Adina Florea: Niciodată nu am fost aservită politic. Nimeni nu a încercat să îmi impună vreo idee

Laurentiu Gheorghe | 18.06.2019

Adina Florea, favorită în cursa pentru șefia Secției Speciale, împreună cu procurorul Sorin Iasinovschi susțin interviurile în fața membrilor CSM pentru funcția de procuror-șef SIIJ.

Pe aceeași temă

Cel de al treilea procuror înscris în cursă, Bogdan Pîrlog nu s-a mai prezentat la sediul CSM, deoarece a recuzat trei dintre membrii comisiei de interviu: Lia Savonea (președinte CSM), Simona Marcu si Nicoleta Tint. Secția pentru procurori din CSM nu a desemnat un reprezentant in aceasta comisie.

Florea acuză presiunile DNA asupra magistraților

Adina Florea a spus, la interviul pentru șefia Secției Speciale, că a observat că au fost autorizate interceptări ale magistraților fără ca rezultatele măsurilor de supraveghere tehnică să devină, ulterior, probe în dosarele penale, iar perioada lungă de interceptare putea să exercite presiune.

„Au fost situații nu puține, din păcate, și din punctul meu de vedere este trist, când s-au solicitat și autorizat măsuri de supraveghere tehnică față de magistrați fără ca, ulterior, rezultatele măsurilor de supraveghere tehnică să devină mijloc de probă în dosarul penal, deși perioadele de supraveghere tehnică sunt suficient de mari cât să exercite o anumită presiune asupra magistratului chemat să înfăptuiască justiția în mod independent și în numele legii”, a declarat Adina Florea.

Procurorul dorit de Tudorel Toader la conducerea DNA a mai spus că în proiectul managerial intenționează să evite astfel de situații, dacă va fi desemnată șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Adina Florea a mai declarat că este un procuror independent și, contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, ea nu este „aservită politic” și nimeni nu a încercat să îi impună o anumită acțiune sau idee.

„Niciodată, în toată activitatea mea profesională, nu am fost aservită politic. Activitatea s-a desfășurat cu respectarea legii, astfel cum am jurat când am intrat în profesie. Niciodată, în activitatea mea profesională nu am desfășurat altfel de activități decât cele care corespund atribuțiilor care guvernează activitatea procurorului. (...) Am fost un procuror independent și sunt independent, indiferent de ce se vehiculează. Nimeni nici nu a încercat să îmi impută vreo idee la ceea ce aș fi putut să desfășor în activitatea derulată din punct de vedere profesional”, a declarat Adina Florea, în fața comisiei de concurs pentru șefia Secției Speciale, conform Mediafax.

Când a fost propusă de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, Adina Florea era de cu totul altă părere când a fost audiată tot la CSM pentru a prelua conducerea DNA:

”Nu am fost niciodată un procuror independent (...) pentru că am lucrat în sistemul în care ne desfăşurăm activitatea sub control ierarhic”, a spus Adina Florea. Chestionată asupra subordonării procurorilor, de către şeful Secţiei de procurori a CSM, Codruţ Olaru, ea a justificat apoi că a avut o exprimare nefericită.

Interviurile au loc în contextul în care funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecător al Curții Constituționale Române.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22