Adina Florea, propusă pentru șefia DNA: Nu era necesară o adăugire la lege prin protocoale

Redactia | 13.09.2018

Adina Florea, propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA, a spus că „Activitatea desfăşurată de procurori, implicit activitatea de urmărire penală, este riguros reglementată de Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi de Codul de procedură penală. Prin urmare, nu era şi nici nu este necesară vreo adăugire la lege prin încheierea unor protocoale", relatează Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

De asemenea, Florea subliniază că procurorii sunt obligați să aplice legea, în cazul în care Guvernul va emite o ordonanță de urgență care faciliteze revizuirea sentințelor definitive dacă a existat o colaborare între procurori și SRI.

 

"Elaborarea unei asemenea ordonanţe este atributul guvernului, iar procurorul are obligaţia de a aplica legea şi nu de a o comenta", a spus procurorul Florea, cu privire la oportunitatea unei astfel de ordonanțe.

 

Despre dosarele în care sunt implicați magistrați, Florea consideră că pot fi interpretate și ca o formă de șantaj:'Nu cunosc modul de sesizare în dosarele penale în care sunt vizaţi magistraţi. Nu exclud ca aceste dosare să reprezinte o formă de şantaj a magistraţilor cu atât mai mult cu cât denunţurile trebuie să îndeplinească rigorile impuse de Codul de procedură penală".

 

Iar despre cauza care o viza și care se afla pe rolul DNA, magistratul declară că: "Nu mi s-a comunicat de către Direcţia Naţională Anticorupţie nici un act de procedură şi nici o citaţie din cuprinsul cărora să rezulte că aş fi cercetată pentru săvârşirea vreunei infracţiuni. Singurul act comunicat a fost ordonanţa de infirmare, act care mi s-a comunicat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din cuprinsul căruia nu rezultă implicarea mea în săvârşirea vreunei fapte penale".

 

Chestionată cu privire la acțiunea de "decapare instituțională", despre care vorbea fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi în dosarul retrocedărilor de case, și dacă aceasta a fost unul dintre scopurile greșite ale conducerii DNA, Adina Florea a afirmat: "Expresia „decaparea instituţiilor statului” nu este proprie limbajului pe care-l folosesc şi, prin urmare, nu sunt în măsură să ofer o definiţie a acestei expresii".

 

Procurorul spune că pe Laura Codruța Kovesi a cunoscut-o datorită funcției sale, iar ultima discuție au avut-o în anul 2010.

 

"În virtutea raporturilor instituţionale am cunoscut-o pe doamna procuror Laura Codruţa Koveşi atunci când se afla în exercitarea mandatului de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ultima dată când am discutat cu doamna procuror general a fost cu prilejul şedinţei de bilanţ care s-a organizat la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în ziua de 26.02.2010. Doamna procuror general Laura Codruţa Koveşi a participat la această şedinţă de bilanţ, eu fiind procuror general delegat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, cu acest prilej, am avut o discuţie profesională. De la acea dată nu am mai comunicat cu doamna procuror", a afirmat procurorul Florea, pentru Mediafax.

 

Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru șefia DNA, urmează să primească aviz consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Declară că a fost opțiunea sa de a se înscrie doar la a doua sesiune de selecție pentru conducerea DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22