Alianța USR PLUS va face plângere penală împotriva PSD pentru furt de identitate

Dora Vulcan | 16.11.2019

USR PLUS va face plângere penală împotriva PSD, după ce a folosit însemnele alianței în campania de fake news făcută pe Facebook pentru a-i determina pe votanții alianței să nu voteze în turul doi.

Pe aceeași temă

„E vorba de un furt, pur şi simplu, este un furt de identitate, un furt de siglă, acestea sunt protejate prin lege. Avocaţii noştri lucrează deja la o plângere penală în acest sens. Tratăm foarte serios acest lucru. Identitatea folosită în acele mesaje şi îndemnuri de pe Facebook e exact identitatea noastră, se foloseşte sigla noastră. Aceasta este o faptă penală pentru care, sperăm noi, autorităţile să ia măsurile legale potrivite.”, a explicat europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne în guvernul Cioloș, într-o intervenție telefonică, vineri, la Digi24.

Tudorache spune că PSD încearcă să „denatureze procesul electoral”:

„Este și o încercare de denaturare a procesului electoral. Suntem deja în campanie electorală pentru turul doi și astfel de mesaje false nu fac decât să denatureze ceea ce ar trebui să fie un proces electoral cinstit, deschis pentru că asta le datorăm cu toții alegătorilor. Atunci când liderii unui partid își asumă o informație înainte de a o verifica sau înainte de a se asigura că acea informație este adevărată sau nu, își asumă și responsabilitatea politică pentru ceea ce fac”, a mai spus fostul judecător Dragoș Tudorache.

„Spunea domnul Steriu de anunțul cu boicotul – este drept că îndemnul la boicot poate fi interpretat în două sensuri, dar nu a fost singurul îndemn. În exact același format, folosind exact aceeași siglă a Alianței USR PLUS, au mai existat și alte mesaje, și alte îndemnuri care descurajau votul pentru Klaus Iohannis și acolo nu e o chestiune de boicot, e o chestiune de care clar profită PSD și candidatului PSD și nu e prima oară când PSD aruncă informații false, nu neapărat prin Facebook sau prin mijloace online, ci și prin gura propriilor lideri”, a concluzionat europarlamentarul.

***

În ciuda evidențelor, Dăncilă spune că PSD nu a răspândit fake news și arată spre Iohannis

În ciuda evidențelor și a materialelor fake, care au scandalizat opinia publică, pentru că au răspândit mesaje cu însemnele USR-PLUS, diseminate de PSD, Viorica Dăncilă dă vina pe Iohannis.

Președintele PSD Viorica Dăncilă spune că nu știe despre materialele fake răspândite de PSD pe Facebook, în schimb, deși nu știe despre ele, a recomandat USR-PLUS, care a anunțat că va face plângere penală împotriva PSD pentru că i-a atribuit aceste materiale, să se uite către Palatul Cotroceni.

„Nu ştiu despre niciun material în acest sens, nu am face aşa ceva, nu am făcut aşa ceva.

Eu cred că USR-PLUS trebuie să se uite către Palatul Cotroceni, către candidatul Iohannis şi nu către PSD.”

Pentru a disculpa PSD, ea a spus că ar fi ilogic ca PSD să lupte cu cei de la USR-PLUS, care nu-i sunt contracandidați, făcându-se că nu înțelege că manipularea făcută prin fake-urile răspândite de PSD în numele USR PLUS - inclusiv de la nivelul purtătorului de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu - nu presupune punerea în concurență a PSD cu USR PLUS, ci folosirea electoratului USPR PLUS, ale cărui spaime, nemulțumiri, inclusiv deduse din înfrângerea candiatului alianței la prezidențiale în primul tur, ar putea fi puse astfel la treabă în beneficiul PSD împotriva lui Iohannis.

”Noi nu ne luptăm cu USR-PLUS, noi nu am venit niciodată în spaţiul public să aducem acuzaţii către USR - PLUS.

Eu cred că acolo trebuie să îşi îndrepte privirea şi nu la noi.”

Mai mult, ea l-a acuzat pe Iohannis, victima și ținta acestor dezinformări, că ”a preluat” teza dezinformărilor și că de fapt el e cel care ”vine cu aceste dezinformări în spațiul public” și cu ”minciuni în spațiul public”, ocazie cu care a mai lansat o serie de insulte la adresa candidatului său pentru Cotroceni, despre care a spus că-și ascunde, astfel, ”lașitatea și aroganța”.

”Am văzut că imediat a preluat şi candidatul Iohannis că PSD vine cu aceste dezinformări în spaţiul public, cred că pentru a-şi ascunde laşitatea şi aroganţa este mult mai uşor să vii şi să îi acuzi pe ceilalţi.”

În final, ea a dat asigurări că ”românii nu mai cred în cei care vin întotdeauna cu minciuni în spațiul public” și că ”întotdeauna adevărul este mult mai puternic decât minciuna.”

Dar aceste lucruri trebuie să le şi demonstrezi, pentru că altfel românii nu mai cred în cei care vin întotdeauna cu minciuni în spaţiul public şi întotdeauna adevărul este mult mai puternic decât minciuna”, a spus Dăncilă, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

***

PSD, mesaje cu însemnele USR PLUS. Răspândaci: Steriu și fiul lui Oprea. Pagina lui Cîțu, clonată

PSD recidivează și lansează, chiar în ziua în care a început campania pentru turul doi al prezidențialelor, o altă serie de fake-uri, atribuite de astă dată USR-PLUS și ministrului Finanțelor, Florin Cîțu.

PSD a invadat online-ul cu mesaje false atribuite alianței USR-PLUS, prin care Iohannis este făcut penal și i se cere electoratului să o voteze pe Viorica Dăncilă. A doua țintă: ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, devenit inamicul PSD după ce a anunțat că va sesiza Parchetul pentru modul în care guvernarea PSD a administrat finanțele țării. Pagina lui de Facebook a fost clonată și de pe ea se transmit mesaje false în care se spune că guvernul liberal ar intenționa să impoziteze banii trimiși în țară de românii care lucrează în străinătate.

Pe de o parte, mesajele îi îndeamnă la boicot pe alegătorii USR-PLUS, mizând pe dezamăgirea acestora că Dan Barna, candidatul lor nu a intrat în turul doi de scrutin, iar pe de altă parte lucrează cu spaimele românilor, acreditând ideea că guvernul liberal va introduce taxe pe banii trimiși acasă de românii din diaspora. Totul, cu o manevrare a identității purtătorului de mesaj, a elementelor care-l definesc, chiar și cu falsificarea sau clonarea paginii mesagerului.

Manipularea, la cote maxime!

Alte mesaje, deși asumate de PSD, lucrează cu elemente de identitate vizuală ale USR PLUS și parafrazând mesajele USR PLUS ”fără penali”, le cere votanților PSD să o voteze pe Dăncilă acreditând, cel puțin vizual, impresia că USR PLUS ar fi compus mesajele negative împotriva candidatului Klaus Iohannis, numit ”penal” cu ”17 dosare penale”, spre deosebire de Dăncilă care are ”zero”.

Două dintre mesaje au fost postate pe Facebook de purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, și de fiul lui Gabriel Oprea.

Fake news-ul a fost semnalat încă de joi de cei de la PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș: ”Asistăm în ultimele zile la extrem de multe campanii mincinoase prin care se încearcă inducerea ideii că Alianța USR PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Este o campanie de dezinformare al cărei beneficiar este candidatul PSD Viorica Dăncilă. Îi cerem Vioricăi Dăncilă să prezinte scuze pentru aceste minciuni nerușinate și să se delimiteze public de astfel de acțiuni în mod urgent”.

"Pesedistii au inceput sa faca ce stiu ei cel mai bine: sa minta si sa dezinformeze”

”Au aparut poze care folosesc identitatea Aliantei si afirma lucruri pe care Alianta nu le gireaza. Cand vedeti astfel de poze, verificati cine le posteaza. Este foarte posibil sa fie un simpatizant PSD sau un cont foarte nou", a semnalat pe Facebook Radu Mihaiu, fost secretar de stat in Guvernul Ciolos.

Apoi, PLUS sustine ca va face toate demersurile pentru ca asemenea campanii sa nu se mai repete. In plus, formatiunea face apel la PNL sa se implice in aceasta actiune.

„Dincolo de constatarea in sine, vrem sa asiguram opinia publica asupra faptului ca vom face toate demersurile juridice, civile si penale, pentru ca astfel de campanii sa nu se mai repete.

Cerem sprijinul tuturor organizatiilor civice in acest demers si credem ca ar fi momentul ca si PNL sa se implice in aceasta actiune, macar pentru a sterge amintirea neplacuta a actiunii de dezinformare puse in practica impotriva noastra de catre cativa membri PNL Cluj in perioada campaniei de europarlamentare.

Credem ca orice persoana care se lasa atrasa in propagarea minciunilor unui partid politic participa la actiuni de influentare a procesului electoral, de furt de identitate (asa cum e cazul acum, cand se propaga materiale mincinoase folosindu-se insemnele Aliantei USR PLUS) si de promovare de informatii false.

Cerem membrilor si simpatizantilor nostri sa ignore aceste materiale mincinoase si reamintim opiniei publice ca presedintele PLUS, Dacian Ciolos, a afirmat din prima clipa a anuntarii rezultatelor oficiale ale primului tur al alegerilor prezidentiale ca sustinem fara ezitare candidatura domnului Klaus Iohannis in turul doi", se mai arata in comunicatul PLUS.

Ținta: Cîțu

Un alt fals răspândit pe rețelele de socializare încearcă să acrediteze ideea că guvernul liberal intenționează impozitarea banilor trimiși în țară de românii care lucrează în străinătate.

Mesajul îi este atribuit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, a cărui pagină de Facebook a fost clonată pentru ca falsul să pară cât mai real.

Liberalii au denunțat însă imediat drept ”fake news marca PSD” mesajul atribuit lui Cîțu.

Misiunea ”casca” președintelui, un fake-news destructurat în direct, de jurnaliști

PSD are deja un istoric consolidat în răspândirea de informații false în mediul online despre adversarii politici, dar care au fost însă imediat identificate și demascate.

Cea mai recentă tentativă de intoxicare a avut loc miercuri seară, în timpul conferinței de presă a lui Klaus Iohannis. când un fake news de proporții a fost rostogolit de social-democrați, în frunte cu primarul general Gabriela Firea, în care se susținea că președintele Iohannis poartă o cască în ureche în care i se dictează răspunsurile la întrebările jurnaliștilor.

Miza acestui fake-news se găsește chiar în termenii-cheie folosiți ulterior ca leitmotiv de Viorica Dăncilă în conferința-replică la cea a lui Iohannis și în postările făcute de activul PSD cu care s-a răspândit fake-ul: Iohannis-laș, Iohannis-fricosul și toată familia de termeni menită să facă portretul unui candidat slab, căruia i-ar fi frică de o confruntare cu Viorica Dăncilă, tocmai pentru că nu ar fi capabil să articuleze o frază fără să i se sufle răspunsurile.

De altfel, Dăncilă a și speculat momentul spunând în conferința sa de presă, susținută imediat după cea a lui Iohannis, că ea nu poartă nicio cască și că vorbește liber. În ciuda faptului că replica dată lui Iohannis a fost citită de pe un teanc consistent de pagini.

Miza fake-ului răspândit de PSD este, pe lângă denaturarea portretului lui Iohannis, recrearea unui portret pentru Dăncilă, a cărei imagine este profund șifonată de faptul că pe tot parcursul mandatului său de premier a citit de pe hârtii, pentru că atunci când a încercat să articuleze liber frazele a devenit autoarea unor momente antologice. La valul de ironii pe seama ei, avea să spună ulterior că preferă să citească de pe hârtiuțe, decât să spună prostii.

Informația despre casca lui Iohannis, dacă nu o editare în photoshop, cel mai probabil o reflectare a luminii într-un pavilion a cărui strălucire nu a fost estompată de pudră sau fond de ten pentru a face față blitzurilor, a fost demontată chiar de jurnaliști, în timp ce se răspândea fake-ul, în conferința de presă.

Primii care au mirosit falsul au fost chiar beneficiarii zilnici ai căștilor: jurnaliștii de televiziune care au avut acces la postările activului PSD care au răspândit fake-ul chiar în timpul conferinței de presă a lui Iohannis, în frunte cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și cu fostul ministru al Sănătății, orădeanul Florian Bodog.

Primarul general Gabriela Firea a distribuit, miercuri seară, pe rețelele de socializare, un colaj foto în care pretindea că președintele Klaus Iohannis ar fi purtat o cască audio în timpul conferinței de presă de la sediul PNL.

”Așa merge Iohannis, cu cască!”, era textul distribuit de Gabriela Firea , chiar în timp ce se desfășura conferința de la sediul PNL.

Postarea a fost distribuită pe mai multe pagini apropiate de PSD, inclusiv pe cea a fostului ministru al sănătății Florian Bodog.

”Nu pot să cred! Marele Iohannis are nevoie să i se șoptească în cască! Că altfel nu este în stare să răspundă la întrebările presei. E clar acum de ce nu vrea confruntare directă cu Viorica Dăncilă: se teme că nu-i va putea șopti nimeni răspunsurile!”, a scris acesta.

La presiunea publică, Firea și-a șters postarea sau cel mai probabil i-a fost ștearsă de Facebook în urma raportărilor masive, anunțate chiar de cei care comentau pe pagina ei.

Mai puțin vizibil, Bodog a rămas cu postarea întreagă.

Unul dintre răspândacii fake-ului a fost chiar jurnalistul Ion Cristoiu, care a făcut postarea în timpul conferinței lui Iohannis, înaintea postărilor făcute chiar de activul PSD.

Jurnaliștii de televiziune au explicat că tehnic ar fi imposibilă folosirea unei căști într-o conferință de presă de cel care o susține fără ca purtătorul căștii să fie bruiat și acest bruiaj și sincopele din comunicare să nu fie vizibile interlocutorilor, în cazul de față, jurnaliștilor din conferința de presă.

Cosmin Prelipceanu, director și moderator Digi 24, a explicat că este imposibil iar utilitatea unei astfel de căști ar fi zero.

Același lucru l-a susținut și Mircea Marian, de la Newsweek, pe pagina sa de Facebook, în baza experienței sale de ani de zile ca moderator al unei emisiuni de televiziune și care a explicat că, dacă ar fi existat o astfel de cască, ea ar fi produs efecte mai degrabă nefaste.

Și jurnalistul Vlad Petreanu a avertizat asupra fake-ului răspândit masiv de PSD și de liderii săi și a cerut raportarea sa.

Cei care au dat, însă, lovitura de grație fake-ului, demontându-l în direct au fost Sebastian Zachman, de la Adevărul, și Octav Ganea, fotojurnalist al Inqam media.

Primul l-a pus pe Iohannis, chiar în timpul conferinței de presă, să spună dacă are vreo cască, pentru că deja circulă pe grupurile de whatsapp ale PSD informația, preluată deja masiv pe rețelele de socializare, că ar avea cască în ureche pentru a i se sufla răspunsurile.

Replica lui Iohannis a venit cu o demonstrație, în cheie ludică, făcută chiar de președinte care și-a arătat urechile și i-a întrebat pe jurnaliști dacă cred că el s-ar preta la ”copiuțele” fără care, altfel, nu se poate, trimitere în cheie ironică la comportamentul contracandidatei Viorica Dăncilă.

Și, spre surprinderea tuturor, în tiparul glumelor care-l numesc ”android”, legate de reacția sa rece la evenimentele fierbinți, Iohannis și-a ”ciocănit” copilărește cutia craniană, în creștet, sugerând că singurele sale mecanisme de interceptare ar fi acolo. Replica sa a făcut deliciul jurnaliștilor care au consemnat că Iohannis a avut o reacție umană, pentru prima oară în cariera sa publică.

Iată momentul:

Momentul și demontarea fake-ului au fost relatate chiar de jurnalist, pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, Zachman a povestit la Digi 24 că i-a verificat personal urechea președintelui, încă dinainte să înceapă conferința de presă, după ce a citit pe grupurile PSD informații despre o presupusă cască a președintelui, ceea ce arată că fake-ul a fost conceput în laboratoarele de propagandă ale PSD, fără vreo legătură cu realitatea, din moment ce el a fost lansat în online înainte să apară președintele cu a sa ureche în conferința de presă.

Dincolo de inspirația lui Zachman de a demonta fake-ul în direct, fabuloasă a fost inspirația fotojurnalistului Octav Ganea de a-l poza din profil pe Klaus Iohannis, deși supărat de evacuarea fotojurnaliștilor din conferința de presă în timpul sesiunii de întrebări.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22