Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCe facem la referendum?
2018-09-29
16
Nu pot spune că m-a preocupat excesiv problema referendumului care li se pregătește românilor. O consideram încă o acțiune populistă a celei mai toxice guvernări de care România a avut parte, menită să distragă atenția de la problemele grave pe care puterea nu vrea și nici nu poate să le rezolve și cu asta... gata! Nu merită să-mi bat capul cu o diversiune în plus.

 

Aplecarea asupra problemei mi s-a schimbat întrucîtva în momentul în care fiica mea, o foarte meticuloasă juristă, m-a întrebat ce facem: mergem să votăm sau nu? Din acel moment am încercat mai multe abordări ale problemei și mi-am dat seama că nu pot da un răspuns simplu și mai ales tranșant.

 

Ne e cazul să reiau abordarea juridică a problemei, s-au scris tone de articole de către oameni cu deosebite competențe în materie, iar concluzia unanimă a fost clară: juridic acest referendum nu schimbă nimic, este total inutil (în afara faptului că se mai cheltuie aiurea și se fură 163.712.000 lei din banii publici), scopurile sale trebuind căutate în cu totul altă parte. Adaug însă o mică paranteză: nimeni nu s-a gîndit încă serios să inițieze un proces amplu și responsabil de reviziure a unei constituții care suferă de imperfecțiuni grave; e drept că nici n-ar avea cine, s-ar putea ajunge la niște aberații ca pe vremea lui Crin Antonescu, atunci cînd proștii care s-au apucat de asta, n-au fost chiar atît de proști încît și-au dat seama cît de proști erau și s-au lăsat păgubași.

 

Problema e alta. Dacă manevra actuală va ieși și referendumul va fi validat, atunci cînd se va trece la modificarea efectivă a legii fundamentale, va trebui inventat un motiv de nerespectare a rezultatului referendumului din 2009 cu 300 de parlamentari într-o singură cameră, respectiv a Deciziei nr. 682 din 27 iunie 2012 a CCR (din vremea în care această instituție își respecta statutul) care spune limpede că la prima modificare a Constituției exprimarea voinței populare va trebui aplicată. Revenind la problemă: ce facem în 6 și mai ales în 7 octombrie, cînd vom fi sunați la ușă și îndemnați să mergem să ne exercităm dreptul de vot?

 

Prima abordare, simplistă dar de bun simț, ar fi cam următoarea: atît timp cît în zeci de ani de guvernare pesedistă nu am identificat nicio acțiune a puterii care să urmărească un beneficiu pentru poporul român, e clar că nici asta nu poate duce la nimic bun, deci nu mă interesează și nu mă duc. Aceasta este forma cea mai simplă de boicot. Simplu de spus dar, ca și la ultimele votări, voi avea de suportat consecințele dictate de cei care se duc. Cea mai directă este cea a întoarcerii României, încă membră UE, la o mentalitate oficială premodernă, ca să nu spun medievală. Asta în condițiile în care cei mai vajnici promotori ai valorilor tradiționale sunt un celebru playboy decrepit, un dublu condamnat penal care tradiționalizează în afara familiei cu o domnișoară ce i-ar putea fi nepoată, precum și preoțimea ortodoxă din rîndul căreia se relevă periodic șocante situații de imoralitate, pedofilie, homosexualitate și preacurvie. Speranța ar fi că neprezentarea poate duce la nevalidare, deci la anularea întregii tevaturi și evident la senzația unei noi înfrîngeri a actualei majorități. Din păcate această majoritate, în ciuda tuturor înfrîngerilor, una mai nesemnificativă ca cealaltă, își face de cap în continuare și forțează energiile creatoare, cîte au mai rămas în țara asta, să se canalizeze doar pe supravegherea ticăloșiilor ei de zi cu zi.

 

Adoptînd acest raționament, încerc o previziune a desfășurării evenimentelor. E foarte clar că majoritatea celor care vor vota fac parte din „electoratul fidel”, cei care nici nu sunt interesați de sensul întrabării sau de consecințe; pentru ei, dacă așa a zis tătucul așa e bine. Față de întrebarea „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”, e clar că aceștia nici nu vor ști ce votează, căci ei sunt cei care nu sunt în stare nici să citescă și cu atît mai puțin să înțeleagă textul unei legi și mai ales capcanele pe care le cuprinde. Ajungem astfel pe un teritoriu mult mai spinos, dar care deocamdată depășește ceea ce mi-am propus în acest text.

 

Șansa României ar fi ca aceștia să nu fie într-un număr chiar atît de mare încît să atingă cvorumul de validare. Unele sondaje dau speranțe în acest sens, electoratul captiv al PSD fiind estimat în jurul a 3-4 milioane. Aici apare un prim semn de întrebare: au reușit să se adune chiar toți și să semneze acea cerere a fantomaticei Coaliții pentru familie? Al doilea semn, de îngrijorare de data aceasta, este că nu vor vota numai morții din Teleorman, ci și extratereștrii dacă va fi nevoie, mai ales în condițiile în care controlul votului multiplu nu va putea fi exercitat, iar la sfîrșitul zilei a doua vor putea fi trecuți prezenți oricîți va fi nevoie.

 

Nu trebuie excluse nici presiunile care vor fi exercitate asupra celor mai slabi de înger pentru a se prezenta onest la vot. Acestea vor veni în primul rînd din partea oficianților BOR, instituție care nu va putea rata ocazia de a se dovedi încă o dată anacronică și înțepenită în propriul trecut, lucrînd cu sîrguinţă la macularea propriei imagini. Presiuni vor veni pobabil și prin tot felul de aluzii, în diverse zone bugetare sau defavorizate, asupra consecințelor neplăcute pe care ar urma să le aducă neexercitarea dreptului de vot.

 

Dacă prin procedeele amintite s-ar obține totuși cvorumul de validare, boicotul celor care vor alege să nu se prezinte nu va avea nicio consecință. Atitudinea lor de împotrivire nu va fi consemnată nicăieri și nu va putea avea nicio consistență sau consecință.

 

A doua abordare, cea corectă în cadrul unei națiuni conștiente și responsabile, ar fi o implicare civică majoră a tuturor celor cuprinși de sentimente de lehamite față de mașinațiunile actualei puteri. Printr-o prezență masivă și obținerea unui NU copleșitor (nu e o exagerare, numărul celor conștienți sau dezinteresați depășește cu mult electoratul captiv sau bigot) s-ar obține nu numai stoparea uneia dintre cele mai perverse acțiuni de propagandă a ultimilor ani, dar s-ar da și un semnal, încurajator pentru cei care speră că România mai poate rămîne alături de civilizația occidentală, dar și de alarmă maximă pentru cei care își imaginează că pot face orice vor mușchii lor cu ființa acestui popor. Întrebarea în acest caz este dacă numărul celor care conștientizeză răul imens pe care l-a adus țării neparticiparea lor la vot și doresc să repare acest rău, va fi suficient. În ceea ce mă privește sunt sceptic: e clar că există un număr în creștere de cetățeni în această situație, dar mă îndoiesc că va fi suficient pentru a contrabalansa procentul voturilor celor convinși de propagandă să voteze un DA masiv, conducînd către rezultatul scontat de organizatori.

 

În acest caz, fiind evident că se încearcă introducerea în Constituție a unei forme de discriminare arbitrară și o inegalitate în drepturi, deci restrîngere de libertăți (interzisă chiar de forma actuală a Constituției), validarea referendumului ar induce un rău colectiv, contrar spiritului democratic. Tocmai din respect pentru acesta și în deplin acord cu obligația fiecăruia de a contribui prin votul său la binele colectiv, avem obligația de blocare, prin vot democratic, a inițiativei legislative ce reprezintă acest rău. În conjunctura dată, singura variantă în care răul colectiv nu se va realiza, este aceea în care referendumul nu va putea fi validat din lipsa participării; este evident că vorbim despre o participare reală și nu de cea fictivă pentru care se pare că deja se fac pregătiri intense și care nu va putea fi contracarată decît printr-o vigilență crescută. Simpla participare, indiferent de opțiunea exprimată, contribuie la atingerea pragului de validare (cu rezultatul prefigurat), astfel că ne găsim în fața unuia din rarele cazuri în care avem datoria morală, dictată tocmai din respect pentru democrație, să lipsim de la acest vot, în încercarea de blocare prin mecanisme electorale a unui rău.

 

Altfel toată situația arată ca o acțiune cu rezultatul dinainte cunoscut, golind de sens caracterul de consultare populară a ceea ce ar trebui să fie un referendum real. La urma urmei, însuși felul în care a fost masacrată legea a făcut-o deja. Referendumul este validat cu participarea a 30% dintre cei înscriși pe listele electorale (participarea diasporei rămîne o mare necunoscută) dacă voturile a 25% sunt valabil exprimate (4,72 milioane), iar decizia este luată cu votul a jumătate plus unu din voturile valide. Mai pe înțelesul poporului pesedist, o problemă clamată ca fiind de interes pentru toată națiunea poate fi tranșată după cum votează 12,5% dintre membrii ei (2,36 milioane). Așa populație, așa lege, prilej de a ne aminti că avem exact conducătorii pe care îi merităm.

 

Dintr-un alt punct de vedere este însă clar că organizarea referndumului este o reușită totală: abaterea  atenției publice de la problemele grave cu care se confruntă România. În plus se demonstrează grija actualei puteri pentru acea parte dezorientată a populației autohtone, din păcate tot mai majoritare, pe care se sprijină cei ce ne conduc. Mai departe, actuala majoritate parlamentară nu are niciun interes față de un anume rezultat, căci oricum el nu va duce la rezolvarea problemelor juridice ale lui Dragnea, singura problemă care îi preocupă cu adevărat. Despre familia tradițională sau netradițională nu le pasă nici cît negrul de sub unghiile Irinucăi Tănase. Referendumul este doar un instrument pervers de menținere captivă a acelei părți bigote și needucate a electoratului pe care se sprijină PSD. Ulterior PSD va arăta cum statul paralel și alte oculte se opun intențiilor sale nobile și va lăsa totul baltă, mulțumit că a mai făcut un pas în dezbinarea neamului și incitarea la ură, singura acțiune care i-a mai rămas la dispoziție pentru a subjuga un popor încă adormit în propria nimicnicie.

TAGS : referendum familie traditionala constitutie PSD guvernare
Comentarii
berceanu emil 2018-10-02
ptr. imbecilii care nu vor sa mearga la acest referendum, sau care merg, dar vor vota cu NU. ticalosia cu casatoria intre persoane de acelasi sex si, mai rau, acesti indivizi, odata casatoriti vor putea sa adopte copii, este o blasfemie la religia crestin ortodoxa. aceste tampenii NU au nicio legatura cu politica sau cu BORFASII din psd si alde. intrebare: daca, la o scoala sau gradinita, copilul acestor indivizi vor fi obligati sa vina cu parintii, se vor intreba copiii si profesorii si elevii, care e mama, care e tata!? va dati seama ce situatie ingrozitoare?
Un imbecil 2018-10-03
Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia. Acum te simți mai bine? Nu prea ai evoluat, dacă în acest secol mai gândești astfel.
altVasile 2018-10-01
„...avem datoria morală, dictată tocmai din respect pentru democrație, să lipsim de la acest vot, în încercarea de blocare prin mecanisme electorale a unui rău.”

Și răul în ce constă? În faptul că instituția căsătoriei dintre un bărbat și o femeie va fi apărată? Sau în faptul că se va împiedica intrarea României în rândul țărilor sodomite???

Camelian Propinatiu 2018-10-01
Toamna 2018. Orice protest incomod prin dimensiune poate fi dispersat cu infiltraţi şi gaze şi tunuri, ca la 10 august. După blocaj Realitatea TV, se pare că la cererea antenistă urmează anihilarea G4, Newsweek... poate şi filtrarea netului. Iar până în 2019-2020, controlul asupra justiţiei poate fi total. Atunci, Referendumul funcţionează ca un Exerciţiu de Fraudare a viitoarelor alegeri. Semnificativ e detaliul că nu se aplică metodele anti-fraudă de la parlamentare, refuzându-se activarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot (SIMPV): procentele se vor colecta fără camere video, fără înregistrarea votului.
Calinescu 2018-10-01
Locuiesc in UK din 1995. Voi veni special pentru referendum ca sa votez 'da'.
Felix 2018-10-01
Mda "concluzia unanimă a fost clară" : lobby-ul LGTB este contra referendumului. Sigur ca e unanima, numai ca bazinul nu e clar definit: unanima unde?
lmihai 2018-09-30
Sa stiti ca si Biserica romano-catolica subscrie la actiunile bisericii ortodoxe si a guvernantilor. Daca ar lasa pe pe credinciosi sa voteze confom constiintei ar fi parea mai aerisita, ei tot enumera cate biserici se inchid in tarile catolice, numarul de familii cu copiii, etc....
Cristian George NICOLAU 2018-09-30
Motiv de împăcare între opozanții actualei puteri - cei care cred și cei care nu cred în Dumnezeu: în mod paradoxal, TOȚI BARONII TRANSPARTINICI PIERD, DACĂ SE OBȚINE LA REFERENDUM O MAJORITATE VALIDĂ DE „DA”. Reproduc, scos din contextul ateu, dintr-un articol de la „Revista 22”:
« Dacă manevra actuală va ieși și referendumul va fi validat, atunci cînd se va trece la modificarea efectivă a legii fundamentale, va trebui inventat un motiv de nerespectare a rezultatului referendumului din 2009 cu 300 de parlamentari într-o singură cameră, respectiv a Deciziei nr. 682 din 27 iunie 2012 a CCR (din vremea în care această instituție își respecta statutul) care spune limpede că la prima modificare a Constituției exprimarea voinței populare va trebui aplicată.»
VĂ DAȚI SEAMA? ACTUALLA PUTERE VA FI ÎNTR-UN IMPAS JURIDIC. Să vedem cum se poate casa în 2018 o Hotărâre a CCR din 2012. Mai jos, link la articol - cu care eu nu sunt de acord în întregimea lui. Dar, cum se zice, „gura păcătosului” poate grăi mult adevăr, dacă i-a dat Dumnezeu, PRIN SOȚIA LUI, NU PRIN ADOPȚIE, o fiică de ispravă (citiți despre ea în articol).Așa să ne ajute Dumnezeu!
Ventidius 2018-10-01
Va imbatati cu apa rece, chestia cu referendum-ul din 2009 e trolela ieftina. Decizia nr. 682 a CC nu spune nimic de genul asta, nici clar nici neclar. Nu face nici o referire la faptul ca in cazul unei viitotoare revizuiri ar exista vreo conditionare. Spune doar ca daca parlamentul vrea sa modifice articolul din legea electorala referitor la nr. parlamentari, trebuie sa tina seama de referendumul respectiv, chiar daca acesta a fost doar consultativ, chiar daca teoretic poate ignora vointa poporului, mandatul sau nefiind unul expres. E indoielnic ca in componenta actuala CC ar mai sustine asa ceva, nu e obligata in nici un fel.
Daca CC ar fi avut vreo problema in acest sens ar fi cerut ca legea de revizuire sa contina respectivele modificari, atunci cand i-a verificat constitonalitatea. Cum nu a facut-o, e tradiv. Odata ce referendumul e validat modificarea constitutionala opereaza automat.
Roxana Postaru 2018-10-01
"VĂ DAȚI SEAMA? ACTUALLA PUTERE VA FI ÎNTR-UN IMPAS JURIDIC. Să vedem cum se poate casa în 2018 o Hotărâre a CCR din 2012. "....Oooo, atat de simplu. Daca va uitati putin la istoria ultimului an, veti vedea ca guvernul psd nu are nici o problema in a ignora legile, avizele CSM si deciziile CCR atunci cand nu le convin. Ma tem ca impasul juridic in acest caz nu conteaza. :-(
MIHAI 2 2018-09-30
Avand in vedere succesul strategic prin care l-am mentinut in viata pe Basescu in 2012,
solutia BOICOTULUI trebuie adoptata si la REFERENDUMUL acesta intucat ii putem
contabiliza la iluminati si pe cei circa 40% – 50% dintre votanti care
oricum nu au iesit niciodata la vot din motive de coma sociala profunda...sunt baza
noastra de nadejde la care ne putem raporta si cand castiga PSD ul cu 52 la suta si
noi ii putem combate ca pe bune i-au votat doar 9%

*
Nu siu totusi daca e bine sa descurajam ACTIVUL - autori plus postaci aferenti - lasand sa scape
in eter afirmatia conform careia de fapt numarul votantilor virtuali ai PSD ar fi in crestere...
...”acea parte dezorientata a populației autohtone, DIN PACATE TOT MAI MAJORITARE, pe care se sprijina cei ce ne conduc”
Cosmin 2018-09-29
AMIN...
Kikirichie 2018-09-29
Aveti mare grija, sunt doua referendumuri, obligatoriu pt cetatenii responsabili sa se prezinte si la cel din 6, si la cel din 7 octombrie! Apoi vor urma zile cu liniste, fara vaiere si suspine, copiii din orfelinate nu vor mai avea cosmaruri :)!
Amerlocu 2018-09-29
Ce facem a referendum? Mergem si votăm. Cine nu votează nu contează.

Asaltul LGBTQ asupra civilizației e tot mai violent. Acolo unde casatoria homo a devenit legală, educația homo în școlile de stat devine și e la fel de normală ca si cea sexuală. În Canada agersiunea asupra copiilor începe încă de la nivelul preșcolarilor pentru că ei sunt cei mai vulnerabili și mai ușor de îndoctrinat și imbecilizat. România are enorm de multe probleme, în mod cert educația homo nu-i lipsește.

Jupân Pretor o să aibă surpiza vieții când o să vadă prezența diasporei la vot și mai ales opțiunea pentru familia normală. Abia aștept să-i văd pe neomarxiști tânguindu-se ca Geoană după noaptea în care a fost președinte „Că uite dom'le ce ne face străinii!”

România va fi după încheierea sootelii cu referendumul a 8-a țară a UE în care oamenii ce nu și-au pierdut mințile decid să apere instituția caăstoriei modificând constituția.

Să nu uităm vorba lui Burke: „All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.” Așa că ne vedem la referendum ignorând orăcăielile chibiților isterici.
Alexandru Rubin 2018-09-29
14 țări europene au decis deja "introducerea în Constituție a unei forme de discriminare arbitrară și o inegalitate în drepturi, deci restrîngere de libertăți". De ce n-ar fi Romania a 15-a?
Flore 2018-09-29
EXCEPTIONAL articol!!! subscriu la toate argumentele!!!
Total 16 comments.
Recomandari
5411
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22