12 șefi de Curți de Apel condamnă așa-zise „presiuni” ale ministrului Justiției

Redactia | 12.05.2021

12 președinți de Curți de Apel din țară au publicat o scrisoare deschisă în care ”condamnă ferm presiunile inadminisbile pe care Ministrul Justiției, Stelian Ion”.

Pe aceeași temă

12 președinți de Curți de Apel din țară au publicat o scrisoare deschisă în care ”condamnă ferm presiunile inadminisbile pe care Ministrul Justiției, Stelian Ion, le face pentru ca hotărâri judecătorești definitive să nu fie puse în executare și își exprimă solidaritatea deplină cu președintele Curții de Apel Timișoara, față de răspunsul revoltător transmis acestuia”, potrivit scrisorii deschise publicate pe site-ul Curții de Apel Cluj.

Ministrul Justiției amenință pur și simplu cu răspunderea penală un președinte al curții de apel dintr-o țară membră a Uniunii Europene pentru că a îndrăznit să informeze ordonatorul principal de credite despre obligațiile ce îi revin în temeiul unor hotărâri judecătorești executorii de drept”, se arată în scrisoarea celor 12 șefi de instanțe.

Președinții curților de apel se referă la circulara semnată de secretarul de stat din Ministerul Justiției, Alex Dumitriu, cunoscut mai degrabă ca fost avocat al fraților Micula și participant la emisiunea ”Vara Ispitelor”. Acesta i-a trimis președintelui Curții de Apel Timișoara, Mircea Crețu, o adresă în care spune că ministerul nu are fonduri pentru plata drepturilor salariale câștigate în instanță de grefieri și îi atrage atenția că nerespectarea articolelor 4 alineatele 2 și 3 din legea 500/2002 privind finanțele publice ”se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Președintele Curții de Apel Timișoara a declarat însă că nu se simte amenințat de Ministerul Justiției.

ste de precizat, în context, și faptul că cei 12 șefi de curți de apel care au semnat scrisoarea deschisă împotriva ministrului Justiției Stelian Ion sunt numiți de Secția de judecători a CSM, dominată de fosta șefă a Consiliului, Lia Savonea.

Printre semnatari se numără Dana Gârbovan, șefa CA Cluj, nominalizată pentru portofoliul Justiției în Guvernul Dăncilă, Andreea Ciucă, șefa CA Mureș, o judecătoare arestată pe vremea lui Năstase de fostul PNA pentru acuzații de corupție, dar achitată, și Marius Epure, șeful CA Constanța, un judecător care a l-a achitat pe Radu Mazăre în ultimul proces de corupție, deși acesta primise la fond 6 ani și 6 luni de detenție efectivă.

Pe de altă parte, președintele Curții de Apel Timișoara a transmis presei că nu s-a simțit amenințat de adresa Ministerului Justiției, în contextul în care secretarul de stat din MJ Alex Dumitriu i-a transmis că riscă închisoarea dacă emite acte administrative privind drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătorești, dar pentru care nu au fost alocate fonduri în bugetul pe 2021.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22