Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Asociația Procurorilor: Raportul GRECO confirmă afectarea independenței procurorilor
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-04-13
Actualitate Interna
0

Îngrijorările exprimate de procurori referitoare la efectele negative ale modificărilor legislative asupra independenței procurilor sunt confirmate de raportul GRECO, spune Asociația Procurorilor care solicită instituțiilor statutului să implementeze recomandările din raport.

 

 

„Raportul confirmă îngrijorările exprimate de Asociaţia Procurorilor din România încă din 23 august 2017, în sensul că aceste modificări legislative vor afecta independenţa procurorilor şi vor diminua capacitatea Ministerului Public de a combate fenomenele infracţiunale. (...) Asociaţa consideră că toate instituţiile statului trebuie să ţină seama pe deplin şi să implementeze recomandările conţinute în raportul de evaluare aferent rundei a patra de evaluare GRECO”, spune Asociaţa Procurorilor din România.

 

GRECO își exprimă, într-un raport publicat miercuri, profunda îngrijorare în privința legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a legislației penale.

 

Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) a realizat acest raport după ce la o întrunire plenară din decembrie 2017 s-a decis realizarea urgentă a unei evaluări a reformelor din justiția românească, considerându-se că ele ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupție. Asociaţia Procurorilor din România vine cu o reacţie vehementă, după ce Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) a publicat un raport critic la adresa României.

 

APR susţine că “apreciază că Raportul este unul obiectiv, fiind luate în considerare punctele de vedere exprimate de magistraţi, de Consiliul Superior al Magistraturii şi de către asociaţiile profesionale ale magistraţilor care au fost consultate de către experţii GRECO cu privire la propunerile de modificare a legilor justiţiei şi a legislaţiei penale”.

TAGS : raport greco consiliul europei legile justitiei asociatia procurorilor
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
618
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22