Șapte din 13 membri ai CA al TVR se delimitează de Gradea și de acțiunile făcute în numele lor

Dora Vulcan | 01.07.2018

Cei 7 membri se delimitează de directorul general Doina Gradea și de acțiunile sale făcute în numele CA fără consultarea acestuia. Aceștia critică inclusiv rezilierea contractului cu Dragoș Pătraru deși comisia de etică și arbitraj din TVR nu a terminat încă analiza cazului.

Pe aceeași temă

 

 

 Aceștia spun, într-o scrisoare deschisă publicată de Hotnews.ro, că le-a fost obstrucționată activitatea și cer convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație pentru cazul emisiunii ”Starea Nației”, scoasă din grilă de Doina Gradea săptămâna trecută.

 

Scrisoarea deschisă semnată de șapte membri din cei 13 membri ai CA al TVR:

 

În scurta perioadă de timp care a trecut de la începerea mandatului actualului Consiliu de Administrație, TVR a fost subiectul mai multor scandaluri. În toate aceste situații, în spațiul public a fost folosită sintagma “conducerea TVR” deși Consiliul de Administrație nu a fost niciodată consultat cu privire la deciziile și acțiunile pe care le-ați întreprins fie dumneavoastră personal, fie la nivelul Comitetului Director al TVR, referitor la aceste scandaluri.

 

În respectivele situații, de la scandalul “Cap de porc” la scandalul Eurovision 2018 și la scandalul Dragoș Pătraru, în care ați fost implicată personal, comunicarea din partea TVR s-a făcut exclusiv din partea cabinetului Președintelui Director General ignorându-se opiniile exprimate în Consiliul de Administrație.

 

În ceea ce privește emisiunea Starea nației difuzată de TVR1, realizată în urma contractului cu domnul Dragoș Pătraru, deși Comisia de Etică și Arbitraj a TVR avea în lucru analizarea cazului, nu ați mai așteptat, așa cum ar fi fost normal și cum s-a discutat în Consiliul de Administrație, raportul acestei Comisii. Mai mult, fără să consultați Consiliul de Administrație, cu câteva zile înaintea ședinței acestuia din ziua de 26.06.2018, ați adoptat Hotărârea Comitetului Director nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru și eliminarea emisiunii Starea nației din grila de programe a TVR.

 

La aflarea acestei știri, am cerut explicații și ne-am exprimat dezacordul față de nesocotirea Consiliului de Administrație într-o decizie atât de importantă pentru TVR.

 

Vă reamintim că membrii Consiliului de Administrație au solicitat repetat să vadă condițiile contractuale (respectând legislația în vigoare, după anonimizarea datelor personale etc.) ale colaborării cu anumite persoane/firme producătoare de conținut/emisiuni pentru TVR, de exemplu pentru emisiunile Starea nației și România 9.

 

Accesul membrilor CA la aceste informații a fost însă mereu refuzat invocându-se clauzele de confidențialitate din contracte.

 

Reamintim în acest context că aceste clauze privesc terții; Consiliul de Administrație nu este o “parte terță” la un contract al TVR, ci este chiar forul care are acces la orice document care vizează buna funcționare a TVR, tocmai pentru a putea lua decizii în cunoștință de cauză.

 

Considerăm că prin acțiuni precum cele descrise mai sus, Consiliul de Administrație a fost obstrucționat în exercitarea mandatului său legal, punându-se sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii pe care o are Televiziunea publică conform legislației în vigoare.

 

În concluzie, în funcție de disponibilitatea celor implicați, vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație și, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoș Pătraru îl are cu TVR și a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneți la vot propunerea dumneavoastră și a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relațiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoș Pătraru.

 

Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim și că un eventual proces pierdut pe această speță va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, așa cum s-a mai întâmplat în istoria instituției.

 

Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi a acestei ședințe extraordinare solicităm o informare despre organizarea în curs și contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur, precum și situația la zi a veniturilor din publicitate obținute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal 2018.”

 

(sublinierile aparțin redacției)

 

 

Emisiunea ”Starea nației” a fost scoasă, oficial, din grila TVR

 

Doina Grădea, președinte director general al televiziunii publice, a decis scoaterea de pe post a emisiunii "Starea naţiei", realizată de Dragoş Pătraru, se arată în notificarea transmisă jurnalistului şi semnată de directoarea TVR, Doina Gradea.

 

 

Anunțul a fost făcut de deputatul  PNL  GIgel Știrbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, pe pagina sa de Facebook. 

 

” Cenzura PSD a reușit la TVR!

 

La comanda domnului Dragnea, conducerea TVR a scos de pe post una dintre cele mai bune emisiuni difuzate la TVR cu o cotă de audiență ridicată, “Starea nației”. Concret, domnul Dragos Pătraru a primit o notificare prin care i se aduce la cunoştinţă faptul că “Societatea Română de Televiziune (SRTv), a decis denunţarea unilaterală a Contractului de cesiune nr. A1063/27.09.2017, astfel cum acesta a fost modificat şi completat prin Actele adiţionale nr. 1/16 ianuarie 2018 şi nr. 2/ martie 2018.”

 

Cauzele denunţării Contractului au fost afirmaţiile făcute de dl Pătraru în spaţiul public, precum şi cele din cadrul emisiunii ’’Starea Naţiei”, ca de exemplu: “Date fiind componenţa noului CA, din care fac parte persoane care au exercitat în trecut presiuni editoriale la adresa noastră, comportamentul noului PDG, Doina Gradea, faţă de angajaţi, măsurile editoriale luate împotriva interesului public în privinţa mai multor producţii, încercările de intimidare la adresa acestei emisiuni - noi, cei de la Starea naţiei, NU vom mai accepta să producem această emisiune aici, după încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba. Nu facem muncă patriotică, departe de noi asta, dar spre deosebire de conducerea asta numită politic, noi am venit cu bani de acasă la TVR, am investit aici aproape 50.000 de euro, împreună cu prieteni şi fani ai emisiunii, în decor, birouri, amenajări, tehnică, facem emisiunea zilnică cu cea mai mare audienţă la postul public şi nu mai putem gira, prin prezenţa noastră aici, o echipă de conducere care nu dă doi bani pe interesul public”

 

Dezvăluirile jurnalistului Dragoș Pătraru nu fac decât să confirme situația revoltătoare din televiziunea publică: conducerea nu doar că a încercat dar a și reușit eradicarea jurnaliștilor care nu ridică osanale partidului PSDragnea.

 

Este evidentă subordonarea politică a politicii editoriale din TVR, iar rolul televiziunii publice nu mai este de ceva timp acela de a informa corect și imparțial publicul. Formula „Televiziunea publică” este una perimată , pentru că TVR nu mai este o televiziune publică, ci una a unui partid.

 

Este o situaţie foarte neplăcută prin care trece Televiziunea Publicitară PSD, iar cetățenii români plătitori de taxe la buget nu cred că vor inghiți la nesfârșit să finanțeze cenzura și lipsa de profesionalism. Este inadmisibil ca într-o staţie publică, plătită din banii contribuabililor, cineva numit politic să intervină cu bocancii în politica editorială și să scoată de pe post emisiuni bune dar neconforme cu standardele PSDragnea de a respecta o continuă propagandă de a ridica în slăvi pe conducătorii săi.

 

Traversăm o perioadă tulbure, în care politicul este “în tot și toate”, si este evident faptul că societatea românească are nevoie de un nou restart. Și acesta e posibil doar prin eliminarea lui Dragnea și a acoliților săi din viața publică.”

 

 

Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii "Starea naţiei", difuzată de TVR, spune că nu a fost o surpriză notificarea venită din partea conducerii SRTv privind scoaterea din grilă şi precizează pentru News.ro că a respectat "toate clauzele", iar afirmaţiile sale privind acapararea televiziunii publice de către grupuri de interese politice şi economice este o temă de interes public, aşa cum prevedea contractul. Jurnalistul a transmis că emisiunea se va vedea pe micile ecrane şi online din 6 august.

 

 

 

Dragoș Pătraru: Asta fac slugile cărora li se dau funcții, execută ordinele de la partid

 

 

 

Dragoș Pătraru a reacționat miercuri seara, după ce Televiziunea Română a anunțat oficial scoaterea din grilă a emisiunii sale, „Starea Nației”.

 

Decizia SRTV, de a denunța unilateral contractul cu Starea nației, nu face decât să confirme ceea ce noi am susținut cu argumente, în ultimele luni. Că noua conducere a televiziunii publice a primit, la instalare, misiunea clară de a scoate această producție de pe post, cu orice preț. După mai multe încercări eșuate și tot felul de șicane (diminuare contract, anularea reluării de pe TVR 2, decalarea reluării de pe TVR 1, pentru a i se reduce audiența), intimidări și încercări de cenzură, s-a reușit acum. Pentru că asta fac slugile cărora li se dau funcții, execută ordinele venite de la partid. Simplu și trist pentru democrația noastră”, a scris Dragoș Pătraru pe pagina sa de Facebook. 

 

 

Postarea integrală

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22