Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF„Ca prostu’“
2018-10-02
8
D-l Dragnea ar trebui să facă pasul „în lateral“ cerut în scrisoarea celebră a „dizidenților“ PSD. Ar fi, desigur, și spre binele nostru. Numai că domnia sa a declarat ferm că nu vrea „să iasă din politică și din viață ca prostu’“.

 

Fără îndoială, Liviu Dragnea are ceva din Ceaușescu sau din Stalin – chiar dacă împrejurările, din fericire, nu-i permit să se manifeste pe deplin ca atare. Are o mare capacitate de manipulare a oamenilor din partid, prin care reușește să lichideze opoziția internă și apoi să-i excludă pe opozanți unul câte unul. (Ce s-a întâmplat după CEx e o dovadă. „Răsculații“ au tăcut, unii, precum N. Bădălău, par a se fi cumințit de-a binelea. Se pare că amenințarea de a se găsi în afara partidului – și deci și a privilegiilor pe care acesta le oferă – i-a liniștit.) Mai presus de toate însă are o viziune paranoidă sau conspiraționistă asupra lumii, care, în ochii lui, explică totul și mai ales îi justifică propriile eșecuri.

 

Cum se știe, formule echivalente celei de „stat paralel“ au fost utilizate de Trump, de Putin, de Erdoǧan, de Netanyahu, de Orbán. La anumiți politicieni se vede însă „barba postișă“, adaosul, jocul actoricesc bine studiat și recomandat de consilierii politici. Se vede că nu cred ei înșiși în această invenție propagandistică. Nu și d-l Dragnea. Sentimentul meu este că el e convins că „e vânat“, după cum spune. De cine? De cine nu este? – ar fi o întrebare mai potrivită. A fost întâi Kövesi. A scăpat de ea. A fost Coldea. A plecat. Au apărut în schimb substituți: Augustin Lazăr, Cristina Tarcea și alți câțiva. Vor fi – pesemne – și ei înlăturați. Mai este Iohannis. Înlăturarea lui e mai dificilă și, de fapt, a devenit aproape imposibilă. Dar, chiar dacă ar fi înlăturat, putem fi siguri că inamicul „din umbră“ ar reveni la atac din alt punct. Deocamdată sunt oricum și alții – mulți și puternici: multinaționalele, care îi plătesc pe protestatari (și cărora trebuie să li se arunce un os, adică niște redevențe consistente, când vine vorba despre Legea offshore). Acum au scos capul și funcționarii din ministere care, din scrupul profesional, teamă sau indolență, chipurile „țin legile“, întârziind executarea „programului de guvernare“. Aici d-l Dragnea pesemne că regretă că nu-i poate direct împușca, acuzându-i de sabotaj, cum ar fi făcut Stalin, sau măcar trimite la „munca de jos“, cum ar fi făcut Ceaușescu. Dar „statul paralel“ este desigur dirijat „din extern“ – zice d-l Dragnea. De acolo au sosit protestatarii – pardon, „protestanții“, Dăncilă dixit – pe 10 august, care, vezi bine, erau drogați și aveau pregătire paramilitară, pe lângă bani ilegali. Ei au încercat să dea o lovitură de stat cu peturi și câteva pietre, anihilată oportun cu lacrimogene de jandarmii d-nei Dan. În general, străinătatea e de vină pentru toate necazurile: Uniunea Europeană, din cauza minciunilor debitate de „șobolanii“ domestici, amenință să treacă de la inocentul „urmărim cu îngrijorare“ la acțiuni contondente, numite „Articolul 7“. Degeaba d-na Dăncilă, expediată de urgență la Bruxelles, a explicat situația în mod competent, „așa cum i s-a spus“ șefului ei. Se pare că uneltirile „statului paralel“ triumfă mereu la Bruxelles sau la Washington. Nu-i întâmplător: pentru conștiința paranoidă, conspirația este ori universală, ori nu este deloc. Și cum a doua alternativă e nereală, așa cum oricine ar recunoaște-o, în mod logic rămâne valabilă cea dintâi.

 

Dar de unde știe Dragnea de aceste uneltiri? Spre deosebire de predecesorii săi comuniști, el încă nu controlează serviciile de informații. Atunci? „I s-a spus“ ori „s-a vehiculat în spațiul public“ (asta înseamnă Antena 3 sau RTV). „A fost informat“, de exemplu, despre cei patru „turiști“ de la Hilton care voiau să-l asasineze, dar n-a făcut plângere penală de frică să nu fie trădat. În SPP și STS n-are încredere. SRI și SIE îl induc în eroare. Tăriceanu, pe care l-a salvat și l-a făcut președinte al Senatului, se târguie. Tudorel Toader, proptit de Tăriceanu, face nazuri. Cică n-ar vrea să semneze cu mâna lui OUG cu grațierea și amnistia; iar recomandările pe care i le-a făcut cu privire la rezolvarea problemei „completului de cinci“ de la Înalta Curte care urmează să-l judece sunt trageri de timp. Pe scurt, „prietenii“ și aliații fie au trădat deja, pactizând cu dușmanul (ca d-na Firea), fie chiar în acest moment trădează, fie vor trăda cu siguranță în viitor. Până și blânda, cumintea d-nă Vasilica Viorica pare-se că ezită să semneze OUG respectivă! Răspunsul este să-i supravegheze pe actualii și pe viitorii trădători, fie și cu ajutorul unor „servicii private“, sau să se folosească intens de orice delațiune. Sau să-i dea afară, când poate.

 

Nu știm dacă d-l Dragnea a mai citit ceva în afara, desigur, programului de guvernare. Dar dacă l-ar fi citit pe Machiavelli, ar fi aflat (în Principele) că florentinul recomanda „principelui“ să-și lichideze toți inamicii dintr-o lovitură, nu pe rând. Acum e prea târziu pentru Dragnea și, apoi, oricum, metoda e învechită, căci pe vremea lui Machiavelli nu existau consilieri israelieni care să fi inventat „statul paralel“. De fapt, Machiavelli mai avea unele naivități: nu înțelesese că pentru conducătorii cu viziune paranoidă nu există „toți“ inamicii, din simplul motiv că numărul acestora este fără sfârșit sau el se reface continuu, precum capetele Hidrei din Lerna, oricât de multe ar fi fost tăiate.

 

Concluzia este una singură: spre binele său – pentru a nu mai avea coșmaruri, suspiciuni de trădare și de asasinat, spre a trăi liniștit și împăcat –, fie și pentru doar un an-doi, într-o celulă model, după care ar putea urma un autoexil prosper prin Brazilia – d-l Dragnea ar trebui să facă pasul „în lateral“ cerut în scrisoarea celebră a „dizidenților“ PSD. Ar fi, desigur, și spre binele nostru. Numai că domnia sa a declarat ferm că nu vrea „să iasă din politică și din viață ca prostu’“. Despre ieșirea din politică „ca prostu’“ nu știm multe și nici dacă, sau nu, o poate evita, având în vedere că nici mulți „deștepți“ n-au evitat-o. Însă în cealaltă privință lucrurile sunt clare și, ca atare, îi recomandăm resemnarea: fiindcă înaintea morții suntem cu toții niște proști. //

TAGS : dragnea CEx ceausescu stat paralel paranoic badalau coldea augustin lazar tarcea dancila stalin sabotaj
Comentarii
emil 2018-10-04
Condamnatul Dragnea ar trebui sa mearga cu blinata la puscarie si sa se culce cand toata Europa il face hoț iar mincinoasa Dancila sa explice Parlamentului European de ce au impartit Romania in doua state paralele formate din penali si antipenali, iar al treilea perpendicular format din jandarmii ce isi ataca propriul popor precum teroristii de la revolutie.
?????? 2018-10-04
V-ați asuma domnule Cornea libertățile unui "stat paralel" ? Deci, cu ce considerați că "ați sta paralel" , pentru a stabili un raport între libertăți și constrângeri, reflectat probabil și în "spațiul de memorie neocupat" ? Opinați că există și posibilitatea ca Liviu Dragnea să fi vrut să spună că nu ar dori să aibă mintea odihnită , la ieșirea din politică, deși ar mai fi și alte ziceri despre chestiune ?
?????? 2018-10-03
Opinați că individul Liviu Dragnea ar fi făcut aluzie la Mircea Geoană ?
MIHAI 2 2018-10-02
Am vazut sesiunea Comisiei Parlamentului European. A fost CANTAREA LUI SOROS cat cuprinde.
Dintr-o data emisiunile Realitatii Tv mi s-au parut fezabile , iar doamna Denise Rifai si domnul Rares Bogdan
niste analisti echilibrati si aproape echidistanti.
PSD ul a fost calcat in picioare de catre persoanele ciudate care au luat acolo cuvantul - mai putin o parte
dintre romani - iar Timermans a parut a fi un absolvent al Scolii de Securitate de la Baneasa cand a afirmat ca nu intelege cum pot incalca drepturile omului celebrele Protocoale.

Speranta moare totusi ultima - noi vom, fi la fel si peste un an - dar atunci Junker si Timermans vor fi plecat pe
drumul lui Baroso si al lui Viviane Reading , despre care mai auzim rar de tot , cum ca s-au bagat in afaceri dubioase,
desi acum 5 ani erau dumnezeii anticoruptiei romanesti.

Numai spun despre domnul care a afirmat ieri cu incredibil cinism ca era OK ca DNA ul sa-i poata strange
la discretie cu surubul pe judecatorii carora le repartizau dosarele
si ca e o restrangere a a independentei judecatorilor infiintarea Sectiei speciale
de cercetare a lor,
desi toata lumea - inclusiv CSM ul si Inalta Curte au avizat cu entuziasm infiintarea
acelei Sectii - ei bine si domnul in cauza va absenta la apel - nu la anul , ci peste cateva saptamani -
cand noi vom fi tot pe aici , neschimbati.

Noi si cartea lui Machiavelli
lmihai 2018-10-03
D-le n-ai inteles nimic din discursul lui TImmermans, absolut nimic!Tara a fost vanduta la mezat si d-ta ii plangi pe cei carora "li s-au inscenat procese'?! Pe ce lume esti?
nic 2018-10-03
Te-au trimis stapanii si aici ca sa faci propaganda pro analfabeti si pro coruptie, urat ai ajuns sa faci un ban!!
Si da, speranta moare ultima, si eu sper ca toti ticalosii, hotii si coruptii care trag tara asta in jos sa plateasca... precum Ficior, care tocmai a palit-o, si care a ajuns in spatele gratiilor dupa f multi ani, eh, asta ii doresc eu clicii lui dragnea, s-o ia pe urmele lui Ficior, dar mult mai repede, si, mai ales dupa ce dau inapoi si cu dobanda toate furaciunile pe care le-au facut!!!!
Romanul Verde 2018-10-02
Hopa, s-a schimbat strategia sau s-a angajat nou personal in subsolul de unde stim noi? Ati parasit forumul de la G4media? Dar stiu ca sunteti ocupati mai copii...totusi, mai rasfirati, mai rasfirati. Sa le spuneti sa va explice ce inseamna expresia asta.
mike 2018-10-02
@MIHAI 2 ce vrei sa spui, ca pana acum am trait intr-o minciuna europeana, ca ni s-a vandut o "galusca" pe care am inghitit-o fara sa intrebam, ca aceste state din est, care nu era pregatite pentru aderarea la UE, au fost "mituite" cu fonduri europene pentru a fi tinute artificial in UE si pentru ca UE sa devina mai mare si mai puternica? Nu prea cred asta, stii de ce, pentru ca mai existau pe acolo si americanii cu NATO al lor care "vegheau" asupra Europei ca sa n-o ia razna din nou , la fel ca in 39. Americanii doreau in UE democratie si stat de drept autentice, fara influente din fostul spatiu sovietic. Iata ca de cativa ani, de cand SUA si-au luat mainile de pe UE, aceasta Uniune o ia la vale si se transforma in ceva urat, nemaifiind in stare sa tina impreuna statele membre.

Total 8 comments.
Recomandari
4084
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22