Pe aceeași temă
Guvernul sabotează, prin nealocare de fonduri, inclusiv preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, alături de alt eveniment la care România s-a angajat: Summitul Inițiativei celor Trei Mări (Baltică, Neagră și Adriatică), la care beneficiar este România și nu un președinte temporar de țară. Ambele evenimente sunt alocate bugetar la Președinție. Guvernul a tăiat din bugetul Președinției 11 milioane de lei, adică 19% din buget, moment după care președinția va intra în blocaj financiar, fiind în imposibilitatea de a-și plăti inclusiv furnizorii, pe lângă blocarea activității sale externe și imposibilitatea organizării summitului economic cu un impact uriaș pentru economia României.
Guvernul blochează angajamentele internaționale ale țării noastre, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, care a anunțat că din cauza tăierii bugetului instituției la rectificarea bugetară, România este în imposibilitate de a mai găzdui summitul Inițiativei celor Trei Mări, care urma să aibă loc la București în perioada 17-18 septembrie.
"Rectificarea bugetara nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national si este un instrument de sanctionare bugetara a adversarilor politici si institutiilor nesubordonare PSD. In privinta Administratiei Prezidentiale, presedintele Romaniei considera ca rectificarea bugetara anuntata reprezinta o incalcare grosolana si o incercare de a bloca prin constrangeri bugetare activitatea unei instituii fundamentale", a declarat Madalina Dobrovolschi.
Aceasta a precizat ca sunt grave consecintele asupra actiunilor presedintelui Romaniei si implicit asupra reprezentarii statuilui roman.
"Dupa ce in repetate randuri actuala majoritate parlamentara a incercat sa amputeze prerogativele presedintelui Romaniei, acum Guvernul apeleaza la aceasta forma de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidentii politici aflati la Guvernare, aici nu e vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul roman si despre cetatenii sai", a adaugat aceasta.
Dobrovolschi a mentionat ca Administratia Prezidentiala a aflat saptamana trecuta din declaratiile premierului si ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului ca figureaza pe o lista in care se regasesc institutii ale statului care vor avea o rectificare negativa de peste 10 milioane de lei. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezdentiale a spus ca includereaa institutiei pe lista respectiva este cu atat mai suprinzatoare cu cat Ministerul Finantelor i-a informat ca bugetul va va fi diminuat cu 2,869 de milioane de lei.
"Vineri 3 august in urma discutiile dintre Guvern si Administratia Prezdentiala purtate dupa publicarea documentului am aflat ca de fapt bugetul este propus pentru diminuare cu 11, 109 milioane de lei. Administratia Prezdentiala a transmis catre Guvern o adresa in care arata in mod explicit de ce o rectificare ar bloca efectiv activitatea in acest an. Cu toate acestea guvernul a ignorat toate argumentele si a mentinut decizia reducerii creditelor bugetare dupa cum rezulta din proiectul de ordonanta. Avem astfel dovada clara ca reducerea bugetului este o decizie arbitrara bazata pe ratiuni strictpolite. In aceste conditii, Guvernul il impiedica pe presedinte sa isi duca la indeplinire exercitarea atributiilor sale constitutionale", a completat ea.
Dobrovolschi a adaugat ca Administratia Prezidentiala a transmis marti o noua adresa Ministerului Finantelor si in care a cerrut modificarea fisei de rectificare bugerara.
Ea a precizat ca stabilirea bugetului fiecarei institutii intra in competenta Guvernului, dar Guvernul nu poate afecta functionarea niciunei institutii a statului.
"Procedand in acest fel Guvernul ar folosi finantele publice ca pe un instument politic. Bugetul Administratiei Prezidentiale pe anul 2018 a fost stabilit la 57,558 de milioane de lei tocmai pentru ca aceasta este suma necesara sustinerii in mod corecpunzator a activitatii presedintelui. In contextul unei rectificari negative de asemenea anvergura, Romania nu va putea fi reprezentata si nu isi va putea onora angajamentele internationale asumate cum ar fi summit-ul Initiativei celor trei mari si evenimentele din 2019 prilejuite de exercitarea de catre Romania a presedintiei Consiliului UE", a sustinut Dobrovolschi.