2 milioane de americani cer Colegiului Electoral s-o voteze pe Hillary Clinton

Dora Vulcan | 11.11.2016

In mai putin de 24 de ore, o petitie online prin care se cere Colegiului Electoral sa o aleaga pe Hillary Clinton in locul lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite a adunat peste 2 milioane de semnaturi.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Dl Trump este nepotrivit sa serveasca" in functia de presedinte, sustine petitia.

 

 

"El gaseste tapi ispasitori prea multi americani si impulsivitatea lui, agresiunea, minciuna, recunoasterea unor antecedente de agresiune sexuala si lipsa totala de experienta il fac un pericol pentru Republica", se arata in petitia citata de agentia MIA.

 

 

"Secretarul Clinton a castigat votul popular si ar trebui sa fie presedinte", se mai spune in petitie. "Singurul motiv pentru care Trump 'a castigat' este din cauza Colegiului Electoral. Dar Colegiul Electoral ar putea da, de fapt, Casei Alba pe celalalt candidat. De ce sa nu folosim aceasta cea mai nedemocratica dintre institutiile noastre pentru a asigura un rezultat democratic?".

 

 

 

19 decembrie, ziua decisiva

 

 

Dupa cum explica petitia, in ciuda faptului ca Hillary Clinton a adunat mai multe sufragii de la cetateni, Trump are mai multe voturi electorale.

 

Dar, din punct de vedere tehnic, Colegiul Electoral nu voteaza pana in 19 decembrie si electorii au puterea de a o alege pe Clinton in loc de Trump.

 

Mai exact, cei care au semnat petitia cer unor electori sa voteze impotriva a ceea ce a ales majoritatea in statele lor, in scopul de a o scoate pe Clinton castigatoare.

 

Dar, chiar daca petitia isi atinge obiectivul de trei milioane de semnaturi, este foarte putin probabil ca acest Colegiu Electoral o va vota pe Clinton.

 

Din punct de vedere istoric, 99% dintre electori in Colegiul Electoral "au votat asa cum au promis" si cei care nu au facut-o nu au influentat niciodata alegerile.

 

Dupa cum explica Independent Review Journal, "ultima oara cand un elector a votat impotriva angajamentului sau a fost in 2004, cand un singur elector a votat pentru colegul in cursa al lui John Kerry, John Edwards, in loc de Kerry. Votul lui, la fel ca voturile oricarui alt elector infidel in istoria americana, nu a avut niciun efect asupra rezultatului alegerilor".  

 

 

La votul popular, Trump a obtinut mai putin decat Clinton

 

 

 Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA, avand sustinerea a 279 de electori. Pentru a obtine victoria, el avea nevoie de cel putin 270 de electori din cele 50 de state americane plus Washington, D.C.. Hillary Clinton a castigat doar 228 electori.

 

 

Insa, la votul popular, Clinton este tot mai clar ca a iesit invingatoare, chiar daca datele sunt inca preliminare. Mai exact, Clinton avea vineri (la 16:00, ora Romaniei) un avans de 395.595 de voturi, arata datele prezentate de CNN Mentionam ca la aceste alegeri si-au exprimat optiunea peste 120 de milioane de cetateni americani.

 

 

Fiecare stat are un numar diferit de electori, egal cu numarul de reprezentanti ai statului respectiv in Senat si Camera Reprezentantilor. In total sunt 538 de electori.

 

 

Votul electorilor va avea loc in acest an in 19 decembrie. Desi, in principiu, votul electorilor ar trebui sa coincida cu votul popular majoritar stabilit pentru fiecare stat in parte (majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi electorii care isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv), au existat trei cazuri in istoria SUA in care electorii au decis sa voteze altfel.

 

In cele mai multe dintre state, mai exact in 35 si in Washington, D.C., numararea voturilor s-a incheiat. Au mai ramas 15 state sa anunte rezultatele finale. Potrivit datelor de pana acum, Donald Trump a iesit castigator in 30 de state, iar Hillary Clinton in 20 si in Washington, D.C.

 

 

Dupa anuntarea rezultatelor, Donald Trump a sustinut si primul discurs in care a facut un apel catre americani sa fie "un popor unit" si a promis ca impreuna vor reconstrui America si visul american.

 

 

Miercuri seara, Hillary Clinton a sustinut primul discurs dupa ce a pierdut presedintia Statelor Unite in fata lui Donald Trump. Ea a inceput discursrul spunand ca l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie si ca spera sa poata lucra impreuna "pentru binele Americii": "Voi crede mereu in America".

 

O analiza a electoratului arata ca Clinton a fost preferata minoritatilor, dar nu de ajuns cat sa ajunga presedinte. Ea a obtinut 65% dintre voturile hispanicilor, in timp ce Donald Trump a castigat 29%. De asemenea, 88% dintre alegatorii de culoare au sustinut-o pe democrata si 8% care au votat pentru republican.

 

 

Evidenta pe state, procente in votul popular si electori

 

 

Alabama - S-au numarat toate voturile in acest stat, iar Donald Trump se afla pe primul loc, cu 62,9%. Hillary Clinton are 34,6%. In Alabama sunt 9 electori.

 

Alaska - S-au numarat pana acum 99% dintre sufragii. Donald Trump este pe primul loc cu 52,9%, in timp ce Hillary Clinton a obtinut 37,7%. Alaska are 3 electori.

 

Arizona - Au fost numarate toate voturile, iar Donald Trump a iesit castigator cu 49,6%. Hillary Clinton are 45,3%. In Arizona sunt 11 electori.

 

Arkansas - Donald Trump a castigat cu 60,4%, in timp ce Hillary Clinton are 33,8%, arata rezultatele finale, dupa numararea tuturor voturilor. In Arkansas sunt 6 electori.

 

California - Hillary Clinton a castigat in acest stat foarte important, ce are 55 de electori, arata rezultatele finale. A obtinut 61,5% din voturi, iar Donald Trump are 33,3%.

 

Carolina de Nord - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump a fost declarat castigator cu 50,5%. Hillary Clinton a obtinut 46,7%. Initial, dupa numararea primelor voturi, democrata s-a aflat pe primul loc. Carolina de Nord are 5 electori.

 

Carolina de Sud - Numararea tuturor voturilor s-a incheiat, Donald Trump fiind desemnat castigator cu 55,6% din voturi. Contracandidata sa, Hillary Clinton, are 40%. In Carolina de Sud sunt 9 electori.

 

Colorado - Hillary Clinton a fost desemnata castigatoare, dupa numararea tuturor voturilor, cu 46,9%. Donald Trump se afla pe locul doi, avand 44,8%. Colorado are 9 electori.

 

Connecticut - S-au numarat 96% din voturi si pe primul loc in acest moment se afla Hillary Clinton cu 54% din voturi. Donald Trump are 41,6%. In Connecticut sunt 7 electori.

 

Dakota de Nord - Toate voturile au fost numarate. 64,1% dintre sufragii au fost obtinute de Donald Trump, aflandu-se pe primul loc. Contracandidata sa, Hillary Clinton, are 27,8% din voturi. In Dakota de Nord sunt 3 electori.

 

Dakota de Sud - Dupa numararea a 100% dintre voturi, Donald Trump a obtinut 61,5% si se afla pe primul loc, iar Hillary Clinton are 31,7%. Dakota de Sud are 3 electori.

 

Delaware - S-a incheiat numararea voturilor. Hillary Clinton a obtinut 53,4% dintre sufragii si se afla pe primul loc, iar Donald Trump are 41,9%. In Delaware sunt 3 electori.

 

Florida - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump a iesit invingator cu 49,1% din voturi. Hillary Clinton a obtinut 47,7%. Florida este un stat foarte important, avand 29 de electori.

 

Georgia - S-au numarat toate voturile din acest stat. Donald Trump a castigat cu 51,4%, iar Hillary Clinton are 45,5%. In Georgia sunt 16 electori.

 

Hawaii - Dupa numararea tuturor voturilor, Hillary Clinton conduce cu 62,3%, in timp ce Donald Trump are 30,1%. In Hawaii sunt 4 electori.

 

Idaho - S-a incheiat numararea tuturor voturilor, Donald Trump fiind declarat castigator. El a obtinut 59,2% dintre sufragii, in timp ce Hillary Clinton are doar 27,6%. In Idaho sunt 4 electori.

 

Illinois - Hillary Clinton conduce dupa numararea a 99% din voturi cu 55,4%. Contracandidatul sau, Donald Trump, are 39,4%. In Illinois sunt 20 de electori.

 

Indiana - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump a obtinut 57,2% din voturi. Rivala sa democrata, Hillary Clinton, a obtinut 37,9% dintre voturi. Indiana are 11 electori.

 

Iowa - S-au numarat 99% din voturi. Pana in acest moment Donald Trump conduce cu 51,8%, iar Hillary Clinton are 42,4%. In Iowa sunt 6 electori.

 

Kansas - S-au numarat 99% din voturi, iar Donald Trump conduce cu 57,2%. Hillary Clinton are momentan 36,1%. Kansas are 6 alectori.

 

Kentucky - Au fost numarate toate voturile. Donald Trump a obtinut 62,5%, iar rivala sa democrata, Hillary Clinton, a obtinut 32,7% din sufragii. In Kentucky sunt 8 electori.

 

Louisiana - S-a incheiat numararea voturilor, iar Donald Trump se afla pe prima pozitie cu 68,1% din voturi. Hillary Clinton ocupa pozitia secunda cu 38,4% din voturi. Louisiana are 8 electori.

 

Maine - Au fost numarate toate voturile, iar Hillary Clinton a castigat cu 47,9%. Donald Trump are 45,2%. Sunt 4 electori in Maine.

 

Maryland - Au fost numarate aproape toate voturile, mai exact 99%. Hillary Clinton se afla pe prima pozitie, cu 60,5%, iar Donald Trump are 35,3%. In Maryland sunt 10 electori.

 

Massachusetts - Hillary Clinton a castigat in acest stat, cu 60,8%, arata rezultatele finale. Donald Trump, aflat pe locul doi, a obtinut 33,5%. Massachusetts are 11 electori.

 

Michigan - Donald Trump are 47,6% in acest stat dupa numararea a 100% dintre sufragii, iar Hillary Clinton a obtinut 47,3%. Michigan are 16 electori.

 

Minnesota - Hillary Clinton se afla pe primul loc, cu 46,8% din voturi, insa Donald Trump se afla la o distanta foarte mica, avand 45,4%, dupa numararea tuturor sufragiilor. In Minnesota sunt 10 electori.

 

Mississippi - Au fost numarate toate voturile, iar Donald Trump a fost declarat castigator cu 58,3%. Contracandidata sa, Hillary Clinton, are 39,8%. Mississipi are 6 electori.

 

Missouri - S-au numarat 99% din voturi. Daca initial Hillary Clinton conducea in acest stat, Donald Trump se afla acum pe primul loc cu 57,1% din voturi. Hillary Clinton a obtinut 38%. In Missouri sunt 10 electori.

 

Montana - Toate voturile au fost numarate. Donald Trump a castigat cu 56,5%, in timp ce Hillary Clinton a obtinut 36%. Montana are 3 electori.

 

Nebraska - Donald Trump se afla pe primul loc, cu 60,3%, iar Hillary Clinton are 34%, dupa numararea tuturor voturilor. In Nebraska sunt 5 electori.

 

Nevada - Dupa ce toate voturile au fost numarate, Hillary Clinton se afla pe primul loc cu 47,9%, iar Donald Trump are 45,5%. Nevada are 6 electori.

 

New Hampshire - S-au numarat toate voturile. Hillary Clinton a obtinut 48% dintre sufragii, in timp ce Donald Trump are 47%. In New Hampshire sunt 4 electori.

 

New Jersey - S-au numarat 99% din voturi, iar Hillary Clinton conduce cu 54,9%. Contracandidatul sau, Donald Trump, are 41,9%. Sunt 14 electori in New Jersey.

 

New Mexico - Hillary Clinton se afla pe primul loc, cu 48,5% din voturi, dupa anuntarea rezultatelor finale. Donald Trump este pe locul doi cu 40% din voturi. New Mexico are 5 electori.

 

New York - Hillary Clinton se afla pe prima pozitie, cu 58,9%, potrivit rezultatelor dupa numararea a 99% dintre voturi. Donald Trump are doar 37,4%. New York are 29 de electori.

 

Ohio - S-au numarat toate voturile si Donald Trump a iesit castigator cu 52,1% dintre sufragii. Hillary Clinton a obtinut 43,5% din voturi. Ohio are 18 electori.

 

Oklahoma - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump a fost declarat castigator cu 66,9% din voturi. Hillary Clinton are 28,9%. In Oklahoma sunt 7 electori.

 

Oregon - S-au numarat 99% din voturi, iar Hillary Clinton se afla pe prima pozitie, cu 51,5%. Contracandidatul sau, Donald Trump, are 41,4%. In Oregon se afla 7 electori.

 

Pennsylvania - S-au numarat 99% din voturi iar Donald Trump se afla pe primul loc cu 48,9%, iar Hillary Clinton se afla la o distanta foarte mica, avand 47,6%. Initlial, Hillary Clinton a condus in acest stat cu 80,3% din voturi. Pennsylvania are 20 de electori.

 

Rhode Island - Au fost numarate 100% din voturi, iar Hillary Clinton se afla pe prima pozitie cu 54,9%. Donald Trump are 40,3%. Rhode Island are 4 electori.

 

Tennessee - Toate voturile au fost numarate. Donald Trump conduce cu 61,1%, in timp ce Hillary Clinton are 34,9%. Tennessee are 11 electori.

 

Texas - Donald Trump conduce dupa numararea a 99% din voturi. Republicanul a obtinut 52,6%, in timp ce Hillary Clinton are 43,4% din voturi. Texas are 38 de electori.

 

Utah - S-au numarat 78% dintre voturi, iar in acest moment Donald Trump are 46,8%. In schimb, Hillary Clinton a obtinut 27,8%. Utah are 6 electori.

 

Vermont - S-au numarat toate voturile, iar Hillary Clinton conduce cu 61,1%. Donald Trump se afla pe locul doi cu 32,6%. Vermont are 3 electori.

 

Virginia - Dupa numararea a 99% din voturi, Hillary Clinton se afla pe primul loc cu 49,7%. Donald Trump a obtinut 45%. Virginia are 13 electori.

 

Virginia de Vest - S-au numarat 100% din voturi, iar Donald Trump conduce cu 68,7%, iar Hillary Clinton are 26,5%. Virginia de Vest are 5 electori.

 

Washington - Au fost numarate 72% dintre voturi, iar Hillary Clinton a obtinut 55,6%, in timp ce Donald Trump are 38,1%. In Washington sunt 12 electori.

 

Washington, D.C - Au fost numarate toate voturile, iar Hillary Clinton a obtinut 92,8%, in timp ce Donald Trump are 4,1%. In Washington, D.C. sunt 3 electori. Desi Washington, D.C este orasul capitala a SUA se ia in considerare ca stat separat.

 

Wisconsin - Donald Trump a castigat in acest stat, arata rezultatele finale, cu cu 47,9%, in timp ce Hillary Clinton are 46,9%. Wisconsin are 10 electori.

 

Wyoming - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump este pe primul loc cu 70,1%. Hillary Clinton are doar 22,5%. In Wyoming sunt 3 electori.

 

 

 

 

Sistemul american electora: vot indirect: vot popular +  vot de electori

 

Votul pentru alegerea presedintelui SUA este un vot indirect. Mai intai are loc votul popular, al cetatenilor, dupa care electorii desemnati in fiecare stat voteaza presedintele SUA.

 

Anul acesta, exprimarea votului popular s-a incheiat pe 8 noiembrie. Majoritatea optiunilor de vot ale cetatenilor determina castigatorul intr-un stat, iar electorii alesi din fiecare stat vor vota, in principiu, asa cum au decis majoritatea cetatenilor din acel stat.

 

Fiecare stat are un numar diferit de electori, egal cu numarul de reprezentanti ai statului respectiv in Senat si Camera Reprezentantilor. In total sunt 538 de electori (care formeaza Colegiul Elector), iar candidatul care castiga majoritatea absoluta a voturilor electorilor, 270 de voturi, este desemnat presedintele SUA.

 

Votul electorilor va avea loc in acest an in 19 decembrie. Desi, in principiu, votul electorilor ar trebui sa coincida cu votul popular majoritar stabilit pentru fiecare stat in parte (majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi electorii care isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv), au existat trei cazuri in istoria SUA in care electorii au decis sa voteze altfel.

 

La inceputul lunii ianuarie, presedintele Senatului va deschide rezultatul votului Colegiului Elector si il va citi in plenul sedintei comune a Camerei Reprezentantilor si a Senatului. Candidatul care reuseste sa stranga 270 de voturi de la electori va deveni presedintele SUA.

 

In cazul in care niciun candidat nu obtine minimul necesar de 270 de voturi, atunci Camera Rerezentantilor decide prin vot cine va fi presedintele SUA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22