Pompierii de la Domogled au primit jumătate de litru de apă la patru oameni, 12 ore

Dora Vulcan | 05.05.2018

O jumătate de litru de apă la patru oameni şi două conserve au primit pompierii salvatori care au luptat cu flăcările, timp de o săptămână în Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cum se manifestă respectul autorităților față de cei care-și riscă viața în misiuni dificile: deshidratare, înfometare, lipsa condițiilor elementare. Pompierii detașați la incendiul din Parcul Național Domogled - Valea Cernei primesc o jumătate de litru de apă la patru bărbați, timp de 12 ore, pentru oameni care luptă cu focul și fumul înecăcios de o săptămână, toalete nefuncționale în spațiile de cazare, apă rece la dușuri - o bătaie de joc generală. Toate sunt semn al unei ”gândiri învechite”, spun pompierii care și-au cărat bidoane cu apă de acasă, din județele din care au fost detașați pentru intervenția dificilă, pentru că, omenoși, comercianții din zonă s-au gândit să profite și ei de ocazia ivită și vând o sticlă de apă cu 4 lei.

 

 

Pompierii au fost cazaţi într-o sală de sport cu toalete nefuncționale în mare parte din timp, iar la duşuri n-au găsit decât apă rece. De mâncare au primit câte o conservă de carne şi una de fasole. În plus, acolo unde, teoretic, nu se face economie la apă, cei care se luptă cu flăcările au primit o sticlă de apă de jumătate de litru la patru persoane.  Pompierii s-au atenţionat între ei pe un grup de WhatsApp cu privire la condiţiile care îi aşteaptă în Caraş-Severin: mâncare puţină, apă cu porţia şi un loc sărăcăcios unde să doarmă, transmite Digi 24 într-un reportaj în care a protejat identitatea pompierilor care au acceptat să confirme informația.

 

 

 

După ce reporterii Digi24 Timişoara au intrat în posesia acestui mesaj, au mers spre locul intervenţiei, pentru a se convinge dacă avertismentul este justificat. În faţa camerei, însă, pompierii nu au curajul să recunoască ceva, de teama superiorilor. Este şi motivul pentru care jurnaliștii protejează identitatea pompierului care a fost de acord să rupă tăcerea.

 

 

 

 

 

 

 

Discuție reporter-pompier:

 

"POMPIER: Da, asta am primit și noi.

 

REPORTER: Chiar așa e?

 

POMPIER: Nu comentăm asta. Noi suntem pregătiți oricum. N-auzi?! Ne-or dat o sticlă de jumate' de apă. Norocul nostru că ne-am... ne-am cărat bidoane de apă din Timișoara. Nici măcar de jos, în Topleț ... noroc că am venit cu bagaje și cu apă.

 

REPORTER: Vorbești serios? Așa e normal să fie?

 

POMPIER: Suntem structură militară, la noi nu se aplică regulile civile.

 

REPORTER: Știu, doar că asta nu știu dacă mai ține de militar sau de civil.

 

POMPIER: Ține de omenie”.

 

Pompierii au fost cazați în sala de sport a școlii din comuna Topleț, de unde începea traseul spre zona care ardea. Condiţiile precare în care au stat cei care luptă cu focul au ajuns şi la urechile localnicilor.

 

Peste 50 de pompieri din Timiș au fost trimiși pentru a-şi ajuta colegii din Caraș-Severin. Au intervenit și 90 salvatori din Mehedinți și Dolj, dar nu au avut nevoie de cazare. Inspectorul șef al ISU Semenic, instituția care s-a ocupat de cazarea şi mâncarea pompierilor din Timiş, spune că nu a avut o alternativă pentru aceştia. Hrana acordată a fost rece și puțină. Pompierii spun că sunt obişnuiţi să îndure astfel de condiţii din cauza gândirii învechite a celor care îi conduc.

 

reportajul integral, pe Digi 24

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22