56 de magistraţi din 7.300 o susţin pe judecătoarea Gabriela Baltag, cea care a atacat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ

P.c. | 05.06.2015

Pe aceeași temă

56 de magistraţi din 7.300 cati sunt in Romania, o susţin pe judecătoarea Gabriela Baltag, cercetată de Inspecţia Judiciară (IJ) pentru atacuri nelegale la adresa Liviei Stanciu, președinta ICCJ. Viorica Costiniu, soția fostului președinte de secție de la Înalta Curte, judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru corupție,  a început strângerea de semnături pentru susţinerea lui Baltag, cercetată de IJ, relateaza Romania Libera.

 

Scrisoarea deschisă  de apărare a președintei AMR Baltag a fost publicată pe Juridice.ro şi Luju.ro. România Liberă a sesizat că șefa AMR Baltag, prin declarații publice contondente la adresa președintelui Înaltei Curți, Livia Stanciu, a încălcat articolul 18 din Codul Deontologic al magistraților care interzice judecătorilor și procurorilor să-și spună opinia despre moralitatea și probitatea profesională a colegilor magistrați.

 

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a declanșat verificările în legătură cu declarațiile judecătoarei Baltag la adresa președintei Înaltei Curți, Livia Stanciu.

 

In urma acestor actiuni, a fost elaborata o scrisoare deschisă către CSM pentru a o apăra pe președinta AMR, Baltag. În scrisoare deschisă semnată de cei 56 de magistrați din totalul de peste 7.300 se susține că "Magistraţii semnatari condamnă modul în care Inspecţia Judiciară înţelege să îşi exercite rolul, evitând să acţioneze cu celeritate când instituţii de forţă par să influenţeze independenta justiţiei, însă sesizându-se cu celeritate faţă de afirmaţiile făcute de un lider de asociaţie de magistraţi. Remarcăm faptul că Inspecţia Judiciară nu a avut nicio reacţie faţă de declaraţiile membrului Consiliului Superior al Magistraturii Cristi Vasilică Danileţ cu privire la o hotărâre judecătorească definitivă şi încă nemotivată şi nici la criticile DNA, asumate instituţional, cuprinse în bilanţul acestei instituţii, vizând hotărâri judecătoreşti definitive".

 

CITITI SI: VIDEO Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti, ii raspunde lui Tariceanu: Nu exista niciun motiv sa demisionez

 

Danileț nu a pronunțat insa numele nici unui magistrat, ci a făcut aprecieri la modul general despre o hotărâre judecătorească, pe când Baltag a indicat-o direct, cu nume și prenume, pe președinta Înaltei Curți, Livia Stanciu, la adresa căreia a lansat aprecieri extrem de critice, cu somații pentru a-și da demisia, încălcând astfel legea.

 

Singura instituție care are dreptul să-i sancționeze sau să-i demită  pe magistrați este CSM. Prin declarațiile sale publice de la Antena 3 și dintr-o publicație online se poate spune că judecătoarea Gabriela Baltag, președinta AMR, s-a substituit CSM.

 

Judecătoarea Gabriela Baltag  a facut mai multe afirmatii, la Antena 3 şi pe luju.ro, prin care și-a exprimat părerea asupra activității, moralității şi profesionalismului unui alt judecător, Livia Stanciu, președinta ICCJ: "Dacă sistemul judiciar e mai vulnerabil acum ar trebui să fie preocuparea care să nu vă dea în niciun fel linişte zilele acestea doamna judecător (Livia Stanciu, n. red) ! Prezenţa dumneavoastră în fruntea celei mai reprezentative instanţe, un etalon al dreptăţii, pune în pericol credibilitatea magistraţilor, iar în ochii unui observator obiectiv sunteţi o persoană care nu mai poate beneficia de respectul acestei înalte demnităţi! Dovediţi onoare doamna judecător, aşteptăm demisia dumneavoastră!", a spus, între altele, judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta AMR.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22