Dăncilă, după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia: nu văd niciun motiv să demisionez

Dora Vulcan | 27.04.2018

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la România TV că nu vede niciun motiv să demisioneze, după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut acest lucru în mod public.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Nu văd niciun motiv să demisionez atâta timp cât am susţinerea coaliţiei de guvernare, atâta timp cât am avut rezultate bune în cele 3 luni. Nu mă afectează retragerea încrederii, dar e un gest și o declarație care nu își aveau locul acum, cred că acest mod de lucru poate duce la o slăbire a încrederii pe plan extern, şi cred că acest lucru nu trebuia făcut. Dincolo de interesele personale supărări, dincolo de frustrări, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, iar toate ţările trebuie să vadă în România o ţară stabilă în care pot să investească, în care să vină cu încredere şi care să fie un partener de încredere pentru orice stat", a spus Viorica Dăncilă, la România TV.

 

Viorica Dăncilă susţine că a refuzat să se prezinte la Cotroceni la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că tonul pe care şeful statului l-a folosit a fost unul nepotrivit.

 

"M-au jignit aprecierile peiorative ale preşedintelui, dar nu numai ce a spus preşedintele în această zi. Şi înainte, aprecierile preşedintelui, modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit, şi acesta a fost şi motivul pentru care astăzi nu am mers la Cotroceni. Am încercat să comunic direct cu președintele. Aşa cum am spus încă de la investirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională. Am sunat azi pentru a-i comunica preşedintelui, să am o discuţie cu dânsul. Mi s-a spus că este într-o întâlnire şi că nu poate răspunde şi că această întrunire va dura până la ora 11. Atunci am comunicat că nu o să mă prezint la Cotroceni astăzi la întâlnire. Am sperat ca preşedintele să sune şi să discutăm acest aspect, dar reacţia preşedintelui a fost o reacţie publică pe care am văzut-o cu toţii", a explicat primul-ministru.

 

 

 

  • Dragnea crede că premierul Dăncilă nu are motive să-și dea demisia: are treabă la guvern 

 

 

Liderul PSD Liviu Dragnea a respins categoric posibilitatea ca premierul Dăncilă să-și dea demisia, așa cum i-a cerut vineri dimineață șeful statului Klaus Iohannis. 

 

 

”Nu are de ce să își dea demisia și are suportul nostru, în continuare. Nici vorbă de demisie. Nici acum, nici când apăruseră ştirile că vrea să demisioneze. Are treabă la Guvern. La cine trebuie să cerem voie când părăsim țara? Eu știam că din anii 90 s-a ridicat interdicția ieșirii din țară. Conform Constituției, Guvernul e responsabil și de politica externă”, a spus Dragnea vineri, în față la DNA unde a fost chemat pentru a i se încredința o copie a dosarului în format electronic.

 

 

  • Presedintele Iohannis cere demisia lui Dancila: Ii retrag increderea, nu face  fata  functiei

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a luat o pozitie extrem de dura dupa refuzul premierului Viorica Dăncilă de a veni la intilnirea de la Cotroceni,  cerind demisia acesteia si spunind ca raspunde doar ordinelor venite de la PSD. Iohannis a declarat ca  ii retrage  increderea , premierul reprezentind o vulnerabiliate pentru Romania.

 

 

 

”Dna Dancila transformă Guvernul într-o vulnerabilitate, refuză să respecte Constituția și principiul colaborării loiale între autoritățile statului”, a spus sefuului statului intr-o  declaratie la Cotroceni care reprezinta o ruptura oficiala cu guvernul, PSD si Liviu Dragnea.

 

 

Declaratiile presedintelui Iohannis

 


- Ar fi trebuit sa am o intalnire la ora 11.00 cu doamna Dancila. Acea intalnire nu s-a mai tinut dar asta nu are nicio importanta si nu schimba cu nimic lucrurile pe care am intentionat sa le comunic azi romanilor.

- Intalnirea urma sa aiba ca tema centrala conflictul dintre Guvern si BNR. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau sa repet doua lucrurui.

Rolul BNR este unul foarte bine determinat. Este foarte evident ca PSD pune sub semnul intrebarii aceasta independenta. Acest lucru s-a putut vedea din declaratiile unor personaje din conducerea PSD. Ma ingrijoreaza, BNR nu poate fi acaparat politic de PSD.

- Este de dorit ca politicile BNR si ale Guvernului sa fioe discutate. Pentru ca nu s-a intamplat acest lucru am frut sa mediez intre ei. Doamna Dancila nu a inteles acest lucru.

 

Săptămâna trecută în guvern s-a discutat un document secret. Aceasta a fost o mare greșeală pentru că în chestiuni de politică externă trebuia să fie consultat președintele lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile CCR în practica politică din România se statuează și se știe că este nevoie în interesul României de o consultare constituțională între premier și președinte, este nevoie în interesul României și nu în interesul cuiva particular ca autoritățile să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. (...) Asta înseamnă nu doar că nu se respectă ad literam constituția, legile țării și principiul colaborării loiale, nevoia de consultare între președinte și premier, deciziile CCR toate acestea în interesul României. Dna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid având în vederea acestea eu retrag încrederea doamnei Dăncilă”.

 

 Avand in vedere acestea, eu retrag increderea doamnei Dancila.  Doamna Dancila nu face fata functiei, reprezinta o vulnerabilitate. II solicit public demisia doamnei Dancila.

 

 

 

******

Viorica Dăncilă a refuzat să participe la discuții cu președintele Klaus Iohannis pentru că „se simte jignită” de modul în care a fost programată această întâlnire și de modul în care Klaus Iohannis a creat acest scandal, s-a spus la Antena 3, care citează surse guvernamentale.

 

Întâlnirea era programată să înceapă la ora 11. Antena 3 relatează că Dăncilă a sunat pe telefonul oficial de la Palatul Cotroceni la ora 9:52, pentru a-l anunța pe președinte că se mai prezintă la întâlnirea stabilită de luni. Viorica Dăncilă nu a putut să ia legătura direct cu președintele, care se afla într-o altă discuție oficială. Astfel, șefa Guvernului a transmis Administrației Prezidențiale că nu mai ajunge la Palatul Cotroceni.

 

Antena 3 a prezentat pe surse presupusele stenograme ale dialogului telefonic Iohannis – Dăncilă. Joi, Iohannis a dezminţit stenogramele, spunând că ele “arata ce şi-ar fi dorit PSD-iştii să se fi discutat decât ce s-a discutat”.

 

Refuzul premierului reprezintă escaladarea conflictului dintre binomul Dragnea-Dăncilă după ce a fost intenția guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Până în prezent nu se știe exact dacă a fost adoptat de către Guvern un memorandum în acest sens și nici conținutul documentului nu a fost făcut public.

 

Liviu Dragnea susține că mutarea ambasadei nu are nevoie de acceptul președintelui fiind vorba de voința guvernului. Klaus Iohannis a reacționat dur anunțând că acesta este atributul exclusiv al șefului statutul și că o astfel de decizie ar încălca legislația internațională.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a amendat dur vizita făcută în Israel de premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. “Această vizită pe care o fac are câteva ciudăţenii. Una din ele e că nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna premier cu nici un mandat. A vorbit strict pentru Guvern şi nu pentru România”, a spus Iohannis la Bacău.

 

Preşedintele a mai spus că este îngrijorat de “secretomania acestei plecări”, acuzându-i pe cei doi că au plecat fără să anunţe agenda, obiectivele vizitei şi pentru că au anunţat-o foarte târziu.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22