13 țări din UE, printre care și România, cer Comisiei Europene plafonarea prețului gazelor naturale

L. G. | 28.09.2022

Reprezentanții a 13 țări din Uniunea Europeană au semnat un document în care cer Comisiei Europene rezolvarea unei probleme stringente: prețul imens pentru gazul metan, scrie Politico.

Pe aceeași temă

„Criza energetică (...) provoacă acum presiuni inflaționiste insuportabile care ne lovesc puternic gospodăriile și afacerile. Trebuie să abordăm cea mai serioasă problemă dintre toate: prețul cu ridicata al gazelor naturale”, scrie în documentul citat de Politico.

Scrisoarea a fost trimisă comisarului pentru energie Kadri Simson, în contextul în care miniștrii energiei din UE se vor întâlni din nou săptămâna aceasta pentru a încerca să ajungă la un consens în problema prețului ridicat al gazului metan.

Scrisoarea, semnată de Italia, Spania, Polonia, Grecia, Belgia, Malta, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Croația și România, invită Comisia să prezinte o propunere pe care miniștrii să o discute vineri și să o transforme în inițiativă legislativă oficială.

Europenii plătesc în prezent mai mult decât oricine altcineva din lume pentru gaze naturale – prețurile spot sunt de 6-10 ori mai mari decât cele din SUA și de peste dublu față de cele din Asia.

Liderii și diplomații din cele 13 țări susțin că nu există niciun motiv pentru care UE ar trebui să plătească mai mult pentru transporturile de GNL – din SUA, Rusia și Orientul Mijlociu – decât clienții asiatici.

Susținătorii ideii de plafonare nu cer o simplă limită de preț, ci mai degrabă o „plafon de preț dinamic” – stabilind o limită care rămâne întotdeauna puțin peste ceea ce plătesc alți importatori, astfel încât să existe permanent un stimulent pentru vânzarea GNL în Europa.

Cu un plafon de preț, importatorii din UE ar fi plătit luna aceasta 155 euro per MWh, peste prețurile asiatice de 150 euro, dar cu mult mai mici decât cei 300 euro per MWh, sau chiar mai mult, pe care importatorii din UE au fost nevoiți să îi plătească până acum.

Există opoziție față de idee în rândul unor țări membre - Țările de Jos și Ungaria se opun, în timp ce altele, precum Danemarca, vorbesc de securitatea aprovizionării, au spus diplomații. La anteriorul Consiliului Energetic de la începutul septembrie, 15 țări au susținut ideea, deși mai puține au semnat scrisoarea de luni, 26 septembrie.

„Presupun că multe țări sunt, de asemenea, îngrijorate de securitatea aprovizionării din Rusia”, a spus un înalt diplomat al UE, care a adăugat că există „și îngrijorări cu privire la furnizorii prieteni precum SUA, Norvegia, dar și Algeria, Azerbaidjan”.

Contractele futures pe gaze pe hub-ul olandez TTF, punctul de referință al UE, au continuat, de asemenea, să scadă, eliminând o parte din argumentele pentru plafonarea prețului gazului.

Prețurile au atins luni, 26 septembrie, un minim de 169 de euro pe megawat-oră, în scădere de la un vârf de 347 de euro pe MWh la sfârșitul lunii august.

Impunerea unui plafon de preț „dincolo de furnizorii din Rusia ar fi o adevărată provocare”, a declarat Murray Douglas, analist senior la Wood Mackenzie, citat de Politico, acesta adăugând că UE ar trebui să ofere furnizorilor săi de energie „ceva relativ convingător”, cum ar fi un plafon de preț sau cumpărături pe termen mai lung, acorduri pentru a-i determina să accepte propunerea.

Vorbind despre o propunere de plafonare a prețului importurilor de gaze din UE, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus: „Lucrăm la o serie de măsuri suplimentare pentru a aborda prețurile ridicate la energie... Acestea vor fi prezentate în timp util”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22