Pe aceeași temă
Televiziunea publică nu a reuşit niciodată nici măcar să se atingă de sulul de hârtie igienică întins de Victor Rebengiuc, în decembrie ‘89, necum să se şteargă la gură după festinul comunist...
Televiziunea publică, după aproape 20 de ani, sub PDG Alexandru Sassu, nici măcar nu se mai oboseşte să mimeze slujirea interesului public, obiectivitatea şi alte mărunţişuri, atâta timp cât interesul PSD este mare şi mult, iar Sassu rămâne preacredincioasa slugă a partidului. Pe de altă parte, nu-ţi poţi împiedica uimirea faţă de toţi marii făcători şi desfăcători de iţe ai PD-L, în frunte cu Traian Băsescu, preşedintele ţării, cum stau ei terfeliţi de politica Sassu, fără să mişte un deget (de pildă, ce se întâmplă cu Raportul TVR, din parlament?), cu aerul unor fecioare ofensate, ori de câte ori strigătul de luptă din Kiseleff face să vibreze telefonul şefului din Dorobanţi. CNA a tras o mică palmă TVR – dar ce contează la obrazul d-lui Sassu? – pentru „calitatea“ ultrapărtinitoare în favoarea PSD a jurnalelor de ştiri şi a emisiunii de profil, Tema zilei, pe toată durata campaniei electorale.
Bunăoară, chiar sâmbătă seara, înaintea alegerilor, când campania electorală încetase, conform legii, s-a primit „comandă“ la TVR ca Liviu Dragnea să apară musai pe ecran. În ciuda unor proteste ale unor jurnalişti din TVR, comanda s-a executat. De altfel, în luna care a precedat alegerile, la Tema zilei, intervalul cu audienţă maximă din cadrul Telejurnalului TVR, distribuţia politică s-a făcut astfel: 4 miniştri PSD (Nemirschi, de două ori, Niţă, Dan Nica, Andronescu), preşedintele PSD, Mircea Geoană, vicepreşedintele PSD şi şef de campanie, Liviu Dragnea, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, Mircea Ursache şi „independentul“ Sorin Oprescu. PD-L, pe post de corb căruia tocmai îi cade caşcavalul din gură, a fost reprezentat, în acelaşi interval, de doi consilieri ai premierului Boc, fără funcţii în partid şi destul de puţin cunoscuţi opiniei publice. PNL şi UDMR nu au apărut niciodată.
Duminica, din câte ştiam, fabricile se închid pentru un bine meritat repaos. Nu însă şi Fabrica Realităţii TV, care fabrică, nu-i aşa?, fără de odihnă, „evenimente“, tocmai bune ca, lipsita de odihnă Cristina Şincai, să le descoase înţelesurile, neapărat cu pixul ridicat în sus. În studio, vânaţi din repaosul duminical, Elena Udrea şi, cam lipsit de vlagă, jurnalistul Tudor Octavian. Titlurile de pe ecran dau să spargă sticla şi, cu ea, în orice caz, liniştea vreunui imprudent telespectator nimerit în... Fabrica. „Muştruluiala lui Băsescu“, scrie cu litere de-o şchioapă, şi-aşa o să rămână, chiar şi după ce un participant la şedinţa „analizată“ spune că, dimpotrivă, a fost lăudat. Domnişoara Şincai aude replica, dar se face că nu aude, şi-n fond o înţeleg: de unde dracu’ să scoată ea, într-o duminică bleagă, sămânţă de scandal? În fine, titlul se schimbă cu „Profeţiile Elenei Udrea“.
Să-ţi sară inima, nu alta. Să pice tocmai acum vreun bileţel, roz, albastru? Elena Udrea însă turuie, lipind toate cuvintele între ele, ceva cu turismul. Şincai nu mai pridideşte, dă legătura la mare, unde o reporteră cu părul bătut de vânt şi care spune că nu sunt coşuri de gunoi, WC-uri... Şincai plusează, evident cu pixul în sus, tot mai sus: „da, şi urşii din staţiuni...“. Abulic, Tudor Octavian vine cu pasta de dinţi şi săpunul, chestii pe care românul nu prea le foloseşte. Când, hop şi Lavinia Şandru, foarte frumuşică, dar fără să ne fie de vreun folos: ştie ea, are informaţii că Traian Băsescu va candida la toamnă ca independent. Domnule Hurezeanu, vi se învârte capul ca şi mie? Am reţinut cândva ironia dumneavoastră legată de Fabrica Realităţii TV, dar pe vremea aceea nu eraţi directorul suprem al acestei mori de măcinat vânt. //