Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF„Celula românească...“
2018-05-29
13
Să nu subestimăm susținerea populară pe care regimul Dragnea-Dăncilă o poate primi, în pofida a tot: doar n-au dispărut mediocrii, leneșii, obedienții, conformiștii din Țara Românească!

 

Treptat, dar nici măcar prea lent, ne îndreptăm spre un regim nedemocratic, ca să nu spunem de-a dreptul autoritar. Eterna gaffeusă, d-na Dăncilă, a spus de data asta, printr-un clasic acte manqué, adevărul gol-goluț: „reducem democrația,... ăăă, birocrația...“. Sigur, unii optimiști ar putea susține că doamna n-are capacitatea unor refulări freudiene și că pur și simplu a citit greșit, ca și de alte dăți. Problema inconștientului primului-ministru nu ne privește, firește, dar alunecarea pe panta autoritarismului – indiferent cum vrem să-i spunem – nu-i mai puțin vădită. Asistăm nu neapărat la o coordonare între oameni și instituții, ci pur și simplu la un tropism generalizat, la o reorientare oportunistă după cine e mai puternic și pare mai durabil la conducere. Iar acesta e Liviu Dragnea.

 

Înalta Curte de Casație și Justiție pare să fi cedat deja: curg achitările sau amânările pe diferite pretexte. Înțelegem, omenește: care judecător/judecătoare, aflat/ă la capătul carierei, vrea să fie batjocorit/ă la Antena 3 sau suportă mult să fie presat/ă de controale permanente ale Inspecției Judiciare – ea însăși, mi se pare, scăpată de sub orice control al CSM? Eroismul nu e la îndemâna prea multora pe lumea asta, mai ales când perspectivele nu sunt roze. Iar în România e oricum rar. Vorba lui Maiorescu, dar aplicată mai larg, nu neapărat în domeniul cultural-științific: „celula românească nu rezistă“. Anul trecut, pe timpul lui #REZIST, maxima lui Maiorescu părea infirmată. Dar acum văd că s-a instalat mai peste tot oboseala și resemnarea.

 

Urmează o decizie istorică în dosarul lui Dragnea și mă tem că va fi de achitare. Ori vor amâna din nou, pe nu știu ce pretext absurd, doar unii vor ieși la pensie între timp, ca să scape de răspundere. Asta, dacă le va lipsi totuși tupeul de a-l achita. Mi-aș dori să mă înșel. Trebuie să vină și decizia Curții Constituționale privind revocarea Laurei Kövesi. Mulți au spus că e aproape imposibil ca judecătorii constituționali să-i refuze președintelui dreptul de decizie, acceptând o reinterpretare total strâmbă a conceptului de „propunere“ din lege. Dar exact de acest „aproape“ mi-e teamă: un timp oamenii din asemenea poziții mai au scrupule profesionale, se jenează față de colegi ori au în vedere locul lor din istorie. Dar vine un moment când slugărnicia sau frica de neplăceri (ori resentimentele acumulate de mult) îngroapă conștiința morală și profesională și atunci săvârșesc actele cele mai netrebnice. A venit deja acest moment? Vor face pe plac celor care tânjesc după decapitarea DNA și vor răzbunarea pe cea care i-a sfidat atâta vreme? Vom vedea. Oricum, între timp comisia Iordache își continuă masacrarea Codului Penal, în sprijinul mărimilor cu dosare. Aici nu-i nicio îndoială, iar pretextul că UE ar cere asta e de-a dreptul ridicol.

 

Deja a început sancționarea instituțiilor considerate prea autonome și care și-au permis să fie critice. Universitățile mari și în primul rând Universitatea din București au fost pedepsite prin tăierea locurilor bugetate. Oamenii inconfortabili sunt șicanați, dacă nu pedepsiți: se întâmplă la televiziunea publică și, mai recent, se întâmplă la CNSAS, unde colaboratorul revistei 22, istoricul Mădălin Hodor, este anchetat disciplinar fiindcă și-a permis să publice niște documente ale Securității, din care destui ieșeau șifonați. Ba i s-a și suspendat permisul de cercetător, ca să nu-l mai ispitească o recidivă. Să ascundem adevărul – pretutindeni, în dosare, în economie, în finanțe, în relațiile externe - pare a fi devenit maxima momentului.

 

Unii speră ca regimul Dragnea să se împotmolească în economie. Nu-i exclus și semne sunt destule, deși trebuie să prevenim asupra faptului că, la momente de criză, goana după vrăjitoare, căutarea țapilor ispășitori în rândul vocilor independente, al instituțiilor autonome, al partenerilor europeni – pe scurt, al „statului paralel“ – vor ajunge la paroxism. Și știm bine, căci nu ne-am născut ieri, ce înseamnă asta.

 

Pe de altă parte, să nu subestimăm susținerea populară pe care regimul Dragnea-Dăncilă o poate primi, în pofida a tot: doar n-au dispărut mediocrii, leneșii, obedienții, conformiștii din Țara Românească! Dimpotrivă, aceștia formează de obicei majoritatea societății, dacă nu fundamentul ei. Și ce văd ei cu bucurie zilele acestea? Că nu-i nevoie să ai minte, școală multă, energie, vocație, ca să ajungi prim-ministru. Poți fi chiar incapabil să citești o foaie de hârtie scrisă de alții. Nu-i ăsta un motiv de simpatie, de susținere din partea a sute de mii, poate milioane de „oameni ai muncii de la orașe și sate“, vorba comuniștilor de pe timpuri?

 

Unii văd că-și pun unele speranțe în mișcarea lui V. Ponta care, îmbărbătat după achitare, a reușit să atragă câțiva parlamentari PSD. În ce hal am ajuns, dacă Ponta plagiatorul a ajuns elementul de disoluție al PSD-ului lui Dragnea și cel de dislocare a majorității parlamentare!

 

Deocamdată e încă bine: ne distrăm cu neroziile lui Dăncilă și ne pregătim de vacanțe. Alții, mai atenți la evenimente, își pregătesc „reorientarea“. Încă puțin și unor fugari de justiție, aflați prin Costa Rica, Madagascar, Serbia ori alte locuri, le va reveni la loc inima. După care, mai știi, vor primi pensii ca foști persecutați politic.

TAGS : dragnea dancila antena 3 kovesi curte coonstitutionala achitare DNA cod penal presedinte hodor
Comentarii
?????? 2018-06-04
Cum ați comenta despre faptul că președintele nu are atribuții de revocare a procurorilor și judecătorilor reglementate de Constituție, ci numai de numire în funcții a lor, la propunerea CSM ?
?????? 2018-06-03
Pare totuși evident, din ceea ce scrieți ,că poporul nu vă apreciază îndeajuns înțelepciunea, indiferent e plătitorul ideilor exprimate ?
Radu Popa 2018-06-03
Mie articolul imi pare rationalist (fara a fi defetist) si bine scris (fara a fi documentarist). Bravo Andrei Cornea
?????? 2018-06-03
Este ceva ce vă provoacă insatisfacții ?

"doar n-au dispărut mediocrii, leneșii, obedienții, conformiștii din Țara Românească!"

"Deocamdată e încă bine: ne distrăm cu neroziile"
?
emil 2018-05-31
Ma tem ca nu vedeți pădurea din cauza copacilor.
Cronicarul Ureche 2018-05-31
Cred că sintagma ”reducem democrația” reprezintă un ecou reverberat de memoria doamnei Viorica. Sursa din care ar fi putut izvorî stream-ul original în care se rostogolească șocanta sintagmă nu este greu de depistat cunoscând mizanscena pe care se mișcă primadona...
Deci nu este un act ratat ci doar un episod de somnambulism papagalicesc...
Polilogu 2018-05-30
” Mi-aș dori să mă înșel. Trebuie să vină și decizia Curții Constituționale privind revocarea Laurei Kövesi. Mulți au spus că e aproape imposibil ca judecătorii constituționali să-i refuze președintelui dreptul de decizie, acceptând o reinterpretare total strâmbă a conceptului de „propunere“ din lege „

si...MOMENTUL A VENIT !

Iar mie mi-a venit pe nepusă masa ,gândul ca a existat în istoria noastra MOMENTUL TRĂDĂRII GENEROSILOR ! Doamne, ce mai vuiet, ce mai trăsnet ! Si ,din chestia asta, uite-așa s-a întrupat ELECTRA MODERNITAȚII ROMÂNEȘTI și ... revista VIATA ROMÂNEASCĂ .Anii românești 1930- 1989 au insemnat o paranteza doar, foarte sângeroasa nu-i vorba, a cărei povară o ducem noi,generațiile de azi . CE-I DE FĂCUT ? CE FACEM ? EPIGONISM ? POPORANISM ?NE-AM GANDIT/NE GANDIM BINE ?
FLORIAN D. MIREA 2018-05-30
In Romania exista democratie. Originala. Populara. Socialista. Exact ca pe timpul lui Vasinski, Dej si Ceausescu.
Camelian Propinatiu 2018-05-30
Un alt argument pt pesimismul prognozei e ca celula românească compensează neîmplinirile rutiere prin credinţa că regimul Dragnea-Dăncilă aproape c-a rezolvat criza din Levant si ne pregateste acum un trai bun ca-n Elvetia.
MIHAI 2 2018-05-31
Sunt cazuri in care adjectivul ilustreaza o forma de dispret nativ, pe care nu cred ca il impartasiti . Se pare ca in speta nu v-ati prins.
Joaquin Murieta 2018-05-29
Democratia si justitia sunt doua notiuni distincte. In Romania este democratie; putem dezbate daca este sau nu si justitie. In istorie au fost hoti si chiar criminali aleshi democratic dar si tirani care au ucis pentru a ajunde la putere dar o data ajunshi au condus just. Datorita dezastrului Basist Romania nu mai produce avioane, calculatoare, etc. Cei care proiectasera si produceau avioanele, calculatoarele, etc. Ceaushiste au emigrat, s-au sin-ucis sau au innebunit de diaperare shomeri. Locuri de munca cinstita nu mai exista in Romania datorita dezastrului Basist deci cine inca nu a invatat sa fure foarte probabil e mort deja. Romania a devenit datorita dezastrului Basist o tara de hoti si prostituate cum era si Franta pe vremea lui Jean Valjean, un hot, si Fantine, o prostituata. O natiune de hoti nu poate decat sa aleaga democratic tot hoti in parlament. Aplicarea justitiei in aceasta situatie ar presupune arestarea tuturor Romanilor constranshi sa fure pentru a supra-vietui de dezastrul Basist.
lucid 2018-05-29
Nu e vorba de sustinere a pesedeului ci de non-combat-ul alegatorilor care nu au alternativa la borfasii lui Dragnea si vor sta departe de cabinele de vot din scarba pentru INTREAGA clasa politica. Vorba lui Tanase din anii 30: astia hotzi, ailalti hotzi, le f...muma'n c... la toti.
Felix 2018-05-29
As vrea sa gasesc o hiba articolului, as vrea sa gasesc un punct unde dl. Cornea nu are dreptate... si nu gasesc. Mi-e teama si mie ca, daca nu vine un miracol, o sa ne scufundam ca natiune in mocirla. Ca in textul lui Kafka, in care detinutii, treziti cu usile de la celule deschise si cu gardienii lipsa, decid sa inchida ei insisi zavoarele. Numai ca inchisoarea noastra nu se numeste nici comunism, nici dictatura, ci pur si simplu prostie oportunista.
Total 13 comments.
Recomandari
5209
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22