi fost turnător la Securitate” . În martie 2017, când ziarul „România Liberă” prezenta documente provenite din arhiva CNSAS şi din care rezultau legăturile lui Mugur Isărescu (cu numele de cod „Manole”) cu UM 0195 (Contrinformaţiile CIE) , consilierul guvernatorului BNR l-a apărat public afirmând că „Mugur Isărescu a scris în calitate de cercetător la Institutul de Economie Mondială, un institut care este o instituție neconvențională. Acolo se făceau lucruri pe care nu puteai să le faci în altă parte. Apare numele 'Manole' pentru că toți de acolo aveau câte un pseudonim.

 

 

 

 

 

 

Ion Coja „n. 22.10.1942, Constanța, filolog, Universitatea București” se găsește la poziția 42 din listă. Fost secretar PCR al Universității București, senator în legislatura 1992-1996, pe listele PDAR Constanța și membru marcant al organizației Vatra Românească este recunoscut prin naționalismul extremist pe care îl practică (inclusiv pe blogul personal http://ioncoja.ro/). În 2007 a fost dat în judecată de către Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) și Asociația Evreilor Români Victime ale Holocaustului (AERVH) pentru afirmațiile publice că pe teritoriul României „nu a existat un Holocaust”.

 

 

La poziția 126 îl găsim pe Darie Novăceanu (nume real Aurel Mitutoiu) „n. 08.05.1937, Novaci, scriitor”. Fost referent la Ministerul Afacerilor Externe (1966), a colaborat în acest timp la diferite publicații, fiind redactor la revistele „Secolul 20” (1962-1964), „Lumea”, „Gazeta literară”, „Luceafărul” (1966-1966) și „România literară” (1966-1968) În primele zile ale Revoluției, cu sprijinul lui  Petre Roman și Silviu Brucan, Darie Novăceanu a fost numit director al ziarului „Adevărul”, înființat prin redenumirea fostului oficios al PCR, cotidianul „Scânteia”. În timpul Mineriadei din iunie 1990, ziarul „Adevărul”, condus la acea vreme de Darie Novăceanu, s-a poziționat de partea minerilor veniți să „salveze” Capitala.

 

Pe istoricul Ioan Chiper „n. 17.09.1936, Cabul, URSS, Institutul Nicolae Iorga” îl găsim la poziția 46. Profesor universitar doctor (din 2000) decan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti (2007 – 2010) și profesor asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, este mai puțin cunoscut publicului ca membru în consiliul editorial inițial al revistei Vitralii (publicația foștilor securiști grupați în jurul lui Filip Teodorescu) la lansarea publicației în anul 2010 (http://intelligence.sri.ro/vitralii-lumini-si-umbre/)

 

Ioan Chiper este specialist în istoria relaţiilor internaţionale, a relaţiilor româno-germane şi româno-sovietice și este vicepreşedinte al Comisiei mixte româno-rusă de istorie, de pe lângă Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, din 2005, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din 1989, din 1997, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului. In 2009, profesorului Ioan Chiper i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

La poziția 90 figurează Iacobescu Dorel Neagu „n. 01.07.1946, Ungureni, Buzău, actor, Teatrul Național”. Fratele geamăn al actriței Aimée Iacobescu, a absolvit „Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale” (”IATC”) din București în 1968, la clasa prof. Costache Antoniu. A jucat în filme precum Haiducii lui Șaptecai (1971), Zestrea domniței Ralu (1972) sau Burebista (1980) S-a stabilit în Franța în anii 80’ și locuiește acolo și în prezent.

 

Radu Țeposu „n. 19.04.1954, Fundata, Brașov, ziarist Flacăra” se găsește în listă la numărul 188. Reprezentant de marcă al grupării clujene de la Echinox, figură proeminentă a generației literare a anilor '80-'90, membru fondator al ASPRO, membru - de asemenea - al Uniunii Scriitorilor din România, Radu G. Țeposu a fost unul dintre cei mai valoroși critici și eseiști ai literaturii române a sfârșitului mileniului trecut. După 1989, a devenit directorul revistei Cuvântul, conducând în aceeași perioadă și alte publicații din București și Baia Mare.

 

La poziția 76 figurează medicul Constantin Gorogos, „n. 14.05.1936, Soroca, URSS, medic, Policlinica Titan”. Activitatea dinainte de 1989 a celui al cărui nume este astăzi purtat de Spitalul de psihiatrie Titan se împletește cu tenebrosul subiect al abuzului psihiatric practicat sub supervizarea Securității (http://www.memoria.ro/marturii/perioade_istorice/perioada_comunista/represiunea_psihiatrica_in_romania_comunista/2107/)

        

 

Lista integrală a celor 200 de  colaboratori ai UM 0225 din DSS. ( document complet, CLICK AICI )

 

UM 0225. Poliţia politică a exilului românesc

 

 

Despre UM 0225 din cadrul fostului Departament al Securităţii Statului se ştiu foarte puţine. Nu s-a scris mai nimic în toţi aceşti ani şi nu fără motiv pentru că sub enigmaticul indicativ s-a ascuns, înainte de 1989, una dintre cele mai nocive unităţi ale spionajului comunist. Spun „spionaj” pentru că în conformitate cu organigrama Securităţii unitatea făcea parte din Centrul de Informaţii Externe (CIE sau UM 0544). Nu ar trebui totuşi să vă lăsaţi păcăliţi de titulatura simandicoasă (în cazul în care vă număraţi printre cei care cred că spionajul ceauşist era altceva faţă de securitatea internă) căci atribuţiile ei de serviciu nu aveau deloc legătură cu spionajul. Aveau în schimb legătură cu poliţia politică. În ceea ce priveşte natura activităţii desfăşurate de ofiţerii care lucrau acolo, singura deosebire faţă de ceea ce făceau colegii lor de la direcţiile interne consta în faptul că „ţintele” nu erau românii din „marele penitenciar RSR”, ci aceia care reuşiseră să fugă din el. Emigranţii. Cei care îl „necăjeau” pe Ceauşescu, cu precădere în anii 80’, „defăimând realizările patriei noastre socialiste” (ca să folosesc o sintagmă clasică readusă, iată, astăzi, din nou la modă) Tocmai de aceea unitatea era cunoscută sub titulatura „Brigada Emigraţie” sau chiar şi mai explicit „Brigada Antiemigraţie”. Cu accentul pe „anti”.

 

Deşi a căpătat indicativul 0225 în 1978 (indicativ sub care a funcţionat până în 1989) unitatea şi „linia ei de preocupare” nu erau deloc noi. Emigraţia română a fost obsesia constantă a regimului comunist încă de la instaurarea lui, motiv pentru care unităţile Securităţii care se ocupau de anihilarea ei au fost tot timpul considerate partea cea mai importantă a instituţiei. Fuga lui Pacepa din 1978 a determinat necesitatea reorganizării întregului „spionaj” comunist şi astfel din fosta Brigadă „F” (V3) a DIE (Direcţia de Informaţii Externe n.n.) au fost desprinse sectoarele 1-3,  care au constituit nucleul noii unităţi. Ea va figura în organigrama CIE sub numele de „Secţia a IV-a Emigraţie”. Conform notei interne nr. 00425/28.04.1980, ca urmare a „orientărilor” primite de la Nicolae Ceauşescu, unitatea s-a aflat de la data respectivă sub coordonarea directă a celebrului Nicolae Pleşiţă (general-locotenent, adjunct al ministrului de interne şi şef al CIE), o dovadă a importanţei acordate „preocupărilor” ei. Care au fost „faptele de arme” ale lui Nicolae Pleşiţă de-a lungul carierei sale în fruntea CIE nu cred că mai trebuie să amintesc. Atentate cu bombă, bătăi administrate dizidenţilor prin intermediul unor grupărilor mafiote şi ameninţări cu moartea la adresa celor care îl criticau din străinătate pe Ceauşescu. Deşi nu era implicată direct în executarea acestor acte de terorism internaţional, UM 0225 şi agenţii ei au jucat un rol foarte important. Informaţiile obţinute de colaboratorii unităţii în timpul misiunilor din exterior (schițe ale caselor unde erau invitaţi cu inima deschisă, rutina zilnică a „prietenilor”, planurile de viitor ale acestora, starea psihică, informaţii despre membrii familiei etc) au fost exploatate din plin în conceperea planurilor de anihilare a „emigranţiei ostile”.

 

Iată care erau „problemele, obiectivele şi acţiunile la nivelul CIE cu sediul (competenţa n.n.) la UM 0225” în anul 1981 (facsimil CLICK AICI)

 

 

Regulamentul pentru ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.”

 

Prin „Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a Centrului de Informaţii Externe” aprobat de Comandantul Suprem la 2 octombrie 1978, Secţia a IV-a (compusă din cinci sectoare şi două grupe) trebuia să „asigure activitatea informativă şi de prevenire în rândul emigraţiei române şi de alte naţionalităţi, a grupărilor legionare şi cercurilor naţionalist-iredentiste şi pentru contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.”

Modul în care urma să acţioneze este explicit descris de articolele 22-28 din menţionatul „Regulament” după cum urmează:

„Art. 22) Iniţiază măsuri de cunoaştere, prevenire şi anihilare a activităţilor ostile desfăşurate împotriva ţării noastre de unele grupuri ale emigraţiei reacţionare, îndeosebi legionari şi alte elemente fasciste.

Art. 23) Iniţiază acţiuni informative pentru atragerea emigraţiei române pe poziţii loiale ţării noastre, de sprijinire a intereselor RSR în străinătate.

Art. 24) Iniţiază înfiinţarea de organizaţii şi asociaţii ale românilor de peste hotare, editarea de publicaţii, formarea de consilii parohiale în jurul bisericilor româneşti şi alte acţiuni menite să atragă emigraţia în promovarea şi susţinerea intereselor politice, economice, tehnico-ştiinţifice şi culturale ale RSR în străinătate.

Art. 25) Acţionează, prin măsuri informativ-operative specifice, pentru cunoaşterea activităţii organizaţiilor, asociaţiilor şi cercurilor emigraţiei maghiare îndreptată împotriva ţării noastre. Prin măsuri combinative asigură din timp cunoaşterea, prevenirea şi contracararea acţiunilor de subminare a intereselor statului român, iniţiate şi duse de către elementele iredentiste maghiare.

Art. 26) Întreprinde acţiuni informative pentru atragerea pe poziţii loiale ţării de origine, îndeosebi a saşilor, şvabilor, germanilor, evreilor şi grecilor plecaţi din România şi asigură contracararea acţiunilor ostile ale acestei emigraţii împotriva ţării noastre.

Art. 27) Acţiunile deschise, publice ce se vor întreprinde pentru prevenirea, anihilarea şi contracararea acţiunilor duşmănoase la adresa ţării noastre, precum şi de atragere a emigraţiei pe poziţii loiale României, se vor realiza prin folosirea posibilităţilor de care dispune asociaţia România, alte instituţii de stat precum şi comitete şi organizaţii ale emigraţiei.

Art. 28) Prin metode şi mijloace adecvate trimite în misiuni şi implantează, nelegal, în spaţiile şi obiectivele stabilite, cadre şi surse folosind identităţi legendate şi alte căi specifice.

 

Trimiterile în astfel de misiuni se vor face cu respectarea riguroasă a regulilor de conspirativitate şi de păstrare a secretului, fiind cu desăvârşire interzisă cunoaşterea de către alte cadre decât cele strict stabilite a identităţii persoanelor care primesc asemenea misiuni, precum şi a ţărilor şi obiectivelor în care se implantează.”

 

Consider că nu este nevoie de comentarii sau adăugiri suplimentare faţă de prevederile explicite ale documentului citat. O singură menţiune, pentru a evita eventualele confuzii. Emigraţia legionară, care ar putea părea la prima vedere obiectivul principal şi perfect legitim al UM 0225, a fost în realitate cel mai puternic şi vechi aliat (depăşind cu foarte puţin Biserica Ortodoxă, cu ale ei „feţe bisericeşti” trimise în misiuni de capturare a episcopiilor şi congregaţiilor de credincioşi din străinătate) pe care Securitatea l-a avut în afară. De aceea, „elementele legionare şi fasciste” împotriva cărora se mobiliza în anii 80’ UM 0225, nu mai erau, de fapt, reprezentate decât de cei câţiva legionari radicali (simiştii) risipiţi prin Spania şi Portugalia şi care nu mai aveau, în realitate, absolut nicio relevanţă pentru nimeni. În schimb şablonul „legionar-fascist” era aplicat oricărui emigrant care acţiona (prin ieşiri publice, proteste etc) împotriva regimului de la Bucureşti. De exemplu, s-a aplicat inclusiv postului de radio „Europa Liberă”, caracterizat, nu o dată, de către Securitate ca fiind o „oficină fascistă”.

 

 

 

Următoarele două liste, povestea publicării  şi miza demersului

 

Voi continua această serie cu publicarea a încă două liste. Prima îi conţine pe colaboratorii care în urma acţiunii de actualizare a datelor despre care am vorbit au fost scoşi din evidenţa UM 0225 în anul 1985  (dar au fost colaboratorii unităţii până la data respectivă). A doua listă priveşte surse şi persoane de influenţă din rândul emigraţiei originare din România şi stabilite în SUA şi Canda. Tot nume sonore.

Merită spusă, cred, și povestea modului în care am reușit să public aceste liste într-o variantă accesibilă publicului și nu într-una cu numele acoperite de o bandă neagră („anonimizată” este termenul de specialitate) așa cum în mod total lipsit de suport legal mi-au fost eliberate inițial de către Serviciul Cercetare al CNSAS. O fac pentru toți cercetătorii acredidați la CNSAS care s-au lovit de-a lungul anilor de această problemă și au semnalat-o fără să primească vreodată un răspuns. Vor afla astfel care le sunt drepturile legale și că ele au fost încălcate arbitrar strict datorită incompetenței și faptului că (așa cum am mai spus și cu altă ocazie) în CNSAS un etaj deconspiră Securitetea, în vreme ce altul o apără.

Cât despre miza demersului meu, ea nu este legată, aşa cum am spus, exclusiv de dezvăluirea listelor, ci de faptul că poate a venit momentul, dacă tot împlinim 100 de ani de existență ca națiune, să avem o discuție serioasă despre ce anume mai reprezintă deconspirarea Securității astăzi. Întrebarea pe care vreau să o pun cu acest prilej este dacă după 18 ani de jumătăţi de măsură şi adevăruri preambalate (asimiltate fără judecată tocmai pentru că sunt uşor digerabile), de manipulări ale post-securismului şi de băgare a gunoiului sub preş avem vreo intenţie să o facem aşa cum trebuie. Sau să ne prefacem în continuare că totul este cum nu se poate mai bine şi că am rezolvat problemele trecutului, prezentului şi viitorului?

(Va urma)

 

 

 

[1] Conform ordinului 000166880/01.02.1979, UM 0503 avea misiunea de a „organiza, păstra şi perfecţiona sistemul de evidenţă operativă, de a analiza, prelucra şi furniza unităţilor operative, în interesul muncii, date şi informaţii despre persoanele care fac obiectul activităţii de informaţii externe.” Cartoteca CIE era complet separată de CID (Centrul de Informare şi Documentare) care era folosit de unităţile interne ale Securităţii.

TAGS : Madalin hodor securitate CNSAS ion aurel pop cornel nistorescu dorel abraham colaboratori emigratie
Comentarii
Ioan Vlad Nicolau 2018-04-20

Doua sute de colaborationisti ai securitatii scosi din anonimitate!!!! Multi, ingineri! Proportional zis, enorm de multi istorici! Oare dece ingineri si istorici? Sa fie un ce? Un ceva acolo, vreun defet de constructie sufleteasca la cei inclinati spre inginerie sau istorie? O componenta genetica caracteristica acestor oameni? Poate! Nu stiu si de altfel, dracu sa-i ia, ca de fapt altceva, azi nici nu le-ai mai putea face.
Atunci in 89 da. Daca ar fi fost o revolutie! Dar nu! Na fost sa fie revolutie. A fost o lovitura de stat, initiata, organizata si ordonata de o putere straina si executata de catre Securitatea si Armata Romina, prin inalta tradare. Astazi este tirziu si inutil.
Si daca da, daca astazi au fost scosi ca plosnitele la lumina 200 de mizerabili turnatori, ce? Mai are astazi vreo importanta? De bagat la puscarie asa cum au facut-o ei cu victimele lor nu mai pot fi bagati, de dat afara din slujbe cum o faceau comunistii cu cei turnati de catre plosnite nu, sa-i punem la stilpul infamiei ca sa traiasca mai departe cu un sentiment de rusine!? Ei asi?! Doar nu credeti ca oameni cu un astfel de mizerabil caracter ar putea fi incercati fie macar si pentru un minut de un astfel de sentiment?
Si ca sa fim corecti cu noi insine! Sa fi fost numai doua sute? Nu! N-au fost numai doua sute! Au fost mii, zeci de mii, sute de mii de intelectuali! Cu angajament scris sau fara.... . Ingineri, istorici, doctori, functionari, dar si oameni mai putin scoliti: soferi de taxi, chelneri......, intregul persoalul al hotelurilor comuniste, de la portar la curvele afectate hotelurilor de lux...., unde poposeau stainii si nomenclatura....
Si am mai fost si alte milioane. Milioane carora ne-a fost frica! Frica de ziua de miine, frica de vecini, de prieteni, frica de a ne sopti gindurile la closet in fata unicului martor, imaginea propriei neputinte privindu-ne trist din spatele oglinzii. Am fost lasi, canalii, am colaborat, turnat si distrus semeni, am aruncat in puscarii si am distrus cariere, visuri si sperante! Cu totii mai rominilor! Mai oamenii mei!
Dar din noi toti, cei mai de nesuportat, mai de negindit, mai abominabili si mai murdari au fost astia! Milioanele, jegoasele milioane de turnatori.
Si mai sunt inca. Lafaindu-se astazi in lumina adevarului, grohaind, guitind si rupindu-li-se de ceilalti, tot asa cum se lafaiau atunci in mocirla minciunii rosii, grohaind si clefaind cu placere laturile aruncate de bestiile comuniste, punind straturi, straturi de osinza pe ei! Din ce in ce mai multe straturi, mai groase, mai la vedere, ca pe o dovada a calitatii lor de oameni scoliti sau nu, dar oameni.... de omenie! Buni si cinstiti tovarasi bai t-ar-su! As mai zice ce-as mai zice si as mai continua, c-as mai avea ce, dar mi-e c-oi varsa!


Gheorghe Preoasa 2018-05-25
Am fost tormentat de viciile Securitatii. Viata mea a fost apocaliptica. In final, in 1980 am scapt, am ajuns in occident. Nu-mi cunosc dosarul facut de Securitate. In urma publicarilor care au avut loc in ultimii ani, ma tot intreb, oare ce va iesi la iveala. Nu m-as mira sa ajung chiar turnator. Sau, altceva. Adevarul este relativ. Acele vremuri nu le-au trait oricine. Majoritatea au mancat kkt. Au fost fricosi. Au fost lasi. Si dupa 1990 l-au ales pe Iliescu si PSD (sau alte excrescente comuniste, precum Basescu). Adevarul este cam ciudat. Sunt curiios, unde vor duce aceste dezvaluiri. N-am incredere pana la capat. Este multa mizerie pe parcurs.
Mariutan 2018-05-01
@Alin. "Chiar credeti ca era cineva obligat sa fie membru PCR? Nu, nu era. Dar cine nu era pierdea avantate materiale si profesionale." Chiar asa, care erau "avantajele materiale si profesionale"? Iata cateva dintre acestea care se rasfrangeau si asupra membrilor de familie gr. I si nu numai: intaietate la gradatii si trepte salariale, cantina pt. cadre (adica nu mai trebuiau sa stea la cozi pt. alimente de baza sau reducerea la minimum a acestora), accesul rapid la locuinte din fondul locativ de stat ( locuinte moaca), nu era disponibilizat (trecut in somaj) la o adica, accesul la functii de conducere ad-tive si profesionale (cu indemnizatia de conducere si trepte in plus), accesul la magazine cu circuit inchis si preturi mici (members only), accesul privilegiat la autoturisme si tv color, intaietate la bilete de tratament in statiuni, posibilitatea de a scapa de urmarirea penala in cazul comiterii de ilegalitati deoarece militia astepta aprobarea BOB pt. membrul pcr infractor,....
Mariutan 2018-04-30
- Daca te incluzi in randurile celor fricosi in regimul dictatorial comunist, de ce crezi ca doar colaboratorii securitatii "cu angajament sau fara" sunt de condamnat dar cadrele pcr si din nomenclatura sistemului (coordonatorii si beneficiarii informatiilor) nu ?
Alin 2018-04-23
@ Ioan Vlad Nicolau

& Stan Patitu

Numarul exact al turnatorilor nu conteaza si nici daca erau, sau nu intelectuali. Conteaza ca erau multi si nu puteai avea incredere aproape in nimeni.

Chiar credeti ca era cineva obligat sa fie membru PCR? Nu, nu era. Dar cine nu era pierdea avantate materiale si profesionale.

Pe artisti nu ii intelegeam- daca aveau talent ar fi putut razbate si fara sa faca politica. Daca ar fi fost uniti.

Daca.
Stan Patitu 2018-04-21
De unde naiba sa fi fost "sute de mii de intelectuali, ca nu avea toata tara, cu totul, mai mult de 1 milion (dintre cei 3 milioane cu asa-zise studii universitare). Ca doar n-o sa venim cu ideea stupida ca toti profesorasii cu IP3, invatatorii, "semiinginerii", functionarasii, personalul mediu medical, militistii, avocateii, ofiterasii si "specialistii" din armata etc, erau nu'ș ce intelectuali. Eu am avut... "placerea" sa descopar (dupa '89) ca avusesem prin echipele mele turnatori - cam prea desi - printre soferi, electricieni, masinisti, casieri, functionari marunti. Si doar 1-2 dintre "intelectualii" aferenti.
Young-and-happy 2018-04-18
Felicitari si multumiri pentru dezvaluiri, dle Madalin Hodor. Am trait vreme de 14 ani in Canada si stiu bine ca exilul romanesc a fost infestat de tot felul de "patrioti" trimisi de DIE/SIE pentru a monitoriza, influenta si, daca era posibil, controla exilul romanesc. Am identificat eu insumi, in perioada canadiana a vietii mele, cativa asemenea indivizi pentru care as fi putut baga mana-n foc ca sunt trimisii securitatii. Dar nu puteai face nimic, in sensul ca nu puteai sa-i acuzi fara dovezi (si dovezi de unde ?), ca te dadeau in judecata pentru calomnie si te aduceau la sapa de lemn, dragalasii. Abia astept sa publicati urmatoarele doua liste, ca sa compar si eu "lista mea", care contine vreo trei-patru nume, cu lista publicata de dvs., care desigur va contine mult mai multe. Faceti o opera de purificare in latrina morala care se numeste Romania. Inca o data, felicitari si succes!
Arion Iulian 2018-04-16
Romania nu a avut o miscare de rezistenta activa in 1989 pentru ca erau neutralizati, incarcerati sau omorati.
Seful cercetarilor penale din cadrul contraspionajului, colonelul (r) Teodorescu Filip, sub torura ar putea vorbi despre crimele impotriva umanitatii comise in regimul comunist.

Informatorii securitatii au fost scosi in spatiul public deoarece ofiterii securitatii amenintau cu razboi civil in anii '90 daca vor fi anchetati pentru crimele comise.

Dupa desfiintarea organizatiei Securitatii, ofiterii au fost trecut in conducerea institutiilor de forta: Jandarmerie, Armata, Politie, Cele sase servicii secrete (dupa cele sase directii ale Securitatii).
Pensiile speciale egale cu ultimul salariu si indexabile dupa salariul celui care ocupa postul vacant,
reprezinta consecinta santajului statului.

Dupa 1990 ofiterii securitatii stabilesc listele candidatilor partidelor.
Ii aleg pe cei depravati, analfabeti, lacomi, viciosi, oameni de nimic.
Au o singura functie: perpetuarea privilegiilor de casta.

USR sustine pensiile speciale ale celor care au purtat uniforma statului.
Cristoiu, Nistorescu si altii de pe lista nu au comis crime impotriva umanitatii.
Din aceata perspectiva, publicarea acestei liste, precum si a altora este nerelevanta.

Presedintele Romaniei, reprezentantul statului, trebuie sa ordone publicarea on line a tuturor documentelor secretizate in dec-1989 pentru aducerea in fata justitiei a celor care au comis crime impotriva umanitatii in regimul comunist.
Eduard Antoniu 2018-04-16
Bai, pana si Radu. G. Teposu RIP! Cel mai mult insa imi pare rau de harpistul Ion Ivan Roncea. Pe vremea aia ii vinam si discurile lui.
Cinicul 2018-04-16
Pagina care lipseste este pagina intre Al si Br, pagina la care s-ar afla Traian Basescu.
Young-and-happy 2018-04-15
Felicitari si multumiri pentru dezvaluiri, dle Madalin Hodor. Am trait vreme de 14 ani in Canada si stiu bine ca exilul romanesc a fost infestat de tot felul de "patrioti" trimisi de DIE/SIE pentru a monitoriza, influenta si, daca era posibil, controla exilul romanesc. Am identificat eu insumi, in perioada canadiana a vietii mele, cativa asemenea indivizi pentru care as fi putut baga mana-n foc ca sunt trimisii securitatii. Dar nu puteai face nimic, in sensul ca nu puteai sa-i acuzi fara dovezi (si dovezi de unde ?), ca te dadeau in judecata pentru calomnie si te aduceau la sapa de lemn, dragalasii. Abia astept sa publicati urmatoarele doua liste, ca sa compar si eu "lista mea", care contine vreo trei-patru nume, cu lista publicata de dvs., care desigur va contine mult mai multe. Faceti o opera de purificare in latrina morala care se numeste Romania. Inca o data, felicitari si succes!
FLORIN B. 2018-04-15
In spiritului adevărului, aș dori să fac câteva precizări / Persoanele din listă erau membri ai PCR , folositi cu aprobarea organelor superioare de partid ,în sprijinul muncii de securitate . Ele se numeau SURSE CU APROBARE si folosirea lor nu presupunea un angajament scris si nici nu erau obligati să furnizeze informatii în scris . Dupa anii 70 s-a dispus reanalizarea retelei informative ,in scopul eliminării din evidentele si arhivele de securitate a tuturor Dosarelor Personale ai căror titulari erau, sau au devenit membri de partid . Dosarele au fost distruse . Solicitarea de folosire a unui membru de partid se prezenta primului secretar ,la nivel de județ, iar evidenta acestora se tinea in dublu exemplar, un caiet inregistrat la STRICT SECRET, în care primul secretar trecea numele persoanelor pentru care a dat aprobare si un caiet similar cu care se solicitau aprobarile . Unele solicitari puteau fi respinse fără o justificare anume .
Arion Iulian 2018-04-15
Pentru a ascunde crimele comise pana in 22-25 dec-1989, arhivele securitatii sunt secrete.
Lista poate fi un fals.
Daca as fi pe acea lista,
As obtine adeverinta de la CNSAS si apoi as cere daune morale in instanta,
pana cand tot staff-ul acestei publicatii ar ajunge sa cerseasca la capu' podului.
Alin 2018-04-16
Nu tot ce spuneti este adevarat.

@Arion Iulian

Cunosc persoane care au fost in strainatate in timpul regimului comunist si nu li s-a cerut nici o declaratie la intoarcere.
Erau in general artisti, sau oameni de stiinta care se duceau la concerte, cu expozitii, conferinte, sau persoane care aveau rude apropiate acolo.

Sigur ca este posibil ca unii dintre ei sa fi fost informatori ai securitatii, dar in mod sigur, nu toti.

Lista publicata mai sus contine persoane carora li se cerea/ si au acceptat ca prin tot ce fac (scris, discutii, conferinte, etc) sa -i determine pe cei plecati sa devina si ei colaboratori, sa-i spioneze pe acestia, si tot asa.

Nu ii disculpati pentru ca nu stiti (banuiesc) tot adevarul.

Eadevarat ca nu toti membrii PCR au fost informatori, dar multi au fost.
Oricum, cei de pe lista sunt oamenii cu doua fete ale activitatii si personalitatii lor- una publica si alta, cea politica, ascunsa de societate.
Arion Iulian 2018-04-15
In regimul comunist, cetateanul nu avea dreptul de a detine pasaport.
Il primea in ziua plecarii in strainatate.
Trebuia sa-l returneze in ziua revenirii in tara, cel mult in ziua urmatoare, la militie.

Daca fusese in tarile necomuniste, trebuia sa aiba o discutie cu cineva "de la cadre".
Completa o declaratie in care scria cu cine s-a intalnit, ce a discutat, daca a dus scrisori in strainatate sau daca a adus scrisori sau publicatii straine in tara.

La sfarsit semna.
Acest aspect nu inseamna colaborarea cu securitatea.
Colaborator inseamna semnarea unui angajament si furnizarea de informatii unui "cadru" al securitatii.
De asemenea, atribuirea unui nume de cod.
Asa de pilda guvernatorul BNR, era Manole.

Membrii PCR nu au fost informatori ai securitatii.
Securitatea fiind subordonata partidului Comunist Roman, se considera ca nu e cazul ca stapanul sa-si informeze sluga.
cristi 2018-04-15
Daca e moderat nu apare
cristi 2018-04-15
Sa mori tu ca articolul apare din intamplare exact acum , aia macar colaborau cu serviciile romanesti ale vremi,pe cand voi o adunatura de gaozari (doveditii ,din prisma laturilor publicate), cu cine oare colaborati.
barthimeu 2018-04-16
„Să mori tu” domnule Cristi că apariția matale pe acest site este „din întîmplare exact acum”! :) Cei de la „R 22” știm măcar de care parte a Baricadei se află, pe cînd dumneata „o adunătură de găozar (dovedit, prin prisma lăturilor publicate)”nu mai avem nici un dubiu cu cine votezi.
nisof 2018-04-15
Criminali comunisti au omorit toti intelectual nationalisti in Gulagul comunista, si au rãmas acuma numai "intelectual" comunisti care se cearta intre cã cine ar fi turnãtor la securitate? Pão cam toti!
eu 2018-04-14
Cabnd apare continuarea?
Isoscel 2018-04-14
O reactie disperata a aparut in evz sub semnatul lui Dan Andonic. Acesta ameninta cu santaj (nu stiu pe cine) daca in urmatorul episond va fi dezvaluit si numele baciul Ion Cristoiu, sfetnicul de taina si sluga credincioasa a penalului Dan Andronic. Eu de-abia astept sa vad continuarea liste si apoi spumegarea evz-istilor. Dar ar fi intersanta, poate la sfarsitul publicarii listelor, de raspuns reactilei d-lui presedinte al Academiei. Oricum, felicitari "22" ca sta demn in fata vanturilor vrajmase !
young-and-happy 2018-04-15
Absolut de acord cu comentariul dvs. Felicitari:
radugo 2018-04-14
nu e lista completa, lipsesc numerele 10-23.
sa fi fost Brindusa Armanca la una din aceste pozitii?
Lustratia 2018-04-14
Sa le fie rusine! mancau cu lingura mare, se infruptau din bunatatile la care oamenii de rand nu aveau acces, aveau magazine speciale si probabil luau bani sau avantaje, functii.
Au auzit de proclamatia de la Timisoara, din 89 si de legile esuate din lipsa de moralitate ale lustratiei???
mai pe romaneste se numeau turnatori. cum se zice unii-si vand si mama pentru ceva arginti! turnau si cei ”lucrati” aveau de suferit, unii paote au fost arestati si torturati, nu e exclus
horatiu 2018-04-14
Am citit raspunsul dat de domnul Ion Aurel Pop in media romaneasca . Ma bucur ca un roman adevarat - dl Ion Aurel Pop are curajul de a raspunde transant pe o astfel de tema . Nu imi propun sa il apar pe domnul Pop - repet ma bucur ca se apara singur . Fac o singura remarca legata de momentul aparitiei acestui atac mediatic - anul centenarului marii uniri plus evaluarile extrem de pertinente ale domnului Pop asura realitatilor din istoria poporului roman . hai sa aruncam cu noroi ... pacat , mare pacat !
Veridicus 2018-04-14
Este amuzanta acuzația lui I.A. Pop, că este atacat „în haită” ! Tocmai d-sa, care nu are decât un principiu important în viață (în nici un caz patriotismul, prea mult clamat, dar de fațadă, care doar să-l propulseze): să-și plaseze oamenii de încredere în funcții cheie universitare, academice și chiar politice, oferind sinecuri la Centrul de Studii Transilvane și în Universitate. Singurul criteriu pentru cooptarea acestora este servilismul, adus la model impecabil de marioneta sa I. Bolovan & R. Graef. Ambii se remarcă prin impostura academica. Se vorbeste de I.A. Pop și de „multele” cărți ce le-a scris. Ei bine, nu sunt - după o viață extrem de privilegiată - decât trei, maxim patru una din ele fiind de fapt o recenzie ceva mai întinsă, prin care arată cât de mult îl urăște pe Lucian Boia), în rest excelează prin reeditari, republicări cu titlu schimbat etc. Toată această construcție a „prestigiului” său se poate oricând prăbuși la o sumară analiză. Că este „patriot” prin prestația lui?! Este o manieră cu totul oribilă ceea ce face. Un patriot nu dezbină oamenii, ci caută să afle punctele de convergență, punând, stimulând pe toți la muncă onestă pentru nație. A învrăjbi oamenii pe criterii etnice îmi pare potrivnic oricărui progres ! Se plânge acum că este atacat !? Dar I.A.Pop atacă pe Lucian Boia de peste un deceniu, fără ca acesta să se lamenteze, întrebându-se bietul om de aproape 75 ani ce are acest impostor academic cu un sărman universitar din București, ce a dat culturii române zeci de generații de istorici veritabili, nu veleitari ca I.A.P. și discipolii săi !
Victor Grigor 2018-04-16
Stimate pseudo-om ce glasuiesti ascuns sub un pseudo-nume, simplul fapt ca ti-e rusine sa vorbesti in nume propriu este un argument suficient pentru a dovedi ca si ceea ce afirmi despre I.A.Pop este vrednic de acelasi tratament ca cel pe care ti-l aplici singur! Numai ca rusinea pe care o nutresti fata de propria ta persoana o compensezi , cu prisosinta, prin nerusinarea si stupiditatea cu care faci afirmatii despre persoane si opere pe care modesta ta cultura generala nu ti-ar permite sa le faci. In toate lucrarile sale, inclusiv in cea despre elcubratiile lui Boia, demersul istoricului Pop este , in mod constant, unul stiintific, indeplinind, pe cat este posibil, cele trei exigente elementare ale oricarui demers de acest tip _ completitudine,perfectiune,impartialitate_ in totala opozitie cu modul jenant ideologic in care a inteles Boia sa-si formuleze "opera stiintifica"inchinata denigrarii romanilor. Atacul asupra maculaturii propagandistice boiste tine de datoria oricarui istoric serios , care nu poate admite propagarea degradarea demersului stiintific in literatura de propaganda sau de senzatie_ asa cum face si autorul acestui articol_ Madalin Hodor.
Gogu de la Amsterdam 2018-04-15
Un patriot nu dezbină oamenii,asa cum face Lucian Boia,un impostor de elită!
Bolovanu'luiSisif 2018-04-14
mulumesc pentru publicare; scze pentru greselile de tastare, dar eu scriu fara ciorna, mereu in graba si chiar nu am timp sa imi reviuiesc cele lasate pe site/site-uri nici cel putin din sase in sase luni; stiu, s-ar cueni sa fiu mai atent, fie doar si din respect pentru revista si fata de cei care, eventual, citesc randurile mele
fraza Dlui Profesor, aceea cu haita lupi, oricat ar parea de prafuita, este cumplit de valabila - nu mai este, dn pacate, un avertisment!...
[pe cativa dintre cei care au lucrat la Institutul de Economie Mondiala i-am cunoscut in perioda in care imi culegeam date pentru lucrarea de licenta]
Alin 2018-04-15
@Bolovanu'luiSisif

Vă considerați mare patriot român.
Ar trebui ca din respect pentru țara unde v-ați născut și limba pe care o vorbiți, să scrieți corect românește.
Nici n-am mai auzit pe cineva să scrie comentarii cu ciornă- dar ce legătură are ciorna cu scrisul corect? Puteți să verificați textul înainte să-l trimiteți. E foarte simplu pentru cine știe să scrie corect. Chiar și în acest răspuns aveți greșeli.
Bolovanu'luiSisif 2018-04-14

si a fost -inca mai este- Saptamana Luminata, in care speram sa fim (i)lumimati, cu ranile ceva mai tamaduite
dar cum? prin astfel de “concurs” de/ in comentarii cu un limbaj precum cel din unele de mai jos?
am si eu unele curiozitati, cum ar spune un amic de-l meu
1) oare in viitoarele liste care vor aparea vor fi si unele unor persoane foarte cunoscute, care au lucrat inainte de 1990 la Institutul de Economie Mondiala, specialisti a caror valoare nu poate fi pusa la indoiala, ca tot s-a prirnit un soi rau de ‘prigoana’ impotriva profesionistilor adevarati…?
2) oare Dl L Dragnea a citit articolul, in cazul in care nu mai citeste crisori, iar la o eventuala reactie va fi din nou considerat de care un socoilog-manipulator “un adevarat om de stat”?
3) de ce are nevoie Dl M Honda de interventiile Doamnei A Pora? Candva, Dl A Plesu isi amintea cu nostalgica-tristete sau, poate cu tristete-nostalgica, de revista din anii ‘90, intrebandu-se pe mainile cui a incaput/ ajuns acum una dintre putinele publicatii intelectuale de la noi; ca o parere strict personala--- excelent, ca de obicei,articolul scris de catre Doamna Tia Serbanescu
YON_RIJKSADELAAR 2018-04-14
Prietene, când îmi moderezi totuși postările (destul de pașnice și decente,deși nu s de acord cu ce faci acum în ajunul centenarului)...postările anterioare dintre care cea cu cele două sintagme legionare(subiect tabu și absolut necunoscut bine de către mai toți jurnaliștii) sau răspunsul dat Dnei Clara Mareș cea care pomenea de proclamația de la Timișoara a regretatului țărănist George Șerban, Domnia sa uitând că e vorba de punctul 8 și nu 6 dar asta nu i o mare greșelea,principalul e că a pomenit de ea,dar șanse de a se implementa ar fi doar când veți scăpa de beleaua de republică pe care Stalin a avut grijă să vă rupă, zâmbindu vă, că vă pupă!
sine ratio 2018-04-13
pozitia 189 Tenchea Maria.... D-na profesor chiar asa?
YON_RIJKSADELAAR 2018-04-13
concret ce ..și pe cine a turnat sau cui i a adus prejudicii IOAN AUREL POP care, prin scrierile sale a pus pe jar propaganda falsurilor istorice maghiare? Că venea la români, chiar și la cei simpli, sectoristul și băieții Spaimelor Nației....și i intreba dacă vor să ajute statul atotputernic, cu toții ne dădeam că suntem fideli, că doar nu ne durea gura să spunem că apărăm morala comunistă pe care ,dacă ne intreba, care i aceea ,dădeam citate din cele 10 porunci! CONCRET deci: pe cine a distrus IOAN AUREL POP?....concret Dle ...concret, cui i a distrus viața acest om? Paleologu le vindea vorbe ....:words-words-words ...așa că,eu sunt sigur că și acest om le a vândut vorbe ca și Paleologu! Liiceanu a distrus o pe Mona Muscă ptk era obligată de sistemul menghină să zici ca ei, dar făceai ca tine, că nimeni nu a probat pe cine a distrus Musca aceea ce trebuia să bâzâie ceva despre cohortele de palestinieni sau africani sosiți la noi la studii,dar eu sunt convins că nu a distrus viața nimănui, chiar a vreunuia dintre studenții străini și cu atât mai puțin a românilor,dar cred că unul ca DINESCU , un oportunist rusofil și antioccidental, un antițărănist și antiregalist feroce feroce, profitor proilescian din cîte mi amintesc,a făcut mai mult rău neamului său decât cei pe care i o fi descoperit el pe niște liste din care nu apare clar ce li s a întâmplat victimelor ...ci că doaar niște insi cu suficient skepsis a dus de nas găgățile puterii vânzându le vorbe,ca să treacă puntea,ca apui să i mitralieze cum face POP dar nu face DINESCU, dușmanul interbelicului ,stâlpul republicii made Kremlin in care o s o mierlim,republica asta fără vreo Bastilie a ei, reprezintă feblețea profitorului ajuns mare boier regal,fariseicul proletcultist la origini, imbogățit de FSN
Gogu de la Amsterdam 2018-04-15
Ion Vulturul Regal,mare adevar grăiești!Congratulations!Dar,nimic nu se va schimba,cat decurand,in aceasta țară mioritica,fanariotă!Auzi tu ce scheaună cățeii.Ioan Pop a avut avantaje materiale in anii 80 in timp ce ei mancau salam cu soia...Bîrrrrrrrrrrrr
Adin 2018-04-14
Nu stim INCA ce au facut Ioan Aurel Pop si altii de pe lista aceasta(si altele), dar acum stim ca au colaborat cu securitatea si au avut avantaje profesionale si materiale datorita acestei colaborari.

V-ati gandit ce simte cineva cand afla ca prietenul pe care il invita la mesele familiale, colegul caruia ii spunea ca nu mai suporta cenzura, "romanul" care venea sa-l viziteze in tara unde imigrase, se ducea apoi si dadea raportul?

De ce va legati de altii si nu discutati de cazurile ce vi se prezinta?
Una era/e sa fii profitor, sau sa iti placa cultura rusa, si alta e sa lucrezi benevol (fara sa fii angajat) pentru securitate si sa iti spionezi prietenii si colegii.
Ovidiu Constantinu 2018-04-14
A distrus carierele unor veritabili profesionisti ai istoriografiei prin promovarea a tot felul de lichele. Veti vedea ce urmează ! Va fi o avalansă de numiri a lingusitorilor săi, asa cum a facut-o pana acum (vezi politica de cadre in institutiile ce le controlează). La urma urmei, IAP este cel care a propus ca membru corespondent al Academiei RSR o nulitate precum Ion Bolovan, care din fericire nu a luat decat votul susținătorului. Bolovanul insa este modelul clasic al parvenitului si umilintei duse la extrem pe langa Pop. Veti vedea ca-l va rasplati !
Octav Fulger 2018-04-14
Exact la acest nume ma gandeam si eu. Cum de nu apare Dinescu. Probabil era deplin conspirat.
Marius Nicolescu 2018-04-13
Domnule Hodor, faceți un lucru extrem de periculos fiind înconjurat de șacalii și viperele de la CNSAS. Lucru pentru care mă înclin în fața dumneavoastră și a curajului pe care-l etalați.Am înțeles cu ce fel om (frumos) am deaface de la primul articol al dumneavoastră pe care l-am citit în Revista 22. Acest articol l-am citit ieri. Aseară l-am ascultat la Realitatea TV pe Rareș Bogdan. Omul era exagerat de vehement în ceea ce-l privește pe Ioan Aurel Pop. Deh, clujean de-al lui. Cu toate astea, domnul Bogdan amintea de un alt articol de-al dumneavoastră în care recunoștea că aveați dreptate. Era, cred, vorba despre articolul despre tovarășul general Iulian Vlad, n'așa? Azi dimineață, în realuare, l-am ascultat pe Radu Banciu care nu excludea pe nimeni dintre cei de pe lista CNSAS că ar fi fost colaborator al Securității. Asta așa, ca să văd pe ce linie se mai "încadrează" presa cu ai săi moguli. Aprecierea pentru lucrările dumneavoastră am expus-o în debut.
Nu-mi rămâne de făcut decât să semnalez că poporul acesta duce mare lipsă de caractere. În Occident, cameleonul român își turna semenul, în timp ce alții se fereau. Cehii turnau polonezi, ungurii turnau mexicani, etc...
Eu, unul am acceptat (pentru că o spusese Marele Petre Țuțea) că sunt unul dintre imbecilii pentru care Marele Țuțea s-a sacrificat în pușcăriile comuniste. Câți mai îndrăznesc să o facă în această nefericită țară?
Popor slab, îndărătnic, veșnic neconsolat și rămas ultimul în Europa.
Securitatea și urmașii ei se "joacă" încă cu viețile acestui năpăstuit popor. Fără rasă.
Cu cele mai respectoase gânduri,
M. Nicolescu
Grigor Victor 2018-04-13
Domnule Hodor, inainte de a fi preocupat de tulburarea pe care i-ar fi cuprins pe aparatorii lui I.A.Pop, ar trebui sa gasiti un remediu tulburarii care va face sa-i acuzati pe ceilalti exact de defectele de care suferiti dvs._ adica de graba de a utiliza prezumtia pe post de dovada si de incapacitatea de a intelege semnificatia acelui Nu prezent pe respectivul document_in situatia in care dvs. nu faceti deosebirea existenta in limba romaneasca intre "prieteniile" si "pretentiile" unor indivizi de genul LIiceanu sau Boia. Banuiesc ca domnul Liiceanu in epoca in care Pop facea opera stiintifica, nu politie politica, clabora din plin cu cei care-l trimisesera sa viziteze Europa pe banii statului iar marele istoric Boia manca plin de entuziasm rahatul ideologic de care azi se spala , cu atata eleganta, pe dinti. Cat despre sofismele de care ma acuzati ca le utilizez, pot sa va garantez ca se aplica perfect modului in care intelegeti sa faceti dvs. jurnalistica .
Gogu de la Amsterdam 2018-04-15
@Grigore Vicor Congratulations ptr comentarul dvs!
Subsemnatul stie al naibii de bine pe ce criterii Liiceanu si Pleșu puteau sa plece ca niste pasari vioaie in West.Pentru simplul fapt ca dădeau rapoarte vajnice si temeinice,colegilor mei de breaslă!
NIMENI nu putea să plece in west dacă nu era conectat la rețeaua Securității!Scurt si fara alt comentar!
Iar celor de la Revista 22 ași dori sa le comunic următoarele.Deschideți toate sertarele si dulapurile pe care le aveți acolo in Bd.Mircea Eliade si nu le mai deschideți la comandă!

Banuiesc ca domnul Liiceanu in epoca in care Pop facea opera stiintifica, nu politie politica, clabora din plin cu cei care-l trimisesera sa viziteze Europa pe banii statului iar marele istoric Boia manca plin de entuziasm rahatul ideologic de care azi se spala , cu atata eleganta, pe dinti
YON_RIJKSADELAAR 2018-04-13
Felicitări Dle ai pus punctul pe ”i”cu cele două nume Liiceanu și Boia!
FLORIAN D. MIREA 2018-04-13
Mai sunt si alte nume interesante pe lista celor 200. Un exemplu: Marius Sala (pe care un coleg cercetator il numea ironic "Salam"), fost sef al Sectorului de hispanistica de la Institutul de Lingvistica inainte de '90, devenit directorul aceluiasi institut. Care institut tine de Academia Romana a actualului presedinte Pop... Cati tovarasi competenti si de incredere!...
lucid 2018-04-13
Am vazut acum lista completa. Ma refer doar la Sporea Romulus George - fostul meu coleg, Dumnezeu sa-l ierte!. Omul era fratele lui Constantin Sporea, editorul de la Muenchen. Va dati seama ce presiuni suporta ca sa-si pastreze locul de munca al lui si al fiului sau la IFA? Repet: trebuie luat "bob cu bob", iar cei care cunosc lucruri concrete sa vorbeasca. Ce cauta doctorul Sarafoleanu pe lista, de exemplu? Sau turcologul Maxim - Dumnezeu sa-l ierte! E cazul ca CNSAS sa organizeze o manifestare stiintifica profesionista dincolo de spectaculosul ieftin, caci numai adevarul ne poate face liberi.
Ionescu Valentin 2018-04-13
Lista din tabel nu este completa. Lipsesc persoanele de la pozitia 10 - 23. Sper ca nu sunt "menajate" niste persoane. In rest, sa admitem ca in cazul Nistorescu sau Adrian Vasilescu nu sunt surprize. Lista cuprinde si persoane fara miza sau care poate nu mai sunt in viata. Trebuie sa admitem ca din pacate este inca lumea colaboratorilor securitatii, indiferent daca au facut sau nu politie politica. Adica lumea celor "arondati" unui sistem ca vietile si carierele lor sa fie asigurate. Dupa 1990 s-a intamplat la fel. Nu m-ar surpinde sa constatma peste cativa ani ca numarul colaboratorilor astazi este mai mare decat pe vremea comunista, din moment ce mereu apar persoane in posturi cheie in statul roman sau in diverse institutii sau companii chiar provate care detin putere si averi, dar a caror valoare intrinseca este indoielnica.
lucid 2018-04-13
Daca tot atzi rascolit rahatu' ar fi cazul ca adevaratii connoisseurs sa lamureasca lucrurile. Daca in USA CIA si FBI au competente total diferite la noi securitatea baga in aceasi oala toate informatiile. SIE este mostenitorul incontestabil al CIE fost DIE pana la fuga lui Pacepa. In 1990 a inceput schimbarea rapida a "garzii" in informatiile externe aducandu-se in prim-pan "rezerva de cadre" - un exemplu notoriu e geonelu aparent betonist la Bragadiru pana atunci. TOTZI noii numiti in diplomatie - inclusiv cea culturala - dupa 1990 erau din "rezerva" - ORICE SERVICIU EXTERN DIN LUME ASA FACE. Paleologu avea dosar beton de informator de aceea a fost agreat pentru Paris. I-A Pop a ajuns in 1994 sef de centru cultural la New York - evident ca era omul SIE(CIE) de ani buni - via Stefan Pascu, caci Musat si Ardeleanu erau doar varful aisbergului, in spate erau o sumedenie de colaboratori ai serviciilor. Si azi SIE procedeaza la fel - are curaj sa spuna Vlad Alexandrescu ce legaturi avea cu SIE ca ambasador in Luxemburg? - pana la urma fapt obisnuit in intreaga lume. Corect ar fi ca lista sa fie luata punct cu punct pentru a fi separati colaboratorii permanenti profesionisti ca I-A Pop de victimele santajelor cum e Dan Berindei a carei istorie familiala e binecunoscuta. Sa nu uit de ginerele tovarasului Vida Geza, mare luptator in Spania, membru ceceu al pecereu si sculptor in lemn - e vorba de Marius Porumb, prieten al lui I-A Pop, numit ca si acesta intr-o pozitie cheie in cercetarea clujeana. Ce s-o mai lungim; oamenii legati de securitatea veche si noua sunt pretutindeni "unde trebuie". Trebuie inceputa destelenirea sine ira et studio - altfel totul nu e decat o balacareala intre gasti cu interese concurente.
amicu 2018-04-13
Ca unii de genul Nistorescului au facut ce-au facut nu e de mirare pentru cine e la curent cu activitatea de azi a specimenelor. Ce e cu adevarat interesant la lista asta e ca ne arata ca "familia" e bine, traieste si lucreaza si azi.
Mihai 2018-04-13
Criza morala a Romaniei continua, dar valorile profesionale ale D-lui Pop sunt incontestabile, A luat in nenumarate momente pozitii ferme de sprojinire a educatiei, sunt nenumarate interviuri cu el pe youtube.
Diferenta de la cer la pamant cu agramatii sau lepadaturile din guvernele ultimilor ani - gen Liviu Pop, Dancila, Olguta, Iordache ...lista este lunga.

Problema este ca adevaratele repere morale din anii grei ai terorii comuniste, memoria lor este in continuare suprimata, terfelita , manjita si calcata in picioare. Este vorba despre fostii detinuti politici si despre luptatorii anticomunisti care au avut curajul sa infrunte urgia rosie a securatii si si-au dat viata prin munti sau prin beciurile si temnitele securitatii.

Aceia au fost adevarati eroi si modele morale si de patriotism. Problema morala a romanilor este ca au permis sa se dea legi care pur si simplu au suprimat din memoria colectiva exemplul fenomenal al acestor patrioti. Noi toti suntem de vina ca am permis astfel de demersuri legale si ca lasam ca acum niste cozi de topor cum ar fi Serban Nicolae sa terfeleasca exemplul demn de verticalitate morala al luptatorilor anticomunisti.

De ce permitem noi astfle de derapaje morale ?? Sa nu ne miram ca ducem lipsa de lideri curati. Pe cine sa aibe ca exemplu copiii nostrii si generatiile vitoare de lideri ??

Hristos a Inviat
Baba 2018-04-12
Intre nr. 9 Alexe si nr.24 Brad, se poate regăsi inclusiv... Basescu.
De interes ar fi li documentele similare ale tuturor unitatilor CIE.
Codrut 2018-04-12
Unii dintre cei de pe listă au avut niște bieți intelectuali speculați de servicii - e cazul unora din „naționaliști”, în timp ce alții au lucrat tot timpul paralel cu postul ocupat, practic nefăcând în viața lor decât treabă de securitate, serviciul menționat în listă fiind doar o acoperire. Un ex. de la editura enciclopedică : dacă Marcel Popa a fost doar un colaborator, Horia C. Matei a fost strictamente un securist, a selectat cadre, alegând studente din provincie, cu fizic cât mai ingrat („cu paie în ciubote” - după dicton străin) pe care le-a lansat în posturi din care erau îndepărtate fete studioase (eventual și drăguțe și deștepte!). A câștigat doar din reciclarea listelor securității, a ținut permanent legătura cu MAE, cu ambasadori pe care și i-a subordonat, care-l știau de frică (ei ziceau din „respect”) - de fapt s-a ocupat de cadree trimise în străinătate, iar înultima vreme s-a ocupat activ de problema catalană - nu m-aș să se dovedească că a finanțat la greu mișcarea de indep. Mai sunt și alte ex. Lucrurile sunt f. murdare.
DRAGAN IOAN-VICTOR 2018-04-12
Foarte interesant ! Cand a fost preluat documentul de CNSAS de la SIE ? Lista cuprinde putine nume - probabil fosti membri PCR care aveau aviz de la partid SA SPRIJINE SECURITATEA - ORIUNDE S-AR AFLA ! O buna parte ziaristi- sociologi-istorici - specialisti in citit persoane ! Lista a doua trebuie sa fie mai mare. Interesanta este problema anonimizarii la CNSAS . Am primit de la CNSAS un DVD cu extrase dintr-un dosar de obiecvtiv in care s-au anonimizat numele turmatorilor din institutul in care lucram intre 1973-1985 ! Cum dovedesc eu - colegilor mei - ca am gasit lista partiala a celor care ne supravegheau destinele ? CNSA trebuie regandit pentru ca a devenit doar o sursa pentru articole si lucrari istorice. Alegerea doamnei Germina NAGAT in Colegiu este singura speranta si singurul lucru pozitiv intamplat in acesti ani . Domnule Madalin HODOR - rog adresa dvs. de e-mail .
mihai 2018-04-14
Cat de aiurit poti fi ca să nu observi că în dreptul numelui I.A. Pop scrie NU, că nu are indicativ 225, că lista e bătută complet la maşină, pe când securitatea nu dădea NICIODATĂ secretarei numele reale şi alte informaţii delicate. Dacă maestrul Hodor nu demonstrează cu adevărat ceva trebuie IMEDIAT să-şi dea demisia, deoarece e nepermis să mintă pe banii noştri, el fiind angajat oficial al CNASS
DRAGAN IOAN-VICTOR 2018-04-12
In 2009 IOAN AUREL POP era fata mare dupa cum rezulta din adeverinta CNSAS ! Un cacat presedinte la Academia Romana ! Cand se va face reverificarea proepinentului ? Cand demisia ? Declaratie pe propria raspundere are ca nu a colaborat cu SEKU ?
Codrut 2018-04-12
Unii dintre cei de pe listă au avut niște bieți intelectuali speculați de servicii - e cazul unora din „naționaliști”, în timp ce alții au lucrat tot timpul paralel cu postul ocupat, practic nefăcând în viața lor decât treabă de securitate, serviciul menționat în listă fiind doar o acoperire. Un ex. de la editura enciclopedică : dacă Marcel Popa a fost doar un colaborator, Horia C. Matei a fost strictamente un securist, a selectat cadre, alegând studente din provincie, cu fizic cât mai ingrat („cu paie în ciubote” - după dicton străin) pe care le-a lansat în posturi din care erau îndepărtate fete studioase (eventual și drăguțe și deștepte!). A câștigat doar din reciclarea listelor securității, a ținut permanent legătura cu MAE, cu ambasadori pe care și i-a subordonat, care-l știau de frică (ei ziceau din „respect”) - de fapt s-a ocupat de cadree trimise în străinătate, iar înultima vreme s-a ocupat activ de problema catalană - nu m-aș să se dovedească că a finanțat la greu mișcarea de indep. Mai sunt și alte ex. Lucrurile sunt f. murdare.
Emil Aluas 2018-04-12
Sunt socat. Ioan Aurel Pop, mai mic decat mine cu 3 ani, a fost la mine acasa in Bloomington, IN, SUA. Am trimis prin el 800 lei familiei unei surori de-ale mele din Cluj. Banii au ajuns. Am specificat in ultimul articol de felcitae pentru numirae lui ca Presedinte al Academiei Romane, ca "sper ca nu a fost colaborator al securitatii comuniste". Desi a fost membru PCR, o speranta in ierarhia comunista, un fel de coleg cu fost mea sotie, Luminita Aluas. Inca mai astept sa vad daca se confirma atasamentul si munca lui pentru securitatea comunista. In cazul in care este adevarat, retrag scrierile mele de felicitare, si a celor pe care- reprezint. Restul de pe lista publicata nu ma surprinde. In ultimul weekend, la Praga a avut loc o mare demonstratie impotriva fostilor securisti cehi si a informatorilor. Lumea s-a schimbat. O Lege a Lustratiei TREBUIE sa apara si in Romania. Pana cand aceasta lege NU apare, Romania, romanii nu-si vor gasi linistea nici in mormant. Emil Aluas, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta.
gogu 2018-04-13
....da tu ce personalitatea lu peste prajit ii fi?...după numele fundației din care faci parte cred ca ești o coada de topor a boanghinelor. D.l IOAN AUREL POP a făcut ceva pentru țara asta scriind un mare număr de lucrări cu caracter istoric, perla fiind ISTORIA TRANSILVANIEI....ACEST ATAC MARSAV A FOST PORNIT DE CATRE NISTE NEICA NIMENI,OAMENI DE CARE NU AU AUZIT DECAT FAMILIIILE LOR SI CARE VOR SA CAPETE NOTORIETATE....SAU,MAI RAU,DE NISTE COZI DE TOPOR UNGURESTI, STIUT FIIND FAPTUL CA D-nl IOAN AUREL POP este urat de unguri,deoarece,cu argumente istorice,le-a combatut toate minciunile legate de Transilvania.....nu cred ca esti atat de important incat sa-l intereseze felicitarile tale, respectiv felicitarile unui zero barat care se baga in seama ca si musca-n curul calului..
.
eu 2018-04-12
Pe lista mai apar si alte persoane de notorietate: Marius Porumb, istoric, membru al Academiei Romane din 2009 sau Dolphi Drimer, fost presedinte si deputat al Partidului Ecologist. A fost inventatorul fabricilor de diplome din invatamantul privat care au distrus invatamantul universitar romanesc
mariusmioc 2018-04-12
Să adăugăm că domnii Dan Berindei și Ioan Chiper sînt colegi cu domnul Hodor în Consiliul Științific al Institutului Revoluției.
Madalin Hodor 2018-04-13
Bine ati venit pe meleagurile „presei dâmbovițene” pe care ne-ați arătat de atâtea ori cât de mult o disprețuiți! N-aș fi zis că vă puteți acomoda atât de ușor cu „miticii” de noi. La stilul comentariului mă refer și la insinuarea din el. Spre știința dumneavostră și a celorlalți intersați de subiect precizez că am acceptat invitația domnului Claudiu Iordache de face parte din zisul Consiliu Științific exclusiv pentru că sunt un susținător al celui de al doilea cuvânt (Revoluție) și nu al primului (Instiutut) Faptul este amplu dovedit de articolele pe care le-am scris despre subiect. Spre liniștea dumneavoastră vă pot anunța că în cel mai scurt timp tocmai datorită schimbării recente de direție care a avut loc la IRRD voi inainta demisia mea (desi este foarte pretentios spus, din moment ce nu am participat nici macar la o singura intrunire a Consiliului Stiintific si nu am facut absolut nimic in aceasta „calitate”) din aceasta structura decorativa si voi inceta orice tip de colaborare cu Institutul. Nu am facut-o inca deoarece am fost destul de ocupat sa scriu impotriva unora dintre membrii vechi si noi ai respectivei institutii (poate ati remarcat articolul meu referitor la cazimir ionescu si la dosarul revolutiei). Mentionarea celor doua nume in lista publicata este cred o dovada destul de clara ca nu ma aflu in coniventa insinuata de dumneavoastra.
Sfatul meu prietenesc domnule Mioc (pe care imi permit sa il dau, pentru ca si eu am tinut cont de observatiile si sfaturile dumneavoastra) este sa ramaneti timisorean. Cred ca intelegeti la ce ma refer.
nero 2018-04-12
O listă cu patrioţi romani. Publicarea ei e benefica. Comentariile scot in evidenta jigodismul antinational.
YON_RIJKSADELAAR 2018-04-13
înțeleg acum că antipatia lui Claudiu Iordache fațță de Ioan Aurel Pop, că nu a amintit de revoluționari în lucrările sale, a dus la aceste răfuieli stupide,prin care vreți să l lichidați pe singurul român care putea salva Centenarul și TRIANONUL(ȘI NU UNUL CA BOIA...)....plus că, Pop putea fi un MACRON al țării(mă refer la programul său de scolarizare in care latina devine obligatorie s a m d)
Donkeypapuas 2018-04-12
Cică, ”document complet”! DAR!... Cine ăți aruncă ochii pe acel ”facsimil” observă imediat că lipsește din ”documentul complet” acel document de răspuns al Securității (Adresa de corespondență). Mai mult: cam prea multe ȘTERSĂTURI și MODIFICĂRI inclusiv la Adresa de corespondență deja amintită (unde apare un grosolan 11 aplicat peste un alt număr iar datarea urmărește alt model decât cel obișnuit -an-lună-zi în loc de zi-lună-an). Deci tovarăș-securilă-kaghebilă, ai grijă că te umpli de... respect!
Alexandru 2018-04-12
ce fel de serviciu își trece membrii alfabetic, dar nu chiar? lista începe cu Andreescu, Armeanu, Abraham..serios? nu cumva Abraham trebuia trecut la început, pentru că B e înainte de N? dar Andreescu, Horia sună mult mai sonor?! și unde sînt adeziunile oamenilor cu pricina? că așa pot face și eu o mulțime de liste de oameni care sunt "colaboratorii" mei și care n-au auzit de mine
Stefan 2018-04-12
Ce s-a întâmplat cu pagina 2 din lista de colaboratori? Lipsește din PDF-ul scanat.
Andreea Pora 2018-04-12
Atutorul mentioneaza in text ca ” lipsește pagina a doua (de la poziția 10 la poziția 23) care nu a fost predată de către SIE și a cărei lipsă nu a fost se pare observată de reprezentanții CNSAS în comisia mixtă atunci când au preluat dosarul”.
Mihai 2018-04-12
Criza morala a Romaniei continua, dar valorile profesionale ale D-lui Pop sunt incontestabile, A luat in nenumarate momente pozitii ferme de sprojinire a educatiei, sunt nenumarate interviuri cu el pe youtube.
Diferenta de la cer la pamant cu agramatii sau lepadaturile din guvernele ultimilor ani - gen Liviu Pop, Dancila, Olguta, Iordache ...lista este lunga.

Problema este ca adevaratele repere morale din anii grei ai terorii comuniste, memoria lor este in continuare suprimata, terfelita , manjita si calcata in picioare. Este vorba despre fostii detinuti politici si despre luptatorii anticomunisti care au avut curajul sa infrunte urgia rosie a securatii si si-au dat viata prin munti sau prin beciurile si temnitele securitatii.

Aceia au fost adevarati eroi si modele morale si de patriotism. Problema morala a romanilor este ca au permis sa se dea legi care pur si simplu au suprimat din memoria colectiva exemplul fenomenal al acestor patrioti. Noi toti suntem de vina ca am permis astfel de demersuri legale si ca lasam ca acum niste cozi de topor cum ar fi Serban Nicolae sa terfeleasca exemplul demn de verticalitate morala al luptatorilor anticomunisti.

De ce permitem noi astfle de derapaje morale ?? Sa nu ne miram ca ducem lipsa de lideri curati. Pe cine sa aibe ca exemplu copiii nostrii si generatiile vitoare de lideri ??

Hristos a Inviat
Vlase 2018-04-12
Poate aia e foaia cu lista de incercare de a atrage acei oameni. Din cate vad, pe foaia cu Ioan Aurel Pop, si alte cateva nume au un "NU" langa nume. Oare acel "NU" sa insemne ca pe acei oameni nu au reusit sa-i atraga sa colaboreze cu ei?
Mircea Prodan 2018-04-12
Faceti o treaba exceptionala. Felicitari!! Mai vrem! :))
Măiță 2018-04-12
Mult zgomot pentru nimic ! Centrul de Informații Externe era o structură de spionaj. Rețeaua spionajului constă în cetățeni străini determinați să-și trădeze patria , guvernul sau entitatea față de care are obligația de loialitate.
Colaboratorii structurilor de spionaj nu sunt sinonimi ai colaboratorilor structurilor securității interne.
Agenții U.M. 0225 acționau sub acoperirea activităților consulare, consulatele având în atribuții și funcția de protecție consulară a românilor din străinătate, facilitarea intereselor economice, comerciale, culturale ale acestora
,Pe la consulate treceau românii care aveau nevoie de sprijin în relațiile cu autoritățile statelor străine .
Nci un stat nu a fost, nu este și nu ar trebui, nici pe viitor, să fie indiferent față de etnicii săi dinafara granițelor.
Tabelul publicat nu probează nimic . Dimpotrivă, din corespodnența atașată rezultă neregularități, precum lipsa datelor necesare implementării în evidențe, a aprobărilor de partid, ceea ce relevă că nu poate fi vorba de colaboratori validați.Dar, problema cea mai aparte este că ofițerii C.I.E. nu-ți declinau colaboratorilor calitatea reală, ci cea de acoperire, deci cei pe care doriți a-i incrimina este posibil să nu fi avut cunoștință că au relaționat cu un ofițer al serviciului de spionaj, ci cu un funcționar de la Externe, Agerpres, Academie, Guvern, după cum aveau legenda și documentele de acoperire.
Grigor Victor 2018-04-12
Nerusinarea si prostia autorului articolului sunt remarcabile! Sa nu vezi ,sau sa nu vrei sa vezi ce scrie in dreptul numelui lui I. A. Pop, adica un clar "NU"! _ inseamna sa vrei sa prostesti lumea pe baza unui act care spune tocmai contrariul ! Si pentru asta ai nevoie de un public dispus sa inghita acest tip de dovezi _adica de niste oameni la care principiul convenabilitatii se substituie celui al noncontradictiei!
Virgil Trifoi 2018-04-14
Scrie Nu in dreptul acelor nume care nu vor fi excluse din serviciul respectiv. Dovada este si faptul ca imediat dupa Revolutie, I.A.Pop a ocupat posturi culturale in SUA, Venetia, fiind recompensat totodata cu cooptarea in Academie pentru atacul mizer contra lui Lucian Boia !
gogu 2018-04-13
...Cine este acest ilustru necunoscut, de care a auzit doar familia lui, care face pe justițiarul și care,cu aceste mârșăvii, vrea sa iasă din anonimat?...oricum tot un neica nimeni va rămâne ...oare cum se face ca,la noi, toate marile personalități si marii patrioti sunt atacați de niște pseudo-intelectuali care în viata lor nu au făcut nimic bun pentru țara aceasta, dar care, au tupeul si nesimțirea de a ne ataca valorile umane sau de orice alta natura..Având in vedere faptul ca d-nl POP este considerat de catre cercurile hungariste un mare dusman al natiunii maghiare/ datorita patriotismului domniei sale si a lucrarilor stiintifice prin care a combatut tezele absurde si false ale istoricilor maghiari,demontând cu argumente solide absurditatile acestora MA INTREB DACA,ACST PSEUDO ISTORIC CARE FACE PE JUSTIȚIARUL,NU ESTE DOAR O COADA DE TOPOR A UNGURILOR CA SI buia (cred ca i-am scris bine numele,oricum nu are prea mare relevanta) sau ala cu barba si ochelari de si-a facut studiile la budapesta,al carui nume este,deasemenea,lipsit de importanta...
Madalin Hodor 2018-04-13
NU domnule Victor (si draga Magher)
NU stiu ce anume va face sa afirmati ca sunt „nerusinat”. NU am nimic de obiectat referitor la epitetul „prost”, avand in vedere ca ma asteptam din partea dumneavoastra sa cititi textul si eventual documentele inainte de a comenta. Aveti dreptate. NU sunt prost, sunt foarte prost.
Cu toata prostia si nerusinarea mea va rog sa luati in considere ipoteza ca NU ati inteles (sau NU vedeți, sau NU vreti) despre ce anume este vorba. Enigma respectivului NU (devenit peste noapte apărarea ridicola a domnului Pop) care v-a atras atentia dumneavoastra si restului „specialistilor” in Securitate de la EVZ si etc. este dezlegata de adresa in care se mentioneaza ca lista de colaboratori (colaboratori NU?) urma, dupa trecerea pe caiet, sa fie trimisa spre obtinerea aprobarii pe linie de partid. Cei 174 de colaboratori care NU mai erau in legatura unitatii la data respectiva, care NU au fost mentionati in adresa in discutie și care NU au mai fost trimisi nicaieri figureaza separat si va sigur ca domnul Pop NU este printre ei. Este printre cei care au ramas in continuare in legatura UM 0225 si care au urmat traseul mentionat.
Ideea contestarii listei pe motiv ca este mistificata de creatorii ei si ca UM 0225 trimitea la ordinul sefului CIE evidente privind colaboratorii proprii doar pentru a spune ulterior ca unii nu sunt colaboratori este o idee proasta de aparare. La fel de proasta ca si mine.
De aceea, v-as fi recunoscator daca NU ati prezuma lucruri pe care NU le intelegeti si daca NU ati incerca sa ii manipulati si pe restul cititorilor cu sofismele dumneavoastra.
Va inteleg tulburarea dar sunt convins ca exista metode mult mai inteligente de a-l apara pe domnul Pop
Il rog totodata pe „Magher” sa ma informeze si pe mine care sunt „pretentiile domnului Liiceanu cu istoricul de eseuri Boia...” si legatura lor cu subiectul. Mor de curiozitate.
Magher 2018-04-12
Excelent observat! Revista, autorul, a lansat un atac de denigrare la adresa d-lui Pop. Știm cu toții preteniile lui Liiceanu cu istoricul de eseuri Boia...
Andreea Pora 2018-04-12
Mai usor cu pianul si invectivele pe scari! Autorul prezinta un document. Doreati a decupeze numele lui Pop?
lucid 2018-04-12
Jocuri murdare ale unei binecunoscute gasti. TOATE serviciile de informatii din lume lucreaza in acest mod. Si azi SIE - urmasa DIE-CIE ii foloseste de exemplu pe Vlad Alexandrescu - altfel nu putea fi trimis ambasador in Luxemburg - saiu pe Hurezeanu - ASTA ESTE TREABA ORICARUI SERVICIU DE ACEST FEL. Pe stil "vechi" Hure are doua incercari de racolare ca informator - una la 19 ani in urma unui scandal de moravuri homo si alta pe la 30 de ani inainte de bursa Herder via Blandiana, dar documentele de baza s-au topit. A fi colaborator nu inseamna a fi turnator-informator sau acoperit. E vorba in lista de multe personalitati care nu puteau altfel pleca in afara ca sa-si vada de cariera lor profesionala daca nu se "conversau" cu ofiterii de informatii. Vi-l inchipuiti pe Horia Andreescu turanandu-l pe Celibidache??!! Lista ar fi fost credibila daca apareau si ceva "minoritari" cunoscuti. Ridicola aparitia lui Mihai Pelin - era notoriu ca lucra cu I C Dragan la publicarea datelor reale printre altele la coloana a V-a bolsevica din Basarabia, evident ca acum plateste, in amintire, din pacate.
Matteo 2018-04-12
Mincinosilor. In dreptul lui Ioan Aurel Pop apare cuvantul NU. Astia nu au fost colaboratori ai Securitatii, unii au si adeverinte ca NU au colaborat cu Secu. E doar o incercare jenanta de a improsca cu noroi niste oameni care nu pot fi controlati de sistem. Rusine!
marian 2018-04-12
Ups, lipsesc numele de la Al la Br
marian 2018-04-12
citisem articolul, inclusiv aceasta mentiune, dar nu era specificat intervalul si noi pacatosii ne vom tot intreba ce nume incap[e] in acest interval
Andreea Pora 2018-04-12
Ups, daca ati fi citit aricolul ati fi obsservat ca autorul mentioneaza ca ”lipsește pagina a doua (de la poziția 10 la poziția 23) care nu a fost predată de către SIE și a cărei lipsă nu a fost se pare observată de reprezentanții CNSAS în comisia mixtă atunci când au preluat dosarul”.
ABBA 2018-04-12
Lipseste lista cu ultimii de la litera "A" si primii de la "B" . Pot sa speculez ca era si numele lui Basescu acolo. Nu stiu daca si prenumele.
A. 2018-04-12
"Horia Andreescu". Cumplit. Lipseşte dintre numele selectate pentru includerea în acest articol, ar fi meritat sa fie inclus, fiind o personalitate semnificativă a muzicii culte din România.
Ignatius Reilly 2018-04-12
L-am remarcat pe lista si pe compozitorul Doru Popovici care a mancat multa vreme o paine buna in Radio Romania. Si era si membru PRM daca nu ma-nsel.
Ovidiu 2018-04-12
"dacă tot împlinim 100 de ani de existență ca națiune"

Romania exista ca stat si natiune independenta de la 1877..Implinim 100 de la unirea teritoriilor
Clara Mares 2018-04-12
Sunt cercetator acreditat CNSAS din 2007, dupa ce am lucrat la CNSAS intre 2000 si 2005. Permanent m-am lovit de blocaj, taraganari, omisiuni, informatie trunchiata. Nicioadata nu am stiut daca dosarele pe care le-am vazut acopera integral tema mea sau vad o selectie a cuiva invizibil, interesat....
Ca cercetator acreditat nu ai acces la un inventar complet deci nu ai cum sa capeti certitudinea ca ai vazut tot ce conta pentru subiectul tau. Nu vreau sa mai vorbesc despre timpul scurs intre depunerea cererii si consultarea dosarelor sau despre timpul incredibil de lung care poate trece intre consultarea documentelor si primirea copiilor xerox.
De multe ori, ai si uitat de ce ai cerut ce ai primit.
Sau dezvolti strategii alternative. Eu asa fac, imi notez tot ce gandesc pe loc la lectura, copiez tot ce ma intereseaza pe loc. Xeroxul imi sustine cercetarea, o probeaza, dar nu mi-o blocheaza. Asta daca nu o blocheaza cineva care nu iti da toate materialele pe care arhiva le poseda si tu din intamplare descoperi. atunci faci scandal si lucrurile se misca. Asta este ceea ce am invatat in cei 17 ani in care am avut de-a face cu CNSAS: scandalul, amenintarea, constrangerea. Metode care imi repugna si pe care urasc sa le folosesc.

In fapt daca vrei sa vezi dosare la CNSAS trebuie sa ai timp, foarte mult timp, dar si nervi foarte tari, atentie distributiva, neincredere funciara.
O alta aberatie strigatoare la cer este publicarea pe site-ul institutiei a temelor cercetatorilor acreditati, un abuz si o tradare a increderii. Raspunsul oficial care mi s-a dat a fost ca este o onoare sa figurezi pe lista CNSAS. Nu multumesc, as prefera sa imi realizez subiectele nu sa le fac publice in forma de proiect. Sau cinstit ar fi ca si cercetatorii interni ai CNSAS sa isi declare intentiile, temele de cercetare, macar am sti cu cine ne suprapunem in interese.
De aceea sunt deosebit de atenta la afirmatia lui Madalin Hodor cum "în CNSAS un etaj deconspiră Securitetea, în vreme ce altul o apără."
Dar sunt extrem de recunoscatoare pentru apelul sau la o discutie nuantata si complexa in ceea ce priveste actele si consecintele colaborarii, cat si faptele si efectele actiunilor Securitatii. Periodic cadem in patima dosariadelor, ne indignam revolutionar pe marginea unor documente, la lectura unor nume. Dar discutia trebuie sa iasa din cadrul acesta, oamenii au facut istoria ultimilor 50-70 de ani, dar nu doar oamenii cu nume conspirative. Cei cu epoleti sau cu functii in PCR mai mult decat oricine. In aceasta lumina consider ca Romania a ratat revolutia in 1990 atunci cand punctul 6 al proclamatiei de la Timisoara nu a fost adoptat, iar activistii si securistii si-au continuat nestingheriti activitatea, din pacate cu aceleasi metode de dinainte de 1989, confiscandu-ne prezentul. Poate o reluare a numelor si faptelor, o discutie a contextului si o indicare curajoasa a responsabililor e datoria generatiei mele.
Ma inclin in fata initiativei tale, Madalin, si iti ofer tot concursul meu, Clara Mares
YON_RIJKSADELAAR 2018-04-13
Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, a țărănistului GEORGE ȘERBAN! E străvezie,suspectă toată această subită apariție a documentului semnat de Mădălin,de care se spune că l ar fi lansat, l*ar fi dorit, să fie xerosat înaintea alegerii marelui romîn ardelean I A POP! Deci.....se dorea stoparea accesului în vârful piramidei academice a lui I A POP...așa că se amână acțiunea din motive de xeros, xeroxul de care amintești că te ai împedicat și Dta, la împedicat și pe Dlui! Că Boia și Liiceanu sau alte forțe anti IOAN AUREL POP au interese nu încape îndoială, așa că mă întreb cine și ce se câștiga prin stoparea acestui mare român care a dat de curând de pământ cu lichelele politice din Parlament în special?!
Vlad Mihăilescu 2018-04-12
„Emigraţia legionară, care ar putea părea la prima vedere obiectivul principal şi perfect legitim al UM 0225, a fost în realitate cel mai puternic şi vechi aliat (depăşind cu foarte puţin Biserica Ortodoxă, cu ale ei „feţe bisericeşti” trimise în misiuni de capturare a episcopiilor şi congregaţiilor de credincioşi din străinătate) pe care Securitatea l-a avut în afară. De aceea, „elementele legionare şi fasciste” împotriva cărora se mobiliza în anii 80’ UM 0225, nu mai erau, de fapt, reprezentate decât de cei câţiva legionari radicali (simiştii) risipiţi prin Spania şi Portugalia şi care nu mai aveau, în realitate, absolut nicio relevanţă pentru nimeni.
Foarte interesant că opinia dumneavoastră coincide perfect cu cea a ofițerilor de securitate care, la fel acreditau ideea, că legionarii simiști rămași nu mai reprezentau pe nimeni. Acum, curios, dacă nu mai reprezentau pe nimeni și pericolul legionar era controlat de Securitate, de unde atâtea eforturi în oameni, bani și timp alocat acestei „probleme”? Vă contraziceți singur, dle Hodor, șă mă faceți să realizez foarte bine ceea ce vreți să faceți! Ați început să folosiți documentele CNSAS în alte scopuri și asta mă face să mă întreb și în privința sincerității și a intențiilor dumneavoastră cu celelalte dezvăluiri.
YON_RIJKSADELAAR 2018-04-13
ați folosit sintagma ”simist” și cred că fără să vreți ați creat confuzie ,deoarece ea îi reprezintă pe derbedeii legionari apăruți masiv îm ,IȘCARE după asasinarea CĂPITANULUI, oportuniștii,aventurierii,infiltrații spioni bolșevici s a m d care la 6 -03 -1945 au dat buzna în PCR (așa cum scrie chiar NISTOR CHIOREANU șeful legionar al Ardealului în cartea sa MORMINTE VII, iar codreniștii (conform unei circulare a lui C Z Codreanu din anii 30) reprezentați de intelectualitatea și gospodarii regatului, l au susținut pe IULIU MANIU la acele alegeri unde a fost impus PM trădătorul Petru Groza, au îmbrăcat alaături de țăriniștii lui MANIU&MIHALACHE haina demnității luptelor de partizani,a rezistențe eroice de martiri ai neamului în gulagul concentraționist republican&seceră*ciocan,ei,țărănisto&codreniștii ducând greul luptelor,jertfelor, fiind de fapt eroii rezistenței și demnității noastre ca nație antibolșevică,din rândurile lor detașându se cei numiți SFINȚII ÎNCHISORILOR!
Sorin 2018-04-12
Cum adica dom'le, "lipseste pagina 2"? Mai sunt tovarasi la varf ale caror nume nu trebuie cunoscut? Este foarte grav, cine sunt javrele care pana si azi isi permit sa cenzureze?
Bogdan Stanciu 2018-04-12
Nu se vede lista completă. Linkul e greșit. Supersubiect.
Vorbărețul 2018-04-12
Am câteva nedumeriri fată de momentul apariției și documentele prezentate în materialul de față:
1 Cum de au apărut doar acum?
2 Dacă Ioan Aurel Pop nu ar fi devenit, recent, Președintele Academiei Române, le-am mai fi văzut?
3 Ce serviciu de informații își permite să facă public o listă cu informatorii săi?
4 Știți dacă este vreo diferență între informator și cel de la care vrei să culegi date? Deoarece aci, îmi pare mie, este o listă de oameni ce au călătorit în afara țări și atât, nu am văzut nimic incriminator.
5 Care este amestecul KGB?
mișu 2018-04-19
Cu voia dvs., încerc un răspuns, de amator care a lucrat pe lângă unii din listă:
1. Mulți sunt morți, alții septuagenari+, deci nimeni nu suferă (pensia - pentru cei care trăiesc - precum și „foncția” la M. Sala, de ex. - merg voios înainte). Altfel zis: „damage controll” - risc minim!
2. E clar că publicarea listelor vădește o bătaie între facțiuni din Acad. - unii fiind dinozauri grei, alții doar (!) naționaliști „ușori” (I-A. P.), adică tineri studioși, patrioți în sinea lor, dar care s-au lăsat antrenați să joace cartea naționalistă. NOTA BENE: naționalismul (ca și ortodoxismul feroce) îi face pe unii - inițial, poate, patrioți, dar insuficient de inteligenți - să-și piardă mințile; este o carte jucată pervers pentru a compromite elita țării (s-a mai întîmplat în istorie).
3. Totul e ținut sub control, nu vedeți ?... Tocmai că serviciul protejează încă: nu s-a publicat p. 2 și nu apar actualii, adică hoarda de pseudospecialiști trimiși în străinătate.
4. Lista e amestecată, unii studioși și timorați, alții din structuri (tipi pe care nu i-a văzut nimeni în vreo bibliotecă, care n-au cercetat la viața lor absolut nimic, care n-au profesat, au stat ca un duh, pe deasupra profesiei).
5. Publicarea listelor pare a veni de undeva de la vârf, din Academie, din partea ei de grotesc abisal. O acțiune reușită, salutară, indiferent de unde vine !
Duculet mihai 2018-04-12
Pare a va deranja articolul!! As avea si eu o nedumerire:de ce?
mike 2018-04-12
"3 Ce serviciu de informații își permite să facă public o listă cu informatorii săi?" Stiti vorba aia: "de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere." Daca atat te duce creierul este jalnic. DIE crezi ca mai este un servicu de informatii? Crezi ca lista asta are vreo legatura cu SRI? Se intampla inainte de 89 prietene, nu anul asta. Nu vrei sa stii cine cine te-a dat in gat sau pe cine ai dat tu in gatut?! Comunist ce esti!
mike 2018-04-12
Inca o data o spun, cred ca traim un moment istoric prin dumneavoastra domnule Hodor. Simt ca se face in sfarsit dreptate pentru noi. Asteptam si listele cu acoperitii din strainatate, pentru ca sunt convins ca multi dintre ei au o duc bine acolo unde se afla si, cine stie, pot fi chiar reactivati la un moment dat de catre guvernul PSD pentru a-i vana pe cei care "defaimeaza" tara (adica PSD). Mutumim foarte mult!
Total 95 comments.
Recomandari
146999
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22