Adrian Severin, 4 ani de inchisoare cu executare. El s-a predat la Politia Capitalei

Dora Vulcan | 16.11.2016

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat miercuri pe europarlamentarul Adrian Severin la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trafic de influenta. Procurorii l-au acuzat pe Severin ca, în calitate de europarlamentar, ar fi acceptat sa primeasca 100.000 euro anual pentru a depune în comisiile de specialitate ale Parlamentului European amendamente favorabile celor care dadeau banii.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

18:22 Adrian Severin, fost europarlamentar, s-a predat, miercuri seara, la Poliţia Capitalei după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Mandatul de punere în executare a pedepsei nu a ajuns încă la Poliţie, acesta urmând să fie încarcerat după ce ajung documentele, transmite Mediafax.

 

17:28 Severin, după condamnare: Nu a fost lupta dintre cinste şi corupţie, ci dintre patrie şi duşmanii ei. El a comentat decizia definitivă a instanţei supreme pe pagina sa de Facebook, precizând că "acest act al comediei s-a terminat" şi că "nu a fost lupta dintre cinste şi corupţie, ci dintre patrie şi duşmanii ei".

 

"Sentinţa a fost pronunţată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei. Aşa cum mă aşteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârşit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste şi corupţie, ci dintre patrie şi duşmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept. O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârşeşte aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră", a scris Adrian Severin pe pagina de Facebook.

 

 

***

 

 

La ultimul termen al procesului desfasurat luni la Curtea Suprema, procurorul a cerut condamnarea lui Adrian Severin la șase ani și șase luni închisoare pentru luare de mită și cinci ani pentru trafic de influență, la care să se adauge un spor de pedeapsă.  

 

Avocații lui Severin au cerut achitarea fostului europarlamentar sau condamnarea la închisoare cu suspendare, având în vedere că suferă de o boală incurabilă. Pedeapsa ceruta de procurori e mai mare decat cea obtinuta de Severin la instanta de fond si contestata prin procesul de la Curtea Suprema. Instanta a ramas in pronuntare. 

 

„Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă — că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț. În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic care va produce consecințe", a spus Adrian Severin în ultimul său cuvânt la Înalta Curte de Casație și Justiție, citat de Romania libera. 

 

Procurorul de şedinţă a cerut şase ani şi şase luni închisoare cu executare pentru Severin la care să se adauge un spor de pedeapsă deorece inculpatul are studii juridice şi ştia că săvârşeşte infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenta.

 

Fostul europarlamentar Adrian Severin a publicat o înregistrare video pe pagina sa de Facebook, înaintea judecării ultimului termen din dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, în care a precizat că, în curând „se consumă farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine": 

 

 

"Curând se ca consuma farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine, fără a mi se îngădui o singură probă în apărare. Nu îmi este frică de cruce, suferinţa purifică şi înalţă. Atât cât această suferinţă mă priveşte doar pe mine, le pot acorda iertare călăilor în robă. Fără voia lor fac parte deja din istoria României, iar părticica aceasta de istorie ei vor să o întineze. Lucrul cel mai trist este că în urmă las o ruină, o Românie lipsită de putere, dezbinată, anomică şi condusă de străini, cu un popor sufocat de frică, ură şi neputinţă. Aceasta într-o lume care adânceşte zilnic războiul împotriva tuturor. Ceea ce vă rog este să nu vă lăsaţi intimidaţi, să nu cădeţi sub povara statului colonial. Învins nu este cel pus la pământ, ci acela care nu mai vrea să se ridice. Oricât de lungă ar fi noaptea, ziua îi va urma”.

 

 

Curtea Suprema a judecat luni ultimul termen din dosarul de luare de mita si trafic de influenta în care fostul europarlamentar a contestat condamnarea sa, în 23 februarie, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare.

 

 

***

 

Severin a fost trimis în judecată în septembrie 2013 pentru ca a acceptat 100.000 de euro din partea unor jurnalişti sub acoperire de la publicaţia britanică The Sunday Times.

 

În schimbul sumei, europarlamentarul ar fi trebuit să depună amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European şi să voteze împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care aceștia pretindeau că o susțin, pe de altă parte.

 

"La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă", susţin procurorii.

 

Adrian Severin ar fi depus amendamentul prin intermediul unui alt coleg, iar alături de el, în acest dosar au mai fost implicaţi şi europarlamentarii Zoran Thaler și Ernst Strasser. Ultimii doi au demisionat din Parlamentul European, renunţând şi la imunitatea parlamentară, însă, Severin a refuzat, susţinând că ar fi fost vorba de o înscenare cu o motivaţie politică. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22