Alexis Tsipras: Iesirea Greciei din zona euro ar fi începutul sfârșitului zonei euro

P.c. | 19.06.2015

Pe aceeași temă

Alexis Tsipras, prim-ministrul grec, a declarat, într-un interviu dat cotidianului austriac Kurier, ca o ieșire a Greciei din zona euro (Grexit) ar aduce cu sine prabusirea zonei euro. 'Celebrul Grexit nu poate fi o opțiune, nici pentru greci, nici pentru Uniunea Europeană; ar fi un proces ireversibil, ar fi începutul sfârșitului zonei euro', a declarat Tsipras, citat de Agerpres.

 

'Până în prezent, Europa a fost întotdeauna orientată spre mai multă unitate. Adoptarea unei direcții opuse va însemna un eșec al ideii europene', a estimat șeful executivului elen.

 

CITITI SI: Grecia. Reuniune extraordinara a sefilor de stat si guvern din zona euro, luni, la Bruxelles

 

Potrivit acestuia, dezbaterile în jurul Grexit, care au căpătat consistență în aceste ultime zile pe fondul lipsei un acord între Atena și creditorii săi, 'au debutat când am început aplicarea reformelor rigide economice impuse de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional' (FMI).

 

În pofida sacrificiilor făcute de populație, 'Grecia nu a devenit mai competitivă, iar datoria publică nu s-a redus', a afirmat Tsipras, în opinia căruia 'întregul concept trebuie revizuit'.

 

Un summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern din cele 19 țări din zona euro, consacrat Greciei, a fost convocat pentru luni seara la Bruxelles, după ce un nou eșec al discuțiilor a avut loc joi seara.

 

În lipsa unui acord până la sfârșitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranșe de 1,5 miliarde de euro către FMI și ar putea intra în incapacitate de plată, avertizează experții.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22