Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Dragnea vrea blocarea completului de judecată care l-ar putea condamna definitiv la închisoare
Redacția - - - -
2018-10-10
Actualitate Interna
5

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut Curții de Apel București să anuleze decizia Colegiului de Conducere al Curții Supreme prin care s-a stabilit modul în care se constituie completele de cinci judecători și suspendarea acestei decizii până la pronunțarea instanței.

 

 

Miza este dată de procesul în care președintele PSD Liviu Dragnea a fost condamant în primă instanță de Curtea Supremă la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive. 

 

Apelul, pe care și Dragnea și DNA l-au făcut la decizia ÎCCJ, este judecat de un complet de cinci judecători ales după prevederile legale dinainte modificării în parlament a legilor Justiției. 

 

Dragnea a dat în judecată Curtea Supremă cu trei zile înainte de primul termen la apelul pe care l-a făcut sentinței prin care a fost condamnat în primă instanță.

 

Dacă instanța acceptă cererea lui Dragnea, procesul de la Curtea Supremă ar putea fi suspendat până la pronunțarea Curții de Apel.

 

Un caz similar este cel in care a fost suspendat regulamentul in cazul concursului de ocupare a functiilor de conducere din cadrul Inspectiei Judiciare, au explicat surse din magistratura pentru Ziare.com.

 

Dragnea este nemulțumit de componența completului în care i se va judeca apelul și spune că ar trebui aplicată legea care a fost între timp adoptată cu privire la organizarea judiciară și care stabileșete alt algoritm de întocmire a completelor de judecată decât cel în baza căruia a fost întocmit cel care îl va judeca. 

 

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară, modificată în parlament de PSD-ALDE cu sprijinul UDMR. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători și că toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

 

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a anunţat la acel moment că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii - pe care parlamentarii le-au făcut uitate în noua lege - în cazul formării completelor de 5 judecatori aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor, pentru că legea nu se aplică retroactiv. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

 

Ce cere Liviu Dragnea

 

Ziare.com a studiat cererea de chemare in judecata depusa de Liviu Dragnea la Curtea de Apel Bucuresti. El cere:

 

- Anularea in parte a hotararii de colegiu a ICCJ - este vorba de partea care priveste compunerea completelor de 5 judecatori.

- Obligarea ICCJ si a Colegiului de Conducere al ICCJ de a adopta o noua hotarare de colegiu, "in acord cu dispozitiile legale si cu limitele de competenta stabilite prin Constitutia Romaniei".

- Suspendarea hotararii de colegiu, in ceea ce priveste compunerea completelor de 5 judecatori, pana la solutionarea acestui dosar.

- Sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara. CCR ar trebui sa decida, potrivit liderului PSD, daca constituirea acestor complete se face "la inceputul fiecarui an" - asa cum este in lege - sau daca se face cand survine o modificare legislativa cu aplicare imediata, "iar evenimentul legislativ este plasat, temporal, pe parcursul anului si nu la inceputul sau sfarsitul acestuia".

- Plata cheltuielilor de judecata.

 

Cererea de chemare in judecata a lui Liviu Dragnea are 18 pagini. El a mai depus doua hotarari ale colegiului de conducere, 88 si 89 din 2018, plangerea prealabila si dovada achitarii taxei de timbru de 50 de lei.

 

Textul solicitării depuse la Curtea de Apel seamănă izbitor, ca argumentație, cu textul prin care premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională împotriva Curții Supreme. 

 

 

articolul integral în Ziare.com

TAGS : dragnea psd curtea suprema
Comentarii
Todirel CĂLUGĂRIȚA 2018-10-12
Dosarul nr. 7249/2/2018 e pe rolul Secției de contencios administrativ... E dreptul lui să formuleze o astfel de cerere - de anulare a Hotărârii de Colegiu nr. 89/2018. Dar, se pare că nu a așteptat răspunsul la plângerea prealabilă - așa că acțiunea e pematur introdusă, deci va fi respinsă!
BASCA 2018-10-11
Trebuia sa apara un Liviu Dragnea ca sa vedem cum stam cu Justitia in tara asta,e tare sau e moale, pusa pe prins doar gainari.
nidru 2018-10-10
Dragnea fi om de onoare,fi un model pentru popor,nu avea teama, nu te ascunde,ai furat si mintit mult deci cu pieptul inainte si fruntea sus mergi la puscarie !
Nicolescu Marius 2018-10-10
Dar cine este, oare, acest Liviu Nicolae Dragnea? E vreun Dumnezeu al românilor? Omul acesta și-a pierdut mințile. Până când crede că-i vor mai ieși toate zarurile acestui barbut cu poporul român?
horatiu 2018-10-10
este ceea ce nici unul din noi nu poate ... sa inrtoarca roata istoriei ...
Total 5 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2827
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22