Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, sau Organizația de Femei a PSD?

Redactia | 11.05.2018

În Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, din cei nouă membri, patru sunt asumați de către PSD și unul este numit de ALDE, astfel că coaliția aflată la putere deține majoritatea, impunându-și voința după cer interesele de partid.

Pe aceeași temă

   

 

Teoretic, CNCD este o autoritate de stat autonomă, aflată sub control parlamentar. Coaliția majoritară din Parlament a avut grijă să își asigure majoritatea voturilor din cadrul Consiliului. În aprilie 2018 a prelungit cu cinci ani mandatul Theodorei Bertzi (ALDE) iar anul trecut pe cel al Mariei Lazăr (PSD). În 2017, tot coaliția majoritară din parlament a numit-o în cadrul CNCD pe șefa organizației județene de femei a PSD Telorman, Tatiana Sandu.

 

Aceasta este explicația pentru deciziile stranii pe care le ia acest consiliu, teoretic autonom. Una dintre acestea este decizia de miercuri, când cu cinci voturi la patru, s-a luat hotărârea ca președintele Klaus Iohannis să fie amendat cu 2.000 de lei pentru că le-a spus „penali” politicienilor care doresc „îmblânzirea” DNA și atacă statul de drept.

 

Potrivit surselor Republica.ro, cei cinci voturi care pentru care termenul „penali” reprezinta discriminare sunt Theodora Bertzi, propusa de ALDE, Luminita Gheorghiu, Cristian Jura, Maria Lazar si Tatiana Sandu, ultimii patru fiind propusi de PSD in Consiliu.

 

Cei patru care au considerat ca folosirea termenului de penali de catre seful statului se incadreaza in limitele libertatii de exprimare sunt presedintele CNCD, Asztalos Csaba (UDMR), Haller Istvan (UDMR), Ilie Dinca (minoritati) si Claudia Popa (PNL).

 

Maria Lazar (79 de ani) este membru in CNCD din 2012. Ea a fost reinvestita pentru un nou mandat in 2017.

 

In perioada 2000-2004, aceasta a fost deputat PSD/PDSR de Galati. Potrivit declaratiei de interese, Maria Lazar este secretar general al Organizatiei Femeilor Social Democrate (OFSD) . Premierul Viorica Dancila este presedintele OFSD din anul 2015.

 

Maria Lazar a absolvit Academia de Stiinte Social Politice si Facultatea de Sociologie si Psihologie si are un doctorat in Filosofie. In CV-ul postat in 2000 pe site-ul Senatului, aceasta arata ca a predat la liceu si la o facultate particulara, iar ulterior a devenit vicepresedinte si prim-vicepresedinte la CJ Buzau.

 

Tatiana Veronica Sandu este in CNCD din 2017 si ocupa in prezent functia de vicepresedinte al institutiei. Ea este apropiata atat de seful PSD, Liviu Dragnea, cat si de premierul Viorica Dancila.

 

Promovarea in aceasta functie s-a facut din pozitia de sefa a femeilor PSD din Teleorman. Ea este nelipsita de la evenimentele OFSD, unde se fotografiaza alaturi de Viorica Dancila.

 

Tatiana Veronica Sandu a absolvit, in 2002, Universitatea de Vest Timisoara. In CV-ul postat pe site-ul Senatului, la investirea in functie, ea arata ca a lucrat din 2007 ca director economic la operatorul local de servicii de apa Apa Serv SA Teleorman. Intre anii 1995 si 2007, ea a lucrat functionar public la Administratia Finantelor Publice si Trezoreria Turnu Magurele.

 

Sefa Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, Gratiela Draghici, care a devenit cunoscuta marelui public dupa ce a masacrat limba romana, afirmand, printre altele: "De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?", a felicitat-o pe Tatiana Veronica Sandu pentru numirea in functia de presedinte interimar a OFSD.

 

In 2017, Dancila, Lazar si Sandu au facut parte din delegatia OFSD care a facut o vizita in China, la invitatia Federatiei Nationala a Femeilor din Intreaga China (FNFIC).

 

Luminita Gheorghiu este membru in CNCD din 2014, iar mandatul sau ar urma sa expire anul viitor. Conform CV-ului depus la Camera Deputatilor in 2014, ea este licentiata a Facultatii de Drept Bucuresti si, din 2003, este doctor in Stiinte Juridice.

 

Intre 2001-2003 a fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei iar, din 2003 pana in 2005, a ocupat functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. Ambele posturi in Guvernul Adrian Nastase.

 

In 2008, pentru foarte scurt timp, a fost senator de Arges, inlocuindu-l pe Nicolae Vacaroiu care, la jumatatea lunii octombrie, fusese numit de Parlament presedinte al Curtii de Conturi. Intre 2013-2014 a ocupat functia de consilier la Camera Deputatilor - Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati.

 

Cristian Jura a fost presedinte al CNCD in perioada august 2002 - noiembrie 2003 si este membru in Colegiul Director din aprilie 2010. Mandatul sau a fost prelungit in 2015, pentru cinci ani.

 

Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si doctor in Drept. A mai lucrat la Guvern, ca fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice (2003 - 2005) si director al Directiei pentru Armonizare Legislativa a (2001 - 2002), si in Parlament, ca expert parlamentar pentru grupul PSD (1997 - 2001 si 2005 - 2010).

 

Sotia interpretului Ducu Bertzi, Theodora Bertzi, este din 2013 membru in CNCD. In aprilie 2018, ea a fost reinvestita pentru un nou mandat, la propunerea ALDE. Plenul Parlamentului a validat-o cu 214 voturi "pentru" si 88 de voturi "impotriva", pentru un mandat de 5 ani.

 

Theodora Bertzi a absolvit, in 1984, Institutul de Medicina si Farmacie Bucuresti. Studiile si le-a completat cu programe de master pentru inalti functionari, asistenta sociala sau administratie publica.

 

In perioada 2010- 2012, Bertzi a condus Institutul pentru Libera Initiativa (ILI), iar anterior a ocupat functia de consilier Cabinet Vicepresedinte al Senatului, sub conducerea lui Crin Antonescu si Teodor Melescanu.

 

Ea a ocupat in trecut functia de secretar de stat si coordonator al Departamentului Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Bertzi a fost aleasa deputat pe listele Conventiei Democratice in perioada 1992-1996.

 

Potrivit legii, Colegiul Director al CNCD este compus din 9 membri cu rang de secretar de stat, propusi si numiti, in sedinta comuna, de cele doua Camere ale Parlamentului.

 

Salariul de baza pentru membrii Colegiului este de 15.200 de lei, potrivit site-ului CNCD.

 

Poate fi numit membru al Colegiului Director orice cetatean roman care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

 

a) are capacitate deplina de exercitiu;

b) are studii superioare absolvite cu diploma de licenta;

c) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie;

d) are o activitate recunoscuta in domeniul apararii drepturilor omului si combaterii discriminarii;

e) nu a fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste;

f) nu a colaborat cu organele de Securitate si nu a apartinut acestora.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22