A șaptea încercare: Savonea a convocat plenul CSM marți ca s-o instaleze pe Adina Florea șefă la SS

Laurentiu Gheorghe | 12.10.2019

Președintele CSM, Lia Savonea, a convocat pentru marți ședința plenului pentru a o instala pe Adina Florea la șefia Secției Speciale, primele șase încercări soldându-se toate cu eșecuri.

Pe aceeași temă

Cea mai recentă tentativă de impunere a procurorului Adina Florea la comanda Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a avut loc pe 8 octombrie, însă nu s-a întâlnit cvorumul necesar, întru-cât cinci procurori și ministrul Justiției au absentat. Procurorii aveau o ședință programată la sediul Parchetului General, iar Ana Birchall a fost la Consiliul JAI la Luxemburg.

Disputa dintre șefa CSM și ministrul Justiției, Ana Birchall, a escaladat săptămâna trecută, ajungând la nivelul de Curte Constituțională. De asemenea, Birchall a spus că nu i se pare normal ca SS să dețină puteri discreționare, să poată instrumenta absolut orice dosar, cu privire la orice speță, atât timp cât în plângerea penală este adăugat un magistrat, de regulă un procuror, dar și judecător.

Plenul CSM a avut de 6 ori până acum pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru şefia SIIJ. Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul organizat de CSM pentru acest post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan aka Giani în poziția de judecător la Curtea Constituţională.

Pe de altă parte, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a depus un denunț penal pe numele Liei Savonea pe care o acuză de uzurparea funcției.

Procurorii Sorin Lia și Bogdan Pîrlog o acuză pe Savonea pentru faptul că a cerut Parlamentului modificarea legii ANI, fără să ceară plenului CSM să sesizeze în acest sens Ministerul Justiției or, în calitate de simplu cetățean, să strângă 100.000 de semnături pentru ințierea unui demers legislativ.

În această săptămână, și ministrul Justiției Ana Birchall a acuzat-o pe Lia Savonea de uzurpare a atribuțiilor Ministerului Justiției. În schimb, Savonea a acuzat-o pe Birchall de subminare a autorității CSM și a sesizat CCR cu privire la un potențial conflict între puterile statului reprezentate de Ana Birchall și Lia Savonea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22