Alegeri parlamentare 2020 în diaspora. A doua zi de vot

Redactia | 05.12.2020

Românii din diaspora îi vor alege pe cei patru deputați și doi senatori care îi vor reprezenta în noul parlament.

Pe aceeași temă

Alegerile parlamentare 2020 au luat startul vineri, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate, în condițiile în care pentru diaspora scrutinul este organizat pe parcursul a două zile. Votul în străinătate la scrutinul parlamentar se desfăşoară pe parcursul a două zile – sâmbătă şi duminică.

Datorită fusului orar, deja s-au deschis secţiile de votare pentru a doua zi de vot în diaspora. Este vorba despre secţiile de la Auckland (Noua Zeelandă), precum şi cele de la Canberra, Melbourne şi Sydney (Australia). Vor urma secţiile de votare din Adelaide (22,30 ora României) şi Brisbane (ora 23,00 ora României), care încep şi ele a doua zi a scrutinului parlamentar.

În diaspora sunt organizate peste 700 de secţii de votare.

Sâmbătă, 5 decembrie

22.00 - Peste 86.000 de români au votat în diaspora, sâmbătă, până la ora 22,00 (ora României), la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, în prima zi a scrutinului.

20.00- A doua zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor a început la ora 20:00 (ora României), când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

La ora 22:00 (ora României), va începe a doua zi a votării şi la secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney, urmate de secţiile de votare din Adelaide (22:30 ora României) şi Brisbane (ora 23:00 ora României).

A doua zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor organizate în Seul şi Tokyo (ora 24:00 ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 1:00 ora României).

Până în prezent, prima zi a votării s-a încheiat în 48 de secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia.

Peste 71.000 de români din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot, sâmbătă, până la ora 18:00 (ora României).

În prima zi a votării în străinătate, s-a închis deja votul în secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam şi Kazahstan.

S-au deschis şi secţiile organizate în vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver).

Prima zi a votării în străinătate decurge în condiţii foarte bune, la ora 17:00 (ora României), potrivit MAE.

La această oră, prima zi a votării în străinătate s-a încheiat în 19 secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam şi Kazahstan și continuă în 729 de secţii.

16:00. La ora 16.00, erau 38.403 de voturi pe listele suplimentare din diaspora, potrivit datelor AER, pe lângă cei care au optat pentru votul prin corespondentă.

Președintele Autorițății Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu, a declarat la Digi24 că 14.000 de plicuri ale românilor din diaspora nu au ajuns în țară și nu pot fi înregistrate.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 15.00 au votat aproximativ 53.000 de persoane în diaspora, între care 32.281 de votanți pe listele suplimentare.

14:00. 26.405 alegători din străinătate au votat până sâmbătă, la ora 14:00, la alegerile parlamentare, iar lor li se adaugă cei 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă.

Peste 4.600 de români au votat în Italia şi peste 3.400 în Spania. În Franţa au votat până la această oră 1.200 de persoane, în Germania peste 2.700, iar în Marea Britanie peste 1.870.

Secție de votare în Italia pentru alegerile parlamentare 2020. Foto: Facebook/ Ambasada României la Roma

Potrivit MAE, la ora 14.00, ora României, s-a încheiat prima zi a votării și la secțiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur și Singapore.

Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an s-a încheiat în cele mai estice 6
secții organizate în Australia și Noua Zeelandă (Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Auckland). Procesul de votare
a decurs în condiții foarte bune și nu a fost necesară prelungirea votării.

9:00. La ora 9.00 - ora României - votul este în desfășurare în 695 secții de votare, din Asia, Europa și Africa (Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Indonezia, Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal). S-au deschis urnele și în țările din Europa Occidentală, în Italia, Spania, Franța, Germania, acolo unde se află comunități importante de români și unde au fost suplimentate semnificativ secțiile de vot față de alegerile parlamentare din 2016.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22