AP cere poliției explicații despre prezența copilului lui Ștefănescu la anchetarea sa

Dora Vulcan | 08.08.2018

Avocatul Poporului solicită lămuriri Brigăzii Poliţiei Rutiere în legătură cu situaţia în care s-a aflat copilul minor al şoferului maşinii cu numere anti-PSD, care a fost audiat de autorităţi.

Pe aceeași temă

 

 

"Avocatul Poporului a fost sesizat şi, totodată, a luat cunoştinţă din mass-media cu privire la faptul că, în data de 30 iulie 2018, conducătorul unui autovehicul cu numere de înmatriculare ofensatoare a fost reţinut şi condus la sediul Brigăzii Rutiere de Poliţie, fiind însoţit de fiul său în vârstă de 8 ani. Astfel, minorul a fost nevoit să petreacă mai multe ore în sediul Brigăzii Rutiere de Poliţie şi chiar să asiste la audierea tatălui său", transmite AP într-un comunicat remis presei miercuri. 

 

 

Avocatul Poporului a solicitat Brigăzii de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să comunice în ce măsură instituţia, în situaţii similare, poate asigura asistenţă psihologică, hrană şi apă, dar şi un mediu propice pentru minori, în perioada cât aparţinătorii se află în incintă.

 

 

Potrivit legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului este un principiu fundamental şi neechivoc, 

 

 

 

 Răzvan Ştefănescu, şoferul maşinii cu plăcuțe de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, a declarat, marţi, la sediul Brigăzii Rutiere, unde s-a prezentat cu avocatul său, că va depune o plângere penală, deoarece fiul său minor a fost pus în situaţia de a asista la audierea tatălui, care a durat câteva ore.

 

„Am întrebat în legătură cu drepturile minorului, de ce a trebuit băiatul meu să fie în cameră cu mine. Şi am întrebat şi ce se întâmplă, de fapt, că nu ştiam nimic de un dosar penal. Nu m-a anunţat nimeni că am dosar penal. S-a confirmat, e dosar penal deschis pe numele meu. (...) Doamna poliţistă m-a întrebat dacă vreau să duc minorul undeva. I-am spus că nu aveam unde să-l duc, să mă fi lăsat o oră, două să merg să-l duc pe fiul meu undeva unde aveam încredere. Dânsa ne-a luat împreună. (...) Da este (traumatizat n.r.). Ieri, cel puţin, era. I-am explicat că nu se întâmplă nimic, totul este bine. Mă tot întreba de ce m-a luat. Facem plângere penală, pentru că nu mi se pare corect. Mă puteau lăsa o oră să merg să las copilul undeva. Nu au fost de acord, mi-au spus că trebuie să mergem la poliţie”, a declarat Răzvan Ştefănescu, la sediul Brigăzii Rutiere.

 

La rândul său, apărătorul lui Răzvan Ştefănescu a declarat că în privinţa prezenţei minorului la audiere, se poate vorbi de o încălcare a drepturilor lui.

 

„Dorim să precizăm că am dorit să lămurim cadrul procesula în care s-a desfăşurat audierea domnului Răzvan Ştefănescu ieri. (...) Am constatat că s-a întocmit ieri un proces verbal de constatare a unei infracţiuni flagrante. Acesta însemnă că în mod intempestiv, s-a constatat că domnul Răzvan Ştefănescu prezumtiv a încălcat legea. (...) Vrem să constatăm care sunt motivele pentru care nu a fost lăsat să-şi ducă minorul într-o locaţie sigură astfel încât să nu-i fie încăcate drepturile. Vorbim de o încălcare a drepturilor minorului în această situaţie”, a declarat avocatul Ioana Mateş.

 

 

 

Șoferul cu plăcuțe de înmatriculare anti-PSD scapă de făcătura de dosar.Se caută țap ispășitor

 

Dosarul penal deschis pe numele şoferului Răzvan Ștefănescu cu plăcuțe de înmatriculare cu mesaj anti-PSD se va închide. Poliţia a anunţat că va propune Parchetului clasarea anchetei

 

 

Dosarul a fost clasat, Răzvan Ștefănescu scapă de acuzații, plăcuțele cu mesaj anti-PSD vor fi returnate autorităților suedeze, pentru că ele sunt cele care au dispus retragerea lor în urma negocierii cu partea română, Ștefănescu va putea circula cu cele permanente, iar conducerea poliției va declanșa o anchetă la nivelul celei rutiere pentru modul ”eronat” în care s-a făcut argumentarea juridică prin invocarea aiurea a Convenției de la Viena în instrumentarea dosarului penal deschis pe numele șoferului protestatar. Mai pe românește, va fi găsit vinovat Acarul Păun care a executat ordinul de a i se coace un dosar penal lui Ștefănescu și care, prea lipsit de creativitate în materie de scos dosare și acuzații din pălărie, a invocat niște prevederi caduce din Convenția de la Viena. Că doar n-o să se dea singuri cu capul în oglindă cei care au dat ordinul de a i se face dosar penal lui Ștefănescu.

 

 

 

 

Comunicatul IGPR:

 

„Având în vedere interesul public major în ceea ce privește circulația pe drumurile publice din România a unui autoturism înmatriculat în Suedia, Centrul de Informare și Relații Publice al Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

 

În conformitate cu ultimele precizări primite pe canalele de cooperare polițienească internațională, Poliția Română va preda autorităților suedeze numerele de înmatriculare personalizate, cu conținut obscen, ridicate la data de 31 iulie 2018, întrucât acestea au fost retrase de către emitent.

 

Cu respectivul autoturism se poate circula numai cu utilizarea numerelor de înmatriculare permanente.

 

Referitor la modul eronat în care Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenției de la Viena, din anul 1968, inspectorul general al Poliției Române a dispus deja declanșarea unor verificări, la finalul cărora vor fi luate măsurile legale care se impun și vor fi aduse, de îndată, la cunoștința opiniei publice.

 

În ceea ce privește dosarul penal instrumentat în prezent, în cursul zilei de astăzi, Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București va propune unității de parchet competente soluția de clasare a cauzei”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22