Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Marian Voicu - „Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism“
- - - -
2018-06-04
Recomandare
1

De curând a fost lansat la Editura Humanitas volumul „Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism“,  semnat de Marian  Voicu.

„Fake news au devenit motorul unei noi realităţi, expresia unei noi epoci – cea a postadevărului. Campaniile de fake news sunt gândite pentru a semăna neîncredere şi confuzie, pentru a adânci faliile socio-culturale folosind tensiunile etnice, rasiale şi religioase. Studiile ştiinţifice demonstrează că expunerea la fake news, dezinformare sau teorii ale conspiraţiei duce la alterarea percepţiei şi luarea unor decizii în consecinţă. Dieta informaţională zilnică este din ce în ce mai dificilă – ce e adevărat şi ce e fals în jur? Cine e arbitrul adevărului? Fiecare poate crede ce vrea, îşi poate construi realitatea pe care o doreşte, din informaţiile pe care le selectează. Suntem alimentaţi cu fake newscare ne sunt livrate de motoare informaţionale uriaşe. Reţelele sociale au devenit reţele ale radicalizării sociale, iar știrile fake se răspândesc asemenea unei bacterii sau unui virus, infestând corpul social sănătos.“ (Marian Voicu)

„Cartea de față vine în momentul potrivit. Țările europene și societățile lor trec printr-o fază de dezorientare, uneori chiar de dezbinare. Fake news reprezintă termenul-cheie, o unealtă puternică în mâna celor care râvnesc să slăbească sistemele democratice de tip occidental. Matrioșka mincinoșilor propune cititorului o interpretare critică a unei epoci tulburi și îi înlesnește înțelegerea mecanismelor mediatice și politice care stăpânesc lumea de astăzi. Cartea se bazează pe o vastă bibliografie internațională și ajută cititorul român să plaseze dezvoltările politice din România într-un context mai larg. Interpretarea impresionează mai ales prin anvergura analizei și prin spiritul civic – cel mai bun antidot împotriva forțelor iliberale.“ (Oliver Jens Schmitt)

„Cartea lui Marian Voicu este o demonstraţie impecabilă, pasionantă şi minuţioasă. Ea oferă imaginea unui moment istoric şi reconstituie modul în care Rusia lui Putin poartă un război împotriva Occidentului şi valorilor sale, exercitând totodată un control totalitar şi asupra propriei societăţi. Nimic nu este inocent sau întâmplător în această elaborată operaţiune de manipulare globală. România este, la rândul ei, parte din acest nou război subteran, în care luciditatea devine o formă de patriotism. Textul lui Marian Voicu reactivează, în acest univers de clone şi minciuni, busola simţului critic.“ (Ioan Stanomir)

 

Marian Voicu lucrează de peste 20 de ani în televiziune şi radio, ca moderator şi producător. Timp de zece ani a realizat documentare pentru TVR despre comunităţile româneşti – de la istroromâni şi aromâni până la românii de peste Bug şi cei din Federaţia Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Sudan, Uganda şi Siberia. Între 2008 şi 2010 a realizat Interviurile Europa FM. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. A primit mai multe premii naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor ONU (2015), pentru documentarul „Exodul: O tragedie siriană“. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de cavaler. Printre cele mai recente filme documentare se numără „Torna, torna, fratre! Istoria aromânilor spusă de ei înşişi“ (2015), „Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani“ (2013), „Serbia după război: În căutarea adevărului (2009)“. În 2016 a publicat la Editura Humanitas volumul „Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani“.

TAGS : Humanitas Marian Voicu Fake News Matrioska Oliver Jens Schmitt
Comentarii
Vocalistu 2018-06-08
La fake news se adauga fake analysis. Fake news nu a inceput cu Trump ori Putin. Initial a fost apanajul propagandei se stat.

Romanii sunt foarte familiari cu falsificarea grosolana a istoriei, in special de catre Mihai Roller, un inginer evreu comunist scolit in URSS in istoriografie marxista. Ellie Wiesel a incercat si el, pe alt plan, caci Roller nu a mentionat Holocaustul. Pana si istoria Israel-ului este o inventie dupa profesorul israelian Shlomo Sand.

Cat despre istoria Islam-ului, ce sa mai vorbim? Dar nu avem voie.

Arthur Ponsonby, in cartea sa Falsul in Razboi, a relevat stirile false din Primul Razboi mondial care ii acuzau pe germani de barbarisme inimaginabile, germanii fiind chiar numiti "huni".

Protocolul Inteleptilor Zionisti este un alt exemplu. Demascat ca fiind un plagiat, deoarece contine idei din carti mai vechi, nu a fost clarificat cine a plagiat: Okhrana tarista creata pentru combaterea terorismului de stanga ori un grup de evrei cu ambitii de putere. Acuzatia de plagiat este problematica in cazul in care acest protocol trebuia sa fie un document intern secret, deci nu trebuia sa fie nici original nici sa citeze autorii ale caror texte au fost folosite.

Dupa razboi, propaganda sovietica a convins spionii evrei Klaus Fuchs, David Greenglass si sotii Rosenberg sa tradeze secretul bombei atomice sovieticilor. Incercarea de demascare a spionilor sovietici din guvernul american de catre senatorul McCarthy a generat o alta avalansa de stiri false, prin care acesta era acuzat de vanatoare de vrajitori. Deconspirarea proiectului Venona si deschiderea temporara a arhivelor KGB l-a confirmat insa pe McCarthy.

Stirile false, prin folosirea de catre grupuri motivate ideologic au dus la stiinta falsa. Nu numai ca genetica si informatica au fost considerate in anii 50' drept pseudostiinte de catre comunistii stalinisti, dar mai recent, pseudostiinte au capatat respectabilitatea stiintei, ca de exemplu studiile de gen sexual, ori de discriminare rasiala. Astazi, in Canada, poti ajunge la puscarie daca afirmi ca exista diferente intre sexe. Pana si ecologia a fost pervertita de ideologie prin propagarea teoriei catastrofice a 'incalzirii globale". Deja previzibil, se aud voci care cer condamnarea cu inchisoare a celor ce pun sub semnul intrebarii contributia umana la incalzirea globala.

Daca stirile pot fi false, ignorarea sistematica a unor stiri adevarate pot deasemenea falsifica perceptia realitatii. Manipularea ziaristilor straini a dus pana la negarea Holodomorului din timpul lui Stalin chiar de catre New York Times. In timp ce ziarele bombardau publicul cu afirmatiile grobiane ale lui Trump, aproape ca treceau cu vederea gainariile si ilegalitatile lui Hillary. Dinesh Desouza, care a facut un film nu prea delicat despre Hillary a facut si el inchisoare.

Daca negarea Holodomorului este acceptabila, la fel ca si negarea genocidului armenilor, in schimb punerea de intrebari incomode in legatura cu Holocaustul poate duce la ani de inchisoare. In Polonia, cei ce afirma ca lagarele de concentrare erau poloneze in loc de naziste de asemenea risca puscaria. Fiecare isi apara "adevarul" cu amenintarea inchisorii.

Fake news nu a inceput cu Putin ori Trump, ci exista din vremuri imemoriale. Din lipsa de argumente viabile, stirile ori istoriile false adeseori se cupleaza organic cu pedeapsa cu inchisoarea. Necazul multora este ca, din cauza internet-ului, stirile false au scapat de sub controlul lor. Falsul lor poate fi deocamdata demascat. Sa nu disperam. Pedeapsa cu inchisoarea va ramane in continuare o optiune.
Total 1 comments.
Mai multe din Recomandare
2441
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22