22 VĂ RECOMANDĂ: Posteritate fără Shakespeare

Fara Autor | 18.01.2011

Pe aceeași temă

Fiecare epocă are simbolurile ei. Anii 90 au stat sub semnul unui best seller – Ciocnirea civilizaţiilor. Imaginarul  primului deceniu al secolului XXI are toate şansele să stea sub semnul literaturii declinului. Teza e simplă: „vârsta de aur“ a influenţei SUA s-a cam sfârşit. Până nu de mult ne aflam într-o lume în care orice top era dominat de America. Mai ales după căderea Zidului Berlinului, Washingtonul devenise cuprins de o atmosferă triumfalistă, de beţia confortului unipolar, de iluzia überpotenţei: „Era o atmosferă de tipul - ei bine, iată-ne în al nouălea cer şi nu avem de gând să mai plecăm vreodată de aici.

Există desigur un lucru care se cheamă istorie, dar istoria este ceva neplăcut ce li se întâmplă doar altora“ (A. Toynbee). Acum semnele ascensiunii „restului“ devin tot mai vizibile: cele mai înalte clădiri din lume se află în Taipei şi Dubai; cel mai mare mall din lume este în Beijing; cea mai mare industrie a filmului nu mai este Hollywoodul, ci Bollywoodul. Iată doar câteva dintre secvenţele „peliculei“ semnate de Fareed Zakaria şi care ne oferă spectacolul în slow-motion al declinului: încet, încet, America parcă a devenit o „superputere frugală“, prăfuită. Un uriaş înlănţuit de credite şi datorii. Cât de antic pare astăzi sfatul bătrânului Ike (eroul Normandiei) cu a sa obsesie pentru echilibru. „Cum ne îndreptăm spre viitor  trebuie să evităm impulsul de a trăi doar pentru astăzi, jefuind, pentru confortul nostru, resursele preţioase ale generaţiilor de mâine. Nu putem ipoteca viitorul nepoţilor noştri fără a risca şi moştenirea lor sprirituală şi politică.“ Perceput astăzi, viitorul Americii pare să fie bântuit de „fantoma insolvenţei“.

Cum va arăta lumea de mâine? Imaginaţi-vă o trupă itinerantă de actori care interpretează Shakespeare în India postcolonială. Consumat cu aviditate până nu de mult, numeroase şcoli şi teatre care le solicitaseră serviciile îşi pierd treptat interesul. În India postbritanică, nimeni nu mai este interesat de Shakespeare. „Cultura urmează puterea“... zilei.

// FAREED ZAKARIA
// Lumea postamericană
// Polirom, 2009

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22