Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Frans Timmermans intră în cursa electorală pentru funcția de președinte al CE
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-10-11
International
2

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a confirmat miercuri că va intra în cursa pentru a deveni candidatul socialiştilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, scriu agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

 

 

După ce în presă apăruseră relatări despre această candidatură, Timmermans a dat miercuri o declaraţie în oraşul său natal din Olanda, unde a confirmat că va intra în cursă cu speranţa că va reuşi să desfăşoare "o companie frumoasă şi optimistă" pentru apărarea Uniunii Europene.

 

Potrivit publicaţiei Politico.eu, lidera Partidului Social-Democrat german (SPD), Andrea Nahles, şi-a declarat susţinerea pentru ca Timmermans să devină candidatul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) la alegerile europene din mai 2019.

 

De asemenea, trei oficiali ai Parlamentului European au declarat aceleiaşi publicaţii că Timmermans, care este membru al Partidului Laburist olandez (PvdA), a obţinut sprijin suficient din partea altor formaţiuni afiliate la PES pentru a deveni Spitzenkandidat - candidatul cap de listă al fiecărui grup politic din Parlamentul European şi care va fi de asemenea candidatul respectivului grup pentru preşedinţia Comisiei Europene. Pentru a fi nominalizat Spitzenkandidat, candidatul trebuie să fie sprijinit de partidul său naţional şi de alte opt formaţiuni membre ale PES.

 

În luna septembrie, un alt vicepreşedinte al CE, slovacul Maros Sefcovic, a anunţat că se înscrie în cursa pentru obţinerea candidaturii PES la şefia Comisiei Europene. Numele candidatului PES va fi decis prin vot în luna decembrie, în cadrul unui congres care va avea loc la Lisabona.

 

Însă deocamdată nu este clar ce şanse au socialiştii europeni să obţină după europarlamentare postul ocupat în prezent de Jean-Claude Juncker, în condiţiile în care alegerile şi sondajele efectuate în numeroase ţări europene arată că socialiştii au pierdut teren, adesea în favoarea formaţiunilor de orientare naţionalist-conservatoare, iar acelaşi post este dorit şi de popularii europeni, din partea cărora au intrat deocamdată în cursa internă liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi fostul premier finlandez Alexander Stubb

TAGS : comisia europeana frans timmermans alegeri presedinte ce
Comentarii
?????? 2018-10-12
Ați zice că în Europa, politicienii tineri valoroși sunt destul de rari ?
?????? 2018-10-12
La o astfel de vârstă; cursă electorală ?
Total 2 comments.
Mai multe din International
528
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22