Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFBătălia Europei Centrale: între Orbán și Havel
2018-08-14
4
S-a trecut mult prea repede peste tradiționalul discurs al premierului maghiar Viktor Orbán de la Băile Tușnad. Citit atent, acesta este un veritabil manifest pentru Europa.

 

Viktor Orbán pare să fi intrat deja în etapa în care îl preocupă moștenirea sa istorică. Alegerile câștigate succesiv (2010, 2014 și 2018) l-au convins că a fost mandatat să clădească un nou sistem politic, o nouă ordine constituțională bazată pe fundamente naționale și creștine. Acum își prezintă misiunea în termeni oarecum mistici: de a construi „o nouă eră“, de a contura o nouă „ordine spirituală“, reinventând modele culturale, normele și moravurile sociale. Stația terminus nu este alta decât un tip de ecosistem care să asigure naturalizarea și perpetuarea modelului politic omologat în timpul domniei sale: democrația iliberală. Mai mult, visează la proliferarea laboratorului său iliberal în întreaga regiune. Inima noului pol spiritual ar trebui să fie Europa Centrală, un spațiu eminamente diferit de Europa Occidentală, un nucleu civilizațional definit pe coordonate conservatoare. Pentru el eșecul fundamental al Bruxellesului și al elitelor care-l domină stă în îndepărtarea de fundația creștină, în proiectul unei Europe care valorizează multiculturalismul, societatea deschisă și care caută viitorul postnațional („unde identitatea și mândria națională sunt noțiuni demodate“). Însă marele litigiu stă în caracterul democrației. El decupează atent democrația ancorând-o într-o înțelegere exclusiv etnică și religioasă. Pentru el, forma autentică este ceea ce numește democrația creștină iliberală, care pune mai presus de orice cultura creștină, se poziționează împotriva imigrației și are în centrul său familia tradițională. Vorbește parcă în termenii unei cetăți aflate sub asediu, dar în același timp se prezintă drept avangarda unei renașteri spirituale și civilizaționale: „în urmă cu 30 de ani am crezut că Europa este viitorul nostru. Astăzi credem că noi suntem viitorul Europei“.

 

Pe undeva, ne întoarcem la dezbaterile fondatoare de la începutul anilor ’90, când mulți observatori se temeau de eșecul democratizării. Majoritatea diagnozelor de atunci stăteau sub semnul „balcanizării“ fostei Iugoslavii. Sentimentul dislocării, transformările tectonice, diversitatea uneori extremă, diluarea legăturilor, pluralismul opțiunilor pot să devină realități alienante pregătind terenul pentru retribalizarea spațiului politic sub semnul identităților primare. „Urmează reemergența tribului, a raporturilor și emoțiilor primordiale. (...) ies la iveală legături naționale și religioase mai vechi. De vreme ce oamenii nu prea au de ce să se agațe, cad pradă profeților care îi umplu de ură față de ceilalți“, spunea Ralf Dahrendorf într-o conferință din noiembrie 1990. Ceva similar s-a întâmplat și în trecutul recent. Marea Recesiune din 2008, dar și criza refugiaților de mai târziu au fost momente traumatice. Sunt principalii catalizatori ai resurgenței populismului etnocentric și ai mișcărilor iliberale ajunse la o intensitate fără precedent în spațiul Europei Centrale.

 

Discursul lui Orbán mai arată un lucru. Ca și Steve Bannon, el vede în europarlamentarele de anul viitor o oportunitate strategică de a pune capăt moștenirii generației ’68, tipului lor de Europă – deschisă, cosmopolită, tolerantă, inclusivă. Asistăm de fapt la recesiunea și poate chiar la înfrângerea unui spirit care, la începutul anilor ’90, se identifica și părea să întrupeze ideea de Mitteleuropa – Václav Havel. Acesta din urma a intuit atunci derivele spre care Orbán aruncă astăzi Europa Centrală. Merită reflectat la două dintre gândurile pe care Havel le enunța în zorii tranziției într-un dialog cu Adam Michnik: „va trece mult timp până să putem crea o societate civilă care să respecte fiecare componentă a eului colectiv, o societate care să prețuiască naționalitatea, dar să n-o ridice deasupra altor naționalități și să n-o folosească drept bază a unei ideologii sau ca princpiu de organizare a statului“. Totodată, a avertizat asupra pericolelor amalgamării religiei în politică: „un stat întemeiat pe principii religioase este prin însăși natura sa intolerant, deoarece reduce individul la o singură dimensiune, îl constrânge și îl manipulează. Un stat întemeiat pe principii religioase este la fel de periculos ca unul bazat pe principii naționaliste“.

 

Cei seduși de viziunea lui Orbán ar trebui să se mai gândească la un aspect. Nu pot să nu remarce lipsa oricărei referințe minimale la statul de drept, la mecanismele de checks-and-balances, la independența instituțiilor de transparență și control menite să limiteze puterea și excesele majorității, protejând spațiul pluralismului, libertățile individului, ale vocilor alternative și ale minorităților de orice fel. Toate acestea sunt inseparabile de noțiunea de democrație liberală, sunt parte din patrimoniul Vestului. Sunt înscrise în tratatul NATO și sunt valori constitutive ale Uniunii Europene.

TAGS : orban ungaria europa iliberalim crestin democratie havel steve bannon
Comentarii
Imreh Istvan 2018-08-19
Sunt de acord cu comentariul lui Raul si lui Ion ii recomand sa " ia o pastila, fa un tratament, fa o vacanta la munte, la mare, unde vrei si iti place. Dar trezeste-te. Viata e frumoasa".
Consider ca Octavian Manea ori nu a inteles nimic ori rastalmaceste discursul premierului maghiar de la Tusnad. In principiu Orban Viktor condamna doar aceea parte extrema, agresiva a liberalismului, instalat de generatia 68, care a dus la situatia actuala din Europa: cresterea insecuritatii, crizele economice induse, rezolvarea problemelor demografice prin import, adica prin migratare fortata si impusa arbitrar, abandonarea radacinilorculturale crestine, care nu inseamna "un stat întemeiat pe principii religioase", cum gresit se afirma in articol.
Pun intrebarea, oare de ce austriecii, italienii si bavarezii vad aceleasi pericole ca si premierul maghiar, de ce se intaresc partidele si miscarile "antisistem", daca totul este perfect, asa cum considera clica de la Brussel.
Autorul are dreptate in ceea ce priveste optiunile pentru viitor, expuse la Tusnad. Totusi concluziile autorului despre aceste viziuni, optiuni, demersuri, care au prins radacini in Europa centrala, sunt denaturate si mistificate, prezentandu-le ca ceva foarte rau, extremist si care doreste sa extirpe din radacini Europa liberala perfecta.
In ultima instanta autorul vorbeste despre si citez de "lipsa oricărei referințe minimale la statul de drept, la mecanismele de checks-and-balances, la independența instituțiilor de transparență și control menite să limiteze puterea și excesele majorității, protejând spațiul pluralismului, libertățile individului, ale vocilor alternative și ale minorităților de orice fel". despre ce transparenta putem vorbi cu dicursul CORECT POLITIC, care ascunde si rastalmaceste adevarul, care IMPUNE O CENZURA cum am vazut doar in comunism, stirilor care nu le convin, cand impune sanctiuni arbitrare aplicate cu dubla masura celor ce nu se supun centrului. Acestea sunt oare valorile liberale pe care trebuie sa le inghitim de la cei ce conduc UE si care comemoreaza cu fast pe Karl Marx, ideologul celui mai criminal regim vazut vreodata?
Raul 2018-08-14
Liberalismul a esuat i ntoate privintele, ideologia liberlaismului si liberalii, de fapt falsii liberali au dus Europa spre dezastru! Peste tot creste saracia, somajul, insecutitatea materiala si sociala, creste diferenta dintre cei bogati si cei saraci, continentul este indundat de bartbari, valorile seculare, poate milenare, ale Europei sunt calcate in picioare de asa zisii liberali ,care acum nu fac altceva decat sa-si apere cu coltii si cu ghiarle prada din ultimii 50 de ani, exact la fel cum faceau banditii comunisi in ultimii ani ai regimurilor bolsevice. Este nevoie de schimbarea din temelii a intregii ideologii europene si eliminarea din structurile politice a vechiiulu iestablishment, responsabil direct de dezastrul spre care ne indereptam. E nevoie de idealuri noi si de oameni noi, liberalii batrani trebuie trimisi acolo unde le este locul: la lada de gunoi al istoriei !
noi 2018-08-21
Bine zis Raul ..... iar lui Ion ii recomand sa mearga in Suedia tara unde poate profita la maxim de efectele social leberalismului , sa se mute acolo si sa vedem dupa cat timp ar avea nevoie d-lui de "Amice, ia o pastila, fa un tratament, fa o vacanta la munte, la mare, unde vrei si iti place. Dar trezeste-te. Viata e frumoasa" Sa se aciuiasca nitel intr o zona apropiata de una NG si sa profite de cele oferite de scial-liberalismul avansat din suedia ..... poate dupa experimentarea acestor avantaje ar fi in stare (de ast data cu pupila dilatata) sa mai adauge vreo 7 puncte celor enumerate in spiritul experimentului si nu a articolului de mai sus , care nu are nimic in comun cu ceea ce propune Viktor Orban ,la Bruxel , la Tusnad , la Berlin ori pe unde are ocazia , pentru europeni ... cacum ar veni !!! Deci articol cu valoare de informare ZERO si cu nitzica valoare de dezinformare pentru cei creduli .......
Ion 2018-08-16
Preiau doar o parte din comentariul si il analizez punctual:

"Peste tot creste saracia, somajul, insecutitatea materiala si sociala, creste diferenta dintre cei bogati si cei saraci, continentul este indundat de bartbari, valorile seculare, poate milenare, ale Europei sunt calcate in picioare de asa zisii liberali"

1. Peste tot - hai as, unde ai vazut tu asta? :-)
2. creste saracia, somajul - mai sa fie, statisticile arata altfel. Economia in UE creste, somajul a scazut(si stiu despre ce vorbesc, traiesc in UE vest)
3. insecutitatea materiala si sociala - paljesle sunt pline, super-market-urile sunt pline de oamanei care cumpara, petreceri de vara peste tot
4. creste diferenta dintre cei bogati si cei saraci - probabil ca ai masurat cu ceva si noua nu ne spui decat concluzia nu si rezultatele analizei
5. continentul este indundat de bartbari - inundat e un cuvant cam mare pentru cateva barci de imigranti africani. In privinta "refugiatilor" de acum un an sau doi, sa fim seriosi, in afara de TV nu prea se vad pe strada
6. valorile seculare, poate milenare, ale Europei - ash frate, care valori? te referi la valorile pozitive banuiesc, nu la secolele de barbarie, expansiune prin crima in numele unei relegii care spune negru pe alb "sa nu ucizi, sa iti iubesti aproapele". Banuiesc ca nu te referi la milioanele de victime ale comunismului, fascismului, inchizitiei catolice, fenomenului scalviei practicat cu indarjire de europenii civilizatori, etc
7. calcate in picioare de asa zisii liberali - m-as lega de "asa zisii liberali" - ai dreptate, caci adevaratii liberali nu ar face asa ceva.

Amice, ia o pastila, fa un tratament, fa o vacanta la munte, la mare, unde vrei si iti place. Dar trezeste-te. Viata e frumoasa.
Total 4 comments.
Recomandari
2744
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22