Alexis Tsipras, premierul grec: Nu am incercat sa scoatem tara din zona euro, insa am avut planuri de urgenta

P.c. | 31.07.2015

Pe aceeași temă

Premierul grec Alexis Tsipras a recunoscut ca guvernul pe care il conduce a avut un plan secret de urgenta, pe care urma sa il puna in aplicare in cazul in care Grecia ar fi fost nevoita sa iasa din zona euro. Tsipras a respins acuzatiile legate de faptul ca ar fi complotat sa scoata Grecia din zona euro si sa reintroduca drahma, informeaza Reuters, conform Hotnews


Tsipras a fost nevoit sa raspunde pe acest subiect in Parlament, dupa ce fostul ministru de Finante Yanis Varoufakis a dezvaluit in aceasta saptamana ca ar fi existat incercari de a folosi codurile fiscale ale cetatenilor pentru a crea un sistem paralel de plata. Aceste informatii au dus la o crestere a presiunii asupra lui Tsipras, care se lupta cu o factiune rebela in cadrul partidului sau de stanga radicala Syriza.

 

"Nu am intentionat si nu am avut un plan de a scoate tara din euro, insa am avut planuri de urgenta. Daca partenerii si creditorii nostri au pregatit un plan de Grexit, nu ar trebui ca noi, guvernul, sa ne fi pregatit apararea?", a spus Tsipras in plenul Parlamentului de la Atena.
 

CITITI SI: Grecia. Premierul Alexis Tsipras vorbeste despre posibilitatea organizarii de alegeri legislative anticipate

 

Tsipras a spus ca este obligatia unui guvern responsabil sa aiba planuri de urgenta gata facute. El nu a comentat informatii dezvaluite de Varoufakis privind accesarea ilegala a software-lui ministerului pentru a obtine codurile fiscale, insa a spus ca idea unei baze de date care sa le dea grecilor parole pe care sa le foloseasca pentru a efectua plati si a solutiona arierate e nu e tocmai "un plan ascuns si satanic pentru a scoate tara din euro".


Tsipras l-a aparat pe fostul ministru de Finante Varoufakis: "Se poate ca dl. Varoufakis sa fi facut greseli, precum am facut cu totii... Puteti sa il invinovatiti cat vreti de mult pentru planul sau politic, declaratiile sale, pentru gustul sau in materie de camasi, pentru vacantele in Aegina. Insa nu il puteti acuza ca a furat banii grecilor sau ca a avut un plan ascuns de a arunca Grecia in prapastie", a afirmat Tsipras.
 

Grecia a inceput negocierile cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul monetar International si Fondul European de Salvare - pentru parafarea unui al treilea bailout in valoare de pana la 86 miliarde de euro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22