Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Presedintele Iohannis cere demisia lui Dancila:Ii retrag increderea, nu face fata functiei
Redactia - - - -
2018-04-27
Actualitate Interna
7

Presedintele Klaus Iohannis a luat o pozitie extrem de dura dupa refuzul premierului Viorica Dăncilă de a veni la intilnirea de la Cotroceni, cerind demisia acesteia si spunind ca raspunde doar ordinelor venite de la PSD. Iohannis a declarat ca ii retrage increderea , premierul reprezentind o vulnerabiliate pentru Romania.

 

 

”Dna Dancila transformă Guvernul într-o vulnerabilitate, refuză să respecte Constituția și principiul colaborării loiale între autoritățile statului”, a spus sefuului statului intr-o  declaratie la Cotroceni care reprezinta o ruptura oficiala cu guvernul, PSD si Liviu Dragnea.

 

 

Declaratiile presedintelui Iohannis

 


- Ar fi trebuit sa am o intalnire la ora 11.00 cu doamna Dancila. Acea intalnire nu s-a mai tinut dar asta nu are nicio importanta si nu schimba cu nimic lucrurile pe care am intentionat sa le comunic azi romanilor.

- Intalnirea urma sa aiba ca tema centrala conflictul dintre Guvern si BNR. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau sa repet doua lucrurui.

Rolul BNR este unul foarte bine determinat. Este foarte evident ca PSD pune sub semnul intrebarii aceasta independenta. Acest lucru s-a putut vedea din declaratiile unor personaje din conducerea PSD. Ma ingrijoreaza, BNR nu poate fi acaparat politic de PSD.

- Este de dorit ca politicile BNR si ale Guvernului sa fioe discutate. Pentru ca nu s-a intamplat acest lucru am frut sa mediez intre ei. Doamna Dancila nu a inteles acest lucru.

 

Săptămâna trecută în guvern s-a discutat un document secret. Aceasta a fost o mare greșeală pentru că în chestiuni de politică externă trebuia să fie consultat președintele lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile CCR în practica politică din România se statuează și se știe că este nevoie în interesul României de o consultare constituțională între premier și președinte, este nevoie în interesul României și nu în interesul cuiva particular ca autoritățile să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. (...) Asta înseamnă nu doar că nu se respectă ad literam constituția, legile țării și principiul colaborării loiale, nevoia de consultare între președinte și premier, deciziile CCR toate acestea în interesul României. Dna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid având în vederea acestea eu retrag încrederea doamnei Dăncilă”.

 

 Avand in vedere acestea, eu retrag increderea doamnei Dancila.  Doamna Dancila nu face fata functiei, reprezinta o vulnerabilitate. II solicit public demisia doamnei Dancila.

 

 

 

******

Viorica Dăncilă a refuzat să participe la discuții cu președintele Klaus Iohannis pentru că „se simte jignită” de modul în care a fost programată această întâlnire și de modul în care Klaus Iohannis a creat acest scandal, s-a spus la Antena 3, care citează surse guvernamentale.

 

Întâlnirea era programată să înceapă la ora 11. Antena 3 relatează că Dăncilă a sunat pe telefonul oficial de la Palatul Cotroceni la ora 9:52, pentru a-l anunța pe președinte că se mai prezintă la întâlnirea stabilită de luni. Viorica Dăncilă nu a putut să ia legătura direct cu președintele, care se afla într-o altă discuție oficială. Astfel, șefa Guvernului a transmis Administrației Prezidențiale că nu mai ajunge la Palatul Cotroceni.

 

Antena 3 a prezentat pe surse presupusele stenograme ale dialogului telefonic Iohannis – Dăncilă. Joi, Iohannis a dezminţit stenogramele, spunând că ele “arata ce şi-ar fi dorit PSD-iştii să se fi discutat decât ce s-a discutat”.

 

Refuzul premierului reprezintă escaladarea conflictului dintre binomul Dragnea-Dăncilă după ce a fost intenția guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Până în prezent nu se știe exact dacă a fost adoptat de către Guvern un memorandum în acest sens și nici conținutul documentului nu a fost făcut public.

 

Liviu Dragnea susține că mutarea ambasadei nu are nevoie de acceptul președintelui fiind vorba de voința guvernului. Klaus Iohannis a reacționat dur anunțând că acesta este atributul exclusiv al șefului statutul și că o astfel de decizie ar încălca legislația internațională.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a amendat dur vizita făcută în Israel de premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. “Această vizită pe care o fac are câteva ciudăţenii. Una din ele e că nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna premier cu nici un mandat. A vorbit strict pentru Guvern şi nu pentru România”, a spus Iohannis la Bacău.

 

Preşedintele a mai spus că este îngrijorat de “secretomania acestei plecări”, acuzându-i pe cei doi că au plecat fără să anunţe agenda, obiectivele vizitei şi pentru că au anunţat-o foarte târziu.

 

TAGS : iohannis dancila ambasada ierusalim BNR demisie
Comentarii
Golan 2018-04-27
Mi-a placut la culme copierea denumirii ''binom Dancila-Dragnea'',dupa succesul repurtat de denumirea ''binom SRI-DNA'',recunoscut acum faptic prin Protocoale de cooperare inafara legii.
nic 2018-04-27
Afara cu incompetenta din Videle d-le presedinte, bine ca v-ati trezit!!!!!
emil 2018-04-27
Domnule presedinte, sunteti admirabil de slab! Atat moral cat si intelectual.
@Ioan Vlad Nicolau 2018-05-01
Fata de concurenta, Iohannis e un pisicher rafinat dar responsabilitatea faptelor conducatorilor revine numai poporului care i-a votat. Orice presedinte are o minima pudoare si nu se afiseaja in drumetii montane, medieri guvernamentale, vacante la Miami sau plimbari pe bicicleta cand stie ca stapaneste caste mafiote statale iar presa vuieste de coruptie, crime, violuri, jafuri, talharii si nelegiuiri fara precedent in istoria Romaniei.
Ioan Vlad Nicolau 2018-04-30
Domnule Emil! Intotdeauna va inselati in aprecieri atit de grav? Sau cea ce comiteti aici este numai un accident? Daca ati trait sa apucati macar un pic din iepoca, dar in stare constienta si dupa aia tot cea ce a urmat dupa lovilutie tot constient si nici pina acuma nu v-ati dat seama ca Presedintele Iohanis nu numai ca nu poate fi acuzat de imoralitate sau de lipsa de cultura, dar prin contrast cu fauna politica mizerabila ce bintuie Romania astazi, el reprezinta un punct luminos, o exceptie fericita si un mare noroc pentru noi, atunci ati trait degeaba, sau si mai rau, faceti parte din fauna mai sus amintita! Inainte de a asterne prostioare pe hirtie, incercati sa judecati.
emil 2018-04-28
DNA-ul e depasit de situatie iar doamna Kovesi e pastrata de masca pentru a da bine la extern. A ignorat tacit ascendenta mafiei si coruptiei in teritoriu; administratie publica, sanatate, politie, parchete, etc fara a convoca CSAT-ul si a implementa masurile ce se impun.
CHARLIE 2018-04-27
D-le Emil! Presedintele este slab in sensul ca nu tine fata la o gasca de golani PSD-isti in frunte cu Dragnea Dancila, etc. Nu inteleg cum l-ati calificat pe presedintele ca este slab moral? Cu cine il compari, cu Ceausescu, Iliescu etc
Total 7 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
4629
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22